EU volitve

Kibernetska vojska EU in litovski vilini v boj proti ruskim trolom

Vilna, 03. 05. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab / Urša Vrečar
Komentarji
50

Širjenje dezinformacij, lažne novice in kibernetski napadi predstavljajo eno največjih nevarnosti in groženj tudi za Evropsko unijo. Strokovnjaki že dlje časa opozarjajo na morebitne poskuse vmešavanja in vplivanja tujih sil na evropske volitve, ki so v tem smislu lahka tarča.

In kaj predstavlja "največjo nevarnost za Evropsko unijo" tudi po mnenju Evropske komisije? Dezinformacije iz Rusije. Slednja se je v zadnjih letih znašla že pod plazom obtožb vmešavanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016 ter referendum o brexitu. Poleg nje pa najbolj vidni poskusi vplivanja na javno mnenje prihajajo tudi iz Kitajske in Severne Koreje. 

EU sicer pripravlja svoj odgovor na pretečo grožnjo, vrsto protiukrepov za onemogočanje kibernetskih napadov in odzivanje nanje. Ti med drugim vsebujejo številne ukrepe na področju kibernetske varnosti, krepitev preglednosti, spodbujanje medijske pismenosti ter vzpostavitev hitroodzivnih sil na kibernetske napade Evropske unije. 

"Če sem jaz storilec, če sem tretja država, ki se poskuša domisliti, kako bi lahko vplivala na politiko Evropske unije do moje države ali na njeno vedenje na splošno, v drugih regijah ali po svetu, so evropske volitve v tem smislu lahka tarča," je za Enex dejal Patryk Pawlak, direktor Evropskega inštituta za varnostne študije in strokovnjak za varnost. 

Evropske volitve so po mnenju strokovnjakov lahka tarča.
Evropske volitve so po mnenju strokovnjakov lahka tarča. FOTO: AP

Litva na čelu kibernetske vojske Evropske unije 

Ena država članica EU, ki ima z največjo državo sveta stoletja dolge izkušnje in se zgodovinsko zaveda njene nevarnosti, je v luči trajajoče informacijske vojne močno okrepila svojo odpornost na širjenje dezinformacij, ki pogosto sovpadajo z vdori v informacijske sisteme. Ti najpogosteje prihajajo prav z njenega vzhoda. In Litva se je tako znašla na čelu omenjenih hitroodzivnih sil na kibernetske napade. 

Te združujejo devet držav članic: Hrvaško, Estonijo, Nizozemsko, Romunijo, Finsko, Francijo, Poljsko, Španijo in Litvo. Gre za prva prizadevanja za vzpostavitev kolektivnega odziva na kibernetske napade, ki jih financira tudi EU. Njihov cilj – biti pripravljen na večji kibernetski napad, na mesto napada napotiti sile in popraviti škodo. "Lahko nas imenujete kibernetska vojska EU, saj v njej sodelujejo različne države, a zakonito delujemo v času miru," pravi Edvidas Kerza, namestnik ministra za obrambo v Litvi.

Evropska unija pripravlja vrsto protiukrepov za boj proti kibernetskim grožnjam.
Evropska unija pripravlja vrsto protiukrepov za boj proti kibernetskim grožnjam. FOTO: ENEX

Ko tuja sila poskuša na novo spisati zgodovino 

Konec maja se bodo tudi Litovci odpravili na volišča, tu bodo hkrati potekale kar tri volitve – evropske, predsedniške in lokalne. In za narod na obrobju EU, je vprašanje morebitnega ruskega vmešavanja osrednjega pomena.

"Menim, da smo na prvi bojni črti informacijske vojne z Rusijo. V Litvi ciljajo na tri glavna področja. Našo zgodovino, poskušajo jo na novo spisati, politični sistem, poskušajo pokazati, da Litva ni demokratična država, in destabilizirati gospodarstvo," pripoveduje televizijski producent in voditelj Edmundas Jakilaitis

A Jakilaitisa, tako kot mnogih drugih Litovcev, ne skrbi zgolj informacijska vojna. In prav zato se, skupaj z približno 11.000 drugimi člani, dva- do trikrat tedensko usposablja v okviru prostovoljne paravojaške organizacije Lithuania’s Riflemen Union, ki je v zadnjih letih doživela pravi preporod. "V naši skupini smo sklenili dogovor, da imamo za izredne razmere doma med dva in tri tisoč naboji. Zgodovina nas uči o 14–15 vojnah, ki smo jih imeli z Rusijo. Nikoli ne veš, če in kdaj se bo zgodila še ena," pripoveduje.

