Dejstva

V Ilirski Bistrici ni izrednih razmer zaradi migrantov, kot trdi Bogovič

Ljubljana, 19. 04. 2019 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
239

"V Ilirski Bistrici ljudje opozarjajo na izredne razmere glede zelo povečanih nezakonitih prestopov zunanje meje EU zadnje dni s strani migrantov, ljudje se že bojijo za svoje premoženje in družino." Tako v nagovoru evropskim poslancem Franc Bogovič, vnovični kandidat za evropskega poslanca na skupni listi SDS-a in SLS-a.

dejstvometer_previdno

V Dejstvomeru smo izjavo Franca Bogoviča označili kot previdno, saj iz PU Koper sporočajo, da izrednih razmer zaradi migrantov v Ilirski Bistrici ni, kljub temu pa podatki potrjujejo, da se je v prvih treh mesecih povečalo število ilegalnih prehodov meje, bilo jih je 251.

Marca se je na Policijski upravi (PU) Koper število ilegalnih prehodov močno povečalo, obravnavali so 217 oseb, predvsem iz Pakistana in Afganistana, lani marca pa 93. Letos so obravnavali 42 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje, 19 osumljencem so odredili pripor.

Sicer pa je največ, kar tretjino, ilegalnih prehodov, obravnavala Policijska uprava (PU) Novo mesto, sledita PU Ljubljana, na tretjem mestu je šele PU Koper, kamor sodi tudi Ilirska Bistrica, zato izrednih razmer (zaenkrat) ni.

pu-koper
ilegalni-prehodi-po-policijskih-upravah

Število ilegalnih prehodov letos bolj strmo narašča kot lani.  

trend-stevila-ilegalnih-prehodov

Število ilegalnih prehodov meje se je povečalo za 148,3 odstotka

Popolnoma ne drži niti Bogovičeva izjava, da "se stanje ilegalnih prehodov povečuje, naštejemo jih več deset dnevno".

Število ilegalnih prehodov meje se je v primerjavi z enakim obdobjem lani, torej od 1. januarja do 31. marca, povečalo za 148,3 odstotka. Slovensko mejo je ilegalno prešlo 1.639 migrantov, lani 660. Kljub skokovitemu povečanju v povprečju mejo prečka 20 migrantov, in ne nekaj deset dnevno, kot navaja Bogovič.

V prvih treh letošnjih mesecih je 699, v enakem obdobju lani 559 ilegalnih migrantov zaprosilo za mednarodno zaščito, največ Alžircev in Maročanov. Po nastanitvi v azilnem domu večina nadaljuje pot v svoje ciljne države.

izrazene-namere-podaje-prosnje-za-mednarodno-zascito

Na mejnih prehodih so zavrnili 1.234 ali 13,9 odstotka več državljanov tretjih držav kot lani, od tega večino na meji s Hrvaško.

Avstrijci še naprej nadzorujejo mejo

Avstrija, Nemčija, Danska, Švedska in Norveška imajo notranji mejni nadzor zaradi izjemnih okoliščin – migrantske krize, ki se je začela leta 2015. Nadzor na svojih mejah zaradi stalne teroristične grožnje opravlja tudi Francija.

Evropski poslanci pa želijo zaostriti časovne omejitve in pogoje za nadzor notranjih meja znotraj schengenskega območja. Torej, da se mora začetno obdobje mejnega nadzora s trenutno določenih šestih mesecev omejiti na dva, kakršnokoli podaljšanje pa na največ eno leto, namesto trenutnih dveh.

Do novembra pa želi mejo nadzirati Avstrija, ker da je število nezakonitih migrantov še vedno previsoko. Da je to nepotrebno, pa trdi slovenski notranji minister Boštjan Poklukar: "Tak ukrep je neupravičen in nesorazmeren in ni nobenega razloga zanj," ker da Slovenija zelo dobro in učinkovito varuje schengensko mejo.

