EU volitve

'Ne vem, kdaj so volitve'. Stavek, kriv za 'nepričakovane rezultate'

Bratislava, 22. 04. 2019 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Natalija Švab / Urša Vrečar
Komentarji
53

Zgolj 13 odstotkov Slovakov je pred petimi leti volilo na evropskih volitvah. A ne zato, ker s članstvom ne bi bili zadovoljni, doma ostajajo, ker menijo, da njihov glas v Evropski uniji ne šteje. Nizka volilna udeležba pa bi lahko imela na tokratnih volitvah velike in dolgosežne posledice ter prispevala k uspehu evroskeptičnih in populističnih strank.

Volitve v Evropski parlament običajno na volišča privabijo izjemno malo volivk in volivcev, volilna udeležba pa zadnja štiri desetletja vztrajno pada. Pred petimi leti je svoj glas tako oddalo zgolj 40 odstotkov volilnih upravičencev. Nizka volilna udeležba pa v nobeni državi članici ni bila bolj izrazita kot na Slovaškem. Tu je na volišča prišlo le 13 odstotkov Slovakov.

A razlogov za neudeležbo na volitvah ne gre iskati v nezadovoljstvu z Evropsko unijo – večina Slovakov članstvo v EU namreč podpira. Med njimi je tudi kmet Ondrej Sućansky, ki samega sebe smatra za ponosnega Evropejca – a na prihajajočih volitvah ne namerava voliti.

In še zdaleč ni edini. Na volišča se ne bo odpravil niti njegov oče Peter Sućansky, poslovnež, ki pove, kar si mnogi Slovaki mislijo: "Dokler smo v EU, smo srečni. A mislim, da 13 poslancev ne pomeni veliko. S praktičnega vidika to ne spremeni ničesar. Dokler smo v EU, bodo velike države vedno imele glavno besedo." 

Večina Slovakov meni, da njihov glas ne šteje - po raziskavi Eurobarometra kar 43 odstotkov. Ta trend je izrazit predvsem med mladimi: "Če sem iskren, niti ne vem, kdaj so volitve," pove Matej. Evropski parlament je pred tokratnimi volitvami sicer sprožil obsežno kampanjo This time I'm voting, s katero želijo predvsem mlade privabiti na volišča. 

Odgovor Evropskega parlamenta na nizko volilno udeležbo, še posebej med mladimi, je kampanja This time I'm voting.
Odgovor Evropskega parlamenta na nizko volilno udeležbo, še posebej med mladimi, je kampanja This time I'm voting. FOTO: Dreamstime

Slovaki se počutijo kot drugorazredni državljani

Politik Michal Šimečka, katerega stranka Napredna Slovaška ni stara niti dve leti, razume evroskeptike, čeprav je sam podpornik EU: "Evropska unija ni popolna. Ljudje so nezadovoljni s počasnim odločanjem, vsi so nezadovoljni z načinom reševanja migrantske ali gospodarske krize. To si zasluži nekatere kritike, a nikakor se ne morem strinjati, da je odgovor na to delitev Evrope ali oslabitev Evrope," je povedala za Enex.

Odgovornost, zakaj se Slovaki ne udeležujejo evropskih volitev, pa pripisuje celotni generaciji slovaških politikov, ki članstva v Evropski uniji niso znali izkoristiti za izboljšanje stanje v državi, na praktično vseh področjih, od šolstva do infrastrukture. "Zato se večina Slovakov počuti kot drugorazrednih državljanov." 

A Šimečka upa, da bo tokrat morda drugače. Slovaško družbo je namreč 'prebudil' umor preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke, ki je sprožil največje proteste na Slovaškem od padca komunizma leta 1989. Da se nekaj vendarle spreminja so pokazale tudi nedavne predsedniške volitve, na katerih je slavila odvetnica in borka proti korupciji Zuzana Čaputova.

Tragični umor je po mnenju Šimečka sprožil "politično prebujenje": "Razkril je obseg povezav med oligarhijo, organiziranim kriminalom in političnimi elitami, in to je mobiliziralo veliko ljudi." 