Jakilaitis medtem svari tudi druge evropske narode: "Ne bi rekel, da smo popolnoma imuni, a Rusija po mojem mnenju ni prav uspešna v svoji propagandni vojni v Litvi. In sedaj se osredotoča na večje in vplivnejše centre Zahodne Evrope – Bruselj, Paris, Strasbourg." 

Služba za strateško komuniciranje litovskega ministrstva za obrambo medtem v nadzorni sobi, polni elektronskih zaslonov spremlja informacijski prostor in poskuša identificirati dezinformacije ter uskladiti odziv na njih. Narednik Ceponis pravi, da je njegova država že v vojni. "Za nas, ki se spopadamo s propagando, dezinformacijami in informacijsko vojno, je že kar nekaj časa vojna." 

V zadnjem letu je Litva doživela novo vrsto napadov – ti združujejo lažne novice z vdori v litovske medije. Tak je tudi primer obrambnega ministra, ki je "domnevno priznal, da je homoseksualec in da je napadel novinarja," navaja Vaidas Saldžiūnas, urednik novičarskega portala Delfi: "Celotna zgodba se nikoli ni zgodila. Nikoli ni rekel ničesar podobnega. Nikoli ni naredil česa takega. Zgodba se je znašla na enem izmed štirih najbolj branih novičarskih portalov v Litvi s kibernetskimi sredstvi, preko dokumenta, ki je okužil sistem." V še enem tovrstnem primeru je videti, kot da se je zgodba kar naenkrat pojavila v sistemu tiskovne agencije.

Kerza, ki je zadolžen tudi za področje kibernetske varnosti, pravi, da bi obširni kibernetski napad za Litvo predstavljal pravo nočno moro: "Najbolj nas skrbi, da ko pridejo v drobovje države, ko dobijo nadzor nad električnim omrežjem, ga lahko ugasnejo, celotna družba se zavije v črno. In znotraj države nastane zmeda. In imamo scenarij, kot smo ga videli na Krimu."

Številne prebivalce Litve je dogajanje v Ukrajini spodbudilo k ukrepanju.
Številne prebivalce Litve je dogajanje v Ukrajini spodbudilo k ukrepanju. FOTO: ENEX

Spletno vojsko vilinov spodbudile napetosti v Ukrajini

A Litvo varuje še ena, prav posebna 'vojska', sestavljena iz prostovoljcev, ki se borijo proti dezinformacijam na družbenih omrežjih. Imenujejo se vilini, saj se borijo proti ruskim spletnim trolom. Gre za skupino, ki je nastala pred štirimi leti, tudi kot odziv na napetosti in dogajanje v Ukrajini. Danes to 'spletno vojsko vilinov' sestavlja več tisoč ljudi. Eden izmed njenih ustanoviteljev Richardas Savukynas pravi, da je skorajda vsak v Litvi vilin: "Ljudje vidijo, kako deluje ruska propaganda, zato se poskušajo upreti." Prav napetosti v Ukrajini, aneksija Krima, so mobilizirale prebivalce nekdanje sovjetske republike. A ne samo Litva, svojo pot v boju proti širjenju dezinformacij in lažnih novic bodo morale najti vse članice EU, veliko pa je odvisno tudi od volivcev samih: "Ljudje bi morali kritično razmišljati in ne verjeti vsemu. Z večjo ozaveščenostjo o pomenu teh volitev pa bodo morda ljudje pozornejši in se ne bodo pustili zavesti, da svoj glas oddajo za nekaj, za kar ne bi volili v primeru, če bi imeli zanesljive informacije," pravi evropska poslanka Marietje Schaake

