Dejstva

Švarc Pipanova neresnično, da je SD predlagal višjo minimalno plačo, Mesec reševal Violeto Tomić

Ljubljana, 13. 05. 2019 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Alenka Marovt, Miha Plementaš
Komentarji
75

Dominika Švarc Pipan (SD) in Luka Mesec (Levica) sta v drugem soočenju sorodnih strank v nedeljskem Fokusu nanizala nekatere misli, nerealne ideje, napačne podatke, ki terjajo pojasnila. Podkrepila sta jih naša strokovna sodelavca Marko Lovec in Špela Majcen Marušič.

Ugotovitev: Švarc Pipanova si je prisvojila predlog o višji minimalni plači, Mesec pa je v soočenju reševal nespretne izjave nosilke liste Violete Tomić, ki je tudi vodilna kandidatka Evropske levice.

Dvig minimalne plače

Dominika Švarc Pipan je v odgovoru Luku Mescu, ki se je pohvalil, da je Levica omogočila zadnji dvig minimalne plače, zasluge za ta ukrep pripisala stranki SD: "Vsi ti ukrepi so ukrepi Socialnih demokratov."

dejstvometer_ne_drzi

Zadnji predlog zakona o dvigu minimalne plače na 886,63 evra je uradno vložila skupina 52 poslancev. Toda prvopodpisani pod predlog sprememb zakona, ki so ga vložili 7. novembra 2018, je Luka Mesec, njegovemu sledi še osem podpisov poslancev Levice.

levica_dokument

Zvišanje minimalne plače je potrdilo 56 poslancev koalicije, Levice in nacionalne stranke. Proti ni bil nihče.

Dominika Švarc Pipan se je ob tem pohvalila tudi, da so v SD "minimalno plačo zvišali v času krize."

Po mnenju Marka Lovca se SD oziroma Pahorjeva vlada s tem ukrepom iz leta 2010 ne bi smela hvaliti: "Pahorjeva vlada je v času globalne finančne in ekonomske krize res dvignila minimalno plačo. Ukrep naj bi deloval proticiklično (spodbudil potrošnjo). Kmalu pa se je izkazalo, da ima kriza globlje, strukturne razloge, ki so se kazali v nekonkurenčnosti, trgovinskem primanjkljaju, odlivu kapitala, nato pa tudi rastočem primanjkljaju in javnem dolgu. S tega vidika je bil ukrep povsem napačen – kasneje je bilo potrebno zmanjševanje javnih izdatkov, t.i. fiskalna devalvacija, za uravnoteženje javnih financ in spodbujanje nekaterih strukturnih reform za dvig konkurenčnosti."

Mesec o ruski priključitvi Krima

Luka Mesec je stališče nosilke liste Levice Violete Tomić, da je rusko-ukrajinski spor zaradi ruske priključitve polotoka Krim "njihova stvar", poskusil upravičiti takole:

"V mednarodnih odnosih se vedno tepeta načeli pravica do samoodločbe ljudstev in na drugi strani načelo ozemeljske celovitosti držav."

Marko Lovec pojasnjuje, da gre v primeru Krima za enostransko dejanje priključitve, ki ga večina mednarodne skupnosti, vključno z EU, ne priznava. "Dejstvo zasedbe izhaja iz ruske vojaške premoči. Sami pogoji za samoodločbo niso izpolnjeni, začenši z ustrezno izkazano voljo v obliki referenduma. Kar pa seveda ne pomeni, da Ukrajina ni imela obveznosti zagotavljanja ruski manjšini ustreznih pravic. Tudi katalonskega referenduma, na katerega se je prav tako skliceval Mesec, nobena članica EU ne priznava." Stališče Levice in Luke Mesca o tem, da dajejo v primeru Krima in Katalonije prednost pravici naroda do samoodločbe, torej nima podpore v mednarodni politiki, vključno z Evropsko unijo. Zato: previdno!

dejstvometer_previdno

Pojasnjujemo tudi Meščevo izjavo: "Problem s socialdemokracijo je, da se v Evropi, tudi pri nas, skozi zlije z vladajočimi liberalci ali pa konservativci in iz tega nastane neka velika 'evroskonservativna' skupina, kakršna je do zdaj vodila Evropo. Se pravi, govorijo že."

