Dejstva

Stranski učinki po drugem odmerku cepiva so lahko izrazitejši, kar ni nujno slabost

Ljubljana, 12. 02. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
469

Neželeni učinki po cepljenju so po prejemu drugega odmerka lahko pogostejši in izrazitejši, poročajo osebe, ki so že prejele dva odmerka cepiva Comirnaty ali Moderne. A kot poudarjajo strokovnjaki, ti učinki niso razlog za skrb. Reakcija po drugem cepljenju je pričakovana, saj se imunski sistem burno odzove proti vsiljivcu (proteinu S) in sproži nastanek protiteles. NIJZ je do 7. februarja prejel skupno 1051 prijav neželenih učinkov, najpogosteje cepljeni poročajo o bolečini na mestu vboda.

Pogovarjali smo se z 80-letno Hildo in 82-letnim Dragom, ki sta že prejela dva odmerka cepiva proti covidu-19. Oba prihajata iz savinjske statistične regije, v svoji občini pa sta bila cepljena med prvimi starostniki, ki živijo zunaj domov za starejše. Kot sta nam zaupala, o cepljenju nista imela pomislekov, zato sta se pri svojem zdravniku med prvimi prijavila za cepljenje. 

Cepili so ju s cepivom Comirnaty. Prvi odmerek sta prejela 13. oziroma 14. januarja, drugega pa na začetku februarja. Kot sta se pošalila, sta drugi odmerek prejela celo ob isti uri kot prvega. Po prejemu prvega odmerka nista čutila pretiranih neželenih učinkov. Oba je dan po cepljenju bolela roka, in sicer na mestu vboda. Po prejemu drugega odmerka pa so bili učinki izrazitejši. Kot nam je pojasnila 80-letnica, je imela dan po cepljenju nekoliko povišano temperaturo (37,2), občutila je mrzlico, bolečine v sklepih in mišicah. Kot da bi imela gripo, se spominja. 82-letnika pa je znova bolela roka, pestila ga je utrujenost. Spal sem vse popoldne, nam je zaupal. V dveh dneh so vsi neželeni učinki izginili, danes pa se počutita dobro. 

V kliničnih študijah, ki so zajemale več tisoč ljudi, je bila večina stranskih učinkov blažja do zmerna. Niso pa vsi učinki po cepljenju slabi. Reakcija lahko namreč nakazuje, da naše telo gradi zaščito proti virusu. 

Zakaj so učinki po drugem odmerku izrazitejši?

Kot je pojasnil infektolog, dr. Miha Simoniti, imamo zdaj že trdnejše podatke o neželenih učinkih cepiv, ki temeljijo na tehnologiji mRNA. V povprečju so pogostejši in izrazitejši pri tistih, ki so bolezen že preboleli, in po prejemu drugega odmerka cepiva. To smo opazili tudi na lastni koži, je dejal Simoniti. Najpogostejši neželeni učinki so bolečina na mestu vboda, bolečine v mišicah, slabo počutje oziroma utrujenost, glavobol in povišana telesna temperatura. Vsi v povprečju trajajo od 24 do 48 ur. 

Simoniti poudarja, da je bolezen precej hujša od neželenih učinkov cepiva. Oboje je izkusil tudi na lastni koži. 

Pri teh učinkih gre za lokalni in sistemski vnetni odgovor organizma, ki je močnejši, če je bilo telo že predhodno izpostavljeno antigenu. To je delec mikroorganizma, ki sproži imunski sistem – v primeru covida-19 je to protein bodice S. Pri tistih, ki so bolezen že preboleli, in pri drugem odmerku cepiva je močnejši odziv. To seveda ne velja za vse. Zakaj se to zgodi? Telo se z antigenom ne sreča prvič in se nanj tudi bolj odzove.

Za zdaj ni podatkov, ki bi kazali na pomembno razliko v pojavnosti stranskih učinkov v odvisnosti do starosti. Simoniti bi sicer pričakoval, da je neželenih učinkov manj pri starejših, ki imajo na splošno slabši imunski sistem in s tem manj buren odziv na cepljenje. 