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini ..
04. 05. 2019 12.30
+2
Pri nas je evidenten primer svečkarskih trolov na Nora TV. Primer: razbita kapelice v Kranju. Nora TV je poročala: …vandali razbili kapelico v Kranju, ... koga je tako zelo motila kapelica, ... na pohodu islamski skrajneži,...očitno gre za vandalizem kot pri požaru Notre Dame,... naše oblasti se ne odzivajo na nezaslišan dogodek,... očitno nas je že povsem vase posrkal multi-kultura ,... Potem je zadeva zaokrožila po družbenih omrežjih, Gorenjci se sprašujejo najprej kje sploh je bila ta kapelica in zakaj je ni nihče niti opazil, čeprav je bila v njihovem kraju, potem se sprašujejo kaj se je v resnici zgodilo s kapelico (bila je v bistvu vgrajena v visoko betonsko škarpo), skratka cela "uzbuna", na koncu pa se izkaže, da se je ponoči nekdo zaletel vanjo in podrl prav tisti del škarpe, kjer je bila ta kapelica. Res vrhunske novice. Če vam je dolgčas in bi se radi nasmejali, spremljajte Noro TV. Samo nikar je ne jemljite resno🙃
brabusednet
04. 05. 2019 11.16
+2
Podobno pri nas levičarski mediji in politiki delujejo.Same laži in natocevanja se objavljajo v medijih.Tako lažejo in zavajajo,da na koncu še sami verjamejo.
Zmaga Ukrajini ..
04. 05. 2019 12.25
+0
Al83
04. 05. 2019 10.55
+2
Sej v Ameriki so tudi ruski troli sabotirali volitve a ne? Al je bil to poskus demokratske stranke in globoke države, da zruši demokratično izvoljenega predsednika, Na podlagi govoric, ki jih je Hilarij kupila od Ukrajincev med tem, ko je tam prala denar za demokratsko stranko. Teorija zarato, ki jo je potiskal skrajno levi CNN, Na podlagi dosijeja objavlenega v Hufinghton postu, ki je znan po tem, da so tam levi aktivisti, ki se imajo za novinarje pred kameram pili scavnico. Ja ko zgubiš volitve, pač obtožiš ruske trole in ruske bote.
MrKrmar
04. 05. 2019 09.41
+4
Največja nevarnost za EU so astrofiziki, doktorji, znanstveniki....
Manu Cocker
04. 05. 2019 09.23
+6
Zakaj nas futrate s tem zranje m
cirenij
04. 05. 2019 09.05
+11
Povsod so Rusi krivi. Zapadna propaganda. Pametni Putin pa lepo tiho ampak ko pride do vrelišča, pazite in pazimo se.
gozdar1
04. 05. 2019 10.01
-1
Razumnež
04. 05. 2019 11.21
-5
Pusti ga.... Živi na veliki žlici v zahodni civilizaciji, poveličuje pa rusko bedo.
User768643
04. 05. 2019 07.56
+15
Tolikšno škodo, kot si EU s svojimi poslanci, kandidati za poslance (ala Tomičeva), predstavniki (ala Juncker) dela sama, nam ne morejo Rusija, Kitajska in vsi ostali skupaj narediti.
nightifly
03. 05. 2019 21.56
+10
Spet Rusi krivi ? Cudno , Obamo ,oz .vse njegove tajne kriminalne sluzbe so dobili ,da je prisluskoval cisto vsem na tem svetu (tudi papez jim ni bil sveti) , krivi so pa Rusi ? Zdaj pa ---litovski vilini proti ruskim trolom ? Malo pocasni ste s temi litovci .Ze lani so tako Ameri kot ruski Tv portal Insight porocali o tem , vse skupaj smesno . Prav sigurno ,da cisto vse ´´sekretne sluzbe´´ , (tajne ,da ne bo pomote ) cisto vseh drzav sveta opravljajo svoje poslanstvo - varnostnega aspekta kot zbiraanja informacij v svoje dobro , bilo politicno ,bilo gospodarsko . Cisto vse drzave sveta .In prav neumni bi bili ,ce tega ne bi poceli . Bolj kot so varnostni organi sposobni ,bolj so ljudje te drzave varni . Tak clanek kot je ta zgoraj ,,,,,,mi je zal reci ,je samo za v basket . Pa brez zamere . Ko bo prvo bombo razneslo kje v blizini ,bodo prvi krivi jasno, ve se kdo ?!! Represivni organi ,ker niso poskrbeli za varnost tepcev ,ki so prej trdili , da je neka drzava prevec policijska . Kako laznivi smo a ne ? In kako smo se pogospodili v nekaj desetletjih .Iz gnojnih skornjev (vsaka jim cast ) , do false omikane gospode ,ki poslusa-mo operne arije ,ali smeti-mo tla v gledaliscih , pa ne ve-mo kako se drzi lornjet . Bodimo raje doma , zaklenjeni za devetimi kljucavnicami , da nas Rusi ne pojedo.Ali pa Ameri . Absurd vse skupaj . Evropejci smo postali brezglave kure . En dan je Trump kriv , drugi dan Putin , Kitajci previdno tiho ,in ko bodo preplavili svet se ne bomo niti zavedli . Pravzaprav so