Dejstva

Tul Mandić: 'Splav ni samo medicinski problem, ampak predvsem družbeni'

Ljubljana, 28. 05. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Neža Steiner
Komentarji
106

Zakaj je nujno, da ohranimo pravico do varne umetne prekinitve nosečnosti? Kje naš zdravstveni sistem deluje pri skrbi za zdravje žensk in nosečnic ter kaj moramo izboljšati? O tem smo se pogovarjali z Natašo Tul Mandić, ginekologinjo s četrt stoletja dolgim stažem. Po njeni zaslugi imamo v Sloveniji test nuhalne svetline za zgodnje odkrivanje kromosomskih in strukturnih nepravilnosti pred rojstvom. Zdaj dela v Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna, kjer je vodja Centra za nosečnice in v samoplačniški ambulanti Medicinski center celostnega zdravljenja.

Zakaj je nujno, da v Sloveniji ohranimo pravico do varne umetne prekinitve nosečnosti?

Ženske se vedno težko odločijo za ta korak in ko se odločijo, rabijo strokovno podporo, tudi pri odločitvi, sploh pa pri izvedbi in po prekinitvi nosečnosti. To je vedno izhod v sili, nikoli se nobena ženska ne odloči z lahkim srcem za ta poseg, ne glede na višino nosečnosti in vzrok, zakaj se je za to morala odločiti. 

Pomembno je, da to pravico ohranimo. Če bo v taki meri kot sedaj, da smo ženskam maksimalno na razpolago pri preventivi, da do tega sploh ne pride. Če pa pride do te potrebe, moramo to izvesti diskretno, varno, hitro in strokovno, z vso podporo pred in po posegu.

Kako gledate na dogajanje na Hrvaškem? Ali velja od nekdaj, da Hrvatice prekinitev nosečnosti iščejo v Sloveniji?

Ženske, ki ne morejo dobiti varne prekinitve nosečnosti v svoji državi in pridejo v tako hudo stisko, da nosečnosti ne morejo obdržati, iščejo pomoč v tujini. To ni samo primer Slovenija-Hrvaška, to je primer velikega števila držav, kjer to ni varno urejeno.

Žensko, ki pokliče in reče, da ima težavo zaradi želene ali neželene nosečnosti in nima izbranega ginekologa, vedno vzamemo. Čakalnih dob ni. Vedno jih obravnavamo prednostno.

Je prekinitev nosečnosti še vedno tabu?

Prekinitev nosečnosti je še vedno težka situacija in ženske se težko odločijo za prekinitev nosečnosti. Naš ohranitveni nagon nas spodbuja, da obdržimo nosečnost, ampak včasih je stiska ženske tako huda, da nosečnosti ne more obdržati. Manj ko je podpore v družbi, težje je.

Vse te demonstracije proti splavu, ki kažejo kako zarodki trpijo, so škodljive za psihično zdravje v družbi. Splav ni samo medicinski problem, ampak predvsem družbeni. Družbe, ki so zdrave, odgovorne, napredne in cenijo svoje ljudi, ne preprečujejo ljudem tako osnovnih stvari, kot je pomoč pri splavu. V osnovi si nobena ne želi prekinitve nosečnosti, neka neugodna situacija, ki jo doživi, jo v to prisili. Drugi problemi v življenju vodijo v prekinitev nosečnosti, nobena se ne odloči kar tako. Zato je prekinitev nosečnosti težak izhod v sili. Če vse poteka idealno in z vso podporo, je prekinitev nosečnosti stresna in psihično zahtevna, zato mora biti enostavno dostopna in varna.  

Naredimo v Sloveniji dovolj za reproduktivno zdravje žensk?

V Sloveniji smo zelo uspešni na tem področju, imamo že zelo dolgo tradicijo na področju babištva, kjer skrbimo za zdravo nosečnost in za zdrave porodnice. Prva babiška šola v Sloveniji je bila leta 1752, tako da smo bili eni prvih narodov, mislim da sploh v Evropi. Torej imamo res dolgo tradicijo babištva. Tudi sicer imamo dobro organizirano preventivo, izobraževanje mladih (spolna vzgoja mladih in zdravstveno varstvo mladih v času šolanja) kot tudi dostopnost do ginekologov. 

Pravite, da imamo dobro organizirano preventivo.

