EU volitve

'Izid volitev je znamenje sprememb, nove koalicije so možne'

Bruselj, 27. 05. 2019 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Medtem ko Weber izpostavlja nujnost stabilnosti in poudarja, da ni mogoče zagotoviti stabilne večine brez EPP, Timmermans izpostavlja, da številke kažejo, da možnost večine brez EPP obstaja. "Dosegli smo rekordno zmago ob rekordni udeležbi," je sporočil Orban, Cipras in Le Penova pa sta že pozvala k predčasnim volitvam.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Povolilna kombinatorika
    02:08
    Iz 24UR: Povolilna kombinatorika
  • Iz 24UR: Evropska prihodnost
    01:57
    Iz 24UR: Evropska prihodnost
  • Iz 24UR: Odmevne zmage po Evropi
    03:20
    Iz 24UR: Odmevne zmage po Evropi
  • Iz SVETA: Evropski volivci so premešali politične karte
    03:41
    Iz SVETA: Evropski volivci so premešali politične karte

Izid evropskih volitev je znamenje sprememb, to je novi Evropski parlament, nove koalicije so možne, je poudarila članica volilne ekipe liberalcev Margrethe Vestager, ki je na dan volitev tudi prvič potrdila, da se poteguje za predsednico Evropske komisije.

Že pet let rušim monopole, je poudarila, sklicujoč se na svoje delo v vlogi evropske komisarka za konkurenco. S temi volitvami je po njenih besedah porušen monopol moči.

Čas je, da liberalci zahtevajo vodilne položaje, je še poudarila in se odločno zavzela za prvo spolno uravnoteženo komisijo.

Vestagerjeva se je odločno zavzela za prvo spolno uravnoteženo komisijo.
Vestagerjeva se je odločno zavzela za prvo spolno uravnoteženo komisijo. FOTO: AP

Weber: Brez EPP ni mogoče zagotoviti stabilne večine

Vodilni kandidat EPP Manfred Weber, ki se poteguje za položaj predsednika Evropske komisije, je po objavi projekcije izidov evropskih volitev poudari, da v Evropskem parlamentu brez desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) ni mogoče zagotoviti stabilne večine. Pričakovano je ponovil, da se je za zagotovitev stabilnosti treba držati koncepta spitzenkandidatov.

Priznal je, da ni pravega zmagoslavnega občutka, ker EPP izgublja sedeže, in poudaril, da ne vidi večine proti liberalcem ali socialistom, temveč da je treba združiti sile za ambiciozno Evropo projektov.

Izpostavil je tudi, da so "veliki zmagovalci" zeleni in da se je treba pogovarjati tudi z njimi. Zeleni so medtem poudarili, da bodo za predsednika komisije podprli le spitzenkandidata.

Brez EPP ni mogoče zagotoviti stabilne večine, pravi Weber.
Brez EPP ni mogoče zagotoviti stabilne večine, pravi Weber. FOTO: AP

Timmermans pozval k naprednemu zavezništvu, ne izključuje EPP

Vodilni kandidat socialistov za predsednika Evropske komisije Frans Timmermans je po objavi začasnih volilnih izidov pozval k naprednemu zavezništvu. Medtem ko Weber izpostavlja nujnost stabilnosti in poudarja, da ni mogoče zagotoviti stabilne večine brez EPP, Timmermans izpostavlja, da številke kažejo, da možnost večine brez EPP obstaja.

Pri oblikovanju napredne večine ne izključuje EPP, poudarja pa, da ko Weber in EPP govorita o stabilnosti, to razume, kakor da je treba pustiti stvari, kot so, kar pa za socialiste ne pride v poštev.

Timmermans sicer poudarja, da je vsebina pomembnejša od imen za vodilne položaje. V čast bi mu bilo voditi izvajanje pravega programa, a najprej je treba opredeliti za program, je izpostavil.

Orban izide volitev označil za epohalno zmago

Koalicija konservativnega madžarskega premierja Viktorja Orbana Fidesza in KDNP je po skoraj vseh preštetih glasovnicah prejela 52,1 odstotka glasov in s tem osvojila 13 od 21 madžarskih mandatov. S tem je Orbanova stranka zabeležila boljši izid kot na volitvah leta 2014, ko je prejela 51 odstotkov glasov.