Starostniki v domovih za starejše so bili med prvimi v Sloveniji, ki so jih cepili proti covidu-19.
Starostniki v domovih za starejše so bili med prvimi v Sloveniji, ki so jih cepili proti covidu-19. FOTO: Danijel Novakovič za STA

Od 27. decembra lani, ko se je pri nas začelo cepljenje proti covidu-19, so bila v Sloveniji za uporabo odobrena tri cepiva, in sicer cepivo Comirnaty ameriško-nemškega dvojca Pfizer/BioNTech, cepivo ameriške Moderne in AstraZenece. Cepljenje z zadnjim naj bi se po napovedih začelo ta teden. Do 10. februarja je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje 57.595 oseb prejelo en odmerek cepiva, dva pa 44.141. 

NIJZ do 7. februarja prejel skupno 1051 prijav neželenih učinkov 

NIJZ je do 7. februarja prejel skupno 1046 prijav neželenih učinkov po cepljenju s cepivom Comirnaty. Do zdaj so z njim cepili 96.358 ljudi, skupno število razdeljenih odmerkov pa znaša 104.574. 

Posamezna prijava navadno vključuje več prijavljenih neželenih učinkov pri isti osebi. Vsi prijavljeni neželeni učinki so razvrščeni po organskih sistemih na način, ki ga uporablja Evropska agencija za zdravila (EMA).

Od vseh posredovanih prijav se jih je 55 odstotkov nanašalo na prvi odmerek, 45 odstotkov pa na drugega. Tisti, ki so bili cepljeni s cepivom Moderne, še niso prejeli drugega odmerka, so nam potrdili na NIJZ. Pri cepivu Comirnaty je bilo največ prijav za splošne težave in spremembe na mestu aplikacije (1418). 392 prijav je s področja živčevja (glavoboli, vrtoglavica, omotica), sledijo prebavila (driska, bruhanje, bolečine v trebuhu) in bolečine v mišicah in sklepih (124). Pri tem je treba opozoriti, da vsi cepljeni ne poročajo svojim zdravnikom o stranskih učinkih, zato dejansko število ni znano.

prijave_nezelenih_ucinkov_cepiva_comirnaty

Od začetka cepljenja do vključno 7. februarja je NIJZ prejel tudi deset prijav z neželenimi učinki (cepivo Comirnaty), ki so kvalificirani kot resni, kar predstavlja odstotek vseh prijav. Pri štirih starejših osebah s številnimi kroničnimi obolenji je nastopila smrt po cepljenju. V prvem primeru se je osebi na dan cepljenja poslabšalo zdravstveno stanje, ugotovili so srčni infarkt, naslednji dan je oseba umrla. V drugem primeru se je zgodila nenadna smrt 12 dni po cepljenju pri osebi s predispozicijo zaradi hudega kroničnega obolenja srca. Komisija pri ministrstvu za zdravje je oba primera obravnavala in sklenila, da je povezava s cepljenjem malo verjetna. Preostala primera pa sta še v fazi preiskav.

Podatki o neželenih učinkih, pridruženih cepljenju, se nanašajo na neželene dogodke, opažene po cepljenju, in odražajo opažanje in mnenja poročevalcev. Vsi prijavljeni neželeni dogodki niso vzročno povezani s cepivom ali cepljenjem, temveč so lahko le v časovni povezavi s cepljenjem. Pri oceni vzročne povezave med cepivom in določenim učinkom se upoštevajo tudi številni drugi dejavniki, kot sta zdravstveno stanje in anamneza bolnika, in relevantna znanstvena spoznanja (vir: NIJZ). 

