EU volitve

Vprašanje, ki je razdelilo Evropo: 'Če države ne želijo deliti bremena, bomo morali zapreti meje'

Lezbos/Bruselj/Istanbul, 25. 05. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab / Urša Vrečar
Komentarji
476

Leta 2015 je Evropo zadel begunski val, v zadnjih štirih letih je na obale Evrope z upanjem na boljšo prihodnost tako prispelo več kot milijon beguncev in migrantov. A kriza je hitro pokazala razpoke med državami, ki so prebežnikom ponudile odprta vrata, in državami članicami EU, ki so se odločile zapreti svoje meje ali celo postaviti ograje. Te so se v zadnjih letih le še daljšale, vprašanje migracijske politike pa se je tudi tokrat znašlo v ospredju evropskih volitev.

Sledi prebežnikov so morda najbolj opazne v Grčiji, natančneje na otoku Lezbos, kjer na obalah še dandanes leži na tisoče reševalnih jopičev in zapuščenih čolnov, ki so se spopadali z valovi Egejskega morja.

Število prebežnikov je z leti sicer upadalo, a preštevilni še vedno tvegajo svoje življenje v upanju na boljšo prihodnost v Evropi. Čez morje je samo v tem letu v Grčijo prispelo okoli 7000 ljudi. Ti na odločitev o svoji prihodnosti tudi po več mesecev čakajo v taborišču Moria, ki poka po šivih. Številni so tudi mrzlo zimo preživeli v šotorih brez ogrevanja.

'Taborišče Moria je kot zapor' 

Madina Mondaseri je 21-letna policistka iz Afganistana. V Morii mora počakati vsaj sedem mesecev na datum intervjuja oziroma obravnavo, in še dlje za končno odločitev. "Želimo dobiti azil, saj je taborišče Moria kot zapor. Ne smemo potovati v druge države. Drugim evropskim državam želim sporočiti, prosim, sprejmite begunce, saj živijo tu v resnično težkih razmerah."

Na preizkušnjo sta bili ob begunskem valu postavljeni evropska solidarnost in zmožnost sodelovanja in oblikovanja skupne evropske azilne politike. A prav to je bilo na koncu tisto vprašanje, ki je razdelilo Evropo na dva tabora. Na eni strani je uradni Bruselj želel državam, ki so postale vstopna točka za prebežnike, kot je tudi Grčija, omiliti breme s preselitvijo in porazdelitvijo prebežnikov v druge države Evropske unije. Na drugi strani so se številne nacionalne vlade temu ostro zoperstavile. 

Številne aktualne nacionalne vlade in vladajoče stranke so se namreč na oblast povzpele prav na vprašanju migracijske politike oziroma zaostrovanju le-te ter nasprotovanju politiki Bruslja na čelu z Nemčijo, ki je pod kanclerko Angelo Merkel leta 2015 razglasila politiko odprtih vrat.

Skupna evropska migracijska politika se dandanes zdi bolj oddaljena kot kadarkoli prej: "V dveh ali treh letih se nismo uspeli dogovoriti o učinkoviti skupni migracijski in azilni politiki. V Evropskem parlamentu smo storili vse, kar je bilo potrebno, sprejeli vso potrebno zakonodajo, da bi bile migracije bolj urejene in zunanje meje bolj varne. A se evropske vlade niso strinjale s skupno migracijsko politiko," je za Enex dejala evropska poslanka Tanja Fajon.

Kupi reševalnih jopičev in polomljeni čolni pričajo o mnogokrat smrtonosni poti, ki so jo mnogi prebežniki pripravljeni opraviti v upanju na boljše življenje.
Kupi reševalnih jopičev in polomljeni čolni pričajo o mnogokrat smrtonosni poti, ki so jo mnogi prebežniki pripravljeni opraviti v upanju na boljše življenje. FOTO: ENEX

Posledice vsega tega pa občutijo na Lezbosu. Vas Moria stoji v neposredni bližini taborišča. In številni vaščani s taboriščem zraven svojih domov niso prav zadovoljni. "Smo ortodoksni kristjani. Oni so večinoma muslimani. Mi nismo uničili njihovih držav. In če preostale države EU ne želijo deliti bremena, bomo morali zapreti meje. Ali naj pustimo, da vsi pridejo v Grčijo?" pravi Nikos Trakellis, župan Morie. 

K protipriseljenskemu razpoloženju pa še dodatno prispeva širjenje lažnih novic, ki širijo vse od tega, da prebežniki uničujejo križe na otoku, mečejo ikone v morje in celo, da jedo pse. Proti lažnim novicam se borijo lokalni novinarji, kot je Thrasos Avraam, ki piše za spletni portal Stonisi.gr: "Širjenje lažnih novic in vsesplošno protimigrantsko ozračje bo seveda vplivalo na to, kako bodo ljudje glasovali na evropskih volitvah, saj to neposredno zadeva ljudi tukaj. Večina lažnih novic prihaja od političnih skupin, ki so blizu skrajno desni Novi demokraciji in neonacistični stranki Zlata zora." 

