Dejstva

Trinajstletna kalvarija Črnomaljcev – neznosen smrad in onesnaževanje z digestatom iz bioplinarne

Črnomelj, 13. 07. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Neža Steiner
Komentarji
80

Digestat iz Petrolove bioplinarne, ki se uporablja za gnojenje kmetijskih površin, že drugo leto ni primeren za uporabo, je ugotovil okoljski inšpektorat. Digestat oziroma odpadek, kot mu pravijo lokalni aktivisti, v Beli krajini razburja že več kot desetletje, sistemske rešitve pristojna ministrstva doslej še niso našla.

Problem, na katerega opozarjajo občani, ni le smrad iz bioplinarne, ampak tudi njen produkt bioplinska gnojevka oziroma digestat, ki se brezplačno uporablja za gnojenje kmetijskih površin. Kot pravijo občani, se večino tega digestata razlije ravno v Beli krajini. Največja količina digestata, ki nastane v bioplinarni, je okoli 1.500 ton mesečno. "Digestat je samo stranski produkt proizvodnje bioplina oz. je lahko celo odpadek. In ker vsebuje dušik, ga je možno uporabiti namesto gnojila. V teoriji tako Petrol podari digestat kmetom in obe strani prihranita denar. Petrolu je prihranjeno odstranjevanje odpadka, kmetom pa nakup umetnih gnojil," pojasnjuje Črnomaljec Blaž Heij, predsednik društva Proteus, okoljskega gibanja v Beli krajini, ki so ga ustanovili z namenom, da bi dosegli spremembe in zaščitili lokalno okolje.

Okoljska inšpekcija: Digestat ni primeren za gnojenje

Kakovost digestata preverja okoljski inšpektorat. Ta je od leta 2015 v Petrolovi bioplinarni opravil osem inšpekcijskih nadzorov. Pristojni inšpektorat je dve leti zapored – v letih 2019 in 2020 – ugotovil, da se digestat ne uvršča v nobenega od razredov kakovosti, torej ni bil primeren za gnojenje. Digestat je imel v omenjenem času povišane vrednosti kratkoverižnih maščobnih kislin. V obeh primerih je bila odrejena prepoved uporabe digestata, prvo leto v količini 5.000 kubičnih metrov, drugo v 4.800 kubičnih metrih. 

"Če je bil digestat spoznan kot odpadek v 75  odstotkih primerih inšpekcij, se lahko upravičeno vprašamo, kakšno kakovost je imel v vseh primerih, ko inšpekcije ni bilo, in kje vse je takrat pristal. Da se ob prvi kršitvi izreče opozorilo, je sicer normalno, vendar pa gre tu za ponavljanje iste kršitve, zato bi pričakovali, da bodo slej kot prej izrečene konkretne sankcije, vendar nam ni znano, da bi do tega prišlo," je do inšpekcijskega ukrepanja kritičen Blaž Heij. Okoljski inšpektorat Petrolu ni naložil denarne kazni, je pa ob lanski kršitvi izrekel opozorilo. Strožje kazni Petrol ni prejel, saj je Petrol odziven do inšpektorjevih ukrepov in je digestat ponovno fermentiral, pojasnjuje glavni inšpektor za okolje Franc Rančigaj

Kršitve bioplinarne pa niso nič neobičajnega. Že v letih 2012 in 2013 je prejšnjemu upravljalcu, družbi Bioenerg, okoljski inšpektorat izrekel dve kazni in eno opozorilo, podjetju 75 tisoč evrov kazni, tedanjemu direktorju Dejanu Štrbenku pa 3.500 evrov. Kazni so bile plačane.

Po pritožbi Petrola inšpekcijski postopek ponovljen

Petrol se je nad inšpekcijsko odločbo pritožil, drugostopenjski organ jo je odpravil. Odločba je bila zavrnjena, ker "je bila odločba izdana, preden se je pritožnica (Petrol) lahko izrekla do ugotovitev družbe Ikema. V ponovnem postopku bo moral prvostopenjski organ pritožnici omogočiti, da se izreče do ugotovitev o nadzoru tekočega digestata" pojasnjujejo na okoljskem inšpektoratu in dodajajo, da je bila odločba zavrnjena zaradi procesne napake. Sprožen je bil nov postopek, prvega julija je bil ponovno opravljen inšpekcijski nadzor. 