Umor preiskovalnega novinarja je za mnoge pomenil prelomno točko v slovaški družbi in razkril povezave med političnimi elitami ter organiziranim kriminalom.
Umor preiskovalnega novinarja je za mnoge pomenil prelomno točko v slovaški družbi in razkril povezave med političnimi elitami ter organiziranim kriminalom. FOTO: AP

Nizka volilna udeležba in vzpon evroskeptikov

Strokovnjaki pa opozarjajo, da ima nizka volilna udeležba lahko velike posledice. Oziroma, da bi prav to lahko omogočilo marginaliziranim skupinam, da odločilno vplivajo na sestavo poslancev, ki jih posamezna država članica pošlje v Bruselj. 

'Politično prebujenje' bi lahko zlorabile populistične stranke, ki se mrzlično pripravljajo na volitve, ki bi lahko popolnoma premešale politične karte v parlamentu, ki sta ga dolga leta obvladovali dve največji stranki, desnosredinska Evropska ljudska stranka in levosredinski Socialdemokrati.

Nekoč obrobne evropskeptične stranke pa bi po nekaterih napovedih tokrat lahko osvojile tudi tretjino vseh sedežev v parlamentu. Slednje napoveduje tudi študija Evropskega sveta za zunanje odnose (ECFR), ki opozarja, da bi na tokratnih volitvah lahko videli "vzpon nacionalističnih protievropskih političnih strank, ki zagovarjajo vrnitev k 'Evropi narodov'". Z osvojitvijo zadostnega števila sedežev v parlamentu pa bi ideje teh strank, ki se raztezajo od skrajno levega do skrajno desnega političnega polja, oblikovale evropsko politiko. "Če znatno število njihovih podpornikov pride na volišča, bodo ti preglasili stališča evropske večine, ki molči," in na volilni dan ostaja doma. 

Patryk Pawlak z Inštituta EU za varnostne študije (EUISS) je zaskrbljen, saj je "pri nizki volilni udeležbi lažje vplivati na prebivalstvo, lažje je mobilizirati bolj radikalni del volilnega telesa. To lahko vodi k situacijam, ki jih nihče ne pričakuje."

Slovaška je imela najnižjo volilno udeležbo.
Slovaška je imela najnižjo volilno udeležbo. FOTO: AP

Michal Vaśečka, sociolog z Inštituta za politične študije v Bratislavi meni, da je trend, ki ga opažajo na Slovaškem, pravzaprav mogoče opaziti po vsej Evropi. Prav tako ga ne preseneča, da so del mlade generacije privabile stranke z elementi fašizma. "Ti ljudje živijo v Evropski uniji 15 let, 12 let v schengenskem območju, deset let v evroobmočju. Večina mladih se ne spomni slovaške korune, postali so pravi Evropejci, biti Evropejec je njihov svet."

