Dejstva

Tonin, Stevanović, Mesec in Volk: je bila Sovjetska zveza res Rusiji največji sovražnik?

Ljubljana, 03. 06. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neža Steiner
Komentarji
316

V oddaji 24UR Zvečer so se v četrtek soočili Vojko Volk, ki kandidira na listi Gibanja Svoboda, Matej Tonin iz Nove Slovenije, Zoran Stevanović iz Resnice in Luka Mesec iz Levice. Res ruska ustava odreja varovanje Rusov prek svojih meja? Kakšni so pogoji za priznanje države? Je bila Slovenija res sama pri priznanju Palestine?

Veliko soočenje na POP TV bo danes ob 20.00, vodila ga bo Petra Kerčmar. Med samim soočenjem bo ekipa rubrike Dejstva v živo preverjala verodostojnost izjav politikov. V živo bosta na 24ur.com sodelovala tudi oba strokovnjaka, Jure Požgan in Lara Bandi.

Pogoji za priznanje

"Da ti neko državo priznaš, potrebuje ta država nek teritorij in pa efektivno oblast, kjer to oblast izvršuje," pojasnjuje Matej Tonin, nosilec liste NSi.

Toninova izjava je zavajajoča, meni magistrica razvojnih študij Lara Bandi, saj "Konvencija iz Montevidea (1933) določa, da mora entiteta izpolnjevati štiri kriterije, da je lahko država: 1) prebivalstvo, 2) definirano ozemlje, 3) vlada in 4) zmožnost, da lahko vstopa v odnose z drugimi državami. Priznavanje države je diskrecijska pravica že obstoječih suverenih držav. Imamo kar nekaj primerov, ko nekatere danes že priznane države pred priznanjem niso izpolnjevale enega ali več pogojev, npr. Vatikan (prebivalstvo), Bosna in Hercegovina (določeno ozemlje/oblast), Hrvaška (določeno ozemlje), Ciper (določeno ozemlje) itd. Imamo pa tudi primere, ko entitete izpolnjujejo vse kriterije državnosti, a še vedno niso mednarodnopravno priznane (Kosovo, Palestina pred vojno, Tajvan)".

Dejstvomer: previdno

Slovenija sama pri priznanju Palestine?

Luka Mesec, kandidat Levice, pravi, da je bila Slovenija najprej sama z zahtevo po priznanju Palestine. "Zdaj veste, da so tukaj še Španija, Irska, na poti so Norveška, Francija, Belgija, Luksemburg, nekatere arabske države, Malta." Pozneje svoji izjavi doda: "Trenutno smo mi premaknili nekaj evropskih držav: Španijo, Norveško, Irsko."

Stranka Levica je že leta 2014, ko je bila del opozicije v času vlade Mira Cerarja, sprožila pobudo za priznanje Palestine. A pobuda ni dobila zadostne podpore. Vendar takrat nismo bili sami, saj je Švedska že leta 2014 priznala Palestino, pojasnjuje strokovnjak za mednarodne odnose doc. dr. Jure Požgan. Poleg tega pa so nas Irska, Španija in Norveška prehitele, ker so Palestino tudi že uradno priznale, medtem ko mora pri nas odločiti še državni zbor. 

Dejstvomer: ne drži

Ruska ustava

Zoran Stevanovič, kandidat Resnice, pravi, da ruska ustava odreja, da morajo varovati Ruse prek svojih meja. 

Po mnenju magistrice razvojnih študij Lare Bandi izjava ne drži, ker v ruski ustavi ne najdemo člena, ki bi to eksplicitno določal. Požgan doda, da skrb za Ruse izven Rusije ne opravičuje posega v ozemeljsko celovitost ali celo okupacijo držav, v katerih živi rusko govoreče prebivalstvo.

Dejstvomer: ne drži

Po mnenju Stevanovića ne smemo enačiti Rusije s Sovjetsko zvezo. "Sovjetska zveza je bila Rusiji največji sovražnik." Rusija oz. Ruska sovjetska federativna socialistična republika je bila ena izmed 15 držav/zveznih republik, ki so sestavljale Sovjetsko zvezo. Prav tako pa je Ruska federacija pravna naslednica Sovjetske zveze in je po njenem razpadu podedovala/prevzela premoženje in obveznosti zveze, pojasnjuje Lara Bandi. Torej izjava Stevanovića ne drži. Temu Požgan doda, da je bila Ruska sovjetska republika največja, najmočnejša (politično in ekonomsko) in najštevilčnejša republika v Sovjetski zvezi. Rusija si je tako že v okviru Sovjetske zveze podredila preostale sovjetske republike.

