Dejstva

Sum kartelnega dogovarjanja z blagoslovom Darsa?

Ljubljana, 23. 10. 2023 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nika Kunaver
Komentarji
310

V luči našega razkritja, podkrepljenega s posnetkom v rubriki Fokus, da je davčni svetovalec Rok Snežič od skesanca za posel na Darsu zahteval podkupnino in jo tudi dobil, smo pod drobnogled vzeli aktualni javni razpis za avtovleke tovornih vozil. Očitno gre za nevralgično točko Darsa, saj se v omenjeni razpis vpleta sam predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak. Razkrivamo pa tudi sum kartelnega dogovarjanja. Zakaj je razpis za avtovleke torej tako pomemben? Kaj se dogaja v ozadju?

Bilo je pred dvema letoma in pol, ko je vodstvo Darsa iz posla avtovlek izločilo celjsko podjetje Žonta. Povod za odpoved pogodb je bilo več ugotovljenih kršitev, ki jih je najprej potrdila komisija za pritožbe, nato pa še uprava. Pogodbo so jim odpovedali slabo leto po tem, ko je na vrh največje državne družbe sedel predsednik uprave Valentin Hajdinjak

"Dars oziroma vodstvo uprave nas je neupravičeno eliminiralo, saj na nobenem sklopu nismo imeli pet kršitev, ki so pogoj za odvzem pogodb," danes pripoveduje direktorica podjetja Sendi Stopar. Podjetje Žonta sicer odpoved pogodbe izpodbija na sodišču. V začetku leta so izgubili na prvi stopnji. Po pritožbi pa je zadeva zdaj na ljubljanskem višjem sodišču. 

"Mi smo tisti, ki bi, po odpovedi pogodbe enemu od avtovlekarjev, morali dobiti del njihovega posla. Taka so pravila. Novembra 2021 smo z Darsa tudi dobili zahtevo, naj pošljemo dokumentacijo. Mi smo svoje naredili, od njih pa ni bilo potem nobenega odgovora več," za rubriko 24UR Fokus razlaga Dejan Setnikar. Avtovleka Setnikar je bila takrat namreč podizvajalec tretje uvrščenega podjetja na javnem pozivu in bi tako morala prevzeti del poslov, ki jih je do takrat opravljal Žonta.

Avtoceste so razdeljene na devet teritorialnih sklopov. Za odvoz pokvarjenih in poškodovanih tovornih vozil na posameznem sklopu morata (izmenjujeta se tedensko) poskrbeti dve podjetji, ki sta na razpisu zbrali največje število točk.

Na Darsu, tudi v njegovem nadzornem svetu, so večkrat opozorili na nepravilnosti, pravi Setnikar, a vse do danes niso prejeli nobenega pojasnila, zakaj se na Darsu niso držali pravil, ki so jih sami postavili. "Nekdo je moral to na Darsu močno bremzati, glede na to, da so si potem med tri pogodbenike, ki že opravljajo storitev, razdelili te odseke ... Verjetno ima nekdo tako dober vpliv, da nas je držal 'na štriku'," je prepričan.

Dars je v pozivu, ki ga je odposlal po odpovedi pogodbe Žonti, zapisal: "Skladno z 9. odstavkom 5. točke poziva izvajamo aktivnosti za sklenitev pogodbe za izvajanje odvoza vozil v posameznem teritorialnem sklopu s ponudnikom z naslednjim najvišjim številom točk /…/"

Se je zgodil kartelni dogovor z blagoslovom Darsa?

Medtem ko so Setnikarjevi čakali na odgovor, so v upravno stavbo Darsa povabili predstavnike nekaterih ponudnikov avtovleke in jim, kot nam potrdi takratni svetovalec uprave za korporativno varnost, sicer nekdanji direktor Policije Anton Travner, omogočili, da so si posel razdeli sami. "So se sami avtovlekarji med seboj dogovorili, kdo in na kakšen način bo nadomestil dežurstva. Skratka brez vmešavanja Darsa."

 

Sinoči smo sicer v uredništvu 24UR Fokus pripravili daljši preiskovalni prispevek o podkupovanju, izsiljevanju, sumih korupcije, favoriziranju in javnih spornih razpisih. Prispevek si lahko ogledate na Voyo.

