Dejstva

Vladno oglaševanje za 56 tisoč evrov prineslo le 36,6-odstotno precepljenost

Ljubljana, 22. 07. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Neža Steiner
Komentarji
823

Vlada oziroma Urad vlade za komuniciranje je za promocijo cepljenja namenil 56 tisoč evrov. Na digitalnih kanalih je oglaševal tudi NIJZ, ministrstvo za zdravje pa je naročalo dodatne televizijske in radijske oglase. Kljub temu ni dosežen vladni cilj vsaj 60-odstotne precepljenosti – polno cepljenih je le 36,6 odstotka ljudi. Kje se je zataknilo? So izbrali najboljše načine promocije in medije z največjim dosegom? Občini z najvišjo precepljenostjo, Osilnica in Kostel, sta to dosegli z dobro organizacijo kočevskega zdravstvenega doma. Recept pa preprost – letaki, izobraževalni filmčki, cepljenje 'drive through', mobilne enote in dobra izkušnja ljudi, ki so bili cepljeni na ta način, kar je najboljša promocija cepljenja.

V drugi polovici julija je polno cepljenih 36,6 odstotka oziroma 772.643 prebivalcev, kar nas precej oddaljuje od aprilske vladne strategije, ki je kot cilj določila 60-odstotno precepljenost oziroma 1.200.000 cepljenih prebivalcev, kot so zapisali v strategiji. Tak delež dosegamo le pri ljudeh, starih med 70 in 84 let, medtem ko so najstarejši (nad 90 let) polno cepljeni le 51,4-odstotno. Slovenija je tudi pod povprečjem EU – po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni je trenutna precepljenost na nivoju EU 51,3-odstotna. 

delez_cepljenih_vsi_odmerki

Sredi marca letos je Jelko Kacin, nacionalni koordinator za cepljenje zoper covid-19, oznanil, da je cilj Slovenije do poletja doseči celo 70-odstotno precepljenost, a smo sredi poletja komaj na polovici poti do cilja nacionalnega koordinatorja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za promocijo cepljenja zadolžen Edvard Kadič

Da bi v cepljenje prepričali čim več ljudi, je vlada aprila in maja lansirala projekt promocije cepljenja, za enega najpomembnejših državnih projektov v boju proti epidemiji pa je Urad vlade za komuniciranje (Ukom) najel Edvarda Kadiča. 18. februarja je tako Ukom z njim sklenil pogodbo za 11.500 evrov, po javnih podatkih pa je Kadič na račun svojega espeja za poslovno svetovanje od Ukoma letos prejel 8.025 evrov. 

In kdo je Edvard Kadič? V predstavitvi na njegovi spletni strani piše, da se ukvarja s komunikacijo in osebnostnim razvojem, izdal je knjigo Samozavest je seksi, je tudi ustanovitelj Zavoda Delta, ki se ukvarja z raziskovanjem in razvojem praktične uporabe celovitega človeškega potenciala. Na spletni strani med drugim ponuja tečaj Alfa moški. Zavod je imel lani 28.100 evrov prihodkov in 3.473 evrov izgube.

Kadič, ki je bil zadolžen, da za cepljenje izve čim več ljudi, morda s svojimi objavami na družbenih omrežjih dosega celo obraten učinek, saj nasprotuje obveznemu cepljenju. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mar s tem ne nasprotuje bodoči strategiji vlade? Z vprašanjem smo se obrnili na Edvarda Kadiča, ki svojega stališča o obveznem cepljenju ni komentiral, ampak je le potrdil, da je cepljen. "Glede svojega odnosa do cepljenja proti bolezni covid-19 pa sporočam, da sem cepljen, prav tako tudi moja družina."

Prejšnji teden je dr. Bojana Beović za 24UR zvečer povedala, da bi bilo obvezno cepljenje po njenem mnenju smiselno, "če se želimo zaščititi pred hudimi stvarmi, ki nas čakajo jeseni. Počakali bomo, da vidimo, kakšne bodo odločitve v drugih državah." V Latviji uvajajo obvezno cepljenje v nekaterih poklicih, v sosednji Hrvaški pa obvezno cepljenje ni načrtovano, tako je nedavno oznanil hrvaški premier Andrej Plenković.