Lovec meni, da gre za pretirano poenostavljanje. "Pomislimo samo na Sirizo, radikalno levo stranko, ki vodi grško vlado in se je prav tako morala ukloniti pritiskom varčevalnih ukrepov. Med SD in radikalno levimi strankami torej ni takšne razlike, ko enkrat pridejo na oblast." Na drugi strani, še pojasnjuje Lovec, so volivci številne SD stranke po Evropi zaradi "liberalne drže" kaznovali in so skoraj izginile (Francija), nadomestili pa so jih liberalci, v posameznih primerih pa so se tudi postavile nasproti prevladujoči politiki – npr. v Nemčiji se je znotraj koalicije konservativcev in SD podpredsednik vlade iz vrst SD Sigmar Gabriel uprl trgovinskemu sporazumu z ZDA. Na volitvah sicer niso uspeli izboljšati rezultata.

Majcen Marušičeva pa pravi, da gre za pogled od zunaj oziroma vprašanje politične odločitve. "V kontekstu Evropskega parlamenta se zakonodaja sprejema na podlagi usklajevanj in iskanja kompromisov, da se zagotovi čim močnejša večina. Nobena od političnih skupin ni nikoli imela večine sedežev. V tem procesu iskanja kompromisov ekstremna stališča načeloma izpadejo iz besedil dokumentov. Tri (do sedaj) največje politične skupine v Evropskem parlamentu (EPP, S&D, ALDE) v večini primerov iščejo skupni jezik ali se povezujejo z drugimi političnimi skupinami, da zagotovijo večino, ki bo potrdila izpogajano besedilo." Ker zgodba torej ni enoznačna, smo Mescu prilepili oznako previdno.

dejstvometer_previdno

Dominika Švarc Pipan o ničelni toleranci do korupcije

Dominika Švarc Pipan je na primeru zaradi podkupovanja obsojenega nekdanjega evroposlanca SD Zorana Thalerja izjavila: "Jaz seveda sem kritična do kakršnega koli nespoštovanja prava, človekovih pravic, korupcije. Do tega moramo imeti in kot stranka tudi imamo ničelno toleranco."

Primer Prešiček: Čeprav je nekdanji minister za kulturo priznal, da je devetkrat uporabil službeni avtomobil za prevoz svojih glasbenih inštrumentov, in s tem zlorabil položaj, predsednik stranke Dejan Židan od njega ni zahteval odstopa, ampak je odločitev o Prešičkovem odhodu preložil na premierja Šarca: "Če bo premier ocenil, da je to napaka, zaradi katere mora zapustiti ministrsko mesto, bo to naredil, SD pa bo odločitev spoštovala." Konec januarja je Prešiček Šarcu sam poslal odstopno izjavo.

Lovec je zelo jasen: "Ko bi le držalo! Socialisti in demokrati imajo na evropski ravni v svojih vrstah precej gnilih jajc v smislu obtožb korupcije, ksenofobije ... od Slovaške (Fico) do Romunije in Bolgarije."

Izjava Švarc Pipanove v praksi torej ne drži.

