Dejstva

Stožice: namesto podizvajalcev plačevali razkošje. Kaj je vedel župan Janković?

Ljubljana, 05. 11. 2018 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Miha Plementaš
Komentarji
805

Sto tisočakov za razsipna kosila v elitnih restavracijah in polete z zasebnimi letali: računi, ki smo jih dobili v uredništvo, kažejo, kako sta direktorja Grepa Uroš Ogrin in Zlatko Sraka porabljala denar od leta 2009, ko je podjetje dobilo prvih 25 milijonov posojila, in pozneje, potem ko je leta 2010 konzorcij sedmih bank z NLB na čelu Grepu odobril ključnih 115 milijonov kredita.

Zgodba pa se je končala z ogromno bančno luknjo, dolgovi, ki so jih prenesli na slabo banko, in množico podizvajalcev, ki so delo opravili, zanj pa nikoli dobili plačila.

Stožice.
Stožice. FOTO: Damjan Žibert

Stožice so bile izjemno uspešen projekt za Ljubljano, je nazadnje na zaslišanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo trdil župan Janković. Pred dobrim mesecem je postala obtožnica proti njemu in še osmim soobtoženim v tej zadevi pravnomočna.

Kako uspešen pa je bil za tiste, ki so ga gradili? Gradis skupina G je končal v stečaju, Energoplan že drugič v prisilni poravnavi, skupna družba Grep, ustanovljena prav za gradnjo Stožic, je po končanem stečajnem postopku izbrisana iz registrov. "Končni delež poplačila upnikom v stečajnem postopku je 0,00 odstotka," je v končnem poročilu navedla stečajna upraviteljica.

Darilni boni trgovine z igračami in polnjene paprike v ribji restavraciji

nenamenska-poraba

 

Po naših zanesljivih podatkih je bilo med leti 2008 in 2011 podobnih računov še ogromno. Tudi predsednik parlamentarne preiskovalne komisije Anže Logar je na zaslišanju spraševal Jankovića in Srako o razkošnih kosilih, ki jih je skorajda vsak teden plačeval Grep iz denarja, namenjenega projektu Stožice. Po neuradnih izračunih je bilo teh kosil za krepko čez 30 tisoč evrov, najpriljubljenejše restavracije so bile poleg Taverne še As, Cubo, gostilna Krpan in Okrepčevalnica Rezka. Zneski znašajo vse med skromnimi 37 evri in več kot dvema tisočakoma. Po teh podatkih so z Grepovega računa plačevali še stroške na bencinskih črpalkah za gorivo in vinjete, polet z zasebnim letalom na Nizozemsko, Norveško in Finsko, za kar so plačali več kot 40.000 evrov, pa v Beograd, Podgorico in Rim, vsaj enkrat pa tudi z Adrio v Tel Aviv. Račun za vsakega od teh poletov je znašal nekaj tisočakov. Po grobih izračunih je Grep v teh letih porabil okoli sto tisočakov za storitve, ki niso neposredno povezane z gradnjo Stožic.

Kdo bi moral nadzorovati porabo denarja

Vsaj banke, tiste, ki so odobrile posojila, bi morale pri taki porabi prižgati alarm. Kredit je bil namreč namenski. Če ga primerjamo s stanovanjskim posojilom, ki ga navadni smrtniki najamemo pri banki: denarja posojilojemalec nikoli ne vidi, ker gre od banke neposredno prodajalcu. Tako bi torej moralo biti tudi v tem primeru. A so banke posojilo nakazovale kar Grepu. Nakazila so bila formalno pogojena s potrdili, da so računi podizvajalcem plačani, ki jih, kot se je izkazalo, ni bilo. Po naših podatkih so banke sicer Grep spraševale, zakaj plačuje račune, ki s plačili podizvajalcem nimajo zveze, a so se hkrati očitno tudi zadovoljile z Grepovimi pojasnili, da gre le za manjše zneske. Šele leta 2014 je Banka Celje bolj odločno opozorila na nenamensko porabo sredstev:

"Kljub utemeljitvi kreditojemalca, da je bila poraba sredstev v skladu s SRS, banka meni, da poraba kredita ni bila namenska. Po mnenju banke stroški na temelju predloženih računov (predvsem sponzorska sredstva in reprezentanca) ne morejo biti in ne bodo usredstveni in amortizirani. Navedeno po mnenju banke predstavlja znake kaznivega dejanja zoper premoženje oziroma/in zoper gospodarstvo."