Cepljenje oglaševali v medijih z 'nacionalnim dosegom'

Vlada oziroma Ukom je za promocijo cepljenja proti covidu-19 skupno namenila 56.078 evrov. In kako so izbrali medije za oglaševanje? Kadič v poročilu o izvedeni promociji navaja, da sta bila kriterija za izbor medijev nacionalni doseg televizijskih postaj in radiev ter individualno pogajanje. Po Kadičevem mnenju so televizijske postaje z nacionalnim dosegom TV Slovenija, Pro Plus (POP TV in Kanal A), Planet TV, TV3 in Nova24TV. Ni jasno, na podlagi katerih kriterijev so določili javni doseg televizij. Lestvica televizij z največjim dosegom namreč ni javno dostopna. Podatke o gledanosti oziroma dosegu televizij te naročijo večinoma pri AGB Nielsen, vendar imajo te podatke za lastno rabo. Na podlagi katerega kriterija potem delijo oglaševalske posle? Pri promociji cepljenja se je zgodilo, da so v isti koš vrgli javno RTV Slovenija ter komercialne POP TV, Kanal A, Planet TV, Novo24TV in TV3. 

promocija_cepljenja

Med televizijami je za oglaševanje cepljenja največ dobila javna RTV Slovenija – skoraj 9735 evrov. Sledita ji Planet TV v madžarski lasti in Nova24TV, ki je v 45-odstotni madžarski lasti – obe sta dobili 6.100 evrov. Nova24TV je za ta znesek, kot piše v poročilu, namenila 536 objav za promocijo cepljenja. Ta program izdaja NovaTV24.si, največji lastniki so tri madžarska podjetja – Ridikül Magazin KFT, Okeanis Vagyonkezel ZRT in Hespereia Vagyonkezel ZRT. Dober odstotek delnic ima po podatkih baze Gvin Klavdija Snežič, žena Roka Snežiča, prijatelja premierja Janeza Janše, ki, kot trdi Snežič, premierju tudi svetuje na področju davkov. Preostali lastniki, med njimi tudi vidni člani stranke SDS Anže Logar, Branko Grims in Žan Mahnič, imajo manj kot en odstotek lastništva. Medijsko družbo je pred prevzemom funkcije notranjega ministra vodil Aleš Hojs, v upravnem odboru pa sta bila v tem obdobju tudi državna sekretarja Vinko Gorenak in Božo Predalič.

Upravičenec vladnih sredstev za oglaševanje na programu TV3, je podjetje Pro TV. Lastnika Pro TV sta  mariborski Gomar v lasti Aleksandra Goloba in hrvaško podjetje Pro scena v lasti Andreja Kregarja – vsak ima polovičen delež. Ta televizijska postaja je prejela 3660 evrov. Oglaševali so tudi v časniku Domovina, ki ga izdaja Zavod Iskreni – ta je bil do marca lani v solastništvu Janeza Ciglerja Kralja iz vrst Nove Slovenije, ki je potem postal minister za delo. Spomnimo na afero, ko je prav njegovo ministrstvo za delo Zavodu Iskreni podelilo 130 tisoč evrov. Minister Cigler Kralj je ob tem zatrdil, da na odločitev ni imel nobenega vpliva.

Vlada je torej medijem, ki imajo manjši doseg gledalcev, namenila več sredstev kot tistim, ki jih spremlja več ljudi. Tako je na primer pri Pro plusu oziroma televizijskih postajah POP TV in Kanal A z največjim dosegom v Sloveniji zakupila promocijo le med Ligo prvakov – za to so prejeli 2.684 evrov. 

Vlada je torej medijem, ki imajo manjši doseg, namenila več sredstev kot tistim, ki jih spremlja več ljudi.
Vlada je torej medijem, ki imajo manjši doseg, namenila več sredstev kot tistim, ki jih spremlja več ljudi. FOTO: Dejstva

Kakšen učinek je imelo cepljenje, ni znano, številke, ki govorijo o precepljenosti, pa so zgovorne

Kakšen učinek je dosegla promocija cepljenja, ne ve nihče, ker postanalize medijskega zakupa Ukom, naročnik promocije, ni izvedel, so pa zgovorne številke, ki govorijo o precepljenosti. Ob tem se postavlja vprašanje, kako so našteli 536 objav za promocijo cepljenja na Novi24TV. "Predvsem s finančnega vidika se nam to ni zdelo smiselno, saj lahko podatke o številu cepljenih in njegovo rast dnevno spremljamo na spletni strani cepimose.si, prav tako pa so podatki spremljanja sentimenta prebivalstva glede epidemije, ki jih je javno objavila agencija Valicon, kazali odzivanje in pozitiven trend," pojasnjujejo na Ukomu. 