Ena starejša oseba je nekaj ur po cepljenju kolapsirala, ugotovili so, da je pozitivna na SARS-CoV-2. Cepljena je bila v času inkubacije in je nato zaradi prebolevanja covida-19 potrebovala hospitalizacijo. Preostali neželeni dogodki so nastali v časovni povezavi s cepljenjem, zaradi katerih je bila potrebna hospitalizacija (anafilaksija takoj po cepljenju, venska tromboza s pljučno embolijo 14 dni po cepljenju, limfom devet dni po cepljenju, tranzitorna ishemična ataka 14 dni po cepljenju, povišana telesna temperatura in težko dihanje dan po cepljenju ter povišana telesna temperatura, utrujenost in bolečine po mišicah in sklepih). Primeri so še v fazi zbiranja podatkov. 

stevilo_prijavljenih_nezelenih_ucinkov_po_cepljenju_comirnaty

Od začetka cepljenja do 7. februarja je NIJZ prejel tudi pet prijav neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19 s cepivom Moderne. V tem obdobju je bilo v Sloveniji razdeljenih približno 4.200 odmerkov tega cepiva proti covidu-19 in z njim opravljenih nekaj več kot 1.300 cepljenj. Pri cepljenih osebah je šlo za bolečino in rdečino na mestu cepljenja, glavobol, slabost, utrujenost, zamegljen vid in slabšo odzivnost.

prijave_nezelenih_ucinkov_cepiva_moderne

Spremljanje stranskih učinkov po cepljenju v Sloveniji sicer podpira Elektronski register cepljenih oseb in neželenih učinkov (eRCO), s katerim se samodejno prenašajo in zbirajo podatki o vseh opravljenih cepljenjih in neželenih učinkih. Učinke so dolžni prijavljati vsi zdravstveni zavodi in pravne ter fizične osebe v zdravstveni dejavnosti ne glede na koncesijo. 

ALI STE VEDELI? (vir: NIJZ) Neželene učinke lahko razdelimo v tri glavne skupine: lokalne (bolečina na mestu cepljenja), sistemske (povišana temperatura) in hude alergične reakcije. Anafilaksija je najbolj resna oblika alergične reakcije. 

Za primerjavo: v letu 2018 je bilo v register posredovanih 418 prijav neželenih učinkov po cepljenju (izdanih več kot 650.000 odmerkov cepiv). 418 prijav je vsebovalo poročila o 910 neželenih učinkih. Največji delež prijav, kot kaže poročilo NIJZ, je bil zaznan po cepljenju s kombiniranimi cepivi, ki se uporabljajo v programu obveznega cepljenja. Pri večini je šlo za splošne težave in spremembe na mestu cepljenja, kot so bolečina, rdečina in oteklina. Od splošnih oziroma sistemskih učinkov je bila najpogosteje prijavljena povišana temperatura. 21 prijav je vsebovalo neželene učinke, ki so jih kvalificirali kot resne, kar je predstavljajo pet odstotkov vseh prijav. 

'Učinki po cepljenju niso vedno neželeni'

Da hujši stranski učinki po drugem odmerku cepiva niso znak za alarm, je na vladni novinarski konferenci pred časom pojasnil tudi dr. Borut Štrukelj z ljubljanske fakultete za farmacijo. Kot je dejal, je bolečina na mestu vboda le znak, da so se začela tvoriti protitelesa, da je vnetje. Naš imunski sistem je tako začel delovati, je povedal Štrukelj. Zato učinki po cepljenju niso vedno neželeni. Močneje kot naš imunski sistem reagira, več protiteles bo nastalo, je dodal. Med najpogostejše učinke je uvrstil tudi glavobole, ki pa izzvenijo v enem ali dveh dneh. Tako kot Simoniti pa je tudi Štrukelj poudaril, da neželenih učinkov po cepljenju ne moremo primerjati z boleznijo, ki jo povzroča novi koronavirus. 

Kot sta Pfizer in Moderna navedla v prošnji za izredno odobritev cepiva pri regulatorjih, na primer Evropska agencija za zdravila in ameriški FDA, so tudi v kliničnih študijah ugotovili, da so bili učinki po drugem odmerku pri prostovoljcih izrazitejši. Moderna je navedla, da so otekline, bolečine v mišicah in sklepih, glavoboli in vročina veliko pogostejši po drugem odmerku. 