Dejstvomer: ne drži

Tonin o Putinu

Tonin meni, da se Putin trenutno obnaša zelo podobno, kot se je Hitler v 30. letih. "Zahteva dele ozemlja, da bo mir, hoče imeti del Ukrajine in bo mir. Hitler je podobno delal: najprej je rekel, dajte mi Avstrijo, je dobil Avstrijo, dajte mi del Češke, je dobil, hotel je imeti Poljsko in ni bilo konca."  

Ozemeljska ekspanzija ni v skladu z mednarodnim pravom in načelom nespremenljivosti meja, a to velja za mednarodni red, ki se je oblikoval po koncu druge svetovne vojne, torej v drugi polovici 20. stoletja, pojasnjuje Požgan. "Primerjava z obdobjem 30. let 20. stoletja in Hitlerjem je zavajajoča: V 30. letih 20. stoletja ni bilo sistema kolektivne varnosti, kot ga poznamo danes. Delovalo je Društvo narodov, a so bili pristojnosti in članstvo v tej organizaciji zelo omejeni. Prav tako je Nemčija pred okupacijami leta 1933 izstopila iz Društva narodov. Rusija je še vedno članica OZN in sistema kolektivne varnosti, utemeljenega na načelih Ustanovne listine Združenih narodov."

Dejstvomer: previdno

Rusi in želje po invazivnosti

Po mnenju Stevanovića Rusi "v zadnjih krepkih 100 letih niso nikdar pokazali želje po invazivnosti na Evropo. Oni so želeli obvladovati svoje meje".

Izjava, da Rusija želi samo obvladovati svoje meje, je zavajajoča, opozarja Lara Bandi, saj je Rusija tako v primeru Ukrajine kot tudi Gruzije prestopila svoje meje in posegla v ozemeljsko celovitost obeh držav. Evropske države, kot so Finska, Latvija, Litva in Estonija, pa velikokrat pričajo o ruskih namernih provokacijah, kot je bila na primer v tem mesecu, ko je rusko obrambno ministrstvo objavilo dokument za določitev novih morskih mej na Baltskem morju, ker naj bi bile te v sovjetskem času netočno določene. Ob tem so bila omenjena območja, ki mejijo na Poljsko in Litvo, spremembe pa naj bi vključevale tudi posege na finsko ozemlje. Dokument je bil naslednji dan izbrisan. Izjava tako ne drži.

Dejstvomer: ne drži

Rusija in Finska

Tonin je dejal, da je "Rusija v zadnjih 300 letih 37-krat napadla Finsko".

Lara Bandi ocenjuje, da je izjava zavajajoča, saj niti Rusija niti Finska v zadnjih 300 letih nista bili politični entiteti, kot jih poznamo danes. Finska je samostojnost razglasila šele leta 1917, podobno se današnja Rusija precej razlikuje od ruskega cesarstva ali Sovjetske zveze. 