Orban je izid označil za epohalno zmago. "Dosegli smo rekordno zmago ob rekordni udeležbi," je madžarski premier dejal množici, zbrani na bregu Donave. Madžarska je z visoko volilno udeležbo po njegovih besedah dokazala, da je "evropska država, da je njeno mesto v Evropi, da je Evropa naš dom in da jo želimo spremeniti". Dodal je, da so Madžari vladajočemu zavezništvu poverili, da izpolni tri cilje: ustavi priseljevanja v Evropo, zaščiti Evropo narodov ter varuje krščansko kulturo v Evropi. Po njegovem Madžari menijo, da je v Bruslju nujna sprememba.

Orbanova stranka je zabeležila boljši izid kot na volitvah leta 2014.
Orbanova stranka je zabeležila boljši izid kot na volitvah leta 2014. FOTO: AP

Cipras in Le Penova pozvala k predčasnim volitvam

Grški premier Aleksis Cipras je po porazu njegove leve stranke Siriza, ki je s 25 odstotki glasov pristala na drugem mestu in tako prvič po letu 2014 zabeležila poraz na kakih volitvah, pozval k predčasnim volitvam v Grčiji. Zavzel se je, da bi te potekale takoj po drugem krogu lokalnih volitev, ki bodo 2. junija. Cipras je že v petek dejal, da bi lahko parlamentarne volitve preložili na zgodnejši datum, če volivci njegovi vladi v nedeljo ne bodo izkazali zaupanja.

Tudi voditeljica francoskega skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen, ki ji vzporedne volitve napovedujejo zmago na volitvah v Evropski parlament, je že zahtevala predčasne parlamentarne volitve v Franciji. Po njenih besedah predsednik Emmanuel Macron "nima druge izbire", saj so se volivci izrekli "proti njegovi politiki in njemu osebno". Le Penova je razglasila "zmago ljudstva" in zatrdila, da rezultati evropskih volitev "potrjujejo nov razkol med nacionalisti in globalisti", sama pa v zmagi vidi "velik premik za spremembo na oblasti".

Sodeč po vzporednih volitvah naj bi stranka Le Penove v Evropskem parlamentu zasedla od 22 do 26 sedežev, Macronova Naprej republika od 20 do 24 sedežev, tretjeuvrščena zelena stranka EELV pa od 11 do 14.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
28. 05. 2019 14.41
Stabilna večina, so bile do sedaj vzhodne države in jasno, tudi balkanska Slovenija. Torej bi po logiki morala vladati stabilne večina, pa kaj, če so njihovi voditelji kot stabilna večina bogatih držav. Vse za svojo rit!
Transformerji
28. 05. 2019 13.34
Če bi ji retuširani obraz, bi bila pa Madam butterfy.
Uporabnik113189
27. 05. 2019 17.32
+1
Kako huda je napaka, ko so dovolili podaljšanje Brexita, se bo videlo pri sklepanju koalicij, ko jim bo Farage krepko mešal štrene.
Bolfenk2
27. 05. 2019 16.44
+7
Francozi imajo očitno dovolj multi kulti in so volili Lepenovo. Slovenci pa nismo bili v stanju izvoliti enega samega poslanca, ki bi v EU parlamentu odločno nasprotoval multi kulti politiki. Koliko terorizma se še mora zgoditi v Sloveniji, da se bodo volilcem odprle oči kot Francozom.
Brakedirt
27. 05. 2019 16.49
+0
koliko terorizma se je pa zgodilo v sloveniji?
kolbek460
27. 05. 2019 17.31
+5
Tu nas terorizirajo 5 kolonaši ,kdo bo koga vsa naj svojega ,
sodelujem
27. 05. 2019 17.44
+1
sodelujem
27. 05. 2019 17.45
Brakedirt
27. 05. 2019 16.42
-5
sedaj bodo sveckarji isto zahtevali odstop vlade, cetudi vedo, da je sami ne morejo sestaviti. ponovila se bo zgodba referendumov, za katere so vnaprej vedeli, da ne bodo uspeli. se naprej z glavo v zid, pa ceprav so vrata takoj zraven.
AlternativeFacts
27. 05. 2019 16.17
+12
( Medtem ko Weber izpostavlja nujnost stabilnosti in poudarja, da ni mogoče zagotoviti stabilne večine brez EPP, Timmermans izpostavlja, da številke kažejo, da možnost večine brez EPP obstaja. )...@EPP je končana zgodba. Toliko jim gre za ljudi, da v nedrjih držijo Orbana, ki lahko odkrito pljuva po EPP...Upam da socialisti imajo toliko morale in hrbtenice, da ne gredo v koalicijo z EPP.... Dovolje je, EU ne zdrži še naslednjih 5 let z EPP na čelu....