Sestanek je bil sklican na Darsu, področni direktor vzdrževanja pa je bil takrat Damijan Jaklin. Jaklin je javnosti postal znan pred skoraj štirimi leti, ko je bil kot državni sekretar takratnega obrambnega ministra Mateja Tonina, sicer prvaka Nove Slovenije, eden glavnih akterjev sporne nabave zaščitne opreme. 

"Avtovlekarji so bili v pol ure dogovorjeni, ko smo mi prišli nazaj, so se soglasno strinjali, vsi so celo podpisali nek medsebojni dogovor," razloži Travner.

Pri odpovedi pogodbe Žonti je imel eno glavnih vlog nekdanji direktor Policije

"Povsem nelogično se nam zdi, da nekdo, ki je na takšnem položaju, pride in opravlja meritve kamionov. To se je zgodilo v našem primeru. G. Travner je prišel in je opravljal meritve," pred kamero rubrike 24UR Fokus še razlaga Sendi Stopar, direktorica podjetja Žonta.

Kaj konkretno je Travner počel na terenu z merilnim trakom v roki? Valentin Hajdinjak in Anton Travner pojasnjujeta različno. "Avtovleke je takrat pregledala avtocestna policija. Na koncu je tudi poročilo napisala policija, kajti mi smo jo zaprosili za pregled, glede na vse prijave, ki smo jih dobili," pravi Hajdinjak. Travner pa: "To je primer, ko smo preverjali odzivni čas avtovlek. Z mano je bil kolega, zaposleni na Darsu, ki se spozna na tehnične lastnosti in karakteristike posameznih vozil."

Je Dars z zavlačevanjem izreka sankcij avtovlekarjem omogočil sodelovanje na aktualnem razpisu?

Trenutno poteka nov javni razpis za "izvajanje storitev odstranjevanja poškodovanih ali pokvarjenih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 3500 kg". Rok za oddajo in odpiranje ponudb so na Darsu že petkrat prestavili, saj pred Državno revizijsko komisijo poteka pritožbeni postopek. AMZS, ki razpisa sicer ne želi komentirati, se je namreč pritožil.

Trenutno ima pogodbe z Darsom podpisanih pet podjetij, ki morajo v primeru nesreče ali okvare tovorna vozila čim prej spraviti z avtocest. To so podjetja: Avtovleka Jerneja Kopitar s. p., Avtovleka Požar d. o. o., AMZS d. d., Draganović d. o. o. in Junik M d. o. o.

Nad celotnim poslom odstranjevanja tovornih vozil Dars nima nobenega nadzora. Račune namreč podjetja, ki imajo z Darsom sklenjene pogodbe, izstavijo neposredno lastnikom tovornjakov. Ti so po večini tujci, tako kot so večinoma tujci tudi vozniki teh tovornih vozil. Vpogled v celotno dokumentacijo imajo v pritožbeni komisiji Darsa le, ko pride do pritožb.

Komisija za pritožbe se je prvič letos sestala šele konec septembra. V tem času se je na Darsu nabralo večje število pritožb, ki niso bile obravnavane sproti. Več zaposlenih na Darsu nas je opozorilo, da so odgovorni na tak način zavlačevali, saj bi, če bi kazni za ugotovljene nepravilnosti izrekali sproti, lahko še trije ponudniki avtovleke ostali brez pogodb z Darsom. Po naših informacijah gre za AMZS, Avtovleko Požar in Avtovleko Draganović. Kar pomeni, da na aktualnem razpisu ne bi mogli kandidirati.

"Se strinjam, v tem času bi komisijo morali večkrat sklicati," odgovarja predsednik uprave Valentin Hajdinjak. Kot razloge med drugim navaja zamenjavo članov komisije in spreminjanje pravilnika. "Po drugi strani je treba, ko komisija dobi določeno pritožbo, preveriti dejansko stanje in pozvati pogodbenika, da poda svoje mnenje," dodaja. Za primerjavo – v preteklih letih se je komisija, če so pritožbe bile, sestajala tudi večkrat tedensko. 