Prav zato smo nosilcem list na majskih volitvah, ki so se po marčni raziskavi Mediane uvrstili med prvih osem, zastavili vprašanje: "Zakaj je ali ni smiselno stališče Evropskega parlamenta, da je treba skrajšati začasni nadzor na mejah in maksimalno obdobje možnega podaljšanja v primeru izrednih razmer, kakršna je bila migrantska kriza?"

citat_joveva_lms

 

citat_zver_sds
nsi_novak_citat

 

levica_tomic_citat

 

sd_fajon_citat
desus_soltes_citat
smc_peric_citat
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (239)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
25. 04. 2019 15.01
+2
Če pa Bogovič reče, potem pa drži!
kaktusar1
20. 04. 2019 09.28
+12
o modelu par let ni blo ne duha ne sluha, sam to smo vedl, da je v bruslju, sedaj tik pred volitvami pa rasturava in kaže vse zanimanje za dogajanja doma...ja, je kriza, ko se po tolikih letih hočeš ponovno mal izpostavit.....drzgač pa...beguncev, migrantov, teroristov je še veliko na poti, slovenija jim je v bistvu trazitna država, ker itak nimajo ambicij tu ostat, evropa bi marala zapret meje pri grčiji, bolgariji, verjetno tud pri albaniji, da bi se ta val vsaj mal usahnil....naši jih pač lovijo, ulovijo, delajo to, kar je v njihovih močeh.....politiki pa naj namesto blablabla gredo dol na mejo kak večer v pomoč policistom....
Uporabnik113189
20. 04. 2019 11.42
+4
V Grčiji EU ne more zapreti meje, ker jim ta država ne dovoli ( namenoma), za kazen, ker so doživeli pogrom s dolgovi. Zahtevajo 3000 milijard vojnih reparacij od Nemčije ( beri EU), ta pa trdi da so to vprašanje že rešili in so že odplačani. Skratka, migranti so v resnici orožje Grčije, ki zahteva sanacijo svojih dolgov, pod katerim naslovom se bo to skrivalo jih v bistvu ne zanima, reparacije, socialna pomoč, kredit ki se ne vrača, ali tiskanje denarja v njihovi banki. V Albaniji tega filma tudi ne bodo doživeli, ker tam podpirajo prodor islama v EU in jim ne pade na kraj pameti, da bi varovali, vse kar bodo obljubili je prevara in laž. Srbija je tranzitna država..
kaktusar1
20. 04. 2019 14.25
Cel balkan je damo tranzit verjetno maš prav, kar se tiče grčije, sam jim ma folk dol poln kufer
ayrtonsenna
20. 04. 2019 08.52
+3
Ko o ilegalnih migrantih piše režimski POPTV potem je treba njihova dejstva vzeti z rezervo. Ko se ilegalni prehodi meje letos povečajo za 148% glede na isto obdobje lanskega leta je za novinarje POP TV to nekaj normalnega. Za Slovenijo ki ima 2 milijona prebivalcev pa je to alarmanten podatek kar pomeni da se povečujejo pritiski na mejo in stroški vzdrževanja za vsakega novega migranta.
MladostNiNorost
19. 04. 2019 21.36
-7
dobro da pri nas (še) ne obstaja trump nacin retorike in dejanj v politiki. ker naso rajo lahko ocitno pravtako peljes scat kamor hoces, samo propaganda mora biti "prava" da vecinske povprecneze zadovoljis oz da slisijo tisto, kar globoko pri sebi tudi zelijo slisat. neglede na resnico. pa sami presodite pol. opcijo, ki jo opisujem. ce ne razumete ali pa vas je strah, strah neznanja, pa hitro po minus zadovoljstva
InterReflectlons
19. 04. 2019 21.41
+4
Trump je komediant in Hollywoodski igralec. V filmu Sam doma je bil statist. Najbolj radikelen v 21. stoletju je bil Jorge Bush mlajši. Trump in Obama sta za v Hollywood.
InterReflectlons
19. 04. 2019 21.16
+3
