Dejstva

Žaljivke – premišljen politični adut ali sovražni govor?

Ljubljana, 18. 05. 2024 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Bezjak
Komentarji
130

V četrtkovi večerni oddaji je Uroš Slak soočil štiri kandidate za evropske poslance. Matjaž Nemec (SD), Nataša Sukič (Levica), Zoran Stevanovič (Resnica) in Peter Gregorčič (SLS) so predstavili svoje poglede glede aktualnega političnega dogajanja doma in po svetu. Enotno so se zavzeli za mir, imajo pa precej različne poglede na vlogo Slovenije pri reševanju vojne v Ukrajini, pa tudi glede definicije sovražnega govora, ki so ga sicer obsodili vsi. Kdo je navajal točne podatke, kdo napačne in kdo je s svojimi izjavami zavajal volivce?

Nosilec liste SLS Peter Gregorčič opozarja, da je pomembno, da svoboda govora vendarle ni preveč omejena. "In tukaj mora biti resnično dopuščeno dovolj široko polje, da se lahko izrazimo, da lahko izrazimo svoje poglede na svet, tudi svoja nestrinjanja. Včasih tudi, da izzovemo z nekoliko žaljivejšim ali bolj ekspresivnim govorom, da smo opaženi. Vse te stvari sodijo v svobodo govora in to našo družbo bogati."

Omejevanje sovražnega govora ni enako omejevanju svobode govora, ob tem poudarja strokovnjak za mednarodne odnose doc. dr. Jure Požgan. Področje sovražnega govora urejata ustava in kazenski zakonik. Kot lahko preberemo na spletni strani Varuha človekovih pravic, o sovražnem govoru govorimo takrat, ko gre za izražanje mnenj in idej, ki so po svoji naravi ksenofobični, diskriminatorni, rasistični in naperjeni predvsem zoper razne manjšine in zajema tako govorno, pisno kot nebesedno komunikacijo. Podobno tudi 63. člen ustave, kjer piše, da je protiustavno vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti.

Požgan ob tem ocenjuje, da če so torej naše izjave po naravi ksenofobične, diskriminatorne, rasistične in naperjene, potem niso dopustne in ne sodijo v svobodo govora, saj predstavljajo sovražni govor. "Motiv za tovrstne izjave, občutek ogroženosti, želja po biti opažen, pri tem ni pomemben oziroma ne upravičuje sovražnega govora."

Izjava Petra Gregorčiča tako ne drži.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poslanka in nosilka liste Levice Nataša Sukič je po drugi strani prepričana, da posamezniki sovražni govor pogosto izvajajo v imenu svobode govora. "Sama sem bila priča sovražnemu govoru v parlamentu na odboru, kjer je poslanec SNS izjavil, da je treba migrantu dati šus v glavo."

Ob tem magistrica evropskih študij Lara Bandi opozarja, da na evropski ali mednarodni ravni sicer ne obstaja nobena pravno zavezujoča definicija sovražnega govora. Obstajajo pa priporočila Sveta Evrope, ki sovražni govor označuje: "Kot vsako obliko izražanja ki širi, razpihuje, spodbuja ali opravičuje rasno sovraštvo, ksenofobijo, antisemitizem ali druge oblike sovraštva, ki temeljijo na nestrpnosti, izraženo z agresivnim nacionalizmom in etnocentrizmom, diskriminacijo in sovraštvom proti manjšinam, migrantom ali osebam z migrantskim ozadjem."

Lara Bandi in dr. Jure Požgan sta strokovnjaka za mednarodne odnose, ki sodelujeta z rubriko Dejstva.
Lara Bandi in dr. Jure Požgan sta strokovnjaka za mednarodne odnose, ki sodelujeta z rubriko Dejstva. FOTO: Dejstva

Zoran Stevanovič, nosilec stranke Resnica, je sicer sprva poudaril, da je kazenska zakonodaja jasna, a je hkrati prepričan, da je veliko odvisno tudi od politike. "Sovražni govor je nekaj popolnoma drugačnega pod eno oblastjo ali pa pod drugo oblastjo. Kdo odloča, kaj je sovražni govor?"

"Definicija sovražnega govora se ne spreminja glede na trenutno oblast, saj ga določata ustava in kazenska zakonodaja," tako odgovarja Požgan. Izjava Stevanoviča torej ne drži.