V razpis se je vpletal tudi Hajdinjak

Razpis za odvoz tovornih vozil sicer ne sodi med največje javne razpise na Darsu. Je pa očitno tako pomemben, da se vanj vpleta tudi sam predsednik uprave Valentin Hajdinjak. In to kljub dejstvu, da avtovleke ne sodijo pod področje, ki ga pokriva. Čeprav je sprva na več vprašanj zatrdil, da nikoli ni sodeloval na seji komisije, ki je pripravljala odgovore na vprašanja, pa je, ko smo ga soočili s konkretnim sestankom, ki je potekal v virtualni obliki, dejal: "To pa dajmo razčistiti, to ni bil sestanek komisije, to je bil sestanek oziroma pogovor določenih, šefa pravne službe, ja, bila je tudi zunanja odvetnica, šefica oziroma vodja javnih naročil in še nekaj posameznikov, kjer smo debatirali, na kakšen način zadeve urediti, da ne bi prihajalo do motenj pri javnem naročilu."

 

"Me je poklical predsednik k sebi, je potem friziral, je bilo treba nezaključene zadeve vreči iz poročila ven"

Predsednika uprave Darsa bremeni tudi posnetek, ki smo ga pridobili v uredništvu Fokusa. Na njem zaposleni na Darsu pripoveduje, kako je na njegovo zahtevo spreminjal četrtletno poročilo za Nadzorni svet Darsa. In še en očitek, ki leti na predsednika uprave. Tu navajamo nelektoriran prepis: "Evo, sem kvartalno poročilo za nadzorni svet sm popravljal ... me je poklical predsednik k sebi, je pol friziru, je blu treba nezaključene zadeve vržt iz poročila vn. Sam jst nisem v funkciji, niti v vlogi, da bi zdej reku ne, ne to pa ne bomo tku nardili, jst pa ne bom zdej spreminjal. Ampak mam pa vse ... poročila vse napisana, shranjena. Tako da mene j*** ne bo mogu noben." 

 

Se pogoji spreminjajo za zgolj enega?

Več virov in sogovornikov nas je opozorilo, da na Darsu aktualni javni razpis poteka na način, da se favorizira največjega med ponudniki avtovleke. Gre za avtovleko znanega žalskega podjetnika Enesa Draganovića. Da ne drži in da ga ne zanima ves posel, nam odgovarja Draganović. "Vsakemu je treba dati en kos pogače," pravi in zavrača očitke, da ga na Darsu favorizirajo. Prav tako zanika poznanstvo s Hajdinjakom.

Nekdanji dirkač in ljubitelj hitrih avtomobilov se sicer ne ukvarja le s prevozi in težko mehanizacijo za odvoz vozil. Ob avtocestnem izvozu Žalec ima še svoj hotel, restavracijo, bencinski servis, ogromno parkirišče za kamione, ukvarja se, nam pripoveduje, tudi z geotermijo.

Da je zelo uspešen podjetnik, je jasno tudi z družbenih omrežij, kjer ne skriva, da ima helikopter in 24-metrsko jahto. Oboje je bilo po naših informacijah nekoč v lasti Hrvata Ivice Todorića, predsednika uprave propadlega Agrokorja, ki je bil tudi lastnik našega Mercatorja.

In prav v njegovem hotelu je junija letos zasedal Svet Nove Slovenije s celotnim vodstvom stranke na čelu. Spomnimo, ob prevzemu mandata na Darsu je bil prav Hajdinjak podpredsednik stranke. Z računa, ki so nam ga poslali, je razvidno, da so za najem dvorane plačali 162, za 20 porcij prigrizkov pa še 410 evrov.

Kakšna je bila vloga zunanje odvetniške pisarne?

Pri avtovlekah je imela eno ključnih vlog tudi odvetniška družba Nine Zidar Klemenčič. Pogodbo z njo je Hajdinjak podpisal le nekaj tednov po prevzemu funkcije. V treh letih je na Darsu zaslužila dobrih 414.000 evrov. Glavnino svetovanja je opravila prav pri avtovlekah.