Po podatkih analize Valicona, ki so jo objavili v sredini maja, "namera cepljenja stagnira in ne preseže 60 odstotkov". Podatke so zbirali v času od sredine novembra lani, ko je bila objavljena vest o prvem odobrenem cepivu, pa do konca aprila. Število cepljenih je zgovorno – kot smo omenili, je precepljenost 36,6-odstotna, kar je še vedno pod ravnijo, ki si jo je kot cilj zastavila vlada. Hkrati je veliko neporabljenih odmerkov cepiva proti covidu-19 – teh je na dan 21. julija 688.333.

Edvard Kadič učinka promocije cepljenja ne želi komentirati. Vprašali smo ga, ali meni, da je oglaševanje cepljenja doseglo svoj namen, in ali je imelo zadosten učinek. Ni odgovoril, preusmeril nas je na Ukom. Enako nam je odgovoril na vprašanje, zakaj po njegovem mnenju kljub oglaševanju še vedno nismo dosegli 60-odstotne precepljenosti. 

Vloga NIJZ in ministrstva za zdravje pri oglaševanju cepljenja

NIJZ je pri promociji cepljenja prevzel komunikacijo na digitalnih kanalih. Kot so pojasnili, niso zakupili nobenega medijskega prostora – bili so torej posredniki oglaševanja. Pri pridobivanju podatkov ministrstva za zdravje o oglaševanju cepljenja pa se je zataknilo. Ko smo jih vprašali, kaj so lani in letos oglaševali, cepljenja ni bilo med navedenimi projekti. So pa s TV-oglasi na javni televiziji in na Pro Plusu ter s plakati obveščali splošno javnost o širjenju novega koronavirusa. Po vnovičnem spraševanju, koliko so namenili za oglaševanje cepljenja, so nam le sporočili, da so za kampanjo "Nalezimo se dobrih navad – cepimo se" aprila letos izvedli javno naročilo majhne vrednosti za TV-oglas "Cepimo se" in javno naročilo majhne vrednosti za oglas na Radiu 1. Njihovih odgovorov na vprašanja o 'pozabljenih' naročilih še nismo prejeli. Na Ukomu želijo k cepljenju spodbuditi tudi z deljenjem kart za koncerte. Radio City jih je denimo delil na Lentu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zakaj je vlada že dvakrat ukinila vladni klicni center zgodbo o uspehu? 

 

Število klicev, ki jih dnevno prejme vladni klicni center za informacije o koronavirusu, je med drugim pokazatelj, da vladno komuniciranje po drugih kanalih ljudem ni dalo dovolj jasnih in uporabnih informacij o cepljenju, aktualnih ukrepih in širjenju virusa. Zato so se ljudje množično obračali na klicni center, v katerem na dileme in vprašanja odgovarjajo študentje medicinske fakultete in strokovnjaki pod vodstvom infektologinje dr. Mojce Matičič.

 

Kljub temu pa klicni center ne deluje neprekinjeno. Njegovo delovanje so vezali na razglasitev epidemije, zato so ga že dvakrat ukinili. Ko je klicni center oktobra ob ponovni razglasitvi epidemije odprl svoje linije, je bilo prvi dan že 400 klicev, nekaj dni kasneje pa že 1300. Kljub uspešni zgodbi in očitni koristnosti za državljane ga je vlada vnovič ukinila, a ga je 12. julija spet vzpostavila. Uradna razlaga: slabšanje epidemiološke slike in veliko povpraševanje po informacijah, povezanih z ukrepi za zajezitev širjenja virusa.    