dejstvometer_ne_drzi
dejstva, eu volitve
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marker1
15. 05. 2019 13.43
+2
Kandidatko z Levice so sedaj malo skrili pred mediji, da ne bo spet delala sramote in si pokvarila volilni rezultat. Ravno tako je vedno delal zdrahe pred volitvami nekdanji poslanec Miran Potrč. Res pa je, da je bil veliko bolj razgledan in ni delal sramote. Ko so ga imeli ljudje zadosti, pa se je skril pred mediji. Po volitvah pa se je vedno režal iz prve vrste.
Uporabnik443897
15. 05. 2019 13.08
+1
A ona igralka z levice pa ne bo v Bruslju, a dont now, grimase pa take da sem poknil od smeha :)
Andrej58
15. 05. 2019 10.08
O podražitvah in višjih davkih pa nič.
ecnarf
14. 05. 2019 15.28
+7
Oba sta še zelenca ,najprej naj kaj naredita samo z jezikanjem ni prostora v EU
Carrasco
14. 05. 2019 15.03
+5
Denarja koliko hočeš za nekatere. Spet so ga dali sebi za invalide pa se bodo delali dobre da bodo osrečili eno družino od 4850. To je veriga humanih lopovov iz Slovenije
Hrenko
14. 05. 2019 10.25
+9
Zakaj bi sploh kdo pričakoval, da bo kazalec pri Levici in SD kazal na "DRŽI"?
iganking
14. 05. 2019 10.12
+12
zakaj poznam varnostnike ki na pogodbi imajo 450 evro BRUTO? potem pa dodatek do minimalne plače in take norčije... bodite resni in mi povejte če ima tudi kakšen politik dodatek do minimalne plače haha.. in kaj ta dodatek je samo za to da podjetje ne plača davek državi delavec pa ima manjšo urno postavko za nočne in nadure! kako lahko politiki in država to dovolijo?
MountainVibes
14. 05. 2019 09.52
+0
Hahaha sd je pač stranka lažnivih ljudi, kaj moreš.., Še zasluge drugih so želeli pripisati sebi hahahaha... V tem primeru pa podpiram Levico
dragan krstic
13. 05. 2019 21.26
+22
Neresnično se bolj direktno napiše kot LAŽNIVO. Torej: Švarc Pipanova je LAGALA. Politik ki je lažniv nima prostora v Bruslju, samo na Balkanu preživi če se ga ujame na laži.
aazz
13. 05. 2019 20.01
+17
kapljač1
13. 05. 2019 19.51
-14
Čisto uredu sta bila oba. Se pa zdi da sta malo prehitro govorila in pojasnevala, pa desni niso dohajali. (Sedaj vemo zakaj Janaša bere tako počasi)
NoviceResnice
13. 05. 2019 19.51
+6
Te dva bi morala samo virtualno delovati....
papi1
13. 05. 2019 19.32
+7
Ves moj komentar na vse skupaj je: " Ha,ha,ha,ha, ovce!"
kapljač1
13. 05. 2019 19.42
+6
To ni komentar! Za komentar potrebuješ celotno glavo in ne samo dolg jezik , velik sape in še več sline!
marveb
13. 05. 2019 18.59
-13
V mednarodni politiki razen interesa in kapitala, oz.moci nima nic podpore. Previdno? No ja..Levica se pac ne strinja in daje prednost drugim vrednotam, predvsem ljudem!
jesenvoyo
14. 05. 2019 08.41
+4
Ne samo v mednarodni, tudi v domači politiki ni nič drugače, prevladuje kapital.
Zbujen
14. 05. 2019 10.31
+2
A zato LEVICA NI PODPRLA davčne razbremenitve REGRESA? Katerim vrednotam pa dajejo oni prednost? Lenobi? Življenju na račun države? "Che Guevara-Maduro" vrednotam? Vrednoti "Slovenec naj dela za Afriko in BV"? Res me zanima, katerim vrednotam!
maticill
13. 05. 2019 18.48
+32
Če bi ta lepa Pipanova resnico govorila se ji verjetno ne bi toliko zatikalo.
dadinho10
13. 05. 2019 17.57
+23