Ribič Kostas Pinteris medtem pomaga pri reševanju beguncev iz potapljajočih se čolnov. Nad Evropsko unijo in njenim odzivom na krizo je razočan: "Evropska unija ne stori ničesar, samo gledajo, kako se prebežniki borijo za življenja. Tu rešujemo življenja beguncev, a drugi jih uničujejo." 

Dandanes le še malo ladij pristane na obalah Grčije. Razlog za to je predvsem dogovor, ki ga je Evropska unija sklenila s Turčijo, in ki naj bi zaustavil pretok prebežnikov v Evropo v zameno za milijardno pomoč in obljubo o pristopnih pogajanjih.

Taborišče Moria na Lezbosu je prepolno beguncev in migrantov.
Taborišče Moria na Lezbosu je prepolno beguncev in migrantov. FOTO: AP

V državi se je tako nabralo že kar tri milijone Sircev. Med njimi je tudi Nahla, 50-letna vdova iz Damaska. Svoje štiri otroke in dva vnuka preživlja z 12-urnim delovnikom v kuhinji s tradicionalno sirsko hrano. Njen 14-letni sin Eyad prav tako dela tu. Turško ne govori in tako ne more hoditi v šolo. Skupaj na mesec zaslužita približno 300 evrov. Svojega prvorojenca je izgubila med vojno, mož jih je zapustil. Nahla pravi, da je slišala o pomoči, ki naj bi prišla iz Evrope, a je sama nikoli ni prejela. "Življenje v Turčiji je resnično težko. Težko opišem, kako trpim. Delamo in zvečer pridemo domov in nadaljujemo z delom, da nahranimo otroke. Včasih moram delati tudi med vikendi, da lahko plačam najemnino. Da poplačam dolgove." 

Pomoč Evropske unije Turčiji velja za enega največjih humanitarnih projektov. Kar šest milijard je bilo v zadnjih štirih letih namenjenih izobrazbi, zdravstvu in človekoljubni pomoči. "Na začetku je bilo zelo pomembno, da zagotovimo takojšnjo humanitarno pomoč, to pomeni zdravila, hrano, zatočišča. Sedaj moramo pogledati, kako jim lahko pomagamo, da se postavijo na svoje noge, da niso več odvisni od humanitarne podpore," je za Enex dejal Christian Berger, vodja delegacije EU za Turčijo.

A številni, med njimi 25-letni Nour Hamza, svoje prihodnosti tu ne vidijo. Nekoč je delal za slavne Bele čelade. Kar šest poskusov je bilo potrebnih, da je končno le prispel v Turčijo – to mu je uspelo pred letom dni, a z življenjem tu ni zadovoljen. "Tukaj v Turčiji sirsko prebivalstvo dela ves čas za nič, plača ne zadostuje za preživetje."

Na francoski ambasadi je zaprosil za azil, kar zanj predstavlja edino legalno pot v Evropo. To je bilo pred sedmimi meseci, odgovora še ni prejel. "Tam, v Evropi, si lahko izgradimo prihodnost. Želim študirati režijo, a tu ne morem študirati, moram samo delati. Če delam, ne morem študirati, če študiram, nimam za jesti, toliko stvari je, ki jih tu ne morem početi. Tu samo čakamo. Turčija je zame samo postojanka. In tako je za večino Sircev. Samo postojanka."

A evropski dogovor s Turčijo je za mnoge vprašljiv z moralnega vidika: "Vidimo 500-odstotno povečanje turških prosilcev za azil, ki prihajajo v evropske države, in večina jih azil tudi dobi, saj za njih ni varno, da se vrnejo v Turčijo. Izredno cinično je, kako na eni strani trdimo, da je Turčija dovolj varna za begunce in migrante, a na drugi strani na žalost ni več varna za mnoge turške državljane," trdi nizozemska poslanka v Evropskem parlamentu Kati Piri

Z obal Afrike se na nevarno pot skozi Sredozemlje odpravi na tisoče prebežnikov, ki pa so prepuščeni na milost tihotapcev in pogosto za preživetje odvisni od pomoči humanitarnih organizacij in reševalcev.
Z obal Afrike se na nevarno pot skozi Sredozemlje odpravi na tisoče prebežnikov, ki pa so prepuščeni na milost tihotapcev in pogosto za preživetje odvisni od pomoči humanitarnih organizacij in reševalcev. FOTO: AP

Naslednja kriza le še vprašanje časa? 