'Cepiva učijo imunski sistem, da mora biti vedno na preži'

Ameriški zdravnik in virolog dr. Greg Poland je za ameriške medije opisal svoje počutje po prejemu drugega odmerka cepiva Moderne. Občutil je mrzlico, močan glavobol in slabost, imel pa je tudi povišano temperaturo, a ti učinki niso nič slabega. "To je dokaz res močnega imunskega odziva, kar pa ne pomeni, da ljudje, pri katerih je odziv manjši, ne razvijejo protiteles," je povedal. Prvi odmerek Poland opiše kot vajo za telo, s katero skuša slednje prepoznati tujca, ki je videti kot novi koronavirus. Kaj se zgodi po tem? "Ko dobite drugi odmerek, vaš imunski sistem kriči po megafonu: napadalec je tu, uničite ga," je na slikovit način opisal Poland. 

Za lažjo predstavo so nam lahko v pomoč tudi analogije, je dejal ameriški profesor evolucijske biologije na univerzi Arizona Michael Worobey. "Predstavljate si, da neko noč pogledate skozi okno in vidite neznanca. Malo boste prestrašeni, a ne bo še čas za paniko. Nekaj tednov pozneje boste slišali nenavaden zvok, pogledali skozi okno in videli isti obraz. Verjetno je, da bo vaša reakcija takrat drugačna in izrazitejša. Zagrabila vas bo panika, utripalo vam bo srce, poklicali boste policijo in ta bo ukrepala," je pojasnil. Prvi odmerek tako služi temu, da se naše telo z virusom prvič seznani, drugič pa bo vsiljivca že prepoznal in tudi izraziteje reagiral. Po takšnem principu delujejo cepiva – učijo imunski sistem, da mora biti vedno na preži, je dodal profesor. 

Američani po drugem odmerku poročali o več neželenih učinkih

Ali se pri cepivih stranski učinki razlikujejo? Simoniti je razložil, da je sestava mRNA cepiv in vektorskih cepiv različna, antigen, ki sproži imunski odgovor, pa je na koncu enak – protein bodice S. Za zdaj ni videti, da bi se profil stranskih učinkov pomembno razlikoval med cepivi. 

So pa opazne nekatere razlike pri pogostosti pojavljanja posameznih stranskih učinkov. Po podatkih oxfordske univerze so pri cepivu AstraZenece najpogosteje poročali (v 67 odstotkih) o bolečini na mestu vboda, pri cepivu Comirnaty pa je bil ta odstotek še nekoliko višji (med 83 do 92 odstotki). 

Da so stranski učinki po prejemu drugega odmerka izrazitejši, kaže tudi poročilo ameriškega Centra za imunizacijo in respiratorne bolezni, objavljeno 27. januarja. Na podlagi takratnih podatkov je v ZDA vsaj en odmerek cepiva Comirnaty prejelo nekaj več kot 12 milijonov ljudi, vsaj eno prijavo stranskih učinkov pa je vložilo 997.042 oseb. En odmerek ali več cepiva Moderne je prejelo skoraj deset milijonov ljudi, vsaj eno prijavo stranskih učinkov pa oddalo malo več kot milijon oseb. 

Američani lahko o stranskih učinkih po cepljenju poročajo prek sistema V-safe. Najpogostejši neželeni učinki so bili bolečina na mestu vboda, utrujenost, glavobol, mrzlica, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, vročina in oteklina. Prejemniki cepiva Comirnaty so po prejemu prvega odmerka najpogosteje poročali o bolečini na mestu aplikacije, kar je predstavljajo 67,7 odstotka vseh prijav, po prejemu drugega odmerka pa se je odstotek še nekoliko zvišal (74,8 odstotka). Zaznana je bila tudi okoli 22-odstotna rast pojava utrujenosti in okoli 17-odstotna rast pojava glavobola. Več je bilo tudi prijav vročine, bolečin v mišicah in sklepih, mrzlice, oteklin in slabosti. 

nezeleni-ucinki-cepljenje-zda

Osebam, ki so že bile cepljene z dvema odmerkoma, se ni treba več testirati

Kot je dejal Simoniti, zaščita po cepljenju ni nikoli popolna, vendar bi optimalno zaščito pričakovali 7–14 dni po drugem odmerku cepiva. Po besedah nacionalne koordinatorice programa cepljenja na NIJZ Marte Grgič Vitek predvidena zaščita nastopi teden dni po drugem odmerku cepiva Comirnaty in dva tedna po cepivu Moderne.