Zoran Janković se poteguje za četrti mandat ljubljanskega župana.
Zoran Janković se poteguje za četrti mandat ljubljanskega župana. FOTO: Damjan Žibert

Kaj bi lahko storil župan Janković, pa ni?

Podizvajalcem je poplačilo vsaj enkrat na sestanku v mestni hiši, drugič pa tik pred otvoritvijo osebno obljubil župan Janković. Uroš Milič, ki je na Stožicah opravljal suhomontažna dela in z Grepom podpisal milijonsko pogodbo, je verjel Jankoviću in celo najel posojilo, da je lahko dela dokončal. Na koncu pa ostal brez vsega. Grep mu je ostal dolžan pol milijona evrov, podjetje pa je zaradi dolgov moral zapreti.

Pogodba o javno-zasebnem partnerstvu za izgradnjo Stožic Mestni občini Ljubljana omogoča "dostop in vpogled v vse dokumente, ki se nanašajo na finančne transakcije povezane z izvedbo predmeta javno-zasebnega partnerstva." Zoran Janković je torej lahko preverjal - kot skrbni gospodar pa bi to celo moral -, kako denar, ki ga je pomagal priskrbeti pri bankah, porablja Grep.

Pa ni. Kot so nam odgovorili v kabinetu župana, je "MOL je izvedla plačilo na podlagi izvedenih in s strani nadzora potrjenih del ter izstavljenih faktur."

MOL je torej plačevala Grepu, to, da je Grep porabil več deset tisočakov za reprezentanco, pa jih ni zanimalo: "Nisem bil seznanjen. Z nobenim nisem govoril, gre za poslovne odločitve podjetja /.../ Sicer pa ne kadim in nikoli nisem, pa tudi viskija ne pijem in nikoli ga nisem. Na takih kosilih nisem bil prisoten."

O obljubah podizvajalcem, da bodo poplačani, pa na Mestni občini Ljubljana pravijo: "Da, MOL je tudi vse svoje obveznosti plačala. Podizvajalci so svoje delo opravili odlično, zato imamo danes večnamensko dvorano, ki gosti številne športne in družabne dogodke, in stadion, ki je po oceni UEFA med tremi najlepšimi v Evropi v svoji kategoriji. Velika večina podizvajalcev Grepa je prejela plačilo, če banke ne bi ustavile izplačila zadnje tranše, bi bili vsi podizvajalci poplačani."

Logarjeva preiskovalna komisija je ugotovila, da je nedokončan projekt Stožice v slovenskih bankah povzročil 135 milijonov evrov veliko luknjo, 30 milijonov evrov pa je dolg do podizvajalcev, ki jih je na projektu delalo okoli sto.