A kljub temu, da migracije tudi pred tokratnimi volitvami veljajo za enega ključnih vprašanj, javnomnenjske raziskave kažejo, da za mnoge Evropejce to ni več ključno, kljub prizadevanju nekaterih politikov, ki si s tem vprašanjem pridobivajo politične točke. Svet je za mnoge prebivalce Evropske unije v letu 2019 precej drugačen kot leta 2015. 

Evropski svet za zunanje odnose (ECFR) tako ugotavlja, da čeprav so nekateri politiki, kot sta madžarski Orban in italijanski Salvini, poskušali evropske volitve spremeniti v referendum o migracijah, volivci pri vprašanju, kaj predstavlja največjo grožnjo za EU, migracij ne postavljajo na prvi dve mesti. Samo na Madžarskem, tudi z močno vladno propagando, javno mnenje še vedno kaže nasprotno. 

In medtem ko iz številnih držav, kot sta Libija in Italija, prihaja vse več poročil in opozoril humanitarnih organizacij o zlorabah migrantov in beguncev, na račun katerih svoje bogastvo krojijo tihotapci, evropski politiki, ki se ukvarjajo z migracijskim vprašanjem, priznavajo, da je naslednja kriza le vprašanje časa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (476)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RUGIEVIT
26. 05. 2019 11.20
+15
Vse poslat nazaj Lepo je it živet na tuj račun!
Zmaga Ukrajini ...
25. 05. 2019 21.52
+20
Šibka in razklana EU so mokre sanje svetovnih velesil. Močna in združena EU pa bi moral biti imperativ vseh EVROPEJCEV!
Groucho Marx
26. 05. 2019 07.20
+13
Tako je. Zato pa si ne želimo uvoženih nepreštevnih nekompatibilnih množic, katerih cilj je slabitev Evrope, kakršna je.
Zmaga Ukrajini ...
25. 05. 2019 21.51
-16
Nacionalisti, nacisti, fašisti,... danes rušijo Evropo (EU) enako, kot so je pred 80 leti. Strah pred migranti. To je izmišljotina teh nebuloznikov, ki jim ustreza rušenje.
Malinha
25. 05. 2019 21.54
-13
Laž, laž. Destrukcija. Strah hodi po Evropi. Človek. Človek.
Zdravko Lajh 1
26. 05. 2019 09.14
+16
Če imaš tako rad te muslije, pa pojdi v Afganistan in uživaj. Pa dolgo brado si pusti!
dannyer
26. 05. 2019 12.10
+10
Globalisti in radikalna levica uničuje evropo.
gekados
25. 05. 2019 21.46
+24
In tisti, ki cvilite kako je multi kulti dober, v resnici pa vas je strah, oglasate pa se samo tisti, ki ste na varnem in niste imeli se opravka z njimi, dajte tisti, ki cvilite, sprejmite kakega multi kulti domov pa da vidimo cez teden kako boste cvilili takrat
Groucho Marx
25. 05. 2019 21.42
+2
Kako inspirativen je današnji večer za ljubitelje slow-internet lack-of-sex every-day-spaghetti evropske kulturne obogatitve. Ne spomnim pa se, da bi se kdo od njih oglasil pod prispevkom o uspešnem 'podjetniku', prodajalcu ploščic in iranskemu uvozniku lepil in ostalih substanc. Kako pa to?
gekados
25. 05. 2019 21.36
+14
Dajmo vse te migrante stisnit v kanclersko palaca, ona je kriva za to sranje, ce nje ne bi bilo bi lahko debatirali o necem drugem
jugatneme
25. 05. 2019 20.48
+8
PRAŠEK, bila je na vrsti roštiljada pa nisem prejel odgovora, zato ponovim vprašanje: 25.05.2019, 16:27:48 PRAŠEK, oprosti, samo eno vprašanje...pa si ti pomislil, če so vsi tej begunci (koliko 1000 jih je še v Turčiji nam se še sanja ne) sebe vprašali, kaj bodo počeli in kaj bodo lahko oni ponudili Evropi?
Malinha
25. 05. 2019 21.56
-10
Če ti lahko jaz odgovorim, odgovor je namreč zelo preprost: glej v ogledalo in ponavljaj jegatneme jugatneme jugatneme jugatneme
jugatneme
26. 05. 2019 18.22
-1
Oprosti, tebe nisem vprašal, a že po odgovoru je videti kam sodiš. Jaz sem politične neopredeljen! Tako na uč in po postih bi pa rekel da si en delomrznež prisesan kje na državne jasli in ti gre tako dobro da še benečanko vidiš v čudni barvi. Sedaj ne vem ali že dolgo nisi bil v Pirani ali te barve en malo hebejo?
Zmaga Ukrajini ...
26. 05. 2019 20.49
