EU volitve

Perič: Igranje na orglice in poimenovanje dvoran po nekomu ni dovolj

Ljubljana, 24. 04. 2019 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na Državno volilno komisijo so kandidatno listo za evropske volitve vložili kandidati SD, Gibanje Zedinjena Slovenija, SMC in Desus, ki se na volitve podaja z Igorjem Šoltesom na čelu liste in geslom - Šoltes, naš človek v Bruslju. Nosilec liste SMC pa je poudaril proevropsko držo stranke.

Na Državno volilno komisijo so kandidatno listo za evropske volitve vložili tudi v SMC. Njen nosilec liste Gregor Perič je poudaril proevropsko držo SMC ter pomen tokratnih volitev, ki jih jemljejo izjemno resno, za Slovenijo in prihodnost v EU. Sporočilo SMC je več svobode in solidarnosti ter zavzemanje za EU, v kateri bo tudi Slovenija imela več besede.

Tokratne volitve so po mnenju SMC izrednega pomena, saj opažajo, da so v porastu tako levi kot desni ektremizmi, ki kritizirajo EU, ne ponujajo pa alternative. "Zavedati se moramo, da je EU projekt, ki že 70 let zagotavlja mir in je osnovana na liberalnih vrednotah," je danes poudaril vodilni kandidat in dodal, da "igranje na orglice in poimenovanje dvoran po nekomu" ni dovolj.

Zadovoljni so tudi z delom evropske komisarke iz njihovih vrst Violete Bulc, ki ji zaupajo. "Opravila je veliko in v EU prepoznano delo, zato ne bi imeli nič proti, če bi ga nadaljevala," je povedal Perič. Kriterij, ali je kandidat za komisarja na listi za evropske volitve ali ne, pa je po mnenju SMC neosnovan.

V kampanji, ki jo bodo organizirali brez zunanjih izvajalcev, bodo aktivni na več nivojih, tako na socialnih omrežjih kot na terenu. Javnomnenjske ankete jim sicer za zdaj ne kažejo preboja v Evropski parlament, a kljub napovedim, ki so po Peričevih navedbah nehvaležne, računajo na en mandat. "Evropske volitve so meritev vmesnega časa med državnozborskimi volitvami, zato so tudi za nas zelo pomembne in jih jemljemo izjemno resno," je povedal.

Periču na kandidatni listi sledijo dolgoletna direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor Helena Cvikl, poslanka Janja Sluga, nekdanji hokejski reprezentant Miha Rebolj, poslanec Branislav Rajić, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za delo Bojana Cvahte, nekdanja programska svetnica RTVS Vesna Ugrinovski ter državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Aleš Prijon.

Šoltes trdi, da bodo glas preslišanih in potisnjenih v ozadje 

Kandidati stranke Desus se na evropske volitve podajajo s sloganom Šoltes, naš človek v Bruslju. Nosilec liste Igor Šoltes poudarja, da bodo glas preslišanih in potisnjenih v ozadje. Prvak DeSUS Karl Erjavec medtem računa na stabilno bazo in pričakuje, da bodo ohranili mesto evroposlanca.

Levosredinske stranke se niso uspele povezati, a Erjavec se razdrobljenosti glasov ne boji. Po njegovih ocenah bo volilna udeležba verjetno nizka in če bodo prepričali svoje člane in simpatizerje, bodo po njegovem prepričanju uspešni. Prepričan je, da bo Šoltes v Evropskem parlamentu, kjer je DeSUS v iztekajočem mandatu zastopal Ivo Vajgl, nadaljeval delo, ki je pomembno za DeSUS.

Šoltes je sicer aktualni evroposlanec Zelenih, pred kratkim pa se je pridružil DeSUS. Po njegovem mnenju je namreč treba nadaljevati delo na pomembnih temah za evropsko prihodnost. Danes je izpostavil vprašanje dolgožive družbe, minimalnih standardov za starejše, okolja in naravnih virov, zdrave hrane ter socialne pravičnosti. "Ta vprašanja morajo imeti svojega zagovornika tudi v prihodnje," je prepričan.

Napovedal je raznoliko kampanjo, terensko delo in tudi nagovarjanje volivcev prek socialnih omrežij. DeSUS bo kampanjo organizirala sama, stroške načrtujejo v okvirni višini 30.000 evrov, je pojasnil Erjavec.