Viri nas opozarjajo, da bi se lahko znašla v konfliktu interesov, ker je imela več med seboj izključujočih vlog. Pripravljala je javni razpis za avtovleke, zastopa Dars v tožbi Žonte, hkrati pa je sodelovala tudi pri spreminjanju zakonodaje. Čeprav sta oba, tako Hajdinjak kot Zidar Klemenčičeva, zanikala, da bi sodelovala pri spreminjanju zakonodaje, smo v včerajšnjem Fokusu razkrili dokument, da ji je Dars plačal račun za 18 ur odvetniških storitev za pregled možnosti za vložitev amandmaja in za pripravo predloga amandmaja zakona o cestah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (310)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zasvobodo22
03. 01. 2024 08.04
+2
ce nebi bil kriv nebi odstopil
oježeš
24. 10. 2023 10.47
+4
Me je nasmejala sicer hudo žalostna izjava Travnikarja, ko je na vprašanje kaj je počel z merilnim trakom v roki odgovoril da 'smo preverjali odzivni čas avtovlek'.
minkica91
23. 10. 2023 21.50
+0
a so kdaj vrnili komun.kar so ves čas legalno krali. Nikoli, oni lahko menda, krivijo pa tega JJ in sds, da jih ni sram, oz.sramote menda nimajo. a kdo odgovarja zato, ker ljudi neprestano ovajajo in krivijo, kdo je odgovarjal, ko so trajbali afero o janševi kliniki v avstraliji pa o otrocih JJ, itd... itd. Nihče, mogoče lahko kdo dobi neko psihosocialno pomoč, kot sedaj, ko ljudje rabijo topel dom, pa neko psihosocialno pomoč menda nudijo, a mislijo, da smo vsi nor...
Franc Biber
23. 10. 2023 21.44
+11
Lažni prehlad. Ivan. 15 milijard. Je kaj že vrnil? Lopovluk okol in okol v vseh pogledih.
zmerni pesimist
23. 10. 2023 21.39
+4
Bi kar verjel
janezdollar
23. 10. 2023 21.37
+15
SDS hobotnici bo počasi le zmanjkalo lovk…meč se bliža glavi…
Aleks123
23. 10. 2023 21.34
-3
In kaj se bo zgodilo? Nic. Korupcija bo naprej. Dokler se nekdo komu ne zameri, vse tiho, tako kot vedno. Enako pri levih in enako pri desnih. Se vidi, da policija in tako kot tozilstvo, cista katastrofa. Smo se slabsi kot v Bosni. In mi smo kao razviti. Vsaka cast politikom. Jansa in Golob sta carja..... lol
Omizje
23. 10. 2023 21.33
+1
sneg je ker zunaj sneg je ........
reaf
23. 10. 2023 21.30
-3
In zakaj žvižgač ni dal prijave na policijo??? Ja zato, ker je tud sam v prekršku... dajanje podkupnine za donosen posel z Darsom! En sam kriminal in korupcija!
Omizje
23. 10. 2023 21.27
+2
kaj pa kopitar in snežinka ki pada
2fast4
23. 10. 2023 21.19
+1
Draganovic je največji nategun, hotel A pa je gnezdo pranja denarja...
INAZ
23. 10. 2023 21.19
-5
Ah joj, pa SDS in Janše niste omenili. Groza.
SlepiSlovenc
23. 10. 2023 21.17
-6
Kateri Ars je zaj kateri?
reaf
23. 10. 2023 21.15
+2
In tip je pokasiral 72.000€ odpravnine! To je rop pri belem dnevu ... res ste mafijozniki!
reaf
23. 10. 2023 21.55
+1
Prosim za argumentiranje minusov! Me res zanima ... 🙂
reaf
23. 10. 2023 21.13
+4
Dars je ena od najbolj koruptivnih državnih podjetij ... plače imajo vsi astronomske, odpravnine sanjske ... na sami AC pa vsak dan zastoji! Vsaka intervencija v primeru prometne nesreče traja najmanj 5 ur, pa bi ob dobri organizaciji lahko bila zadeva rešena v eni uri!!! Njim je pač čist vseeno za uporabnike AC, samo da se jim njihove denarnice debelijo ... 🤗
dante_
23. 10. 2023 21.13
-4
mora pa že močno teči voda v grlo vladajoči hunto da se grejo takih prikrojenih zgodb POP, upoabili posnetek star štiri leta ki ni povezan z to zadevo žvižgač pa igralec.
RedCell
23. 10. 2023 21.25
+9
Zagorac
23. 10. 2023 21.09
+1
Žonta haha še en poštenjak 😄
reaf
23. 10. 2023 21.06
-3
Sem 99% prepričan, da je zažvižal nadpoštejajek Žonta ... 🤗
reaf
23. 10. 2023 21.04
-1
S tako amatersko zastavljeno akcijo Snežiča ne boste zašili!!! Vse narobe, če je že oškodovanec (skesanec) zažvižgal, bi bila prava pot najprej prijava na policijo in šele potem z zgodbo v medije ... tako pa eno samo jokanje 😢
Avtovlekar
23. 10. 2023 21.03
-3
Tresla se je gora in rodila se je miš...
Nianana95
23. 10. 2023 21.15
-4