-1
jugatneme,... ti si preprosto blesav. Ker če bi znal vsaj malce razmišljati, potem "tako na uč in po postih" Missasolemnisa ne bi delal tako blesavih zaključkov. Sicer pa ti je po mojem mnenju na (spet blesavo) vprašanje zelo dobro odgovoril. Daj, naredi sebi uslugo in začni malce razmišljat. Saj ne boli.
Malinha
26. 05. 2019 21.24
+1
Lisa, ne se jezit, mu bom sam odgovoril: "si pomislil, če so vsi begunci sebe vprašali, kaj bodo počeli in kaj bodo lahko oni ponudili Evropi?" Odgovor je tak: si ti sam, jugajuga, sebe vprašal zakaj je prišlo do množičnih migracij? Si se vprašal kaj so 'koalicijske sile' na vzhodu (najprej pa v J. Ameriki) ponudile in počele v teh deželah, državah? Verjetno si ne boš nikoli priznal dejstva, da so jih mnoštveno zbombardirali, torej ubili, umorili, nato pa uvedli njihov način trgovanja. In ta način trgovanja je zaobjel, zajel, zadavil avtohtono prebivalstvo tako na področju državotvornosti (v vlade so postavili svoj kader, da ne govorim o šolstvu, zdravstvu, občinskih svetih, etc.), verstva (protiislamistični diskurz), nacionalizem (njih 'avtohtono' nacijo so razvrednotili na nič), ter v največji fazi gospodarstvo (ter s tem finančni kapital), kjer je vedno več tujih firm s svojimi delavci, milijone prebivalcev pa enostavno odtrgali od kruha. Posledično domačini migrirajo. Toliko, na kratko. In ne floskaj mi, da si "politično neopredeljen": še kako si, pa tega niti ne veš.
jugatneme
26. 05. 2019 21.55
+1
jugatneme
27. 05. 2019 10.58
+1
MESSASOLEMNIS - če že repliciraš, vsaj preveri njegov nick, ne pa da pišeš sprdala. Jaz desničar bil nisem in ne bom, po zemljici hodim bi se reklo že kar dolgo tako da me veter ne obrača glede na to od kod piha. Če bi malo pogledal v mojih postih kaj pišem bi to lahko tudi ugotovil, brez floskul. Vprašanje sem zastavil osebi pod nickom PRAŠEK in ne tebi, a ti si se kot kak vehementni pobalin izprsil in se pričel dokazovati (razen če nisi isti le pod drugim nickom). Še več začel si žaliti, moje poste uporabljati za odgovore drugim itd. Pobalinsko pač.... Kar se pa tiče tega tvojega odgovora tu spodaj, pa ti ne morem ugovarjati, tudi sam sem tako nekajkrat napisal, da se v nekaterih državah ljudje jezijo na prišleke a pozabijo, da so v stoletjih bogastvo pridobili tudi s kolonializmom. Toda Slovenija od leta 1945 ni imela niti kolonij niti ni nobenega ogrožala - zato sem mnenja da ljudem je potrebno pomagati a ne tako, da se jih tihotapi čez morje in gozdove v neznano, tudi kriminalnim združbam v naročje. Vojno smo imeli tudi na naših prostorih, bili so begunci tudi tukaj, smo jim pomagali, tudi pri nas doma. Toliko za informiranost, pa pozdrav iz primorske.
Nimasmisla
25. 05. 2019 18.24
+5
nekoč je mali iz murgelj rekel danes so dovoljene sanje jutri je nov dan
Malinha
25. 05. 2019 18.49
+2
Nekoč je nekdo meditiral v kleti CD. Dandanes meditira vsak ponedeljek, tišina se širi do onih vesolja strani, a odrešitvenega zvonjenja ni in ni. No, za vsako nedeljo pride nov ponedeljek.
MucaNeGrize
25. 05. 2019 19.49
+3
milan je bil včeraj na nizozemskem in zacopral , da so nizozemci volil tako , da so desničarski mizokseni odpadli kot knof od gat ...
Zmaga Ukrajini ...
25. 05. 2019 21.36
+3
najjaz,... a s tem stavkom prepričuješ (in motiviraš) vas - svečkarje? hahahaha
Nimasmisla
25. 05. 2019 18.17
+12
ayrtonsenna
25. 05. 2019 18.12
+25