projekt_stozice
sodni-postopki-zorana-jankovica

Tudi na naslednjih povezavah si lahko ogledate račune za Taverno, Baby Center, Mambo Kingse, Linxair in sponzoriranje Nogometnega moštva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (805)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Halisa
16. 08. 2019 11.26
+2
Stozice so barabija, s katero so dobro sluzili. Zanimalo bi me kako, da Lidl poleg stadiona gradi novo stavbo za prodaj9, ko pa imajo Stozice prav za taksne dejavnosti, vec kot dovolj prostora??
Marija Forti?
16. 08. 2019 11.13
+1
In folk ga še vedno voli.Je na svetu še kje toliko neumnosti?Samo sprašujem?
Franc Mihi? 1
15. 08. 2019 11.33
+0
Kazenski zakonik (KZ-1-NPB4); čistopis Do not follow this link, or you will be blocked from this site. 229. člen 231. člen Preslepitev pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti 230. člen (neuradno prečiščeno besedilo) (1) Kdor zase ali za koga drugega pridobi posojilo, investicijska sredstva, subvencijo ali kakšno drugo ugodnost za opravljanje gospodarske dejavnosti, čeprav ne izpolnjuje zahtevanih pogojev, s tem da posojilodajalcu ali drugemu, ki je pristojen za podelitev ali odobritev take ugodnosti, predloži neresnične ali nepopolne podatke o premoženjskem stanju, bilancah, dobičku ali izgubi ali druge podatke, pomembne za odobritev posojila ali ugodnosti oziroma te podatke zamolči, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh let. (2) Kdor tistega, ki je podelil ali odobril posojilo ali ugodnost iz prejšnjega odstavka, preslepi glede namena uporabe ali mu prikrije, da jih je uporabil v druge namene, kot so bili odobreni ali dogovorjeni, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let. Uradni list RS, št. 50/2012 z dne 29. 6. 2012: 230. člen KZ-1 Uradni list RS, št. 50/12 – uradno prečiščeno besedilo in 54/15: KZ-1-NPB4
Franc Mihi? 1
15. 08. 2019 09.41
+0
Pravosodna Ministrica pravi, tožilec je po zakonu dolžan, -da tudi za sume, ki jih izve iz medijev-, sprožiti postopke pregona. Pismena ovadba torej ni obvezna. Javnost čaka na sporočila Tožilstva v tej zadevi. Kdo bo javnost seznanil o epilogu zadeve?
Franc Mihi? 1
15. 08. 2019 09.16
+0
Stožice - namesto podizvajalcev plačevali razkošje. Organi pregona, tožilstvo pa nič, čeprav so to brali? Šele leta 2014 je Banka Celje bolj odločno opozorila na nenamensko porabo sredstev: "Kljub utemeljitvi kreditojemalca, da je bila poraba sredstev v skladu s SRS, banka meni, da poraba kredita ni bila namenska. Po mnenju banke stroški na temelju predloženih računov (predvsem sponzorska sredstva in reprezentanca) ne morejo biti in ne bodo usredstveni in amortizirani. Navedeno po mnenju banke predstavlja znake kaznivega dejanja zoper premoženje oziroma/in zoper gospodarstvo." Zakaj ni tožilstvo ni sprožilo po službeni dolžnosti postopek za sum storitve kaznivega dejanja? Zakaj so banke oz. je uprava Banke Celje opustila dolžnost po zakonu, to je da organom pregona prijavi sum storitve kaznivega dejanja? Kaj je storil oz. kaj je opustil Nadzorni svet Banke Celje oz. so opustili NS drugih bank kreditodajalk v primeru Stožic ? Pogodba o javno-zasebnem partnerstvu za izgradnjo Stožic Mestni občini Ljubljana omogoča "dostop in vpogled v vse dokumente, ki se nanašajo na finančne transakcije povezane z izvedbo predmeta