Kot so nam odgovorili z NIJZ, je stališče epidemiološke stroke, da prebolela bolezen covid-19 znotraj 1–3 mesecev (lahko tudi do šest), dokazana z zdravniškim potrdilom, lahko predstavlja alternativo negativnemu izvidu testa pri posameznih dejavnostih, za izvajanje katerih je zahtevan negativni test. Stališče so januarja kot predlog posredovali strokovni skupini pri ministrstvu za zdravje v nadaljnjo obravnavo. 

Vlada je na četrtkovi seji odločila, da osebe, ki so že prebolele covid-19 v zadnjih šestih mesecih, ne potrebujejo več negativnega testa na novi koronavirus. Prav tako so nova izjema tudi cepljeni. En teden po prejemu drugega odmerka cepiva Comirnaty in dva tedna po drugem odmerku cepiva Moderne je cepljena oseba obravnavana enako kot t. i. prebolevniki, zato negativnega testa ne potrebujejo več. 

Cepljenje v Izraelu poteka s pospešeno hitrostjo. Zadnja študija kaže, da je število okužb in hospitalizacij šest tednov po cepljenju starostnikov močno upadlo.
Cepljenje v Izraelu poteka s pospešeno hitrostjo. Zadnja študija kaže, da je število okužb in hospitalizacij šest tednov po cepljenju starostnikov močno upadlo. FOTO: AP

Podatkov o tem, kako cepiva vplivajo na prenos virusa v populaciji, je še relativno malo. A študija, ki so jo opravili v Izraelu, je pokazala, da cepivo Comirnaty zmanjšuje virusno obremenitev, kar je znak, da bi lahko pomembno vplivalo tudi na zmanjšanje širjenja virusa. AstraZeneca pa je že sporočila, da prvi izsledki študije kažejo, da cepivo zmanjšuje prenosljivost virusa do 67 odstotkov. 

Po Simonitijevih besedah popolna sterilizacijska imunost verjetno ni mogoča, saj tudi nobeno cepivo ne nudi 100-odstotne zaščite. Podatki sicer kažejo, da se po cepljenju zelo zniža virusno breme tudi pri tistih, ki kljub cepljenju zbolijo. Okužbe pri tovrstnih bolnikih so blage do zmerne, še najpogosteje pa asimptomatske. Dlje časa je tudi že znano, da asimptomatske osebe virus slabše prenašajo na druge, je pojasnil Simoniti. Vse torej kaže na to, da cepljenje dobro preprečuje tudi prenose, seveda pa ne 100-odstotno, zato osnovni ukrepi (maska, distanca, higiena rok) veljajo tudi za cepljene. 