Nimamo kaj deliti bremen to so ilegalni nezakoniti migranti ki tukaj nimajo kaj početi( ne bodo se asimilirali, ne bodo spoštovali naših kulturnih norm, vsiljevali bodo svoja pravila širiata) To niso inžinirji, to niso bodoći zdravniki, to niso pravniki, to niso programerji, to so v večini primerov socialni primeri kateri imajo namen po Evropi zganjati socialni turizem na račun vseh nas davkoplačevalcev. To norost nezakonitega priseljevanja imenovanega multi kulti je potrebno ustaviti. Zato je potrebno voliti desnico da naredi red ker Evropa tone v čedalje večjo krizo zaradi navala nezakonitih migrantov ki spreminjajo podobe nekoč evropskih mest danes pa ta mesta ki so preplavljena z migranti bolj spominjajo na bližnji vzhod kot pa na neko tradicionalno Evropo. Voliti je treba desno politiko pa bomo na dolgi rok Evropejci ostali Evropejci v nasprotnem primeru nas bo politika levičarjev pripeljala do konca Evrope kot smo jo poznali nekoč.
Malinha
25. 05. 2019 18.51
-1
ayr, ayr, ti ti lump. Spet kopiraš komentarje! Glej, če se bo to ponavljalo, bomo prisiljeni poklicati tvoje starše v šolo.
MucaNeGrize
25. 05. 2019 19.47
-2
sena se je odločil...da " širiata " ne sprejme ...verjetno misli , da se desnica širi ali kaj podobnega... Ubogemu revežu so dali nekaj da širi po širiatskih pravilih . Evropa tone ..ahahahaaa...Nisem vedel da se evropa ukvarja s plavanjem . Evropa ni oseba , ni predmet...še manj pa last parih desničarskih mizoksenov . In tradicionalna evropa naj bi bila krščanska... Ampak desni neverniki ste jo uničili in izpridili do onemoglisti . Sedite v prvih vrstah v cerkvi in se ne drižite niti glavnih božjih zapovedi...druga bozja zapoved je -- ljubite svojega bližnjega ...V vas se je naselil satan in ste sovražni do soljudi ..Bog je pravičen sodnik , ki dobro plačuje in hudo kaznuje...Storili ste že dovolj hudega ...zato molite za svoje grehe dokler je še čas . Do konca evrope kot smo jo poznali pelje desničarski ekstremizem , neverstvo pod krinko vere , vseh vrst grehov in požrešnosti ter pohlepa . Bog je povsod prisoten , vse vidi in vse ve ...in kar bog stori , vse prav stori .. božja volja je , da prihajajo tej ljudje in bogu ni moč oporekati...Molite za svoje grehe...
Groucho Marx
25. 05. 2019 21.23
-3
Zdravko Lajh 1
26. 05. 2019 09.23
-1
Preden se odločiš norčevati iz komentarjev drugih, preveri raje svojo slovenščino! (tej ljudje ali tej ženski - to je zdaj vprašanje)
MucaNeGrize
25. 05. 2019 17.45
-2
svečkarji sožalje / spet...Grem z Jezusom na pivo....
periot22
25. 05. 2019 17.36
+19
Če se vam smilijo dragi novinarji si jih peljite v svoj dom!
prašek
25. 05. 2019 17.39
-7
Zakaj naj bi se nam smilili novinarji ?????
MucaNeGrize
25. 05. 2019 17.39
+11
še en genij...vsi klošarji se mi smilijo in naj jih peljem domov ...
bojer
25. 05. 2019 17.56
+4
Prašek, Periot22 bi ti po vsej verjetnosti rekel, da si ga narobe razumel.
prašek
25. 05. 2019 17.30
-6
Spoštovani tovariši, obljubil sem, da bom ob današnjem prazniku malo zapekel in čas je, da se lotim dela !!! Uživajte dalje, jaz bom pa občasno levo oko še vrgel na komentarje !
MucaNeGrize
25. 05. 2019 17.35
-2
lepo ...lepo praznovanje...In dober tek vsem prisotnim
bojer
25. 05. 2019 17.21
+10
Morda so to neke vrste dejstva. Evropa ne bo enotna dokler bo prodajala orožje. Evropa ne bo enotna dokler ne bo sprejela migrandov iz svojih ex kolinij. Evropa ne bo enotna dokler bo dovoljevala porast spreminjanja lastne kulture, ki jo prinašajo prišleki iz drugih kulturnih okolij. Evropa ne bo enotna dokler bodo evropejci lahko in zmogli plačevati življenje prišlekov. Evropa ne bo....... in tako naprej. Evropa nima pravice, da naprti svojim državljanom lastno vprašljivo politiko glede migrantov.
Malinha
25. 05. 2019 17.29
-3
Floskule. Evropa itak ni nikoli bila enotna. No, morda tik pred prvo ali drugo vojno. Tvoj zadnji stavek je pa zelo travmatičen.
MucaNeGrize
25. 05. 2019 17.37
+0
bojer...o čem ti sanjariš...O kakšnih pravicah evrope ...?
MucaNeGrize
25. 05. 2019 17.40
-3
kompletni desni sektor še vedno ne ve ne kaj je eu in ne kako deluje ...
bojer
25. 05. 2019 17.50
+2
Oh Aloha.... saj veš, da so sanje dovoljene...