Dejstvomer: previdno
Dejstva: volitve

KOMENTARJI (316)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LuxVeritas
04. 06. 2024 10.38
haha sej ne vedo kako bi lagali, so jim ze povedali dokler bodo teroristi vladali v gazi ne bo priznanja, samo nasi skrajni levicarji bi podlrli islamke teroriste hamasa.
Ki zombi
03. 06. 2024 17.20
+1
Dajejo izjave kar tako, ne da bi karkoli preverili. Nekateri pa še zavajajo kot je primer Štefanovića.
Kobansko
03. 06. 2024 16.22
+3
Danes dobim v nabiralnik volilne reklame in med njimi Kangler z nasmeho in sloganom :¸¨"Za Štajersko". Naj mu nekdo is SDS razloži, da imamo evropske volitve . Tam niti ne vejo, kje je slovenska Štajerska ta pa še kar goni kako bo mejo naredil na Trojanah. Pa kaj jih v Tacnu ne učijo zemljepisa. Res evropski kandidat.
junij66
03. 06. 2024 15.19
+3
Najbolj važno,da slavimo komunizem skoraj 80 let po končanju 2.sv.vojne. Nimamo toliko moči,da bi komunizem obsodili kot totalitarni režim. Smo edina država v EU kjer nam vladajo ponosni nasledniki bivsega režimo. Še praznik na žrtve so preklicali. Res žalostno. Žalostno pa je tudi,da kristjani volijo te stranke.
športnik66
03. 06. 2024 15.10
+0
Najbolje, da izvolimo Luko Mesca in Zorana Stevanovića in ju pošljemo v Bruselj. Ju vsaj v Sloveniji 4 leta ne bo treba gledat... 😅
Balerion
03. 06. 2024 16.10
+1
Marcus Aureliuss
03. 06. 2024 14.54
Sami strokovnjaki 🙈🙈🙈🙈 Šalabajzerji bi jim rekel naš priznani kuhar 👍👍
Juzles Iters
03. 06. 2024 14.32
+3
"Sovjetska zveza je bila Rusiji največji sovražnik."..... Na kratko. Kako je ta izjava lahko sploh sporna. Pa saj vsi vemo, da je SZ nastala z uvoženo krvavo, komunistično revolucijo, v SZ pobili več kot 60 milijonov Rusov in drugih narodov, vse zlate rezerve in finance so končale v tujih bankah, popolnoma so uničili industrijo, pobili vso inteligenco, uničili rusko kulturo, razselila številne narode, premešala prebivalstvo, okoljske katastrofe in jederski poskusi so degradirali veliko okolja, carska Rusija se je v času SZ ozemeljsko zelo zmanjšala na račun novo ustanovljenih republik itn. Kako je citirana izjava sploh lahko sporna?
DR. RNR
03. 06. 2024 15.02
Zgodovina se ponavlja. Tudi sedaj potekajo selitve...kaj je boljse sedaj,gdo je boljsi?
Juzles Iters
03. 06. 2024 15.18
+2
A selitve narodov? No sedaj so vloge zamenjane in kar se je prej dogajalo v SSSR, se sedaj masovne selitve dogajajo v EUSSR, kjer evropske kulture izginjajo in se pretvarjajo v nek nov dekadentni globalistični kulturni monolit, če smemo sklepati zadnjih 20 letih "Evrosonga".
DR. RNR
03. 06. 2024 15.36
+2
Igre interesa. Nekoc indijanci,ki so bili divjaki za evropejce in so poselili njihovo zemljo. Bouna cloveska pamet.
Juzles Iters
03. 06. 2024 16.54
+1
Tisto nikakor niso bili navadna evropejska raja, ki bi jih iztrebila. Vse te naselitve v Ameriki, projekte je vodilo evropsko plemstvo, velekapital za katerimi so stali prostozidarji in druge skrivne organizacije. Te so v osnovi kabalistične in satanistične. Navaden evropski živelj je bil preveč skromen, ponižen in veren, da bi se samoiniciativno vpletal v odnose z domorodci in jim povzročal škodo. To so počeli zgoraj omenjeni manipulatorji, katerih potomci sedaj neprestano kričijo o "beli" krivdi. Ne nasedaj.
Juzles Iters
03. 06. 2024 17.10
+1