V Kočevju cepljenje oglašujejo z odličnimi rezultati 

Rezultati cepljenja v Kočevju govorijo zase – imajo dve občini, ki sta najbolj precepljeni med slovenskimi občinami. V Osilnici na današnji dan beležijo 53,8-odstotno precepljenost z vsemi potrebnimi odmerki, Kostel pa 47,3-odstotno. Osilnica je tudi edina slovenska občina, ki ima 60 odstotkov cepljenih z enim odmerkom. Obe občini pri cepljenju sodita v pristojnost Zdravstvenega doma Kočevje. Tak rezultat pa vodja kočevske cepilne enote Primož Velikonja pripisuje mobilni ekipi, ki je cepila ljudi tudi v oddaljenih predelih."Glede na ogromno področje, ki ga kot ZD pokrivamo, smo se že januarja odločili, da bomo na najbolj odročnih predelih izvajali cepljenje z mobilno ekipo, kar se je izkazalo za odlično rešitev. V najbolj oddaljeni občini Osilnica imamo v tem trenutku 60-odstotno precepljenost. Tam živi pretežno starejša populacija, ki se cepljenja v Kočevju zagotovo ne bi udeležila." Prihodnji teden bodo cepljenje z mobilno enoto organizirali po vsej Kočevski, kar pomeni, da bodo glede na razpored cepljenja na vrsto prišli nenaročeni ljudje, ki jim to sicer ne bi uspelo.   

"Problem je predvsem v neenotni komunikaciji v najbolj kritični fazi izvajanja cepljenja, pomanjkanju cepiva v ključnih trenutkih (od marca do maja), nedelovanju državnega portala v začetnih mesecih in nekoordinirani akciji." Primož Velikonja, vodja kočevske cepilne enote

V Zdravstvenem domu Kočevje so pri cepljenju prehiteli ostale občine – trenutno imajo 41-odstotno precepljenost. Pred časom, ko so začeli poleg starejših cepiti tudi mlajše ljudi, je to zmotilo nacionalnega koordinatorja cepljenja Jelka Kacina, ki je ocenil, da so takšna sporočila o cepljenju kontraproduktivna, saj lahko covid premagamo le skupaj. Ocenil je, da so v Kočevju precepili več ljudi, kot bi jih takrat smeli. Primož Velikonja vidi šibko točko vlade v okrnjeni komunikaciji o cepljenju."Problem je predvsem v neenotni komunikaciji v najbolj kritični fazi izvajanja cepljenja, pomanjkanju cepiva v ključnih trenutkih (od marca do maja), nedelovanju državnega portala v začetnih mesecih in nekoordinirani akciji."

V Kočevju pristajajo na sistem cepljenja “drive through”, ki se je izkazal kot najhitrejši in najvarnejši način. Z omejenim kadrom in dobro organizacijo so dosegli dobre rezultate.
V Kočevju pristajajo na sistem cepljenja “drive through”, ki se je izkazal kot najhitrejši in najvarnejši način. Z omejenim kadrom in dobro organizacijo so dosegli dobre rezultate. FOTO: 24UR

V Kočevju pristajajo na sistem cepljenja "drive through", ki se je izkazal kot najhitrejši in najvarnejši način. Z  omejenim kadrom in dobro organizacijo  so dosegli dobre rezultate. "Sistem drive through bi lahko uporabili v vseh okoljih, saj bi na ta način z majhnim številom zaposlenih v najkrajšem možnem času cepili veliko ljudi. Z vseh vidikov je ta način dokazano učinkovit in razbremeni že tako preobremenjen zdravstveni kader. Pomembna je tudi dobra izkušnja ljudi, ki so bili cepljeni na ta način. To je najboljša promocija. Ljudje se počutijo varne, storitev je opravljena hitro in je nadzorovana od sprejema klica do izvedbe cepljenja," pojasnjuje Velikonja. 

V Kočevju je bila ključna tudi efektivna promocija cepljenja. Obveščali so v lokalnih in nacionalnih medijih, na družbenih omrežjih ZD Kočevje, s pomočjo občine ter z letaki in veleplakati. Pripravili pa so tudi videoposnetke o smiselnosti cepljenja. Preko družinskih ambulant so aktivno vabili predvsem starejšo populacijo. Že decembra lani so vzpostavili interni cepilni portal. Seveda pa sta pomembni tudi odzivnost ter dostopnost aktualnih in relevantnih informacij. 