Zmaga Ukrajini ...
25. 05. 2019 17.52
-1
Najprej si zastavi vprašanje - KDO JE EVROPA? Ti o njej govoriš kot o neki čudni umetni entiteti, je pa vse prej kot to. In, naj te razsvetlim - če si državljan Slovenije, si avtomatično tudi državljan Evropske unije. In takšna užaljenost, kot jo izkazuješ ti, je otročje smešna. Kljub resnim problemom, s katerimi se sooča EU in za katero se bo jutri zvečer izkazalo ali bo preživela, ali pa moramo takoj začeti postavljat še kakšen plot.
bojer
25. 05. 2019 17.54
+3
Missa kakšne floskule, Evropa ni enotna in tudi ne bo, dokler bo imela lastne grehe. Kaj je travmatičnega v zadnjem stavku, če se "par mandlcov" nekaj dogovori in to vsilijo večini državljanov Evrope.
Malinha
25. 05. 2019 18.56
-4
bojlerček, malce zmanjšaj termostat, da ne boš pregorel; "Evropa nima pravice, da naprti svojim državljanom lastno vprašljivo politiko glede migrantov." 'Evropa' je tu mišljeno kot neko bitje, nek subjekt ali substanca, ki izključuje vse njene subjekte ali substance, državljane?
brddd
25. 05. 2019 17.00
+22
A, vam še ni jasno da je vse organizirano da se uniči Evropa in krščanstvo .
el capitano
25. 05. 2019 17.01
-15
Paskakvali
25. 05. 2019 17.03
-2
Res? Kdo ti je to šepnil? Organiziral jih je pa kdo?Prosim razsvetli nas......
Zmaga Ukrajini ...
25. 05. 2019 16.42
-17
Preprosta resnica je, da begunci ne bi tvegali svojih življenj na poti, ki je smrtno nevarna, če bi lahko živeli tam, od koder so.
Malinha
25. 05. 2019 16.50
+22
Ali ste Vi sebe vprašali, kaj bodo migranti počeli in kaj bodo lahko oni ponudili Evropi?
Zmaga Ukrajini ...
25. 05. 2019 16.54
-13
Seveda sem. Ampak prednosti in koristi nima smisla izpostavljat v tako sovražno nastrojeni družbi, ki jih noče in jih zato tudi ne bo slišala.
Malinha
25. 05. 2019 17.03
+1
No, kakor sem pričakoval: svečkarka. In prosim, da mene ne zmerjate in žalite, da sem nastrojen in sovražen, ksenofoben, nacionalen, šovinističen, ker tega enostavno ne prenesem! Glejte, še od včeraj me stiska v prsih, ko je Theresa May tako globoko iz srca izrazila ljubezen do domovine, in... kaj sem že hotel povedati... ja, da za migrante se pač pričakuje, da kaj ponudijo. Zahodni imperializem jim je tako lepo ponudil boljše življenje raketiranja in bomb, oni pa tako, iz hvaležnosti, zapuščajo uničene domovine.
Malinha
25. 05. 2019 17.15
-2
Vprašanje sem sicer kopiral od uporabnika 'jugatneme': ".. kaj bodo lahko oni ponudili Evropi?" Ker, tipičen desničar, svečkar, vidi pač stvari skozi globalno kapitalistično ideologijo: ponudbe. Ponudba, povpraševanje, torej, tržnost. Od sočloveka na tem planetu se po svečkarskem cogitu pričakuje samo tržnost. Veliki Marx jim stoji nasproti kot sam satan.
Zmaga Ukrajini ...
25. 05. 2019 17.16
-5
Svečkarka? Prosim, da me ne žalite in ne tlačite v sekto, od katere sem oddaljena svetlobna leta. Pravzaprav celo za vzporedna vesolja. Vsekakor upam, da si boste opomogli od včerajšnjega presunljivega "skoraj" slovesa Mayeve. Treba je razumeti, da ne gre samo za njen političen, pač pa osebni poraz. In mislim, da to zelo boli in marsikdo težko prenese. Kar pa se tiče ponudbe imigrantov, pa ste lahko veseli, da se nam bodo pridružili razni Ahmedi, pri katerem se boste lahko prijetno sprostili ob glasbi iz 60-ih let, medtem ko vas bo bril in urejal. In ja, ti Ahmedi so res nehvaležni. Namesto, da bi z odprtimi rokami in radostjo v srcu pričakali raketiranje in uničenje njihovih domov ter s tem skorajšnji obet (menda) demokracije, oni zbežijo od doma. Kdo neki bi jih razumel? Popolnoma se strinjam z Vami, da je to res nehvaležen odziv.
Malinha
25. 05. 2019 17.26
-1