Na Petrolu stojijo za kakovostjo digestata in pravijo, da se v času povišanih vrednosti kratkoverižnih maščobnih kislin digestat ni odvažal na kmetijske površine, temveč je bil ustrezno obdelan. Petrol je pooblaščeni laboratorij Ikema pooblastil, da štirikrat letno opravi monitoring digestata, ta je v letu 2019 pokazal povišane maščobne kisline. 

petrol-citat

Belokranjci so izgubili zaupanje v lastnika bioplinarne, saj izredni nadzori obratovanja bioplinarne kažejo, da tudi strokovno usposobljen lastnik ne obvladuje procesa. "S prevzemom bioplinarne s strani Petrola, smo imeli upanje, da bo boljše. V resnici se po trinajstih letih ni zgodilo nič. Tragedija je, da se vse odvija pod okriljem okoljevarstvenega dovoljenja," pojasnjuje Niko Šuštarič iz društva Proteus. 

Petrol je lastnik bioplinarne od leta 2013

Črnomaljska bioplinarna je od leta 2013 v lasti največje slovenske energetske družbe Petrol, ki je okoli 30 odstotkov v lasti države. Med največjimi zasebnimi lastniki Petrola sta Belokranjca Darij in Vesna Južna, njuno lastništvo znaša nekje 10 odstotkov. Okoljski minister Andrej Vizjak je lani kupil večje količine delnic Petrola. 

Agencija RS za okolje je Petrolu okoljevarstveno dovoljenje za letno predelavo 25.000 ton organskih odpadkov izdala leta 2014. Predelujejo večinoma pomije, ki izvirajo iz restavracij, kuhinj, šolskih menz, nekaj je tudi pekovskih in nerabljenih trgovskih izdelkov, tudi živalska tkiva in iztrebki. Odpadke v črnomaljsko bioplinarno uvažajo z različnih koncev Slovenije, en del odpadkov – hrano s pretečenimi roki, za njih zbira podjetje Biotera iz Domžal, ki je od marca 2019 v lasti madžarskega podjetja Veolia Víz Zrt. Biotera je bila približno 70-odstotna lastnica prejšnjega upravljalca bioplinarne – podjetja Bioenerg, ki je končal v stečaju. 

Na Petrolu, ki je lastnik bioplinarne od leta 2013, stojijo za kakovostjo digestata.

'Bioplinarne v Beli krajini ne bi smeli postaviti'

Predvsem zaradi tamkajšnjega krhkega kraškega območja in ogroženosti endemične črne človeške ribice občani opozarjajo, da je uporaba tega digestata pri gnojenju večkrat pretirana. Geograf dr. Dušan Plut pojasnjuje, da "bioplinarne v Beli krajini ne bi smeli postaviti, saj je območje plitkega belokranjskega krasa po klasifikaciji Agencije RS za okolje iz leta 2020 uvrščeno v najvišji razred splošne ranljivosti vodonosnikov. To pomeni, da je to območje primer najslabše lokacije za bioplinarno, ker je vodnoekološka občutljivost tega območja največja." 

Blaž Heij opozarja, da so skrb vzbujajoči rezultati nedavne raziskave, ki je pokazala prisotnost težkih kovin v zemlji, ki se jo gnoji z digestatom. "Konkretno so bile v šestih od šestih vzorcev zemlje iz zaledja habitata črne človeške ribice presežene mejne vrednosti za kancerogeni kadmij, kobalt in nikelj, ponekod pa celo opozorilne vrednosti za te iste elemente." Posledično, kot pravi Niko Šuštarič, je črna človeška ribica tik pred izumrtjem.