V Kočevju je bila ključna tudi efektivna promocija cepljenja. Obveščali so v lokalnih in nacionalnih medijih, na socialnih omrežjih ZD Kočevje, s pomočjo občine ter z letaki in veleplakati.
V Kočevju je bila ključna tudi efektivna promocija cepljenja. Obveščali so v lokalnih in nacionalnih medijih, na socialnih omrežjih ZD Kočevje, s pomočjo občine ter z letaki in veleplakati. FOTO: Kanal A

Zaradi aktivne kočevske cepilne kampanje število naročenih vsak dan raste. Pomembna nadgradnja procesa je bilo oblikovanje mobilnega tima za cepljenje. Ljudje v Kočevju zaupajo v sistem. "Gre predvsem za negovanje zaupanja ljudi v sistem, ki smo ga vzpostavili. Trudili smo se, da smo ljudi že od samega začetka obveščali o vseh postopkih in ukrepih, ki so bili v tistem trenutku smiselni, uredili smo vse potrebno za zaščito zaposlenih in uporabnikov naših storitev. To je proces, ki mora biti dobro zastavljen od začetka, potem sledijo samo še nadgradnje. Cepljenje je ena izmed njih. Pomembno je, da stopimo skupaj, ponudimo roko in gremo naprej." 

 Efektivno pa so se borili tudi proti širjenju virusa. Vse tri vale so imeli v zdravstvenem domu le peščico obolelih, minimalno obolevnost pa so dosegli z razmejitvijo na čiste in nečiste poti, zato je bila možnost širjenja okužb minimalna. "Želim si, da bi ljudje prepoznali pomembnost cepljenja, ki je v tem trenutku edina rešitev. Vem, da nam je v tretjem valu po zaslugi cepljenja uspelo rešiti marsikatero življenje in na to smo posebej ponosni," še dodaja Velikonja. 

Se bo Ukom zgledoval po Kočevju? Doslej je bila vladna kampanja, vredna 56 tisočakov, komaj opazna. 

883x100 Dejstva Zgodba
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (823)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