Za migrantsko krizo stojita ZDA in Zdruzeno kraljestvo. Soros pa je njihov izvajalec Razlog!? Migranti prihajajo iz nekdanjih angleskih kolonij in okupiranih obmocjih NATO pakta. Zelo dobro govorijo anglesko in ti so idealni za anglizacijo Evrope. "Multi kulti" pomeni:"En jezik, razlicne kulture." Vsak bo prinesel svojo religijo in kulturo, skupen jim bo jezik, anglescina. Anglezem in ZDA je uspelo kolonializirati cel svet, le Evrope ne. Migranti so pa idelani, da anglezem in americanom uspe, kar jim do sedaj ni uspelo. Italijanscino, nemscino, francoscino in ostale jezike pa bo govorila zgolj pescica, tako kot indijanscino in jezik aboridzinov. Torej, iz Evrope narediti Avstralijo in Ameriko.
MladostNiNorost
19. 04. 2019 21.39
-3
torej tvoja teorija (...) seze vse nazaj v zacetek novega veka? vau, nisem vedel, da se ljudi izkorisca. od kdaj pa to?
proofreader
19. 04. 2019 21.11
+6
Še sreča da noben pri nas ne ostane in vsaj mobilni operaterji malo zaslužijo z roamingom.
srebrnibreg
19. 04. 2019 21.03
+8
Tam nižje stonickni pod trenutnim nickom sončece5 na veliko naznanja kako bo sedaj volil desnico (kot, da bi kdaj kaj drugega ampak ne desnice temveč sds sekto) in si na veliko ponareja pluse češ koliko podpornikov istega mišljenja ima. Sedaj prilepim predlagane rešitve begunske krize katere je predlagal njegov šef iz Trstenjakove pa sami ocenite njegove trditve.
srebrnibreg
19. 04. 2019 21.04
-4
1. predlog:Reševanje življenj beguncev, še posebej tistih, ki so že na begu kot cele družine, mora ostati prioriteta. Tu je evropska solidarnost potrebna. Obenem je nujno tesno sodelovanje vseh članic EU pri preprečevanju prikritih vstopov pripadnikov ISIS.
srebrnibreg
19. 04. 2019 21.05
-3
2. predlog:Kvote, ki jih je za posamezne države EU določila Evropska komisija, so korak v pravo smer. Breme mora biti pravično razdeljeno. Hkrati pa seštevek kvot predstavlja končno število beguncev, ki ga je EU še sposobna sprejeti na svojem ozemlju. To bi moralo biti zelo jasno poudarjeno in znano tudi v okoljih, kjer nastajajo vzroki problema.
InterReflectlons
19. 04. 2019 21.01
+2
srebrnibreg je stara sola. Vsi, ki so nekoc vzklikali:"TITO, TITO!!!", so/so bili za IJJ ali Janeza Drnovska. Tisti, ki so za IJJ, so mu lepo zvesti, "ta Drnovskovi" pa lepo vsake voliltve volijo njegove naslednike tipa Golobic, Cerar, Sarec, itd. srebrnibreg pa spada med "ta Drnovskove".
srebrnibreg
19. 04. 2019 21.15
+9
Ti si svojega Meseca in Tomičko za uho daj pa ju imej. Jaz ju ne rabim in njuno obešanje po ograji tudi ne teh nepotrebnih migrantov pa še manj.
InterReflectlons
19. 04. 2019 20.55
+3
Vse drzave, ki imajo vojake v Iraku, Afganistanu in Kosovu, so dolzne poskrbeti za migrante. Avstriji in Svedski ni treba, ker nista clanici NATO pakta in nimata dol vojakov. Zato je njihov nadzor na meji upravicen. Vsi ostali pa jim lepo odprite meje in jim dajte del potice. Ali pa poklicite svoje vojake nazaj in potem zaprite meje. Kaka je namrec razlika med drzavami v mocno vojsko in drzavami z nemocno vojsko. Drzava z mocno vojsko poslje vojake na nemocno drzavo. Drzava z nemocno vojsko pa zacne delovati od znotraj. Tako kot partizani proti okupatorju in TIGR proti okupatorju. Saj to je jasno! A vas je res treba vse nauciti kot da smo v osnovni soli!?
migi
19. 04. 2019 20.38
+7
Pa kje jaz živim ???????V staji z gnojem do pasu.......
InterReflectlons
19. 04. 2019 20.34
+12