Pasica za v članek Dejstva ODPIKAJMO KORONO
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (469)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sajeta5
13. 02. 2021 18.20
-1
En idiotizem tega cepljenja, nihce ne preveri ali ima oseba ze morebiti protitelesa. Pri vseh drugih cepuvih pise, da so hudi stranski ucinki posledica prevelike imunizacije... ce ospice prebolis, nobenemu ne pade na pamet, da bi te cepil, zakaj bi pri koroni bilo drugace.... ze samo to dejstvo pikaze vso brezobzirnost farmacevtskega in zdravniskega lobija v dirki za denar... ja tudi zdravniskega, saj "storitev cepljenja" pridno zaracunavajo
Slava Rodu
13. 02. 2021 13.13
-3
Pa dejte no umaknit ta globalistična cepiva, saj imamo v naravi vse kar potrebujemo. Farmaciji in rokfelerju je važno da služijo miljarde, koliko ljudi bo zaradi tega zbolelo in umrlo , to ne bodo odgovarjali.. New World Order.
ivan z Doba
13. 02. 2021 12.23
+4
O številu umrlih po cepljenju, ki ni tako majhno, pa nič?!
nnanna
13. 02. 2021 11.47
+4
ali se je janša že cepil?
ivan z Doba
13. 02. 2021 12.23
+1
Synchro
13. 02. 2021 08.54
+7
Prave posledice teh vektorskih "cepiv", ki so v bistvu imunoterapevtske substance, se bodo videle čez najmanj 5-10 let, ko bodo cepljeni ljudje v telesu imeli že toliko proti teles, da bodo začeli trpet zaradi številnih avtoimunih bolezni. Števili še vedno ne razlikujejo pravih cepiv kot so npr. proti tetanusu, pri katerih protitelesa sčasoma razpadejo, in vektorskih mRNA cepiv, pri katerih se protitelesa razvijajo neomejeno. Kar dolgoročno gledano predstavlja velik problem za naš imunski sistem. Pamet v glavo, preden se cepite!
dej no
13. 02. 2021 13.00
-3
hirajem
13. 02. 2021 13.11
-1
Synchro ti prvo knjigo v roke pa vsebino knjige v glavo in potem komentiraj. To kar pišeš je nebuloza prve kategorije!
Synchro
13. 02. 2021 16.50
+2
Ne seri, če si polpismen. Hitro nazaj v luknjo, da te kdo ne vidi slučajno.
Synchro
13. 02. 2021 16.56
-1
Obvezno je samo v Izraelu, v kratkem bo pa tudi na Švedskem. Nikjer drugje ne bo obvezno. Ne nekaj nabijat, prosim.
Riko 33
13. 02. 2021 08.41
+4
Jest bom počakal z cepljenjem kakšno leto ali več zato da vidim kaj se dogaja z vami zagretimi cepilci. Ko bo to vse lepo dokazano da ne škoduje se bomo mogoče cepili.Do takrat pa če ne prestopim slo meje se ne sekiram, bomo pa hodili po naši lepi deželici. Do takrat pa se odpikajte.
dej no
13. 02. 2021 13.05
-2
nič ne boš čakal, ker bo obvezno tudi zate. če si misliš, da ti bo uspelo se izogniti se močno motiš. če ne boš cepljen, se ne boš sprehajal nikjer razen po dvorišču, če ga imaš. tako, da brez borbe in iz kauča, tokrat ti ne bo uspelo.
dante
13. 02. 2021 08.31
+2
Vsi stranski učinki ki jih v tem prispevku preberem ne vplivajo samo na imunski sistem ampak na celoten sistem DNK. Lahko obstaja verjetnost, da bomo posledice občutili podobno kot bi bili v izpostavljenni sevanju v Černobilu
OneEarth
13. 02. 2021 08.40
-3
Slovenske krize sin
13. 02. 2021 09.35
+2
Če občutiš stranske učinke cepiva so ti sigurno vstavili čip, s katerim te preko 5G anten potem nadzirajo. Nadzor seže do te meje, da ne moreš več kontrolirat kaj komentiraš na 24ur strani. Sploh ne komentiraš več ti, ampak neki strici iz ozadja. ŠOKANTNO!