Imamo dobro izobraževanje mladih o varni spolnosti, kar vključuje preprečevanje spolno prenosljivih bolezni in nenačrtovanih nosečnosti. Imamo široko izbiro varne kontracepcije in zelo dobro varstvo nosečnic z zgodnjim in učinkovitim odkrivanjem razvojnih nepravilnosti, bolezni pri mamah in varnimi porodi v porodnišnicah, varnim načrtovanjem in vodenjem nosečnosti. Zato imamo eno najmanjših statistik smrti novorojenčkov na svetu. Imamo pa tudi preventivni program za zgodnje odkrivanje predrakastih sprememb in preprečevanje raka na materničnem vratu. Rak na materničnem vratu je v več kot 99 odstotkih posledica HPV okužbe. Proti virusu se lahko cepimo in posledice lahko zelo zgodaj odkrivamo. Smo na dobri poti, da bomo ta rak kot prvi rak na svetu izkoreninili. Da se izkoreniniti tako, kot so v prejšnjem stoletju izkoreninili črne koze.

Slovenija je ena redkih držav, kjer imajo ženske prost dostop do specialista ginekologije in porodništva na primarni ravni. Vendar 200.000 žensk nima izbranega ginekologa. Je torej dostop do ginekologov omejen?

V Sloveniji primanjkuje vseh zdravnikov specialnosti, ne samo ginekologov. Je pa ena redkih držav, kjer imamo ginekologe na primarni ravni in je posledica naše zgodovine v času Jugoslavije, kjer se je to uvedlo. V večini držav morajo ženske z blažjimi ginekološkimi problemi k osebnemu zdravniku, kjer se to rešuje ali pa v posebne centre, kjer delujejo babice in diplomirane medicinske sestre, dostopnost do ginekologov pa je bistveno težja kot pri nas. 

Pomanjkanje ginekologov je problem zlasti v zadnjem letu, ko se je veliko ginekologov upokojilo in nismo dovolj dobro nadomeščali, potrebe žensk pa so večje, kot so bile v preteklosti. Naš zdravstveni sistem je bil načrtovan že dolgo nazaj in se ni dovolj intenzivno modificiral. Enak problem je v velikem delu Evrope, ne samo pri nas. Zato je sedaj ta luknja med tem, kar lahko ponudimo in kar bi želeli ponuditi oziroma kar smo sposobni narediti in med tem, koliko imamo časa, denarja in kadrov, torej ostalih resursov, s katerimi bi to lahko izvedli. 

Več kot 50 odstotkov nosečnosti pri nas je nenačrtovanih. Kako pomembno je načrtovanje nosečnosti in ustrezna zaščita pri preprečevanju nenačrtovanih nosečnosti?

Res je, zelo veliko število nosečnosti je nenačrtovanih. Se pa zgodi, da je nenačrtovana nosečnost tudi neželena, ki si je ženska v danem trenutku ne more privoščiti iz različnih razlogov. V tem primeru je pomembna kontracepcija. Naše ženske in moški so zelo dobro seznanjeni z metodami kontracepcije in jo dobro uporabljajo. Seveda kdaj kontracepcija zataji ali uporabljajo metode, ki niso varne, kot so varni dnevi, ki jih ni. Potem metoda ‘Saj zna paziti’, kar se tudi ne obnese, in prekinjen odnos. V takih primerih je več nenačrtovanih nosečnosti, od katerih je samo en del tudi nezaželenih, ostale postanejo zaželene. 

Je sterilizacija pogosta izbira kontracepcije pri nas?

Sterilizacija ni zelo pogosta izbira zaščite, ker je dokončna, tega si v tem smislu reprodukcije nihče ne želi ali skoraj noben. Manj popularno je tudi, ker gre za kirurški poseg. Še največ sterilizacije opravimo pri tistih ženskah, ki imajo več carskih rezov in imajo potem planiran carski rez in bi za njih naslednja nosečnost predstavljala določeno tveganje iz zdravstvenega vidika, pa tudi ker imajo že dovolj otrok in želijo zanesljivo metodo kontracepcije. 

Sterilizacija je gotovo najbolj zanesljiva metoda kontracepcije. Odstranimo jajcevode v celoti in s tem zmanjšamo tveganje za razvoj raka na jajčniku kasneje, kar je zelo pomembno. Je zelo kratek kirurški poseg, ki nima vpliva na nobeno drugo funkcijo razen na zanositev. 