javno-zasebnega partnerstva." Zoran Janković je torej lahko preverjal - kot skrbni gospodar pa bi to celo moral -, kako denar, ki ga je pomagal priskrbeti pri bankah, porablja Grep. Pa ni. Kot so nam odgovorili v kabinetu župana, je "MOL je izvedla plačilo na podlagi izvedenih in s strani nadzora potrjenih del ter izstavljenih faktur." MOL je torej plačevala Grepu, to, da je Grep porabil več deset tisočakov za reprezentanco, pa jih ni zanimalo: "Nisem bil seznanjen. Z nobenim nisem govoril, gre za poslovne odločitve podjetja /…/ Sicer pa ne kadim in nikoli nisem, pa tudi viskija ne pijem in nikoli ga nisem. Na takih kosilih nisem bil prisoten." O obljubah podizvajalcem, da bodo poplačani, pa na Mestni občini Ljubljana pravijo: "Da, MOL je tudi vse svoje obveznosti plačala. Podizvajalci so svoje delo opravili odlično, zato imamo danes večnamensko dvorano, ki gosti številne športne in družabne dogodke, in stadion, ki je po oceni UEFA med tremi najlepšimi v Evropi v svoji kategoriji. Velika večina podizvajalcev Grepa je prejela plačilo, če banke ne bi ustavile izplačila zadnje tranše, bi bili vsi podizvajalci poplačani." Logarjeva preiskovalna komisija je ugotovila, da je nedokončan projekt Stožice v slovenskih bankah povzročil 135 milijonov evrov veliko luknjo, 30 milijonov evrov pa je dolg do podizvajalcev, ki jih je na projektu delalo okoli sto.
JE-BI-GA
06. 11. 2018 21.02
+8
Pokažite prosim stran na kateri je kaj dobrega o Jankoviću, zgleda da stran res ne obstaja ali pa da admin vse sproti pobriše.
NA LEVO ni OK
06. 11. 2018 18.56
+7
Ej čiča , za vsakega raste palica...
zulj001
06. 11. 2018 17.10
+4
Stvar je v bistvu čisto preprosta ,če na parlamentarnih volitvah daš svoj glas bilo kateri LEVI politični stranki je isto kod da si glasoval za Jankoviča. Spomnite se podpornikov pred nekaj leti pred magistratom.
srebrnibreg
06. 11. 2018 16.55
-4
Ljubljančani menda niste pozabili, da vam je sds sekta vzela 60 milijonov.
Pikaa1234
06. 11. 2018 12.58
+12
Ste pozabili omenit da je terjal zal tudi eno zivljenje postenega podizvajalca ki nikoli ni dobil placila za delo...
NA LEVO ni OK
06. 11. 2018 14.57
+13
In nekaj neplačanih izvajalcev, posledično psihičnih bolnikov..Tudi to je del te pokvarjene zgodbe.....
Costa77
17. 08. 2020 18.20
+1
Ja, točno to. In tega podizvajalca sem zelo dobro poznal. Gospod je bil zelo pošten do vseh in posledično so ga vsi imeli zelo radi. Ampak kot vedno! Boljši si, slabše je! Žal!
SabincaH
06. 11. 2018 10.34
+10
Je čas, da njegovo mesto zasede dr. Logar.
srebrnibreg
06. 11. 2018 16.55
+1
HAHAHAHA..................s konja na osla. Pa menda Ljubljančani niso tako trolasti.
Maxatnes 1
06. 11. 2018 22.00
+2
OJOJOJOJOJOJ! Po pomoti sem kliknila PLUS + namesto MINUSA - in zdaj tega ne morem anulirati! Kako to? Na drugih podobbnih forumih / straneh lahko svoj glas takoj spet zbrišeš, če se tako odločiš! NE VEM, KAJ SE TU DOGAJA IN ZAKAJ TU NI MOGOČE TEGA STORITI!!!!
Karantanija
07. 11. 2018 18.23
+1
Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima!
Karantanija
07. 11. 2018 18.24
+5
NA LEVO ni OK
06. 11. 2018 08.30
+31
Sram me je, da je župan našega glavnega mesta Jankovič. Sram me je, da je bivši predsednik naše lepe Slovenije Kučan, njegov podpornik. Kapitulacija morale in etike v Sloveniji.
Pa kaj
06. 11. 2018 08.26
+33