Oprostite, Vi ste mene prva začela žaliti, da sem smrtno nevaren, sovražen, pa tudi preprosto resničen, živeč v družbi brez ušes, da sem svečkar brez pameti (od kod vam ta resnični podatek??), in da, zdaj celo me žalite, da živim v vzporednem vesolju, da sem brezbožen, ignorantski, najbolj ste me pa prizadela ob - tu sem pa na vso moč že OSEBNO UŽALJEN - Vašem odkritem norčevanju iz srca ljubezni čiste domovinske ljube Therese, kajti.. tega Vam resnično ne oprostim... in ne pozabim... in... le kako ste lahko tako... šmrc... podla.... meni pa duša hlipa...
Zmaga Ukrajini ...
25. 05. 2019 17.28
-5
Če bi bil @jugatneme količkaj izobražen in razgledan, potem bi ugotovil izjemne prednosti različnega mešanja kultur. In, če že tako rad gleda skozi prizmo "kapitalistične koristi", bi mu lahko že samo površen pregled zgodovine od antičnih časov razkril, da povsod, kjer so stekale svetovne trgovske poti in kjer so zato nastala velika trgovska središča, so bili narodi in veroizpovedi ter rase medsebojno prepleteni in so bivali v sožitju, posledica pa je bila nepredstavljivo hiter razvoj in bogastvo teh središč tako z vidika kulture, sociale, politike, splošnega napredka, itd. Naj si malo pogleda zgodovino Istanbula (ali Konstantinopla / Carigrada), Benetk, Firenc, Aten,... in še precej prej Mezopotamije, Asirije, Minojci, Mikenci, Špartanci,... Skratka, zelo visoke kulture. Ampak predvidevam, da je on doma iz Grosuplja, pa njihove osnovne šole tega niso obravnavale.
Zmaga Ukrajini ...
25. 05. 2019 17.36
-3
Gospod May, prepričana sem, da za vsakim soncem pride tudi dež. No, nekateri pravijo obratno - da za dežjem posije sonce. Stvar je spet v aspektu opazovalca. Ali vidimo kozarec na pol poln, ali na pol prazen? No, kakorkoli že, verjamem, da si bo Vaše velecenjeno in na globalni ravni osovraženo Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irska, slej ko prej opomoglo in se pridružilo ameriškim kavbojem pri njihovih prihodnjih veselih vojaških izletih, ki bodo gotovo povzročili še nadaljnje okoliščine za EU, s katerimi se bo slednja morala ukvarjati. Prav zanimivo se mi zdi kako se zgodovina obrne - čajankarji so zmetali ves kraljevi čaj v morje in namlatili Angleže, ki so jih želeli disciplinirat z davki, danes pa so Angleži postali lakaj Ameriki. Hmm....
Malinha
25. 05. 2019 17.38
-1
Itak. V Piranu na Tartinijevem trgu stoji t.i. Beneška hiša. Dolga leta je njeno fasado krasila rdeča barva. Potem je nekomu nezavedno prišepnilo (morda je bil to eden tistih, na katere je meril citat Kosovela: "Naenkrat se je izkazalo, da je rdeča barva državi nevarna"), da bi barvo fasade spremenil v pusto beš-krem barvo. Nekaj časa je njegova barvna izobrazba zelo visoko kotirala, nakar je Beneška hiša dobila nazaj svojo rdečo barvo, ker od tovrstne barvne izobrazbe ni bilo nobene "kapitalistične koristi".
Zmaga Ukrajini ...
25. 05. 2019 17.56
-1
Malinha
25. 05. 2019 18.39
-1
Za jasnost boljšo v čast si štejem Vam obrazložiti dvome drame te zagonetne. Pregledal sem namreč korespondenco tako leve, kakor desne politične te opcije, nakar Vaše tudi intelektualno pisanje razmišljujoče in preko klero psihoanalitične študije sem prišel do zaključka koga bom jutri obkrožil pred katastrofo vesoljnega potopa Alienov ljube dušne Evrope nam rešitve obljubljajočim politikom. To bo zagotovo Johann Sebastian Bach in v naprej Vam sporočam, da prepričevanje Vaše naletelo na gluha bo ušesa. In če ne zmaga krona glasbe, potem se preselim iz domač'ga tega kraja. Kam? Pa v leto Gospodovo 1730. Hvala za Vaše razumevanje.
Zmaga Ukrajini ...
25. 05. 2019 21.05
-4