Zakaj se manj moških odloči za sterilizacijo? 

Moške sterilizacije je premalo, ker tradicionalno se odgovornost za kontracepcijo vedno pripisuje ženskam, vedno mora ženska poskrbeti za to, kar seveda ni pravično. V večini primerov za to ženske same poskrbimo. Edina zanesljiva moška kontracepcija je sterilizacija, kjer se dokončno prekine plodnost, vsa ostala funkcija ostane enaka. 

Ampak tudi to ni čisto 100-odstotna metoda. Tudi pri moških in ženskah, ki so že imeli sterilizacijo, so še možne nosečnosti, vendar v zelo redkih primerih. Popolnoma nemogoče je zanositi samo pri tistih, ki nimajo spolnih odnosov ali pri ženskah, ki nimajo delujočih jajčnikov. Sicer pa nimamo 100-odstotne kontracepcije. Samo popolna abstinenca pri ljudeh, ki so plodni.    

Ali obstaja možnost povrnitve plodnosti pri moških?

Obstaja tudi možnost za povrnitev plodnosti, ni pa zelo enostaven postopek, zato želimo, da ljudje res temeljito premislijo, preden grejo na sterilizacijo. Teh povratkov je malo.   

In odobriti jo mora posebna komisija?    

Vsaka odrasla oseba, starejša od 36 let, lahko vloži zahtevo, ki je odobrena brez zadržkov in posebnih zasliševanj. Šest mesecev po odobritvi se poseg lahko brezplačno izpelje v bolnišnici na diskreten način.

Sicer stopnja dovoljenih splavov od 80-ih let naprej v Sloveniji upada. Čemu bi vi pripisali glavni razlog?

V Sloveniji imamo nizko število splavov, ker imamo dobro spolno vzgojo, ki se začne že v osnovni šoli in traja celo obdobje šolanja ter kasneje z različnimi izobraževanji. Poleg tega imamo tudi dobro dostopnost do kontracepcije, zato je splavov malo. Največji problemi s splavi so tam, kjer so prepovedani. Tam jih je veliko in so nevarni. 

Zakaj je največ dovoljenih splavov pri ženskah, starih med 35 in 39 let?

To je res zanimiv podatek in ta podatek velja že leta in leta, da imamo pri nas največ prekinitev nosečnosti pri ženskah, ki imajo že več otrok, dva ali tri in so v stabilnih partnerskih zvezah. Zanosijo, ker odpove kontracepcija, ali uporabljajo nezanesljive načine kontracepcije – varni dnevi ali prekinjen odnos, kar po določenih letih enkrat odpove in pride do nenačrtovane nosečnosti. Če se to zgodi, so ženske v hudi stiski, pari se praviloma skupaj odločijo za prekinitev nosečnosti in tudi zgodaj ugotovijo, da so noseči in nosečnost tudi zgodaj prekinejo. Zelo smiselno je, da takim ljudem čim hitreje in na varen način pomagamo. 

Veliko primerov je spontanih splavov, nekatere ženske se soočajo z več zaporednimi splavi. Kako tukaj pomagate svojim pacientkam?

Spontani splav je res zelo pogosta stvar, tega se ženska, dokler se ji prvič ne zgodi, sploh ne zaveda. V bistvu se 30 do 50 nosečnosti konča s spontanim splavom, podatki v literaturi so različni. Starejša ko je ženska, večja so tveganja za spontani splav, lahko se pa zgodi tudi pri zelo mladih. Včasih se spontani splavi tudi ponavljajo. 

Seveda, ko se zgodijo, ženski najprej pomagamo, da se ta nosečnost zaključi, pomagamo ji, da to psihično predela in raziskujemo, zakaj je do tega prišlo. Pri prvem spontanem splavu ne gremo v zelo poglobljene raziskave, vsekakor pa pogledamo maternico, če so kakšne razvojne nepravilnosti, kakšno je splošno zdravstveno stanje ženske in ali so možnosti, da nadaljnje spontane splave preprečimo. Popolnoma jih nikoli ne bomo mogli preprečiti. 

Če se spontani splavi ponavljajo, pa delamo več različnih preiskav, včasih pridemo do vzroka, včasih pa ne najdemo vzroka, zakaj se to dogaja. Ženske spodbujamo, da ne vržejo puške v koruzo in jim nudimo čim več strokovne, medicinske in psihološke podpore. 