Dejstvomer ne drži

O potezah slovenske politike v luči vojne v Ukrajini

Ko pride do vprašanja več kot dve leti trajajoče vojne v Ukrajini, Zoran Stevanovič nasprotuje domači in skupni evropski politiki. "Moramo biti nevtralni v obeh pogledih, moramo pridobivati zaupanje obeh vpletenih strani in dati vse od sebe, da smo mirovni posrednik v tem sporu."

 Izjava je zavajajoča, je prepričan strokovnjak za mednarodne odnose Jure Požgan. "Nevtralnost in prizadevanje za mir nista sopomenki, saj nevtralnost sama po sebi še ne pomeni aktivnega prizadevanja za mir, prav tako udeleženost v konfliktu ne izključuje prizadevanj za mir." In še, da Slovenija kot članica EU in zveze Nato s strani Ruske federacije ne bi bila prepoznana kot nevtralna država, saj Rusija obe povezavi dojema kot podpornici Ukrajine, zato bi Slovenija težko prevzela vlogo mirovnika med sprtima stranema.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dve desetletji v Uniji

Nosilec liste Socialnih demokratov in aktualni evropski poslanec Matjaž Nemec med glavne razloge, zakaj moramo krepiti naš odnos do EU, uvršča nekatere ključne ekonomske kazalnike. "V dvajsetih letih se je BDP povečal za dvakrat, izvoz za petkrat in tudi povprečna plača za dvakrat."

Bruto domači proizvod (BDP) in plača sta po dveh desetletjih članstva v EU v Sloveniji res dvakrat višja. Požgan pa opozarja na javno dostopne podatke Svetovne banke, zadnji podatek za Slovenijo je za leto 2022, kjer piše, da je Slovenija leta 2004, ko smo vstopili v EU, izvozila 17,96 milijarde evrov, osem let pozneje, leta 2022 pa 44,88 milijarde evrov. Kar pomeni 2,5-krat več in ne 5-krat več, kot je izjavil Nemec.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ker dva od treh podatkov, ki jih je navajal Nemec, držita, smo njegovo izjavo na Dejstvomeru označili s previdno.

Dejstvomer previdno

Danes in jutri dve soočenji v 24UR Fokus

Raziskava Evropskega parlamenta je pokazala, da 93 odstotkov Evropejcev in 88 odstotkov Slovencev najbolj skrbi rast cen. Evropa je pri omejevanju cen (pre)počasna, tudi zato, ker je to v nasprotju s temelji Evropske unije, z idejo o prostem trgu, s čim manj regulacije. A ravno zato, ker mnogi živijo slabše, evroskepticizem v Sloveniji raste.

Tudi o tem, kakšne ukrepe bi morali sprejemati in za kakšno Unijo se zavzemajo, bosta kandidate za evropske poslance levega in desnega političnega pola soočila novinarja Maja Sodja in Miha Drozg. V 24UR Fokus bodo nocoj prišli Ljudmila Novak (NSi), Aleš Hojs (SDS) in Franc Bogovič (SLS). Jutri pa Marjan Šarec (GS), Milan Brglez (SD) in Vladimir Prebilič (Vesna).