Danes je tudi ocenil, da bo po evropskih volitvah zelo turbulentno notranjepolitično obdobje oz. se bodo učvrstile stranke, ki bodo imele svoje predstavnike v Evropskem parlamentu. Kandidat za evropskega komisarja pa bo po njegovem mnenju verjetno odločitev premierja Marjana Šarca. Ob tem Erjavec še ugotavlja, da bo slej ko prej prišlo tudi do povezovanja tudi na levem političnem polu, saj je "tako razdrobljeno težko voditi državo".

Šoltesu na listi DeSUS sledijo asistent evroposlanca Vajgla Damjan Stanonik, izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak, upokojenka Zdenka Gajzer, lastnik podjetja iz Izole Vitomir Mavrič, vodja oddelka kontrole kakovosti v Leku Maja Sušec, vodja prodaje ključnim kupcem v Vina Kras Peter Boršič in vodja sektorja za stanovanja na okoljskem ministrstvu Vesna Dragan. Erjavec kandidatno listo označuje za zelo kakovostno.

Šiško se bo zavzemal za izstop Slovenije iz Evropske unije 

Listo za evropske volitve je vložilo gibanje Zedinjena Slovenija, na njen pa so trije kandidati. Vodilni je predsednik stranke Andrej Šiško, sledita pa mu sopredsednica Anica Bidar in njihov član Joško Joras. Šiško je ob tem dejal, da se bodo zavzemali za izstop Slovenije iz EU. Tako je poudaril, da so edina politična stranka, ki bo na evropskih volitvah varovala slovensko ustavo ter bo v skladu s slednjo zastopala stališče, da mora Slovenija izstopiti iz EU. "Takšna EU, kot je, je za slovenske državljane nesprejemljiva. Takšna, kot jo želijo narediti gospodje iz evropskih elit, pa je še bolj nesprejemljiva," je prepričan Šiško.

V izjavi novinarjem po vložitvi kandidatne liste je pojasnil, da se Gibanje Zedinjena Slovenija zavzema za sodelovanje z evropskimi narodi in državami ter želi Evropo, v kateri bodo svobodni, suvereni in samostojni narodi in države. Ta Evropa po njegovem mnenju sega od Urala oz. spada zraven Rusija, pa do Atlantskega morja. "To, kar je sedaj EU, je zmazek nekih kvazi elit in korporacij, ki delajo proti ljudem," ocenjuje Šiško in zagotavlja, da bodo edina stranka na teh volitvah, ki se zavzema za ljudi. Ob tem je poudaril, da je Slovenija na prvem mestu.

Šiško je pozval k udeležbi na volitvah. "Pozivam vse tiste, ki želijo spremembe, ki imajo dovolj cirkusa v Sloveniji in v EU, da ne ostanejo doma. Ključno je, da se udeležijo volitev in pokažejo svoje nestrinjanje. Tokrat imajo možnost in priložnost glasovati," je poudaril in izpostavil, da se Gibanje Zedinjena Slovenija pomembno razlikuje od drugih političnih strank.

Zatrdil je še, da se v primeru, da bo njihov predstavnik izvoljen v Evropski parlament, ne bodo povezovali v nobeno evropsko skupino, pač pa bodo delovali na projektih.

Fajonova ob vložitvi kandidature: Imamo močno listo in jasne cilje

Ob vložitvi kandidatne liste je nosilka liste SD Tanja Fajon izpostavila vprašanje delovnih mest, podnebja, varnosti, migracij in drugih izzivov. "Te evropske volitve bodo prelomne za prihodnost Evrope, ali bomo šli po poti nevarnega razkroja ali po poti močne Evrope," je ocenila in poudarila, da bo vsak glas izjemno pomemben.

Med glavnimi poudarki kampanje, ki se bo formalno začela v petek, bo po besedah Fajonove zlasti vprašanje, kako Evropejcem povrniti zaupanje v evropske institucije. Menila je, da slednje v zadnjih 20 letih vodijo konzervativne sile, ljudje po njenem mnenju vidijo nepošteno obdavčitev, multinacionalke, korporacije, bogataše, ki davkov ne plačujejo. Ta trend želijo obrniti, ob čemer je Fajonova poudarila, da je močna in enotna Evropa za Slovenijo izjemno pomembna.

Razdrobljenosti glasov na levem političnem polu se vodilna kandidatka SD ne boji, s konkurenco se, kot pravi, ne ukvarjajo. Po njenih navedbah imajo dobro ekipo, pa tudi sicer na evropskem parketu socialna demokracija spet pridobiva na moči, kar je pozitiven trend, kjer vidi možnost za preobrat.