Smo na področju umetne oploditve v Sloveniji dovolj napredni? 

Od vseh otrok, ki se rodijo v Sloveniji, se jih štiri odstotke rodi po postopkih z biomedicinsko oploditvijo, kar je eden največjih odstotkov v Evropi. Dostopnost, varnost in uspešnost je pri nas zelo visoka. 

S kakšnimi miti se srečujete pri delu v ginekologiji?

Da je nosečnost blaženo stanje, kar ni, ker je v nosečnosti veliko težav. Zagotovo ne drži, da je kontracepcija škodljiva, imamo zelo varne oblike kontracepcije. Seveda pa ni vsaka kontracepcija primerna za vsako žensko oziroma za vsak par. Je potrebno zaupanje med ginekologom in žensko, da se najde prava kontracepcija tako kot za načrtovanje nosečnosti in za dobro izpeljavo nosečnosti.  

Dejstva pasica splav
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Perivnik
29. 05. 2022 12.01
+1
Berem tele komentarje spodaj. Bolijo me tisti, ki gverilsko zagovarjate splav. Naj ženska, ki ne želi imeti otroka, tega rodi v varni hiši, se umakne tja že v času nosečnosti in otroka pusti v posvojitev paru iz neskončne vrste čakajočih za posvojitev. Zagotovo sreča biološke matere ne bo popolna, zagotovo pa je ne bo še leta preganjala misel, da je, milo rečeno "prekinila" življenje svojemu otroku.
real....
29. 05. 2022 13.02
+1
perivnik..tukaj se strinjam s teboj in moj poklon za komentar kateri si zapisal oz. zapisala!
Kr-edn
28. 05. 2022 20.27
+2
Kdaj se začne življenje? Kdaj se naseli duša v telo? A sploh verjameš v dušo? Po mojem ob spočetju. Saj tudi eno celična bitja imenujemo živa bitja. Ja lepo se je delat humanista in razlagati o pravicah mamic katerim nezaželen otrok predstavlja težavo. Draga dama, koliko si pa humanista do otroka, ki ga v maminem trebuhu trgaš na koščke? Ne vem ali si hinavka ali pa samo ne dojemaš zakaj je tako težka odločitev za splav. Ti povem jaz. Zato, ker se sprejema odločitev o smrti nedolžnega bitja, ki ni storilo nič slabega. Samo njegovi mamici pač ni do njega. Me prav zanima kako bi bilo tebi, če bi se nekdo odločil, da si nezaželena in bi te raztrgal na koščke. Verjamem, da bi kričala Zločin!!! in zahtevala, da se zadosti pravici. Vedi, da pravici bo zadoščeno. Bog, Oče očetov in oče tistih bitji brez zagovornika, bo tudi tebe nekega dne (tako kot tudi vse nas ostale) poklical na poravnavo računov. Uboga ti. Takrat bo tvojim nerojenim zadoščeno.
Yjsgramor Skyerim
13. 09. 2022 10.14
tale tvoj slikoviti, sadistični diskurz ni noben humanizem... še najmanj krščanski. Še najbolj spominja na obnašanje dohtarjev in sester (še v socializmu), ko so na Stare Pravde prestrašeni, objokani punci kazale krvavo ledvičko z besedami "na, oglej si ga... "
Abrams
28. 05. 2022 17.11
+1
Vsak svoj vrtiček brani. Neokusno je, ker ga poskuša branit na naš račun.
akmt
28. 05. 2022 16.46
-5
Problem evolucije cloveka. Nadclovek je napreden. Ne ubija nerojenih otrok. Taksnih, kot sem jaz, ki smo proti splavu, je zal malo. Vendar pa mi odstopamo se od marsicesa od vas, nizje razvitih.... Verjamemo in zivimo ljubezen, smo empaticni, tenkocutni.... Skratka boljsa verzija cloveka. Vi ste pa se v jami. Sorci. Se marsikatera zivalska vrsta vas prekasa glede skrbi za zarod... Spremenili ste se v izredno plitko, instant podvrsto cloveka. Mi smo pa pac naprednejsi...
morleone
28. 05. 2022 17.19
+3