ne podpiram niti samega sebe, kaj sele njih, ampak kaksne veze ima to kaj si o krimu misli violeta tomic, in potem se njen kao sef se mora opravicevati in zagovarjati njena stalisca. po drugi strani pipanova, v politiki je dva ponedeljka in en torek, govori pa kot da je dala skozi vsaj 2 revoluciji in 3 vlade. najboljsi so vsi, ki imajo nicelno toleranco do korupcije, do nespostovanja clovekovih pravic, goljufij, laganja. a ga ni politika, katerega ne mores podkupiti, vsaj z kavo za neko protiuslugo. ni ga politika, ki se ne zlaze, saj dejansko njegova stalisca ne morejo biti v celoti enaka vsem clanom v stranki. potem bi imeli robote, ne pa ljudi. vendar se v vecini strinjajo in dokler jim gre ok, je vse super.
Machetekills007
13. 05. 2019 17.53
-45
masni
13. 05. 2019 18.15
+30
An ban pet podgan
13. 05. 2019 17.45
+36
Če bo Mesec dobil mandat bo postal kapitalist ker bo imel 10000eur plače. To pa je nevarno za njegovo razmišljanje.
MucaNeGrize
13. 05. 2019 18.31
-6
lej ...če bi se vnaprej odrekel plači...in to pisno ...bi svečkarji vnaprej cvilili da je nor ... drži ...?!! ...Mimogrede , se je kakšen kvazi domoljub z desne / ki je poleg še goreč vernik rkc - ja odrekel bilo kateri plači v dobrobit recimo nekega starčka ali matere samohranilke s tremi šolobveznimi otroki , ki so v nesreči izgubili očeta...??????
sid11
13. 05. 2019 18.45
+23
Je kak levi vzel kakega ilegalnega migranta pod svojo streho:-)
MucaNeGrize
13. 05. 2019 19.06
-4
Ne...ker je ilegalni / a ni to logično ??!!!...Te reči zakaj je tako - ureja evropske direktive in mednarodni dogovori...Desni se jih pač ne držite ravno radi...
Zbujen
14. 05. 2019 10.34
+2
Levica tuli, da "nihče ni ilegalen". Tudi vlada z Levico navdušeno financira Mirovni inštitut in PIC, ki aktivno pomagata migrantom v BiH, da najdejo pot do Slovenije IN ČEZ MEJO.
el capitano
14. 05. 2019 11.12
@aloha..natanko tako...malega človecka najbolj muči plača ,ko se doma po riti praska na kavču..
el capitano
14. 05. 2019 11.13
@sid..legalne migrante je prepovedano imet doma..
Mungos2
13. 05. 2019 16.49
+53
Ubogi mi, katerim poizkušata dva mlečneža vsiliti svoje mnenje !! Jok brate, odpade !!!
26277
13. 05. 2019 17.03
-22
Piši v ednini, v nedeljo vrži 100 eur pri maši, bo boljše in varni bomo. Lp
marveb
13. 05. 2019 17.15
-3
Navajeni na jj, pa karla, pa zidana pa..kam so nas ze tvoji izkuseni pripeljali? Zejne cez vodo, al kako bi ti to opisal??
26277
13. 05. 2019 17.23
-7
MucaNeGrize
13. 05. 2019 18.34
+7
mungos verketno VE ...koliko let ima avstrijski kanzler Sebastian Kurz..torej glavni šef dežele , po kateri se desničarji radi zgledujete....
MucaNeGrize
13. 05. 2019 18.45
+2
da vam bo svečkarjem malenkost lažje pri srcu in mlečnih izzvlečkih ...Janša je bil na prvih večstrankarskih volitvah v Sloveniji aprila 1990 izvoljen za poslanca in je maja postal minister za obrambo v Demosovi vladi pod vodstvom Lojzeta Peterleta. ....
kapljač1
13. 05. 2019 19.46
+3
Jok brate, odpade !!! --------------------------- Pa ne da se šeTurki vmešavajo v volitve v Slovenskem. Za madžare se ve, za hrvate tudi in Italijane. Vse to vzpodbuja desnica na Slovenskem!
visoki
13. 05. 2019 16.48
+29
tale pipanova toliko hitro govori,da se hitro zmoti