EU volitve

DVK objavila končni izid volitev

Ljubljana, 04. 06. 2019 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po preštetih glasovih, ki so prispeli po pošti iz tujine, je Državna volilna komisija objavila končne uradne rezultate volitev v Evropski parlament. Volitev se je udeležilo 28,89 odstotka volilnih upravičencev, kar je največ doslej.

Prešteli so tudi glasovnice, ki so prispele po pošti iz tujine.
Prešteli so tudi glasovnice, ki so prispele po pošti iz tujine. FOTO: Damjan Žibert

Državna volilna komisija je danes objavila končne uradne rezultate volitev v Evropski parlament. Volitev se je udeležilo 28,89 odstotka volilnih upravičencev. To je bila tudi najvišja udeležba na evropskih volitvah pri nas doslej. V primerjavi s prejšnjimi volitvami leta 2014 je volilna udeležba letos poskočila za skoraj 18 odstotkov oziroma 4,34 odstotne točke. S tem pa ni bil le ustavljen, pač pa se je padajoči trend obrnil navzgor.  

Tudi okrajne volilne komisije (OVK) so včeraj končale svoje delo in preštele še glasovnice, ki so prispele po pošti iz tujine. Na voliščih v tujini in po pošti iz tujine je bilo skupaj oddanih 8920 veljavnih glasov.

"V Evropskem parlamentu smo odločeni še naprej krepiti zavedanje v družbi, da je aktivna politična drža državljanov nujna za odgovorno upravljanje skupne prihodnosti, brez nje pa ni mogoč obstoj in razvoj demokratične družbe. Prizadevanje za večjo politično participacijo celotne družbe je tek na dolge proge, ki zahteva tesno sodelovanje vseh institucionalnih akterjev kot tudi civilne družbe v najširšem smislu. V Evropskem parlamentu smo ga odločeni odteči, upamo, da s sodelovanjem in pomočjo čim več sodržavljanov," je izjavila v. d. vodje Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Manja Toplak.

Oddanih je bilo 492.457 glasovnic, od tega je bilo 10.382 neveljavnih. Največ glasov – 26,25 odstotka je prejela skupna lista SDS in SLS, ki bo tako imela v Evropskem parlamentu tri sedeže (Milan Zver, Romana Tomc, Franc Bogovič). SD je prejela 18,66 odstotka glasov in posledično dva sedeža (Tanja Fajon, Milan Brglez), dva evroposlanca (Irena Joveva, Klemen Grošelj) ima tudi LMŠ, ki je prejela 15,44 odstotka glasov. 11,12 odstotka glasov pa so volivci namenili NSi, ki je tako osvojila en poslanski sedež (Ljudmila Novak). 

Končni volilni izid mora potrditi še Državna volilna komisija (DVK). To bodo storili na četrtkovi seji. 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RibicTine
04. 06. 2019 13.12
+0
Zmagovalec ostaja isti - SDS, ki je edina stranka kateri je mar za ljudi in se ne prodajajo ljudem kot je Soros. Levaki so se spet popolnoma prodali in nam uvažajo migrante, medtem ko nam zdravstveni sistem, vojska, varnostne razmere, socialni sistem.... razpadajo
korintos23
04. 06. 2019 14.33
+0
Zmagovalec z dvema poslancem? SD in LMŠ to tudi ima, Bogovič ni vaš, je od onega šefa picekof, Podobnika, SLS!
vinogradnik33
04. 06. 2019 15.08
+3
SDS je kljub sodelovanju z SLS velika poraženka , saj je izgubila eno poslansko mesto v EU ! LMŠ je velika zmagovalka , ki je pridobila dva EU , sledi ji SD , ki je pridobila enega EU poslanca in ima dva poslanca !
Bofur
04. 06. 2019 12.00
+4
Slovenija je imela drugo najnižjo volilno udeležbo med vsemi članicami Evropske unije. Le na Slovaškem je bila manjša udeležba kot v Sloveniji. To je rekordno nizka volilna udeležba, ne pa rekordno visoka. EU-volitve so bile legalne, niso pa bile legitimne. Kajti milijon volivcev je raje ostalo doma in ni šlo volit. Volivci se zavedamo, da osem slovenskih poslancev ne pomeni nič, in ne bo spremenilo ničesar. Saj tudi sam Evropski parlament ne pomeni nič, saj usodo nam Evropejcem krojijo bančniki v evropski in svetovni banki ter monetarnem fondu. Evropski parlament lahko določi le kako bodo obarvani prometni znaki, pa še to z veliko muko, ali so kumare lahko ravne ali krive, temno ali svetlo zelene, in podobne "zelo pomembne" reči. Evropske volitve v SLO so zelo drag natečaj za osem zelo dobro plačanih delovnih mest. Sramotno je, da bodo naši euro-poslanci prejemali mesečno tako plačo, 10.000 + 10.000 evrov za reprezentanco in "delovanje pisarne", kot jo mi povprečni Slovenci ne zaslužimo v ENEM letu. Torej 20-krat več. No ko bo to razmerje med plačo euro-poslanca in povprečno plačo v SLO zgolj šestkrat večje, takrat bodo imele volitve težo.
korintos23
04. 06. 2019 14.34
+2
Najnižjo volilno udeležbo čeprav je za SDS volilo 100% volivcev.