ze na pohodu , Evropa pa vsak dan izgleda kot en lep mozaik ,ki se je popolnoma razrahljal po potresu , na tisoce kamenckov(kot SanPietrini) pa vsak sebi v hlastanju po obljubljeni lepi in bogati Europae -i . Toda vsi so sladko mleko iz njenih prsi ze pocuzali , dekle bo zgasnilo en dan . Samo jemati ,samo jemati in groziti . Zdaj pa ti Rusi , pa talebani migranti , teroristi , revezi , begunci ,,,vse v Evropo . Pa naj bo tako .Ce je ljudem vseeno .............. se svoje meje ,ki jo je dolocilo neko sodisce si ne upajo ubraniti in postaviti mejnik magari v morju . Vprasajte Veneziane kako se to dela ,saj je Venezia zgrajena tudi na kraskih deblih !!
proofreader
03. 05. 2019 20.28
+16
Nekateri portali so že davno podlegli ameriški propagandi.
disorderliness
03. 05. 2019 19.48
+15
Mislim, da je tako vmešavanje (članek) v evropske volitve kaznivo. Toliko traparij in laži na kupu, možno je tudi, da so slovnične "napake" nalaščne, da se z njimi povzroča še večja zmeda in negotovost. Skratka, ta članek je totalen napad na demokracijo.
prerojeni_vzviseni_toncek
03. 05. 2019 19.42
+5
zelo cringy rusofoben članek
KavčStrokovnjak
03. 05. 2019 18.49
+9
Vilini? Troli? Nekdo je preveč igral Elder Scrolls... :D
Banion
03. 05. 2019 18.35
+3
Bluzenje in ioskanje izgovorov nesposobnežev ki so EU pripeljali v politično krizo ki ji ni videti izhoda. Njabolj smešno je da se največja neto plačnica najbolj zavzema za obstoj EU torej vse sakupaj le nekomu koristi. Populisti kažejo samo ne eno plat vsae ostalo zamolčijo in potem imamo stanje kot je v AVB kjer so šli na referendum malo za hec glasovali za izstop in sedaj jih boli glava, mene tudi ona ta mala
reakcionar
03. 05. 2019 17.54
+8
Mene bolj srkbijo domaci troli na slovenskih portalih.
Našvasan_zob
03. 05. 2019 15.32
+14
Kaj bi žido-mediji brez Rusov.... hehe.... Nekak tko k naši kvazi-rdeči brez Jajota... vse skp je pa eno bluzenje po megli...
Našvasan_zob
03. 05. 2019 15.31
+16
Dokler novinarji JASNO ne obelodanijo vse Hilaryjine barabije o katerih sicer že vrabci čivkajo, zame niso vredni 1/2 piz...mrzle vode.. amen..
1918
03. 05. 2019 15.24
+12
tuja sila, ki skuša na novo spisati zgodovino, kaj pa sila prek atlantika ??
natolcevanjenapolno
03. 05. 2019 12.30
+10
jured100
03. 05. 2019 10.09
+4
A ni neki Mueller dokazal, da je vse to ena velika laž? Ker, če se prav spomnem so vsi levičarji, ki so to potiskali jokali prvih par dni potem pa se še bolj v to spustili (kar trati veliko denarja za brezveze). Troli iz Rusije so ponavadi ljudje, ki uporabljajo VPN - rusi nimajo veliko časa za naše sranje tisto, kar pa lahko njihova vlada naredi pa tudi ni tako nevarno. To je spet samo še en mit zato, da lahko še bolj nadzirajo internet in uničujejo vse njegove dobre plati. To seveda ne bo šlo nadzirati t.i. normie internet (to so tisti deli interneta za internetno nepismene ljudi) ampak seveda vse ostalo. 4chan, reddit, piratebay, kissanime... te strani omogočajo (ali so v primeru reddita, ki je kapituliral zahtevam in zdaj briše podobno kot 24ur) svobodo govora med celim svetom. Zamenjavo idej in idealov, toda te strani so seveda zelo nevarne zato, ker se med njimi najdejo tudi kakšni skrajneži (ne vem, če ste to opazili - ampak v pravem življenju se ti tudi najdejo). Piratebay in kissanime sta piratske strani. Mogoče so malo sporne, toda legalne verzije njune ponudbe ni. V preteklosti je bila pri netflixu in takrat je piratebay izgubil 20% prometa, toda to danes (no, od 2016-2017) spet ni več res in piratebay je spet začel rasti.
Rotter
03. 05. 2019 10.19
+0
O glej, še en ki ni prebral Muellerjevega poročila, pa kljub temu ponavlja Trumpove trditve. Kar trdiš, ne sovpada z vsebino poročila. Predlagam, da ga sam prebereš, namesto da se zanašaš na Trumpovo "interpretacijo"
FAUSTOS1
03. 05. 2019 09.46
+13
mi slovenci se ne bojimo kibernetske vojne, naša sovica nas varuje z abaki-to je lesenimi računalniki in ti niso ogroženi,hrvati ,ki za zabavo prisluškujejo naši državi,pa so pristopili tej proti kibernetski koaliciji,ja nekateri vedo kaj delajo.