Kot pravi Niko Šuštarič, je črna človeška ribica tik pred izumrtjem.
Kot pravi Niko Šuštarič, je črna človeška ribica tik pred izumrtjem. FOTO: Youtube

Kmetijska inšpekcija ugotavlja pomanjkljivo dokumentacijo kmetov

Za nadzor pri uporabi digestata je zadolžena tudi kmetijska inšpekcija. Pravno podlago za nadzor je inšpektorat dobil z Uredbo o predelavi biološko razgradljivih odpadkov in uporabi komposta ali digestata, ki je bila sprejeta leta 2013. Prvo nepravilnost je kmetijski inšpektorat ugotovil leto kasneje, ko eden izmed uporabnikov brezplačnega digestata iz črnomaljske bioplinarne ni imel izdelanega gnojilnega načrta. V kasnejših letih se je večina ugotovljenih nepravilnosti nanašala na pomanjkljivo dokumentacijo pri uporabnikih digestata in pomanjkljivo vodenje evidenc razvoza digestata. 

V letu 2020 je iz črnomaljske bioplinarne digestat prevzelo 61 prevzemnikov, v letu 2021 pa 22 prevzemnikov. Postopki nadzora bodo predvidoma zaključeni novembra 2021. Na inšpekciji za kmetijstvo pravijo, da se sicer stanje izboljšuje, praviloma se nepopolna dokumentacija ugotovi, ko se pojavijo novi uporabniki digestata. Pri analizi tal v letih 2019 in 2020 v vasi Jelševnik v Beli krajini kmetijski inšpektorat preseženih mejnih vrednosti težkih kovin v tleh, kjer se uporablja digestat, ni odkril. 

Belokranjci ves čas čakajo na sistemske rešitve

Belokranjski okoljski problemi ostajajo, občani že več kot deset let čakajo na predpis, ki bi uredil to področje. Še v času kmetijskega ministra Franca Bogoviča so bile obljube, da bodo našli sistemsko rešitev problema, vendar do danes niso dovolj ukrepali.

Nekdanja županja občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič je zaradi številnih prejetih pobud občanov, ki so bili izpostavljeni smradu, na problematiko več let opozarjala pristojne organe, vendar danes ocenjuje, da učinka inšpekcijski nadzori niso imeli. "Na pristojna ministrstva ter kmetijsko in okoljsko inšpekcijo smo iz občine intenzivno klicali, pisali in jih opozarjali na težave s smradom. Inšpekcije so se sicer odzvale, so naredile analize, ampak odgovor je bil vedno enak vse je v mejah dovoljenega. Očitno so naredili premalo analiz in tudi ne pravi čas, kajti pri tako množičnem opozarjanju prebivalcev predvsem na severnem delu Črnomlja in tudi naselja Dragatuš, bi se morali pokazati rezultati analiz, ki negativno vplivajo na pogoje bivanja občanov in občank na območju občine Črnomelj."  Dlje niso prišli na občini niti prek ministrstva. "Z ministrstva smo prejemali pojasnila, da predpis na področju smrada ne obstaja in ne morejo nič narediti. Je bila pa vmes sprejeta uredba, ki je dovoljevala še višji nivo težkih kovin v digestatu. S to uredbo nam niso naredili nobene koristi,"  še pojasnjuje.

Bioplinarna Črnomelj

Na seji v Državnem zboru obljubili večji nadzor

Na belokranjske okoljske probleme so opozarjali prejšnji teden v Državnem zboru na seji odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, ki je bila sklicana na pobudo poslancev Levice. Ključna točka seje je bila neustrezna zaščita človeške ribice in tamkajšnjega prebivalstva pred onesnaževanjem naftne industrije. Predlagane sklepe Levice so zavrnili, med drugim so predlagali začasno zaustavitev delovanja bioplinarne, dokler se ne zagotovijo ukrepi za zaščito črnega močerila in zmanjša smradu, sprejeti pa so bili štirje sklepi koalicije. Ti predvidevajo poostritev nadzora spoštovanja okoljskih predpisov s strani okoljskega in kmetijskega ministrstva ter poročanje odboroma v roku šestih mesecev. Ministrstvo za okolje so pozvali, da opravi študijo morebitnih vzrokov onesnaženja vodnih virov in da preveri vse morebitne kršitve odloka tega vodovarstvenega območja. 