Po ocenah Fajonove lahko SD dobi tudi dva mandata v Evropskem parlamentu. Na vprašanje, ali lahko rezultat na volitvah vpliva na razmerja med koalicijskimi strankami in tudi na iskanje kandidata za komisarja, je odgovorila z oceno, da bodo rezultate analizirali po volitvah. Prav tako bodo o kandidatu za komisarja odločali po tistem, ko bo jasen rezultat. "Tisti, ki bo naslednji komisar iz Slovenije, pa bi moral tudi čez evropske volitve. Ljudje imajo pravico vedeti, kdo bo komisar," je poudarila.

Generalni tajnik SD Dejan Levanič je pojasnil, da bodo tudi to kampanjo organizirali sami, finančni vložek pa da bo skromen. Predvsem bodo uporabili razvejano mrežo stranke in bili čim več med državljani. Smiselno se jim zdi ljudem v pogovorih pojasniti, da so te evropske volitve izjemno pomembne in da je tako pomembna udeležba.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (161)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marker1
25. 04. 2019 10.10
+10
Potomci in zagovorniki komunistov kot so Fajonova, Šoltes, Joveva in Tomićeva nimajo kaj delati v evropskem parlamentu.
pravica5
25. 04. 2019 12.17
+2
točno to, vsi so se rešili komunistov le pri nas jih je k dreka
Karantanija
25. 04. 2019 15.00
+4
Aha, vi bi raje potomce in zagovornike belih? Žal, bodo oboji izvoljeni, največ bo tistih, ki so že leta v EU parlamentu! Naredijo nič, žepe imajo pa polne denarja!
borigi
25. 04. 2019 10.07
+6
Ob vsem skupaj se sprašujem zakaj za v... nimamo volitev preko interneta? Tako kot ima to Estonija! Pa naj gredo naši pogledat tja kako se to naredi, če sami nimajo ideje. Skoraj vsi že imamo osebne certifikate ki omogočajo e-zdravje, e-upravo, e-karkoli, zakaj ne bi bilo e-volitev?! To bi bistveno zmanjšalo stroške in po mojem tudi povečalo udeležbo predvsem mladih.
igy02
25. 04. 2019 09.20
+8
Vidim, da Kardelj junior tudi nastopa. Same cvetke.
mallonge
25. 04. 2019 11.31
+2
janezpodre
25. 04. 2019 09.19
+17
Hvala vam za sliko Zedinjene Slovenije, sem jo že arhiviral za zanamce, glede Prdonje pa tole, še dobr da piha v orglce, kva bi šele blo, da govori.
rottwailer
25. 04. 2019 07.48
+24
Gre si jim samo za enormni zaslužek kaj so pa naredili za Slovenijo razen igranja na orglice
Sputnik
25. 04. 2019 07.24
+25
perič iz šole direkt v politiko lenuh brez delovnih izkušenj bi zdaj rad odločal o delu ljudi. POKAJ
Zsolt1
24. 04. 2019 18.59
+22
Periću spokaj odkoder si prišel, pa Mirčita in Zorčića seboj vzemi.
Zsolt1
24. 04. 2019 19.05
+16
komarec
24. 04. 2019 18.56
+20
Res je nekateri v EU parlamentu več ali manj igrajo samo na orglice, nekateri pa znajo poimenovati dvorane po njihovih idolih. To je vse.
Cisto na hitro
25. 04. 2019 07.16
+8
Ti pa znas samo lagat in živet na na račun nas marljivih delavcev.
Zsolt1
24. 04. 2019 18.53
+22
Kako poceni je postal slogan evropske vrednote, še posebej za falote iz SMC. Glavni med njimi tisti, ki ne jamra ampak išče rešitve je v preteklosti raje vrgel puško v koruzo, kot pa da bi z zakonom zaščitil več kot 20.000 slovenskih družin, ki so nasedle sladkim besedam bankirjev in se za svoja stanovanja zadolžile v chf klavzuli. Evropske vrednote, tiste na katere se SMC sklicuje so to problematiko že jasno obsodile v korist potrošnikov. SMC kako vas ni sram, spoštovani zunanji minister, kako vas ni sram. Kje najdete pogum, da prosjačite za naš glas?!
Zentrum
25. 04. 2019 07.59
+12