dej no
13. 02. 2021 13.08
+2
Slovenske krize sin kaj si se že cepil???? samo vprašam kdo komentira ti ali strici ?
hirajem
13. 02. 2021 13.12
+1
dante pišeš o stvareh katere ne razumeš in o njih ne veš niti toliko da bi se zavedal da nimaš pojma
piron
12. 02. 2021 21.44
+13
Ko proizvajalec cepiva zavestno naredi VSE, da se izogne kakršnekoli odgovornosti, zadeva fejst smrdi.
dej no
13. 02. 2021 13.09
to je že zadnjih 33 let, tako, da nič bati.
pajek1985
12. 02. 2021 21.06
+6
Star sem 35let, se cepil zaradi zdravstvenih težav. naslednji dan po drugem odmerku, bolečine po celem telesu, pol ure vroče, v celoti prepoten, nato pa cel premražen naslednje pol ure. Tako se je vleklo cca 5dni, zraven sem pa imel abnormalene glavobole, tresavico, pa spal nisem več kot tri ure na noč. Danes je po drugi odmerek šel še sodelavec, konec službe ga je že kuhal da je bil cel rdeč v obraz. Po teh petih dneh pa zaenkrat vse o.k
dej no
13. 02. 2021 13.10
+1
bravo, dobro, da imamo take. če hočeš ti še moj odmerek odstopim.
lnterReflections
12. 02. 2021 19.53
-1
Ta prav dec se bo cepil z originalom iz Wuhana, cepivo je za tiste, ki niso pravi deci in za babe.
OneEarth
13. 02. 2021 08.38
+3
Te tvoje babe so bolj odporne kot povprecen dec proti evoluciji ne more se tak dec nic.
Kleftel
13. 02. 2021 10.25
+0
Smešno, da je večina zdravstvenih delavcev, ki se virusu izpostavlja dneve in noči, ravno "bab" a ne.
dej no
13. 02. 2021 13.11
+1
kantor
12. 02. 2021 19.20
+10
Ste opazili,da mimo vas hodijo ljudje brez obraza? Da hodijo mimo vas maske? Cilj globalistov je prav to: iz ljudi narediti neosebe. S cepivom pa bojo posegli še v naše duše.
PrettyBird
12. 02. 2021 19.41
-3
Ali je to kar si napisal ali pa smo sredi epidemije in nosimo maske zato, da ne širimo virusa.
PrettyBird
12. 02. 2021 19.43
-6
A globalisti ne marajo oseb? Kaj bi dosegli s tem, da bi iz vseh naredili neosebe?
hirajem
12. 02. 2021 20.58
-3
kantor pozabil si napisat da je zemlja ravna plošča
OneEarth
13. 02. 2021 08.39
-2
Jan zan 1234
12. 02. 2021 18.58
+9
Ce bi cepivo bilo tako varno kot nam hocejo prikazati lobisti in mediji...bi proizvajalci z lahkoto prevzeli odgovornost za stranske ucinke...!! Ampak ker cepivo se ni bilo stestirano na populaciji....na dolgi rok....je mozno marsikaj...!! Tu je govora o dnk cepivih...!! Clovek se je zacel igrati Boga....in to ni dobro...!! Clovestvo drvi v propad....z veliko hitrostjo...!! Bi pa rad z nakljucno izbranim cepivom....cepil Billa...in njegovo druzino....!! Bi takoj videli...kako je cepivo varno....??
PrettyBird
12. 02. 2021 19.46
-3
Malo si pozen, Gates je bil cepljen pred enim mesecem. Še vedno je živ, še vedno bogat.
hirajem
12. 02. 2021 20.41
-1
JanezS kot ponavadi ne ve niti toliko ontemi katero komentira da bi se zavedal da nima pojma
Jan zan 1234
13. 02. 2021 08.33
+4
Ja...samo s cim se je cepil...??? Tako...se tudi jaz cepim...!! Nemorem verjet,da se kar verjamete....
Important notice
12. 02. 2021 18.47
+2
Je to oglasno sporočilo?
krneki_123
12. 02. 2021 18.11
-2
Za druge ne morem govoriti, za svoje pa lahko. Dve cepljeni, starejša od 80 in srednjih let, brez kakšnih posebnih težav. Ta srednjih let iz zdravniških vrst, kjer so se cepili vsi. Tako, da teoretiki zarot, vi kar razvijajte svoje teorije in širite neumnosti. Pa lep vikend vsem.