Na potezi sta pristojni ministrstvi. Kakšne aktivnosti namerava v prihodnje izpeljati okoljsko ministrstvo, ni znano, saj tega niso želeli komentirati. Občani zahtevajo, da se preneha gnojiti s spornim digestatom. Zahtevajo tudi, da okoljska inšpekcija poostri nadzor, kar je glavni inšpektor za okolje Franc Rančigaj tudi napovedal. 

883x100 Dejstva Zgodba
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EEgon
08. 08. 2021 10.00
+3
Zakaj novinar POPTV objavi sliko škropljenja polja, ko ta slika nima nobene veze s člankom? Zakaj novinar ne objavi sliko kršitelja Petrol in bioplinarno, da bomo videli od kje smrad? Ali so vam tovariši prepovedali objaviti sliko tovariškega podjetja Petrol??
Lutra Lutra 1
13. 07. 2021 20.52
+5
Belokranjci, dokler bo Minister za okolje in prostor g. Vizjak Andrej, lastnik delnic Petrola, vi ne boste dočakali rešitve tega problema!
Eitipatapa
13. 07. 2021 20.01
+2
To se da rešiti na dva dodatna načina, če ne gre s prvim. Prvi način je, da oni poskušajo rešiti na strani Petrola, da tega ne bi počel. Zakaj ne bi poskusili rešiti na strani, da Petrolovega digestata ne bi želel noben kmetovalec? S kakšno kampanjo, donacijami ipd. zberejo za gnojila, ki bi jih kmetovalci rajši jemali pri njih kakor pri Petrolu. Tako bo Petrol ugotovil, da nima kam s tem odpadkom in bo moral kaj ukreniti drugače. Tretja možnost je, da se javno izpostavi na vsakem koraku kdo so kmetovalci, ki uničujejo domača tla in prihodnost zanamcev. Če jim uspe dovolj velika propaganda, bo temu kmetovalcu upadel prihodek in bo spoznal, da mora začeti uporabljati bolj primerna gnojila. Obstaja tudi četrti, gverilski način ampak o tem čez naslednjih 13 let, ko ne bo več česa reševati pred propadom.
xyxyz
13. 07. 2021 18.39
+0
Pod levimi vladami so vse bioplinarne in požari strupenih odpadkov čisto normalna zadeva, zida se kjerkoli lahko, potem pa pride Janša in z enim zakonom vsem vzame pitno vodo. Slovenski državljani so opravilno nesposobni.
TistoPravo
13. 07. 2021 17.55
+7
Torej imamo še en Moravče
TistoPravo
13. 07. 2021 17.51
+1
Zato pa nam naštimamo tok dežja, da sperejo vse nečednosti
Neznanec444333
13. 07. 2021 17.47
+2
PETROL vemo o gorivu zdj pa še tole PETROL prodat OMW!!!
Fulmmer
13. 07. 2021 17.01
-11
Ma kaj se sekirate če mal zastrupljajo in smradijo, kmetje to delajo vsak dan po Sloveniji, ko trosijo in špricajo gnojnico po travnikih, njivah, nad vodnimi zajetji, pa jih nihče ne preganja....
xyxyz
13. 07. 2021 18.34
+7
Joj, zakaj vsak bedak lahko komentira zadeve o katerih nima niti zrno znanja??
xyxyz
13. 07. 2021 18.34
+5
Joj, zakaj vsak teliček lahko komentira zadeve o katerih nima niti zrno znanja??
spectator935
13. 07. 2021 20.11
+3
Eno je gnojnica, drugo so odpadki iz bioplinarne
ajnajs
14. 07. 2021 08.04
+1
upam, da si vegeterijanec, drugače neupraivčeno komentiraš čez kmete
bodočipartizan
13. 07. 2021 15.57
+0
tako Vizjak kaže svojo sposobnost (pravočasni nakup delnic tega okolju škodljivega podjetja)
Rothschild1
13. 07. 2021 17.07
-2