Težava s samopoveličevanjem, obisk psihiatra? Diktatorsko razmišljanje v genih? Omejevanje svobode drugih zaradi lastnih omejenih načel iz srednjega veka? Splav ni stvar tvojega mnenja in tvoje presoje. Splav je stvar presoje ženske in tako naj ostane. Zakaj se vpletaš v pravice drugih in jih želiš omejevati? Ker po tvojem načelu nam lahko levica omeji pravico do verovanja, ker naj bi bilo zaostalo in nam polni možgane z nepotrebnimi "pravljicami"...
PegySue
28. 05. 2022 20.38
+2
Boljša verzija človeka se NIKOLI ne smatra več od ostalih. S to izjavo si padla nazaj v nižji rang,če si že bila kdaj v višjem,kar pa s tvojim vzvišenim odnosom do drugih močno dvomim...
PegySue
28. 05. 2022 20.41
-1
morleone,lepo si napisal,upam,da je je razumljivo tudi drugim...
Perivnik
29. 05. 2022 11.51
+1
@morleone - drugim očitate, da kratijo pravice drugim, da imajo diktatorsko razmišljanje. Vi si pa drznete nekoga (akam) pošiljati na obisk k psihiatru. Očitno se pri zagovornikih splava še kar vlečejo omejena prepričanja in načela iz srednjega veka. Takrat se je brez milosti in neomejeno pobijalo ljudi ter nekaznovano, predvsem šibkejših (tlačanov, revežev in ostalih iz nižjih "kast"). Nekateri še danes zagovarjate, da se brez milosti lahko pobija šibkejše - nerojene otroke. Vsaka ženska, ki je v plodnem obdobju, dobro ve, da se lahko zaščiti, če ne želi roditi. Večina odgovornih žensk in tudi moških to naredi. Seveda samo večina, ker imajo nekatere ženske in moški (tu sta odgovorna oba) hinavsko prepričanje, da je pravica odločati o lastnem telesu ženske, pravica, ki je močnejša od pravice do nedotakljivosti življenja. Dragi pari, različnih spolov, če seksate, se zavedajte eventualnih nezaželenih posledic in bodi sposobni sprejeti odgovornost za svoja dejanja!!!!
Perivnik
29. 05. 2022 11.52
+2
@PegySue - spet se je našel komentator, ki vsiljuje mnenje drugim.
PegySue
30. 05. 2022 11.08
+1
Nikomur ne vsiljujem svojega mnenja. Povem,kar mislim. Trudim se biti čimmanj žaljiva. V večini mi uspeva...
mungus
28. 05. 2022 16.44
-1
splav je problem od neodgovornega folka kateri ne uporablja zaščite.....folk sam je neodgovoren...in to zelo !!!
morleone
28. 05. 2022 17.25
+3
No ja, poznam nekaj "zaščitenih" primerov, ki so se rezultirali z otrokom... Ti bi, kar se tiče nedgovornosti" odsvetoval seks vsem med 15-27 letom,ki nimajo redne službe, študirajo, nimajo lastnega stanovanja ali denarja za vrtec?
Perivnik
29. 05. 2022 11.54
+2
@marleone - zagotovo pa imajo nekaj denarčka za kondomčke, a ne. Zagotovo imajo denar za kavice, čike, pijačke. Se bo pa še za zaščito našlo, a ne.
akmt
28. 05. 2022 15.49
-3
Razmisljajte o odgovornosti PRED SEKSOM....!!!!! Sex je nrkaj zdalec najlepsega. Lahko je to visek vasega odnosa. Lahko se pa seveda spustite na zivalski nivo. Vasa odlocitev. Sem proti splavu. Ce gre nosecnica delat splav na crno, se pa tudi zaveda rizika.... Sama se je odlocila.... In se mi res nobena ne smili. Tipom se pa naucite reci NE. In ce zanosite, je vse pravo na vasi strani. Oba sta odgovorna za vzgojo in vzdrzevanje.Moj ex je pobegnil, ni zelel prezivnine... Sedaj placuje 500 za 2 otroka. Ko ta prvic ni placal, sem dala takoj izvrsbo. Pri izvrsbi se lahko sam odlocis, od cesa naj trgajo denar.... Pri tipih najbolj pali, ce napisete AVTO.... Takoj zacnejo placevati...
morleone
28. 05. 2022 17.27
+3
Iz lastnega vidika: bolje, da nisem rojen, kakor da se rodim kot nezaželen otrok, otrok 17 letnice z 18 letnim očetom, kjer kondom ni zdržal sile ejakulacije.