če bi bilo naše sodstvo nepristransko, bi ti akterji že odsedeli 5 od skupno 30 let aresta.. tako izvajalci, ZJ, in bankirji
vinogradnik33
06. 11. 2018 08.16
-25
Ofenziva SDS proti Jankoviču je v polnem razmahu ! Logar daje svoje izsledke v javnost v zamenjavo za županski stolček ! Samo nerodno je to , da nikjer ni eksplicitno navedeno ime Zorana Jankoviča , ampak so samo namigovanja in po stari navadi SDS komprimitiranje in diskvalifikacija nasprotnika ! Če bi imeli kakršen koli direkten dokaz proti Jankoviču bi ga že zdavnaj ovadili , tako pa samo pljuvajo in vozijo svojo gnojšnjico po njem , kot v parlamentu in to za svoje vernike in podpornike , ki podpirajo tak način komuniciranja in delovanja ! Vse to pa počnejo zato , da prekrijejo lastne napake in dejanja , ki pa so dokazana proti državi in zakonom !
Castrum
06. 11. 2018 08.22
+25
vinogradnik...no, zdaj pa povej, kaj od naštetega po tvojem mnenju ni resnično, oziroma ne drži.
vinogradnik33
06. 11. 2018 08.54
-6
V dokumentih , ki naj bi obremenjevali Jankoviča , njegovega imena ne zasledim nikjer , če pa je kriv , da je župan mesta v katerem je neko podjetje gradilo , opeharilo podizvajalce , najelo nekrite kredite , nekontrolirano porabljalo denar in šlo v stečaj , bi morala banka biti tisti kontrolni mehanizem , ki skrbi za svoj denar , za neporavnane račune in ostale malverzacije pa bi moral odgovarjati lastnik podjetja in v tem zopet nikjer ne vidim Jankoviča , čeprav mi je vseeno kdo je v Ljubljani župan !
Karantanija
07. 11. 2018 18.27
+5
Vinogradnik, potem nam pa povejte, od kod družini Jankovič ti silni milijoni, ki jih razmetavajo sem in tja?
zulj001
06. 11. 2018 08.08
+36
Jankovič je produkt in vzornik levih političnih struktur in vse lumparije počne pod zaščito leve politike in to je tudi dokaz ,da so vse državne inštitucije pod nadzorom levih. Zanimivo da Mesečnika ,Kordeža in njegove zelo motijo Akrapoviči ,Pečečniki,Boskaroli ,a ste kdaj slišali kakšen komentar na račun Jankoviča ......
opazovalec_
06. 11. 2018 08.02
+32
Sramota za vsakega z vsaj malo razuma, ki podpira take kot so Zoki!!!
solo55
06. 11. 2018 07.47
+38
Janković naj si že enkrat prizna, da ni on naredil Stožice ampak mi davkoplačevalci!! Na takšen način bil lahko še največji revež naredil Stožice.
NoviceResnice
06. 11. 2018 07.48
+8
On on on on on...a si pol tud kej putamanu v đep
KrTakoNeki
06. 11. 2018 07.47
+40
...me kar zmrazi, ko mi kolegi iz Lj v pogovoru jasno kažejo kako bo na volitvah: ja koga pa druzga ko njega? Ja ka ne vidte, kaj vse je naredu za Lj? Smo se skregal v hipu...mi gre na kozlanje, ko ga še kar podpirajo...sam Stožice naj pogledajo...Pošten podjetnik si je vzel življenje zarad njega, pa verjetno je ogromno takih zgodb...ja kdo pa nebi bil sposoben zidat, če v naprej veš, da ne boš plačal materiala pa dela? Tak bi znal delat vsak...Naj plača opravljena dela, pa ni problema...drugač pa v čuzo...
opazovalec_
06. 11. 2018 08.05
+27
Se strinjam, nekaterim nam je kar nerodno povedat, koga imamo v Ljubljani za župana...
KrTakoNeki
06. 11. 2018 07.45
+32
Kaj je vedel Jankovič? VSE je vedel...
NA LEVO ni OK
06. 11. 2018 08.27
+20
Ni samo vedel, je tudi tako početje ukazal, saj brez njegovih ukazov ni mogoče v Ljubljani nič naredit ali ukrast.
ecnarf
06. 11. 2018 07.16
+15
Kdaj bo žajfo pobirov