Ja, Petrol je zares okolju skodljivo podjetje. Ti pametnjakovic bi kar zapru Petrolove crpalke in hodil pes? Ko omenjas Vizjaka. Ce me spomin ne vara, je kupil okoli 200 delnic Petrola. To je manj kot nic. Se sam jih imam nekajkrat vec kot on, pa mi Petrol predstavlja zanemarljiv delez v portfelju
Rotter80
13. 07. 2021 14.58
-2
ce ste 13 let zdrzal ste se pa ja navadl
vrzwta1
13. 07. 2021 14.03
+8
Saj pravite da smo pa rešili pitno vodo v nedeljo
Rothschild1
13. 07. 2021 17.08
+3
Ja, in ze v nedeljo so se Ljubljancani utapljali v meteorni vodi
march76
13. 07. 2021 13.50
+4
Verjamem da bo prisel cas,ko bomo imeli močno desno vlado,ki bo zaprla pipco tem zdraharjem...
Rothschild1
13. 07. 2021 17.09
+2
Upam da res. Upanje umira zadnje. Tudi v Blatnem dolu
urban.decay
13. 07. 2021 13.33
+4
aha spet je sistem kriv… za sistemom stojijo ljudje!!!!
CelindaAndre
13. 07. 2021 12.54
+4
Za pitno vodo zdej pa na delo LEVNUHI..
dante
13. 07. 2021 12.47
+0
Bogi reveži, ko pa prdijo jih pa ne moti bioplin
Think with your own head
13. 07. 2021 12.19
+9
Švicarji delajo sledeče, varujejo okolje in pazijo da pri njih ne bi podjetja ali posamezniki onesnaževalci z odlaganjem snovi, ki so nevarni okolju. Švicarji čuvajo svoje vode in skrbijo za čist zrak. Švica skrbi tudi za razvoj infrastrukture železniške, za gradnjo bolnišnic in ter imajo uvedene kantone,ki med seboj tekmujejo v razvoju, ter skrbijo za gospodarski razvoj. Naša Slovenija ne premore niti dolgoročnega strateškega razvoja saj na vladi sedijo ljudje, ki so premalo izobraženi. Edino znanje, ki ga premorejo je metanje polen drugim pod noge, dajanje lastnega interesa pred interesom države, ter imajo znanje iz korupcije v javni upravi. Če hočemo biti druga Švica morajo državo voditi visoko usposobljeni ljudje, ki so se izobraževali v tujini. Saj pri nas ne premoremo dovolj sposobnega vodstvenega kadra.
JohannDoe
13. 07. 2021 16.29
+5
Če hočemo biti druga Švica, moramo prvo sprejeti švicarske zakone in način dela. Ne pa jamrat ob vsaki stvari kako nam zlobni kapitalizem hoče vzet vse, kar imamo radi in kako našega socialističnega raja ne damo kapitalistom. No, Švicarji so kapitalisti. Čisti in hard core.
Leviizgubljeni
13. 07. 2021 11.43
+0
Nov zakon bi to resil, pa ste butli padli na custva in custvene laznive besede o odvzemu pitne vide in glasovali proti
Think with your own head
13. 07. 2021 12.11
-1
Prebrala sem novo zakonodajo in nikjer ne omenja reševanja odpadnega gnoja.
Tičfirič
13. 07. 2021 11.29
+6
Očitno bomo morali vsak svoj drek požreti, ker ga noben ne mara.
txoxnxy
13. 07. 2021 10.49
+9
Enim res nič ne paše. Imel bi poln krožnik najboljše hrane pred sabo, kaj pa je potrebno da to zraste se jim pa niti sanja ne.
spectator935
13. 07. 2021 12.54
+6
Pridi v črnomelj, pa potem komentiraj. Nikogar ne moti smrad gnojevke pridobljene na kmetijah. Problem je bioplinarna in njen res neznosen smrad
kiropraktik
13. 07. 2021 13.03
+1
In kje ste bili 13 let? Zdaj smrdi, ko nosite maske?
spectator935
13. 07. 2021 20.12
+1
Malo se pozanimaj in potem komentiraj. Problematika je aktualna že od samega cacetka
travc
13. 07. 2021 10.44
+4
Povsod svinjajo eni in drugi predvsem za lasten dobiček ukrepa pa ne nihče,ker so vsi povezani.Nobenemu ni mar ce zastrupljajo ljudi.