Perivnik
29. 05. 2022 11.56
+0
@morleone - poznam kar precej otok mladoletnic, ki so zrasli v normalne, izobražene, delovne ljudi. Nič ni narobe z njimi.
akmt
28. 05. 2022 15.41
-2
Imam resitev za zensko, ki zeli splaviti:jaz posvojim otroka, vsaj enega. Bi slo? Edino papirje mi zrihtajte. Da ne boste "v stiski" (stars, ki noce otroka, bi bil slab stars, prav tako se na otrokovi osebnosti pozna, da je bil nezazeleno rojen....)
Principat
28. 05. 2022 15.30
+1
nosečnost , otroci , starši , ko vse to opazujem , imam zaključek , ko vidim to populacijo brez osnovne šole pa vse tja do doktorjev , vidim velik problem , ki ga stroka niti javno ne obravnava
Macesen
28. 05. 2022 15.12
Zbrisan komentar. Moj.
Vrtni a
28. 05. 2022 13.43
+7
Dajmo pravilno govoriti, da se spočne otrok je potreben tudi moški. Naj moški prevzamejo del odgovornosti. Saj ženska ne more zanositi, kar iz zraka….
akmt
28. 05. 2022 15.51
+3
Ja, o tem bi morali govoriti in ne o splavih
Perivnik
28. 05. 2022 13.26
-1
Vsaka ženska in tudi moški se imata možnost zaščititi pred nezaželeno nosečnostjo. Imamo več kot zadosti različnih zaščitnih sredstev. Splav ni in ne sme biti eno od sredstev za zaščito pred nezaželenim otrokom. Splav samo v izrednih primerih DA.
akmt
28. 05. 2022 15.51
+2
Animal_Pump
28. 05. 2022 13.26
+8
Drugače pa...vazektomija je zakon.
GAYPROPAGANDA
28. 05. 2022 13.20
+10
Samo prebereš intervju in ti je jasno zakaj mora ta pravica odločanja ostati! Samo zaželjena nosečnost je prava pot!
muci007
28. 05. 2022 13.32
-7
Ti s tem nikoli ne boš imel/imela težav.
GAYPROPAGANDA
28. 05. 2022 13.33
+7
Mnogi jih ne bodo imeli, celo večina ljudi ne! Pa vseeno razumemo in imamo glas!
akmt
28. 05. 2022 15.52
-1
Samo zazeljena morebitna nosecnost je PRAVA POT, DA PRIVOLIS V SEX
Macesen
28. 05. 2022 12.26
-10
Ubiti otroka v maternici. Ga tam razkosati ali s kislino ubiti. Zakaj potem živih bolnih ljudi tudi kar ne ubijemo? Človeštvo ima zamegljen um. Božja kazen bo huda. To je največji greh človeštva.
Quatflow
28. 05. 2022 14.56
-3
Se imajo cas, da se pokesajo, in ura tiktaka hitreje..zivimo kot v Noetovih casih, ljudje so ljubitelji samih sebe na Boga so vecina pozabili
akmt
28. 05. 2022 15.54
-2
Clovestvo ima res zelo zamegljen um. Masa povprecja in podpovprecja.Ti in jaz imava drugacen pogled, hvalabogu. Najini potomci bodo sledili nama. Raja pa naj dela po svoje, ne da se je spremeniti...
AxisDeus
28. 05. 2022 12.24
+6
Splav je po desetem tednu, ko plod zares začne postajati človek in ne skupek celic, možen le z odobritvijo komisije, ki mora biti res prepričana - v večini primerov se gospe potem odločijo, da otroka obdržijo. Moji mami je pred štiriintridesetimi leti, ko sta se soočila z dilemo, ali otroka rodit ali ne, v stiski neka farška sorodnica zabrusila, da si je sama kriva in naj le naredi vse, da jo bo zdaj pa poročil, če ne je živi pes ne bo več povohal. Če bi ljudje vsako svoje pametovanje preizkusili na lastni koži, bi se šele dobro pokazalo, kdo je res to, v kar verjame.
Animal_Pump
28. 05. 2022 11.52
+13
Splav naj v Sloveniji kar ostane. Vsaka ženska ima pravico da sama odloči..ali bo imela otroka al ne. V nerazvitih državah kjer ni splava...pa rojene otroke v smetnjake mečejo...ali pa se poslužujejo garažnega splava, kjer ženska ogrozi š svoje življenje...A si tega želite?