Spoštovani, kljub vaši nameri, da se ne pustite omajati, vas moram vendarle opozoriti ne nekatera očitna dejstva. Namreč naravnost zgrožena sem spričo vašega eskapizma, saj zdaj ni čas za poglobljene psihoanalize, niti za melanholičen zdrs v muzikalnega Bacha, gledajoč mistične meglice, ki lebdi prek globoko zelenih travnikov ljubljanskega predmestja. Prosim ne secirajte me, saj ne potrebujem nobenega jopiča, ki ima čudno sešite rokave, prav nič me ne zebe. Prav tako ne dovolim, da me priklopite na elektriko, saj je ne prenašam najbolje. V kolikor si boste to privoščili, lahko pričakujete resnično najhuje. Enkrat ste omenjali potrpežljivost, vendar Vam lahko zagotovim, da to ni nič v primerjavi s potrpežljivostjo, ki bi jo morali imeti, če se boste igrali z elektriko. Skratka nobenih psih…psiho… ah, dovolj je! Zdaj, dragi gospod Missasolemnism se v tem trenutku in pri priči zbudite, kajti čas je za akcijo. Nobenega Bacha, nobenega bega v prejšnje stoletje, Evropa že itak spi in sanja svoje sanje (ne)pravičnice. Zdaj je čas, da pretresemo in osupnemo Evropo. Če že govorimo o glasbi, potem moramo zagotovo poskusiti s Sex Pistolsi. Kajti oni imajo izjemno močno energijo, ob kateri opazujoči ljudje vedno ostanejo odprtih ust. Tudi barva njihove energije je kričeče rdeča. In točno to je tisto, kar Evropa potrebuje, saj se bo tedaj po mojem mnenju zgodil nujno potrebni »switch on«, ki bo pretresel Evropo do te mere, da se bo zbudila in začela razmišljati. Zato zaenkrat opustite Bacha za kasnejše čase. Voliti je treba Sex Pistolse, ne pozabite!!!
Malinha
25. 05. 2019 21.51
-1
V zlatem čolnu se vozim mimo senčnih dreves. Sem kot električna iskra, ki skače. Laissez faire. Kaj se vznemirjate, ker zahaja sonce? Ves svet naj gre k vragu! Nacionalizem je laž. Društvo narodov je laž. Včasih, ko sem obupan do smrti, pomislim nate, bela deklica. Vsi vtisi so zeleni. Tiho blagodejno zelena in dobra je tvoja ljubav kot zeleni odsevi vode. Duh izbira vtise. Mrtvo opazovanje je letargija... Aktivni duh zbira slike. Poglej nazaj, naprej! Fakti preganjajo umetnost. Fantje, fantje, le korajžo. Jaz sem pogumen za tri. V zlatem čolnu se vozim. Iz trpljenja zajemam vse, kar potrebujem.
Zmaga Ukrajini ...
25. 05. 2019 21.59
+1
Malinha
25. 05. 2019 21.59
+1
Zmaga Ukrajini ...
26. 05. 2019 15.34
+1
Malinha
26. 05. 2019 19.23
+1
Rdeča barva pomaga zbliževati oddaljenost, zlato slika težo večera, ostroge so srebrne, mistične meglice, vse zelene, Lisa v nesmrtnem spominu dvigne vazo, v jutru čoln drsi naprej skozi drevored
Zmaga Ukrajini ...
26. 05. 2019 20.54
+1
... Franc si želi, da sloni letijo, v jutru čoln drsi naprej, drsi naprej skozi mistične meglice, ...
Malinha
26. 05. 2019 21.45
+1
sky100
25. 05. 2019 16.38
+14
V članku je navedeno: Evropski svet za zunanje odnose (ECFR) tako ugotavlja, da čeprav so nekateri politiki, kot sta madžarski Orban in italijanski Salvini, poskušali evropske volitve spremeniti v referendum o migracijah, volivci pri vprašanju, kaj predstavlja največjo grožnjo za EU, migracij ne postavljajo na prvi dve mesti. Samo na Madžarskem, tudi z močno vladno propagando, javno mnenje še vedno kaže nasprotno. Kdo financira Evropski svet za zunanje odnose (ECFR) , da ugotavlja takšne nebuloze?Migracije so pereč problem v Evropi in ne tretjerazredna tema, kot ECFR navaja. Evropejci si migrantov ne želijo in to bodo pokazale tudi jutrišnje volitve.
MucaNeGrize
25. 05. 2019 17.36
-5
pereč problem za omejene mizoksene z desne...To je vse
MucaNeGrize
25. 05. 2019 17.36
-4
pereč problem za omejene mizoksene z desne...To je vse
jugatneme
25. 05. 2019 16.20
+24
Fajonka je razočarana, jaz tudi, nad njenimi izjavami!
sky100
25. 05. 2019 16.10
+18
Evropa je na veliki preizkušnji. Vse je odvisno, kako bodo Evropejci jutri volili. Čez 5 let ne bo popravnega izpita.
JohnsonJohnson
25. 05. 2019 16.08
+21
kolk vem vsi tertoristični napadi po Evropi niso fake news in tudi v bodoče ne bodo, ampak so real news.
el capitano
25. 05. 2019 16.20
-14
Fake news..vse kar se dogaja je fake news..