A ti mladi se ne sprašujejo, kaj dandanes pomeni biti član evropske skupnosti, pomena skupnosti, ki je nastala na pogorišču druge svetovne vojne in z namenom zagotavljanja miru, pa ne razumejo. Številni v povezavi vidijo zgolj koristi, pri tem pa pozabljajo na dolžnosti. In tukaj po njegovem mnenju nastane problem. Na splošno Slovaki vedo zelo malo o delovanju Evropske unije, "nimajo pojma o Evropski komisiji, Evropskem parlamentu, Evropskem svetu." Zanimanja za evropske volitve tako nimajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maršal Broz
23. 04. 2019 11.36
+1
Pri nas bojo janšisti angažirali vse sile....tudi napol mrtve bojo voziji na volišča.
LOPOVIGOTOVISTE
23. 04. 2019 11.28
+3
SAMO VPRASANJE CASA JE KDAJ BO EVROPA RAZPADLA IN NA KAK NACIN.. TA WILKOMEN ENE DRZAVE NE BODO SPREJELE KER NISO DOLZNE JEST JUHE KATERO SO SKUHALI DRUGI.... NA ZALOST PA MI SLOVENCI TO JUHO JEMO ..
Cogo
23. 04. 2019 08.58
+5
Volit greš samo zato, da odločaš kdo bo mesečno prejemal 20.000€ denarja. Pika.
Krta?a 21
23. 04. 2019 07.52
+13
Še vedno ne vem kdo in kdaj je izvolil dežurnega pjančka za predstavnika eu? Ga je kdo od vas? Tele volitve so ena velika farsa.
nebel
23. 04. 2019 08.32
+4
mackon08
22. 04. 2019 20.11
+10
Da grem volit, niti slučajno, ko vidim da nas ima EU in pijanec za norca, pa ti naši poslanci, ki samo denar vlečejo ne hvala, če bi šel volit bi izpadel bedak, ki se ga da nategniti. Nihče na volitve pa bi se morda kaj spremenilo.
vinogradnik33
23. 04. 2019 08.37
+4
Ravno taka razmišljanja vodijo v porast EU skeptikov , nacionalističnih strank , populistov in so namerno plasirana , da dvomljivce odvrne od realnega dogajanja !
intel1
22. 04. 2019 19.41
+4
Ne it volit da ne bodo ti lopovi misli da smo jih izvolili, za tak dnar ki ga pozira ta eu bi lahko marsikaj blo drugace
matej1111
22. 04. 2019 19.26
+9
In kateri normalen človek gre na te voltive, ki so same sebi namen? Glavno besedo tak imajo Junker in podobni patroni, ostali pa so tam da lepo plačo vlečejo in da znajo kimat. Torej, na koncu sem jaz bedak, da jim dam glas. Hahahahahh komedija.
Mungos2
22. 04. 2019 18.57
+16
Največ škode Sloveniji naredijo slovenski evroposlanci, s Fajonko na čelu !!!!!
igy02
22. 04. 2019 17.57
+9
Škoda je, da mladi ne hodijo na volitve in prepuščajo svojo usodo nam starim. Pol si pa zmislijo neke upokojenske stranke. Mladi, pojdite na volitve. To velja za vse države. Tako malo odločaš, ampak to je edino. Kot loto; malo šans, da zadaneš. Ampak srečko moraš kupit, če hočeš zadeti.
Khronos
22. 04. 2019 16.44
+34
Ne posplosuj!! Vsi problemi ne bi bili reseni, nihce ne trdi tega. Mnogih problemov pa sploh ne bi bilo, ce se mnozicne migracije ne bi "zgodile". estrpnosti bi bilo izrazito manj, ce bi vlade drzav EU poskrbele najprej za svoje prebivalce in ne dajale prednosti tujim, ki se ne zelijo in ne nameravajo asimilirati. Najbolj mi pa gre na bruhanje, ko "strpnezi" takoj potegnejo karto nacizma in islamofobije? Bodite strpni se do nas, ki mislimo drugace kot vi, ce ste ze tako prekleto napredni in odprtega duha!! Na vrh glave imam te zlagane strpnosti!!
nikhrast
22. 04. 2019 15.34
-21
Spet isto, ksenofobija, posebno islamofobija, kot da če ne bi bilo migrantov bi bili vsi problemi rešeni. Narod izumira, nataliteta nizka, visoka pa emigracija.
WAYNE.ROO
22. 04. 2019 14.18
+21
Kaj 24ur..ste zacelinz rekruiranjem volivcev? Mogoce zaradi STRAHU?