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peresni
21. 05. 2024 14.36
Dajmo pozvati vsakega desnega radikalca, da naj opusti sovražni govor.
puspan
20. 05. 2024 20.32
+0
Najbolj kompetenten od teh obrazov je zame Gregorčič
peresni
21. 05. 2024 14.34
-1
Še en proizvod kleti in nove 24...kukavičje jajce skrajne desnice je.
Jožajoža
18. 05. 2024 19.01
+8
nORAtv je valilnica potencialnih teroristov
avgust.
18. 05. 2024 19.10
-6
Po vaših komentarjih in dogajanju na ulici, bi prej rekel, da je tale portal takšna valilnica.
Maki3322
18. 05. 2024 18.49
+6
kaj pa nezakonito imenovanje za direktorja RTV.
starima?ek 1
18. 05. 2024 18.25
-4
Kršite medijski zakon,ker imate soočanja,pred uradno kampanjo.
OvcjiPastir
18. 05. 2024 18.21
+6
A je sovražni govor, če rečem da si je Peter zaslužil kakšno zaušnico? Sam prašam.
periot22
18. 05. 2024 16.49
+0
Od kdaj je resnica sovražni govor!
ap100
18. 05. 2024 16.01
+3
žaljivke niso sovražni govor - razen če kakšen desničar karkoli reče
minnaema@yahoo.com
18. 05. 2024 14.52
+1
Stane Adami tisti, ko imajo predvsem FINANČNE interese ne bodo nič dajali na smetišče mnogo nas je, ki vaše trditve podpišemo, ker vsaka stvar ima svoj začetek in tudi KONEC & ker ljudje služimo za ljudi bi bilo enkrat vredno narediti MEJE stvarnosti- sedanjega časa in dogodkov in Lp
Stane Adami?
18. 05. 2024 14.28
-1
Dajmo enkrat dokončno na smetišče razne borce NOB, udbaše, miličnike, oficirje JLA in podobne.....
Stane Adami?
18. 05. 2024 14.26
-5
Gregorčičič je daleč najpametnejši, brez floskul.....Človek realnosti, ni nakldadač kot naprimer Stevanović......Ja, ljudje a ni zadnji čas, da začnete uporabljati pamet.
Jožajoža
18. 05. 2024 19.02
+7
Janšist pa pamet?to sta dva različna pojma
inside1
18. 05. 2024 14.21
+11
Zdaj so spet vsi sladki in se prilizujejo na razne nacine ko bi radi gor v eu sli po dobro placo. Drugo jih tak ne briga potem vec.
Bolfenk2
18. 05. 2024 14.20
+5
Omogočiti je treba popolno svobodo govora brez vseh omejitev. Saj smo svobodna družba. Ljudje smo dovolj pametni da znamo ločiti kaj je res in kaj je propaganda.
avgust.
18. 05. 2024 14.10
-2
No, pa začnimo na vrhu - je izjava : očistite janšiste, ki jo je izrekel Golob sovražni govor ali ni? Jaz bi rekel, da nižje skoraj ne gre in bi moral biti deležen vseh kritik, a ga mediji branijo. Ali pa tisti transparenti kolesarjev - ta medij ni informativni, pač pa navadno vladno trobilo verjetno za ustrezno veliko nadomestilo, saj smo bili priče, kako velikodušna zna biti naša vlada do svojih podpornikov v obliki NVO-jev, društev,...tistih, ki jo podpirajo. Demokracija na najnižji stopnji obstoja naše male državice.
nelika123
18. 05. 2024 14.02
+1
Levi ali desni.Dejstvo je,da vsi kot ovce sledijo eu neumnostim...podnebne neumnosti,povezane z omejevanjem energije itd,migracije,ckvid,podpora vojni itd....
apage
18. 05. 2024 13.46
-3
Leva stran je glas za potop Slovenije. Ljudje, z glavo na volitve! Levičarji kot so stranka GS, SD, Levica, delajo izključno za lastno korist in prot Slovencem! Volite desno stran, ki je za Slovenijo, za državo, za ljudi. Saj vidite kako nam kradejo, koliko afer, koliko stavk je pod levimi... Pamet v roke in obkrožite desno!
frenk707
18. 05. 2024 12.34
-2
Slovenci: ... pojdite na evropske volitve v čim večjem številu, izberite svojega kandidata in ne dovolite janševcem in sls, da izberejo namesto vas,.... janševca. Za referendume pa velja že naš znani 3 x DA za moderno Slovenijo
nelika123
18. 05. 2024 12.44
+0
Ideolog in idealist.Usodo krojijo v eu in ti z volitvami nimaš na to nobenega vpliva.To je ena velika farsa.Sploh veš kdo so v eu ljudje ki odločajo o vsrh teh neumnostih?Ti je to predstavljeno na eu volitvah?
plasticman
18. 05. 2024 12.25
+4
Kakšen kalimero, v resnici pa preračunljivec, je Stevanović! "Mi smo tarča, vsi nam nekaj hočejo, levi in desni!" Ruska ustava dovoli vojaški vpad v sosednjo državo z namenom zaščite 'ogrožene' ruske manjšine! Hm, leto 1939??
ThorStorm666
18. 05. 2024 12.22
+5
Dejstvo je, da je levim v Sloveniji dovoljeno čist vse, kar za desno stran ne velja
frenk707
18. 05. 2024 12.31
+3
Desničarjem se že trideset in več let v tej državi godi samo krivica in še enkrat krivica,.....
ivan res grozni
18. 05. 2024 12.36
+5
Animal_Pump
18. 05. 2024 12.12
+4
Briga me kdo je...sam ,da ni proputofilsko usmerjen.