Če pogledaš arhitekturo in urbanizem državnih poslopij in kompleksov v Washingtonu, je vsepovsod sama prostozidarska simbolika. Obeliski, stavbe in avenije postrojene v pentagrame, celo stavba glavnega štaba am. vojske je v obliki peterokotnika, t.j. Pentagon(a).
LuxVeritas
04. 06. 2024 10.41
haha ne mi rec5 da se rusi spet zrtve delajo v vojni ki so jo sami zacel v voj i ki so izgnali zide, pobili carsko familijo in ustanovili komunizem. istu so kot srbi ki se delajo zrtev iz balkanske vojne.
PARTIZAN PEPE
03. 06. 2024 14.24
+3
Če nam bi vladali Rusi bi bilo precej drugače....bolj pošteno...vladavina pod temi Ameri ritolizniki pa nas je pripeljala, kjer smo...
2mt8
03. 06. 2024 14.31
-2
Glavni_Baja
03. 06. 2024 14.48
-2
2mt8
03. 06. 2024 15.24
+0
Ko nekomu iz Tuzle ali Doboja ali Sarajeva omeniš Cazin, se vsak prime za glavo. Daj _baja razloži mi zakaj
Glavni_Baja1
03. 06. 2024 15.44
+1
2mt8
03. 06. 2024 15.58
-1
Grma53
03. 06. 2024 14.20
+3
Morda pa bi naslednja vlada lahko priznala Nebesa. Tudi ta nimajo meje, imajo pa vlado in ne zganjajo terorizma po svetu.
junij66
03. 06. 2024 14.10
+2
Natmag. 100% si zamenjal Goloba s Toninom. Tonin ne obljublja toliko kot vsemogočni vrhuuunskiiiii menadžer
natmat
03. 06. 2024 13.45
+10
Politologa Tonina so edino kar so ga naučili da zan lepo govoriti prazne besede...prijetne za uho in neuporabne za možgane....
2mt8
03. 06. 2024 13.43
+0
Slovenija je čisto pod srbsko-ruskim vplivom, čist brezveze smo se 1991 osamosvojil
Posteni
03. 06. 2024 13.46
+3
joco99
03. 06. 2024 13.38
+1
smo se borili zato da nam bodo zopet vladali srbi in rusi, sramota kaj smo naredili svoji državi, 50 let nas ni naučilo ničesar-buleki
Glavni_Baja
03. 06. 2024 14.49
+2
LuxVeritas
04. 06. 2024 10.42
ker smo predobri ce bi taka kot je baja pometali leta 91 v jame bi bila sitiacija drugacna, mogl bi tako narediti koy so genocidni srbi oz bajatov genocidni ata.
janez Kovač 1
03. 06. 2024 13.36
+7
Naši pametnjakoviči bodo iznašli purfel(smodnik)!
ArseneLupin
03. 06. 2024 13.32
-6
V tem zmešanemu svetu se čudim, da ni še nobena država, kolikor je meni znano, priznala, zame na zelo neonacistično , mega germanistično spominjajojoče, tudi po imenu "NSK". Ki ima menda svoje potne liste itd....
Posteni
03. 06. 2024 13.37
+5
Balerion
03. 06. 2024 13.42
+0
Posteni
03. 06. 2024 13.47
-1
Sam z folkom k ne ve kaj oz o cem pise.. vas je pa kr neki tuki gor tok da.. 😉
Balerion
03. 06. 2024 13.48
+0
2mt8
03. 06. 2024 12.56
+10
Srb bo prej potegnil z Rusom kot s Slovencem. Vedno. Pisava in vera jih povezuje.
Balerion
03. 06. 2024 12.59
-2
Balerion
03. 06. 2024 12.59
-3
cirenij
03. 06. 2024 13.04
-6
V tem primeru, ko pomagamo uničevat Evropo, dam Srbu prav.
Slavko Badič
03. 06. 2024 13.11
+10
Ne rabite jokat, kar želimo povedat je le to, da v Sloveniji to ne bo šlo.
Posteni
03. 06. 2024 13.11
+3
Kaj in majstr ??? Mi smo v 🇸🇮🇸🇮
Balerion
03. 06. 2024 13.13
+4
Ja smo ja. Sem rojen in vsi starši in stari starši. Torej sem čisti Slovenec.
Slavko Badič
03. 06. 2024 13.22
+7
…mi je vseeno. Pravim le, da v Sloveniji to ne bo šlo. Premalo vas je.
Posteni
03. 06. 2024 13.24
+6
O cem pol bluzis bed.... o enmu k odkrito podpira ruse , teoretizira o zarotah in o nicemer nima pojma.. ne sd hecat.. o tem da si slovenc pa zal dvomimmal te spremljam majstr..
Balerion
03. 06. 2024 13.26
-2
S tabo se ne zgovarjam ker si odkrit Ukrofil.