predator999
01. 08. 2021 21.09
+2
🖕🖕🖕🖕
Tone 12345
23. 07. 2021 08.39
+2
V bistvu vsega 16 mesečnega početja ne razumem!pri vseh grožnjah in poveličevanjih tega virusa kako je smrtonosen in 10 x bolj nalezljiv kot gripa sem še vedno zdrav pa se sploh ne skrivam pred njim!tukaj čutim povsem drugo ozadje po celem svetu!in če bi bila stvar res tako strašna bi se v primeru da je ogrožen obstoj človeštva tako brez izjeme in in brez nasprotovanj moral obvezno cepit prav vsak posameznik in če bi bila stvar tako resna ne bi bilo treba prosit ljudi in bi sami leteli v vrsto se cepit!in se spomnim variole leta 1974 v jugoslaviji smo se vai cepili brez ugovorov in bilo je vse v redu!vendar takrat so nam pokazali sliko obolelega in bilo je takoj vse jasno!in verjemite če bi sedaj pokazali tako sliko kot takrat bi vsi v pižamah leteli se cepit!!Sedaj v tem primeru pa ljudje te nevarnosti ne čutijo in to zato ker imajo občutek da jih v osnovi hoče nekdo okrog prinest!ti če človeku stvar vsiljuješ mora biti nekaj hudo narobe!žalostno je pa to da ne znajo pravilno prikazat vse skupaj in da tukaj sodeluje samo 5 naprej izbranih ljudi ostale strokovnjake so pa utišali!in tukaj vse že vpije v nebo, da nekaj hudo smrdi!
marcpazz
22. 07. 2021 21.59
-3
36% je odličen rezultat glede na to, da levaki s pomočjo rdečih medijev Korona krizo izkoriščajo za svoj boj za oblast. Na vse pretege rušijo vladne ukrepe in negirajo pozive k cepljenju z enim samim samcatim ciljem – očrniti aktualno vlado za prevzem oblasti . . . in to potem, ko so ob začetku epidemije sami vrgli puško v koruzo. . . . .
PrettyBird
22. 07. 2021 21.52
-2
Kaj pa je to 50 tisoč eur za promocijo tako pomembne zadeve. Vsakodnevno nas epidemija stane milijone eurov, od zdravstvene oskrbe necepljenih do izgub v gospodarstvu,... Potrebno bi bilo toliko vložit v propagando, da bi se ponoči antivakserjem sanjalo od cepiva!
Jožajoža
22. 07. 2021 21.32
+5
Denar končal v žepih janšistov,ker jim je v interesu,da Epidemija traja.
ervirus
22. 07. 2021 21.44
-3
Arabella111
22. 07. 2021 21.29
+4
Se vidi koliko ljudje spremljajo noro tv.
Aligator11
22. 07. 2021 21.13
+5
Ni več zaupanja, zapravili ste ga. Nič ne bo z cepljenjem...
anatomija
22. 07. 2021 21.05
+9
Jaz še nikjer nisem videl reklame za cepljenje . Ne spremljam medijev za omejene
Tone 12345
22. 07. 2021 20.49
+3
Ne razmem teg siljenja v ceplenje!č samo 34 cepljenih potem mora biti po celem svetu s tem nekaj hudo narobe!ljudje vidijo da ta virus ni kaj hujsega!vi pa kar kako smrtonosen je!Ko boste svetovna oblast ponudili mnenja neodvisnih strokovnjakov se bo lahko marsikaj spremenilo!!!dokler boste pa vi zatirali neodvisne struckote im jim grozili in boste zapovedovali v slo z 5 ljudmi in prav tako po celem svetu z vnaprej dolocenimi ljudmi bo to tako!s temi represijami in posiljevanjem delate stvar še bolj kritićno!!
marker1
22. 07. 2021 20.24
-3
Ne razumem, zakaj vas levičarje tako skrbi % precepljenosti v naši državi? Saj se itak nočete cepiti. Vsak je zase odgovoren in lahko gre na cepljenje ali pa ne. Vendar test je pa nekaj drugega. S testom preprečimo širjenje virusa v okolico. Ta je pa obvezen in plačljiv. Vedno vas je motilo, koliko država zapravi za cepivo. Zdaj imate priložnost, da sami plačate test in s tem razbremenite državo.
srebrnibreg
22. 07. 2021 20.23
+1
Zakaj mora cepljeni podpisati izjavo, da se cepi na lastno odgovornost, če je cepivo tako zanesljivo in brez stranskih učinkov?
marker1
22. 07. 2021 20.35
+1
Že dalj časa moraš pri vsakem zdravstvenemu posegu podpisati tako izjavo, tako da to ni nič novega.
srebrnibreg
22. 07. 2021 20.40
+2
Eno je operativni poseg drugo pa prisiljeno cepljenje. To pa dokazuje, da cepivo ni tako nedolžno kot ga prikazujejo.
slomati
22. 07. 2021 20.17
-1
Za tujino vedno poročajo o precepljenosti odrasle populacije, pri nas pa štejejo vse, od dojenčka naprej, samo da je manjši odstotek.
klobasa123
22. 07. 2021 19.55
-3
Zataknilo se je pri nagajanju levih medijev, Vlada je storila vse za dobro državljanov!
simeoni
22. 07. 2021 19.45
+2
Ta denar, ki je izpuhtel v žepe, ni imelo popolnoma nobenega učinka, ampak nabijanje iz minute v minuto po radiu, TV, časopisih je doseglo nasprotni učinek in te prodanih bučk nihče več ne posluša in gleda.Ste kot roj komarjev, ki nam iz dneva v dan pijete kri samo zato, da se redijo vaši bančni računi. Vendar rastejo !
User447113
22. 07. 2021 18.59
-1
Dejansko je še precej huje. 36.6% precepljenost je doseglo vladno oglaševanje + 15 mesečna NEPRESTANA propaganda vseh medijev na čelu s temle, kakršne niti približno ta dežela še ni doživela (ker v to šteje tudi način na kakršnega ste poročali lani). Popolni fiasko, tudi vas in na srečo je večina Slovencev dovolj ozaveščena in pogleda še kak drug vir informacij.
DemokracijaMolka
22. 07. 2021 18.48
+2
Izjemen članek, kot po naročilu, no to je moj prvi vtis. Veste, ko je blaginja državljanov merjena s strani politike in medijev in ne s strani kuhinjskega hladilnika, potem ne bo nikoli boljše.
Gea2021
22. 07. 2021 18.28
+2
Oglasi so pa bedni. Cepi se, da lahko greš na morje. Če bi res kaj pomagalo, bi ljudem napisali, da se naj cepijo zaradi zdravja, da preprečijo okužbo. Tega, pa ne ne morejo napisati, ker ni res.
Gea2021
22. 07. 2021 18.25
-3
Pa saj moraš biti malo nor, da si v žilo daješ strup zaradi gripe. Bolnice bodo pozimi nabito polne zastrupljenih ljudi.
marker1
22. 07. 2021 20.12
Banion
22. 07. 2021 17.10
-1
kaktšno oglaševanje tak učinek, stalo je veliko učinkovalo pa slabo
User792410
22. 07. 2021 16.37
-1
Mal dnara mal muzke!