Sorosev plan je jasen. Iz Evrope hocejo narediti Ameriko in Avstralijo. Iztrebiti domace prebivalstvo tako kot so to tujci naredili z Indijanci in Aboridzini. Kaj za vas pomeni American ali Avstralec!? Korenine ima vsak razlicne. Ce je nekdo prisel iz Evrope v ZDA, je American. Enako je American nekdo, ki je tja prisel tja iz Afrike ali Azije. Enako velja za Avstralijo. Tam so vsi Americani, le privilegije so razlicne. "Beli" moski so glavni, vsi ostali podrejeni. Enako hocejo sedaj narediti iz Evrope. "Beli" moski bodo vladali Evropi, vsi ostali bodo vladani. In ker vsi migrantje zelo dobro govorijo anglesko, bo anglescina uradni jezik vseh drzav v Evropi, lokalne jezike pa bo govorila zgolj pescica, tako kot jezik Indijancev in Aboridzinov govori zgolj pescica. In ce deluje v Avstraliji in Ameriki, bo tudi pri nas.
Bolfenk2
19. 04. 2019 20.32
+32
Požigajo, ropajo vikendice in zidanice, grozijo ljudem, smetijo naše gozdove, izkoriščajo socialni sistem in vi pravite, da to niso izredne razmere. Koliko ljudi bodo morali pobiti, da bi politiki proglasili izredne razmere?
krtofl
19. 04. 2019 20.31
-1
Bogovič ponuja migrantom košarico domačega sadja...
Bolfenk2
19. 04. 2019 20.22
+42
Na PU Koper rečejo, da v Ilirski Bistrici ni izrednih razmer in hkrati priznajo 251 ilegalnih prehodov.??? Kdo je sedaj tu nor? Če bi en sam ilegalec na črno prestopil mejo bi morala biti na nogah vsa slovenska policija in vojska. In potem se čudite zakaj avstijcij varujejo notranjo mejo. Ker slovenska država ne varuje zunanje meje.
SteffXRP
19. 04. 2019 20.21
+4
brez veze. "fake news".
InterReflectlons
19. 04. 2019 20.15
-19
Kaka je razlika med Italijanom, Pakistancem, Indijcem in Arabcem. Vsi, razen Italijana zelo dobro govorijo anglesko. Delal sem na recepciji v hotelu. Vsi iz Bliznjega vzhoda so me nazdravili z:"Good afternoon!", potem pa pride Italijan in rece:"Buongiorno!" No, kdo je potem bolj kulturen in civiliziran!?
SteffXRP
19. 04. 2019 20.21
-3
srebrnibreg
19. 04. 2019 20.23
+5
Kje pa si delal v hotelu? Pri nas ali v Italiji?
InterReflectlons
19. 04. 2019 20.24
+0
srebrnibreg
19. 04. 2019 20.34
+6
Torej kateri je po tvojem bolj civiliziran? Tisti kateri govori tuji jezik kot so eni angleškega ali pa Italijan kateri je govoril svojega?
InterReflectlons
19. 04. 2019 20.41
+3
Pakistanec ko pride v tujino, govori povsod anglesko, Italijan pa povsod po svetu, kamor pride, govori italijansko in zahteva, da vsi znajo njihov jezik. Ti so za mene necivilizarni in ne Pakistanci.
srebrnibreg
19. 04. 2019 20.45
+2
son?ece5
19. 04. 2019 19.57
+40
DEJSTVO JE , DA BOM VOLIL DESNICO, KI JE PROTI MIGRANTOM. Na mojih plečih je že dovolj lenuhov. Socialo črpajo, upokojenci pa životarijo. VOLI DESNICO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Za Slovenijo, za naše slovenske zanamce!
vertex
19. 04. 2019 19.58
-4
intel1
19. 04. 2019 19.59
+14
tocno tako Za desnico in upam da prezene svojat
Rotter
19. 04. 2019 20.05
-4
Sicer te razumem, ampak spremenilo se bo natančno nič. Desničarji bodo zaprli mejo ravno tako kot so jo levičarji. Žica stoji, policaji cel cajt nabijajo s helikopterjem tu in preprečujejo prehode, kolikor pač so zmožni. Pravim enim kot drugim - levakom in desnakom. Upokojenci bodo pod desnico še bolj životarili, socialcev pa tudi ne bo nič manj.
sodelujem
19. 04. 2019 20.09
+1
srebrnibreg
19. 04. 2019 20.25
+7
sončece...hehehe..........dober si. Nick si menjal kot tisočkrat že ampak neumnost ti pa vedno ostane. Kar je pa najhuje, da lenuh kateri na tem portalu kot plačanec visi cele dneve.
srebrnibreg
19. 04. 2019 20.46
+11