Posteni
03. 06. 2024 13.29
+6
Ne.. sem pa odkrito proti putinovi invaziji na kogarkoli .. plus tega da mi hocte razlagaf kako je lepo tam.. izvolite
Balerion
03. 06. 2024 13.30
-3
Zakaj a misliš da smo vsi slovenci take ovce kot ti?
Balerion
03. 06. 2024 13.31
+0
Briga mene za Ruse. Me pa za nas. Tebe pa pačza Ukrajino. To je razlika med nama.
Ramzes gobje zadnji
03. 06. 2024 13.33
+1
Balerion
03. 06. 2024 13.36
-4
Za vas Ramzes mi je. Meni je mar za Slovence. Ti to nisi. Če pa si me je pa sram.
Posteni
03. 06. 2024 13.36
+1
Nisi slovenc in ne lazi.. ce pa si si sramota za nas.. sam si se demantiral .. k ti model napise da bo srb potegnu z rusom in ne slovencem si napisal pa kaj ... a si trezrn al sploh ne ves kaj pises... govora pa je o nekom ki nas naj bi predstavljal v eu... tolk o 🐑🐑🐑
Ramzes gobje zadnji
03. 06. 2024 13.37
+5
Balerion
03. 06. 2024 13.38
-4
Seved asem Slovenec. Ti si pa Ukro prebežnik.
Balerion
03. 06. 2024 13.39
-2
Napisal sem in v smislu kaj naj zdaj jaz naredim ali kdorkoli na forumu. Ker je napisal komentar, ki nima veze s člankom.
Posteni
03. 06. 2024 13.39
+1
Ivar.. zakaj imam obcutek da si to ti zoran.. retorika zapisa je prav znana.. se besedo si uporabu " zgovarjam" prava kranjska 🤣
Balerion
03. 06. 2024 13.40
-2
Posteni
03. 06. 2024 13.42
+1
Joooj.. sej ne ves s kom mas posla.. tko da o pamwti ne bova.. o tvoji si se pa ze sam razkril... 🤣
Balerion
03. 06. 2024 13.46
-1
Nevem tebi se ponavadi cel forum smeji. Ampak ok misli si svoje 🤣.
Balerion
03. 06. 2024 13.50
+1
Ti pa veš kdp sem jaz? Aja Zoran sem saj res hahaha.
Posteni
03. 06. 2024 13.58
+0
Ti in nekaj tvojih prijateljev z po 3mi profili niste vsi.. vrjem.. ajaaa.pa a mislis da me prizadenejo komentarji dolocenih placancev ?? Ah pajaaade....😉
Balerion
03. 06. 2024 14.00
+1
Tebe je nekaj drugega prizadelo. Am imam samo ta račun. Spet se motiš. Zdaj se mi pa ne da več s tabo. Upam, da boš kmalu pomagal svojim v UA. Lp
LuxVeritas
04. 06. 2024 10.44
in kar naj tam ostane in pozabi evropo, evropa pa bi kogla vpeljat nazaj vizume za srbijo, ker to je nepravicno do ostalih clanic, d imajo srbi ugodnosti kot clani.
lokson
03. 06. 2024 12.42
+4
Se pravi, vse 4 nagnat iz studia in na njihovo mesto postavit analitika Laro Bandi. Ona vse ve in njene analize se predstavlja, kot relevantna dejstva. Pa kje jih jemljete. Še Maksuti se manjka, pa je zadeva popolna.
Slavko Badič
03. 06. 2024 12.51
+3
Ne, zagotovo je Zoki bolj verodostojen…🤦🏻🤣🤣🤣
Matjaz 1
03. 06. 2024 12.40
+5
Briga njih.Vazen jim je euro stolcek dobra placka benefiti ce pa me pridejo gor so pa tukaj spet pislancki sekretarji on ostalo.
Davao
03. 06. 2024 12.34
+2
Stevanovic z mehkim č.Ni čudno,da stoji za Rusi.
Zmaga Ukrajini ...
03. 06. 2024 12.34
+3
Skratka stevanoviću prav srboslavsko bedasto laže ali/in preprosto nima pojma, tuninček in Mesec pa nista opravila domače naloge in se pozanimala ter poučila.
Balerion
03. 06. 2024 12.56
+0
Jih pa ti pouči. Imaš uradne naslove za pošto pa pošlji tvoja odkritja zgodovine. Zgodovinarka.
Zmaga Ukrajini ...
03. 06. 2024 17.40
+1
Moja odkritja? Lupček ubogi,... ta "odkritja" so (tudi uradna) stališča zgodovinarske stroke, ne pa tvoja Lidlova štacuna, da vzameš kar želiš in pustiš, česar nočeš. Ravno to je narobe z vami - kar naprej bi šarili po zgodovini in jo poljubno spreminjali.