zima2022
28. 05. 2022 12.26
-12
Če kdo otroka vrže v smeti je zgražanje in bi tisto mati nekateri najkrajše ubili. Če pa to stori par mesecev prej s splavom pa sploh nihče niti ne zna, da je bila noseča. Dvojna merila pač.
Animal_Pump
28. 05. 2022 14.38
+5
Kjtebriga5...Pojdi h kakši uri Biologije, da boš spoznal razliko med rojenim otrokom....in zarodkom.
The_Duke
28. 05. 2022 11.52
-8
OK, najprej, da bo vsem jasno - SEM za pravico do splava. Ampak ta pravica ne sme biti absolutna. Če je plod rezulatat posilstva ali ogroža življenje matere je brezpogojno potrebno uživati željo matere. Če pa je plod bolan, deformiran ali kakorkoli ne bo sposoben normalnega življenja pa je potrebno upoštevati želje oz. mnenja OBEH STARŠEV. Prav tako moramo upoštevati željo obeh staršev ob prekinitvi nosečnosti, ko le ta poteka normalno - brez zapletov. V tem primeru pa nisem za tako liberalno pravico do splava. V tem primeru se morata s splavom strinjati in to sporazumno oba starša tudi oče. Ker oče je enakovreden mami in zaradi tega spoštovane ženske floskula "MOJE TELO MOJA ODLOČITEV" se konča, ko date noge narazen in mednje povabite malega možiclja s preveliko kožo in dežnikom. In ko se to povabilo konča s nosečnostjo je "TVOJE TELO VAJINA ODLOČITEV".
pooyayoo
28. 05. 2022 12.12
+8
Žal ni čisto tako... ženska je tista, ki nosi otroka. Tako pač je. Tukaj ni demokracije. Na ženski je, da se na koncu odloči in tako je edino pravilno.
Mandarina1
28. 05. 2022 12.25
+9
Ti Duke bi svojo prisilil v nosecnost in materinstvo, ce si tega ne bi zelela? Bravo. To bi bila srecna zveza in ljubece starsevstvo.
The_Duke
29. 05. 2022 12.53
+3
Očitno sta odgovorili dve feministki ampak še enkrat, če je spolni odnos sporazumen in kasneje posledica nosečnost, je splav odločitev obeh staršev. Dejstvo da ženska nosi otroka in je to njena odločitev je nekako enaka, da smo moški močnejši in za to opravimo več dela in moramo biti bolje plačani... Razumen razume.
akmt
28. 05. 2022 11.46
-1
Kdor sexa, mora vedeti, da reskira zanositev. Fertik. Splav naj bo IZKLJUCNO kadar gre za neresljve medicinske probleme, ki so zivljensko ogrozujoci. Zato me ne zanimajo "stiske zensk". Pri sexu sta dva. Oba enako odgovorna. Splav je uboj nedolznega.
pooyayoo
28. 05. 2022 12.13
+3
muci007
28. 05. 2022 13.33
-3
burekkafana78
28. 05. 2022 11.12
-7
Poznam oz. sem poznal par primerov *rak na maternici, katere so imele že par splavov danih skozi. To je se pogojeno dame ✌️
akmt
28. 05. 2022 11.46
-4
akmt
28. 05. 2022 11.49
-1
Jaz pa poznam zensko, ki je pri 26ih zanosila. Dvojcki. S partnerjem sta se odlocila za splav, ces da je se prezgodaj za imeti otroke. Rezultat:NIMATA OTROK. Ona je vse nadalnje zivljenje po 30.ppsvetila umetnim oploditvam..... Ni slo..
pooyayoo
28. 05. 2022 12.14
+6
Joj akam. Brigaj se zase, ne delaj splava. Ostale pa pač pusti na miru..
RichPiana
28. 05. 2022 11.12
+9
To je bolj zenski problem Mene kot moskega se nic ne tice. Vso pravico odlocanja ima zenska. Zakaj bi bil to moj problem?
akmt
28. 05. 2022 15.29
+1
Seveda se te se kako tice.Odlocis se za sex, ki ima za posledico lahko zanositev. Torej sprejmes tveganje, da si lahko po VSAKEM uzitku tudi oce. Sprejmi ODGOVORNOST. Moski, ki prelaga odlocitev na zensko, ni zame noben moski, ampak zgresen osebek... Ce imate jajca za sex, jih imejte tudi za mozen rezultat sexa