No, o kreditih v frankih ne bi, ker so si posojilojemalci sami krivi za to. Preberi si njihove zgodbe na spletni strani društva frank, še posebej tista mi zmaga: "Prav tako pa mi je objasnil (direktor banke), da kredita v EUR tako ali tako ne bi mogla dobiti, ker naj bi bila zanj kreditno nesposobna". ...in zato gre najemat kredit v švicarskih frankih, brihta.
rekapaka
24. 04. 2019 18.07
+55
Peterle je najbolj preplačani glasbenik Slovenije.
diebaumeister
24. 04. 2019 21.34
+28
panda 515
25. 04. 2019 10.42
+9
Največjo škodo je naredil v Sloveniji ko j bil predsednik vlade ! lopovske poteze vračanje cerkvi in črnuhom ! orgličar!
igy02
24. 04. 2019 18.02
+19
Jezus, kam je padla SMC. Proti njim je še Šiškova banda jackpot!
abidar
24. 04. 2019 17.57
-13
Ljudje premalo poznajo Andreja Šiška in ZSi, ker smo edina politična stranka, ki bo na evropskih volitvah varovala slovensko ustavo ter bo v skladu s slednjo zastopala stališče, da mora Slovenija izstopiti iz EU. "Takšna EU, kot je, je za slovenske državljane nesprejemljiva. Takšna, kot jo želijo narediti gospodje iz evropskih elit, pa je še bolj nesprejemljiva." Gibanje Zedinjena Slovenija se zavzema za sodelovanje z evropskimi narodi in državami ter želi Evropo, v kateri bodo svobodni, suvereni in samostojni narodi in države. Ta Evropa sega od Urala oz. spada zraven Rusija, pa do Atlantskega morja. "To, kar je sedaj EU, je zmazek nekih kvazi elit in korporacij, ki delajo proti ljudem," ZSi bo edina stranka na teh volitvah, ki se zavzema za ljudi. Slovenija je na prvem mestu!!! Andrej Šiško je pozval k udeležbi na volitvah. "Pozivam vse tiste, ki želijo spremembe, ki imajo dovolj cirkusa v Sloveniji in v EU, da ne ostanejo doma. Ključno je, da se udeležijo volitev in pokažejo svoje nestrinjanje. Tokrat imajo možnost in priložnost glasovati," je poudaril in izpostavil, da se Gibanje Zedinjena Slovenija pomembno razlikuje od drugih političnih strank.
igy02
24. 04. 2019 17.55
+28
Kje so pa tega bimbota od Periča najdli? Če bodo domači in sorodniki glasovali zanj, je lahko zadovoljen.
biggbrader
24. 04. 2019 17.19
-8
Trenutna vladajoča klika je usmerjena proYugoslovansko in tako so jo kapitalkomunisti tudi ustoličili. Dragi Perić, daleč ste od proevropskosti. Lojzek z orglicami je za vse leve liste pravi CAR ! Njemu, njegovemu nagovoru in njegovemu orglanju se je priklonil kompleten Evroparlament.
rekapaka
24. 04. 2019 18.58
+13
S tem samo dokazujejo kakšni bimboti so v EU parlamentu
pravica5
25. 04. 2019 12.20
Laki je malo nervozan
24. 04. 2019 16.52
+12
A samozvani stražmojster v rdeči šilt kapi pa bi zdaj kar varoval slovensko ustavo?
Castrum
24. 04. 2019 16.47
+28
Prav tak aroganten, vzvišen in ponižujoč odnos kot ga z izjavo kaže Perič, je današnji problem družbe. Mulc, ki ni še nič omembe vrednega dosegel, brez vsakega problema ponižuje človeka kateri ima težo in spoštovanje v Sloveniji pa tudi širše. Da se razumemo, če bi tako govoril o Vajglu ali Šoltesu bi me enako motilo. Empatija in spoštovanje je tisto, česar te prihajajoče generacije nimajo!
yvinega
24. 04. 2019 16.41
+15
Če ne bi bilo tistega nekega, po katerem so imenovali dvorano, bi ti smrkavec še vedno moral biti tiho ali govoriti tisto kar bi ti dovolili. Takih osebkov pa res Evropa ne potrebuje.
TargetHacker
24. 04. 2019 16.31
+16
stran od korita.
bonkintos
24. 04. 2019 16.25
+39
PERIČ...Ti bi moral biti kandidat republike srbske ..ne pa ,da soliš pamet Slovencem.
Castrum
24. 04. 2019 16.24
+24
Nepozabno v EU parlamentu, ko se v hramu demokracije sporečeta vnuk in vnukinja diktatorskih samodržcev. Neprecenljivo....
biggbrader
24. 04. 2019 17.21
+6