wonn
12. 02. 2021 18.46
+1
Se strinjam,mama stara 82 let ,cepljena 2 x brez kakršnih težav
dej no
13. 02. 2021 13.15
+2
težave se lahko pojavijo tudi kasneje z leti, tako, da bo potrebno še malo počakati, preden tako vestno pišete. če pa želite lahko tudi moj odmerek dobite.
dej no
13. 02. 2021 13.16
+2
wonn si pa vseeno prvo mamo cepil, za vsaki slučaj.
Matejv1983
12. 02. 2021 18.08
+14
Kaj pa tole drži ali ne drži? 24ur prosim da preverite kaj se v resnici dogaja? Kopiram Mimi: Sveža informacija iz VDC Litija: v varstvenem centru so se vsi cepili. Takšni stranski učinki da so zaprli enoto do nadaljnjega .... 40 vročine , trzanje obraza , potenje da lahko perilo ožemaš , bolečine v kosteh , migrena , bruhanje krvi itd...... Toliko so uspeli dat ven. Prizadeti so pa tudi vsi stanovalci varstvenega centra ...... Bo to prišlo v javnost???!!
Matejv1983
12. 02. 2021 18.11
+3
Pričakujem poročilo ob 7.oo na TV v dnevniku.
Matejv1983
12. 02. 2021 19.13
+2
PrettyBird
12. 02. 2021 19.48
-1
Ne drži! Sporoči to tudi v tisto fb grupo iz katere si to lažno novico prinesel.
hirajem
12. 02. 2021 20.54
+0
Matej1983 prvo: pri starejših ob drugi dozi je zelo malo stranskih učinkov če so so to bolečina v roki in to je to. Pri mlajših je težav več v smislu kar nekaj mojih kolegov je dobilo vročino ( ki je izvenela v nekaj urah do enega dneva), skoraj vsi utrujenost, nekateri glavobol, dva prebavne motnje( dan, dva) in pri eni po vročini en dan in glavobolu en dan povečane bezgavke na vratu. To je to. Jaz in še nekaj mojih sodelavcev naprimer ne v prvo ne v drugo nič oz. nobenega str učinka. No v drugo me je dan kasneje malo bolela roka na mestu punkcije in to je vse. Ugl. vsi so prišli k sebi in zdaj so vsi tip top preverili smo vsi antigen hitri test na protitelesa in imamo vsi cepljeni visoko vrednost protiteles. Tako tisti z reakcijo po drugem odmerku kot mi z blago oz brez reakcije.
hirajem
12. 02. 2021 20.55
-2
In vse to kar sem napisal govorim iz izkušenj in stvari katere sem iz prve roke videl in na sebi občutil ne pa rekla kazala, prebrala, slišala ipd.
hirajem
12. 02. 2021 20.57
-1
aja pogosta reakcija po obeh odmerkih je žeja! Občutek suhih ust in povečana potreba za vnosom tekočin. Tudi pri tistih kateri ne dobijo vročine...vsaj v primeru skupine katero sem jaz v živo spremljal in se pogovarjal.
dej no
13. 02. 2021 13.19
+1
čas bo pokazal posledice. moj sosed takoj po cepljenju preminil, tako, da ....
dej no
13. 02. 2021 13.20
+1
hirajem neki ne bo držalo, da polovico zdravstvenega osebja se noče cepiti.
Looneh
12. 02. 2021 17.25
+0
boboo69
12. 02. 2021 16.38
+16
Ma kaj spet nabijate, več kot 50 % zdravstvenega osebja v Sloveniji se noče cepiti.
Aleš Jordan
12. 02. 2021 17.43
+0
Slovenske krize sin
13. 02. 2021 09.39
+0
Leva feltna
12. 02. 2021 16.17
+10
Ne zivimo vec svobotno ampak v svetovni diktaturi elit,...
Leva feltna
12. 02. 2021 16.17
+2
Ivar The Boneless
12. 02. 2021 16.08
+6
Ne ne nobenega razloga za skrb haha.
Christi Miles
12. 02. 2021 15.47
+4
Starčkom zrihtaš dodaten 10 % penzionistični popust v kakšni trgovini, pa bodo vse lepo o cepivu govorili