In mimogrede stonickni daj si še enih 50 všečkov ponaredi morda pa koga naivnega prepričaš kako si nekaj pametnega zbluzil.
ina5785
19. 04. 2019 21.01
+7
sončece5 - Ti si za luno, NITI približno NE bi volila desnice!!!!!!!
srebrnibreg
19. 04. 2019 21.21
+4
Ina- pa pusti stonicknega vidiš, da je plačanec sekte. Kot sem napisal nick menja neumnost in seveda zraven pokvarjenost mu pa ostane.
sodelujem
19. 04. 2019 19.11
+28
Ljudstvo nima kaj...za govort.! V medijih pa olepševanje,da še v cvetličarni takga šopka ne spravijo skupaj.!
Kaktus111
19. 04. 2019 19.13
-14
Ja unih 50 000 Grimsovih mora nekam it ..........
Brakedirt
19. 04. 2019 19.21
-3
buksl12
19. 04. 2019 19.25
+37
Čudno zakaj jih pa vsak beli dan prevaža policija in to na naše stroške ti KAKTUS pa pojdi malo ven in jih boš sigurno srečal,pa ne hodi praznih rok nesi jim cigarete če si takšna dobričina nekaj si jih pa pelji tudi domov boste lahko igrali človek ne jezi se po cele dneve
Kaktus111
19. 04. 2019 19.32
-23
buksl12 ))))) Jaz nisem še nobenga vidu ........ ti si ga ..?????
buksl12
20. 04. 2019 12.40
Potem pa pojdi malo ven mislim pa da jih nočeš videti samo nekaj pišeš da zabiješ čas ker nimaš kaj delati ali pa imaš roke zapakirane v žepu da jih lahko najdeš kadar greš jest
BobbyP
19. 04. 2019 19.03
+62
Pojdite ljudi v Ilirsko vprašati, kakšno je realno stanje. PU Koper sprašujete za izjavo o številu migrantov? PU Koper ima število registriranih oz.popisanih migrantov, še 10 krat toliko pa jih gre mimo brez legitimacije. Zavajanje v medijih je najlažji način "vzgoje" volilne črede.🙄
flatearth
19. 04. 2019 19.07
+36
Tako je če ti volkbrenin in prašek medved mejo čuvajo, namesto, da bi varovali si vohajo rdeče riti,
Kaktus111
19. 04. 2019 19.12
-20
A to so vsi od unih 50 000 ki so iz kladuše krenil .........ZAVAJANJE - NAČIN VZGOJE VOLILNEČREDE ..........
BobbyP
19. 04. 2019 19.18
+19
Tisti iz Kladuše so prišli in se naselili že pred 50 leti. Ima vas mnogo. 🙄
Brakedirt
19. 04. 2019 19.22
+4
Belibog 18.06.2018, 17:50:03 Kolone migrantov iz Velike Kladuše organizirano krenile proti meji s Hrvaško! Spremljata jih policija in policijski helikopter!
Brakedirt
19. 04. 2019 19.22
-3
Kaktus111
19. 04. 2019 19.24
+0
Bobi..))))) a si vso žlahto gor pršlepu ....??????
RDPESA
19. 04. 2019 19.46
-6
No povej mi kako je tu kjer živim? Razsvetli me, ker vidim, da veš več kot jaz... Zavajanje izvajaš ti... Ne bom rekel, da jih ni teh ilegalcev. So, ampak so v gozdu. Ni pa nikakršnega izrednega stanja..Nasprotovanje nekaterih domačinov je samo posledica hujskaške politike nekaterih vsem dobro znanih političnih strank, ki prefinjeno izkoriščajo razmere za svoje umazane igre... Zato niso na oblasti, kljub dobremu rezultatu na volitvah, saj večina ljudi zna razmišljati in ne mara laži ter sovraštva...
zek
19. 04. 2019 18.57
+45
Kako se da v nekem prispevku ZAVAJATI! Lahko vam povem iz prve roke, da je sicer podatek v primeru Ilirske Bistrice sicer točen prejetih je bilo 251 oseb VENDAR lahko vam zagotovostjo trdim,da pa je v tem obdobju na tem področju mejo preckalo več kot 1000 migrantov, ki pa jih policija NI PRIJELA saj je policistov za tako množične prestope meje OČITNO PREMALO!
Kaktus111
19. 04. 2019 19.16
-8
zek )))))) A jih ti voziš čez mejo da imaš tako točne podatke ......???????
Brakedirt
19. 04. 2019 19.24
-8
ne, on sedi ob robuceste in dela crtice, tako kot pri stetju prometa. za kaj drugega so sveckarji nesposobni.
podrecan
19. 04. 2019 19.37
+8
Kaktus111
19. 04. 2019 19.39
-4