razocarani
22. 04. 2019 15.20
+21
greš ali ne greš ,koga briga ,,vsi ti ki si želijo v bruselj so velike riti ki gledajo samo nase ,,prav vsem je samo do cekinov ki jih prinaša ta položaj ,,zal taki kot si ti tega ne smete razumeti ,,vam paš vaš demokrat janzek to ne pusti ,,pa smo že leta 2019 in vi še vedno v neki diktaturi ,,sicer pa samo da si srečen ,,pa uživaj v zadnjem dnevu praznikov sicer pa prihajao novi ,,ni panike
MladostNiNorost
22. 04. 2019 16.14
+0
nova/nora se tudi trudi, samo na precej nizjem nivoju, za podobno mislece. pa se tistega drzi
Scipion
22. 04. 2019 14.14
+31
Nemški zunanji minister Heiko Maas je včeraj twitnil "MOLILCI" so bili žrtve strašnega terorističnega napada" ..Očitno mu gre zelo težko z jezika beseda kristjani.
MladostNiNorost
22. 04. 2019 16.14
+6
upam, da nisi narobe prevedel prayers haha
Scipion
22. 04. 2019 14.05
+48
In zakaj cenzurirate napade muslimanskih ekstremistov na kristjne??
Absurdistan
22. 04. 2019 14.09
+46
Ce bi bilo obratno bi se en mesec clanke na naslovnici pisali...
Brakedirt
22. 04. 2019 14.16
-19
zato ker se ne znate obnasati. pljuvanja in fehtanja nihce ne mara.
DAEMONIUM
22. 04. 2019 16.45
-6
Jasno zakaj, ker se s tem strinjajo saj so njihovi predniki z rdeco zvezdo spremenili Slovenijo v en sam grob ti pa enako nadaljujejo s pobijanjem kristjanov in to skupno sovrastvo je rdeca nit med njimi
Brakedirt
22. 04. 2019 17.10
+6
Zakaj vam je nerodno priznati, da ste bili člani zveze komunistov?
Frane Šajn
22. 04. 2019 14.01
+2
Mislim , da imajo dovolj časa naši trenutni vladarji, da na hitro sprejmejo interventni zakon, zakon , ki bi določal kot veljavne volitve v EU skupščino le če je udeležba vsaj 65% kar bi bilo tudi prav. Zakaj se potem mečemo ob tla. Že sama volilna udležba večine , nam pove, da je nesmisel vstrajati v tej "kvazi skorumpirani Evropski eliti!" Če vzamemo, pa zapovrh anketo o zaželjenosti kot nas Slo. v EU je pa že zdavnaj prišel čas za odhod!
fortunas
22. 04. 2019 13.49
+21
Ali bo zmagala Evropa narodov, ali pa EU ne bo več.
PanterTheBlack
22. 04. 2019 13.47
+30
Slovenci in Slovaki smo isti narod, ločili so nas ob razpadu prve Karantanije. Nimamo zastonj istih imen, zastave in podobnih jezikovnih povezav. Podobno je s Slavonijo. Tudi Čehi, kateri se spoznajo na zgodovino, so mi to potrdili. Nam mečejo pa pesek v oči, da smo neki južni Slovani. Mi nimamo nič z njimi
Scipion
22. 04. 2019 14.03
+27
Niso nas ločili, samo vmes so prišli Huni (Madžari). In ja s Slovenci imajo po genih s Slovaki več skupnega kot s Hrvati.
PanterTheBlack
22. 04. 2019 14.52
+11
Ja, Scipion, to sem imel v mislih. In z Bavarci, s katerimi so se Karantanci dogovorili za sporazum o pomoči, pa niso priskočili na pomoč
Kolani
22. 04. 2019 13.45
+42
Dejmo rečt, da je plača euro poslanca 600 EUR. Pa da vidimo koliko bo še kandidatov.
the kop
22. 04. 2019 13.44
+27
točno tako, dokler bosta Nemčija in Francija diktirala ostalim kako in kaj je EU nepotreben! sicer pa upam da zmagajo populisti!!
Kolani
22. 04. 2019 13.42
+8
Ta EU je bedarija. potrebno je narediti združene države evrope in eno vlado eno vojsko in eno policijo. Potem bo tudi smiselno iti na volitve. Ne pa zdaj, ko se kandidatom za eu parlament svetijo € v očeh in nič drugega. Na koncu pa še podkupnine pobirajo. Taler je le eden, ki so ga dobili.
Andree
22. 04. 2019 13.55
+7