EU volitve

SDS hvali zavezništvo s SLS, Novakova se vrača v Bruselj, v SD in LMŠ zadovoljni

Ljubljana, 26. 05. 2019 23.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Ni.Š./L.Š./STA
Komentarji
29

Zmagovalka evropskih volitev v Sloveniji je skupna lista SDS in SLS, ki je osvojila tri poslanske mandate. Po dva mandata sta osvojili listi SD in LMŠ, enega pa NSi. V Bruselj tako odhajajo štiri ženske in štirje moški, in sicer Tomčeva, Fajonova, Joveva in Novakova ter Zver, Bogovič, Brglez in Grošelj. Preverite njihove prve odzive.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Milan Zver in Patricija Šulin
    02:24
    Iz 24UR: Milan Zver in Patricija Šulin
  • Iz 24UR: Milan Brglez o izvolitvi
    00:58
    Iz 24UR: Milan Brglez o izvolitvi
  • Iz 24UR: Ljudmila Novak o izvolitvi
    00:56
    Iz 24UR: Ljudmila Novak o izvolitvi
  • Iz 24UR: Pričakovanja Irene Joveve o izvolivi
    01:17
    Iz 24UR: Pričakovanja Irene Joveve o izvolivi
  • Iz 24UR: Pričakovanja SD pred objavo rezultatov
    01:16
    Iz 24UR: Pričakovanja SD pred objavo rezultatov
  • Iz 24UR: Odziv Karla Erjavca po razglasitvi rezultatov
    01:19
    Iz 24UR: Odziv Karla Erjavca po razglasitvi rezultatov
  • Iz 24UR: Luka Mesec o porazu Levice
    01:39
    Iz 24UR: Luka Mesec o porazu Levice
  • Iz 24UR: V LMŠ razglasitev spremljali za zaprtimi vrati
    00:51
    Iz 24UR: V LMŠ razglasitev spremljali za zaprtimi vrati
  • Iz 24UR: Izjava Marjana Šarca po objavi rezultatov
    01:54
    Iz 24UR: Izjava Marjana Šarca po objavi rezultatov
  • Iz 24UR: Janez Janša o zmagi skupne liste SDS in SLS
    03:23
    Iz 24UR: Janez Janša o zmagi skupne liste SDS in SLS
  • Iz 24UR: V štabu SDS po razglasitvi rezultatov
    01:28
    Iz 24UR: V štabu SDS po razglasitvi rezultatov
Osmerica izvoljenih poslancev
Osmerica izvoljenih poslancev FOTO: Damjan Žibert

V prvih odzivih so v SDS in SLS dejali, da so z izidom zadovoljni. Prvak SDS Janez Janša je dejal, da je lep večer, saj proslavljajo že tretjo zmago. Vsem, ki so prišli na volitve, se je zahvalil. "Hvala bogu je bila udeležba nekoliko višja, vendar s tem ne moremo biti zadovoljni. Veliko dela je bilo opravljenega na terenu," je dejal Janša in dodal, da v EP pošiljajo ljudi, ki vedo, kako se je treba boriti za interese Slovenije. "Prepričan sem, da je sodelovanje s SLS dober obet sodelovanju v prihodnje." Zahvalil se je tudi vsem kandidatom in kandidatkam, ki so opravili najbolj zahtevno delo.

Predsednik SLS Marjan Podobnik je po objavi prvih neuradnih izidov dejal: "Najprej bi se v tem lepem in zmagovitem večeru zahvalil volivkam in volivcem ter vsem, ki so šli na volitve. Ne gledamo na majhne razlike, ampak na vsebine, ki nas povezujejo. Izjemno pomembno se mi zdi, da sta dve izvorno pomladni stranki našli pot sodelovanja," je dejal in dodal, da upa, da se bo sodelovanje v prihodnosti še okrepilo. Podobnik se je še posebej zahvalil Francu Kanglerju, ki je po njegovem mnenju največja žrtev montiranih procesov in je mnogim dal zgled, da je treba vztrajati.

Janša je dejal, da SDS in SLS v Bruselj pošiljata ljudi, ki se znajo boriti za slovenske interese.
Janša je dejal, da SDS in SLS v Bruselj pošiljata ljudi, ki se znajo boriti za slovenske interese. FOTO: Damjan Žibert

Glede sodelovanja SDS in SLS še naprej je Janša dejal: "Res ne vem, zakaj sodelovanja s SLS ne bi ponovili na državnozborskih volitvah. Če pogledate sliko udeležbe na današnjih volitvah, vidite, da je Slovenija na neki način razdeljena na zahodni del z relativno visoko udeležbo in vzhodni, manj razviti del z nizko udeležbo, kar pomeni, da je tukaj nekaj narobe, da je Slovenija preveč centralizirana, da je del slovenskega podeželja zapostavljen in da je to tudi zaradi tega, ker so politične sile, ki so predstavnik tega dela ljudi, prešibke v slovenskem parlamentu. To moč želimo okrepiti s sodelovanjem."

Podobnik temu pritrjuje. "Res je škoda, da je prav s tistega dela Slovenije, kjer bi najbolj potrebovali evropska sredstva oziroma evropsko podporo za kmetijstvo in podeželje, najmanjša udeležba." Del krivde je pripisal tudi SLS. "Očitno jih v zadnjih letih nismo uspeli nagovarjati, začenjamo jih ponovno uspešno nagovarjati, slovensko podeželje mora ostati živo." Sodelovanje s SDS je po njegovem mnenju dober obet.

Zver, ki nadaljuje svoj mandat v Bruslju, je dejal: "Zahvala vsem volivcem, ki so podprli naše zavezništvo. Rečem lahko, da smo imeli posrečeno kombinacijo izkušenj in svežine. Posebne čestitke tudi Patriciji Šulin in Romani Tomc. Zdaj nas v EP čaka pomembno delo, Evropo bo treba stabilizirati." Se je pa zahvalil tudi svoji družini: "V Bruslju se bomo vedli odgovorno kot do zdaj. Zavzemali se bomo za močno Slovenijo v močni Evropi."

Romana Tomc, ki je bila znova izvoljena za poslanko, pa je dejala: "Na terenu je bilo ogromno ljudi, brez njih nam ne bi uspelo. Še posebej gre zahvala ljudem, ki so nam namenili glas. To je dobra popotnica za Slovenijo v Evropi. Jutri začnemo trdo delo za našo boljšo prihodnost."

NSi v Bruselj pošilja Novakovo

Ljudmila Novak, ki je bila kot nosilka liste NSi izvoljena v Evropski parlament, je obljubila zavzeto delo v dobro Slovenije in EU. "Ne znam igrati na orglice, znam pa veliko pozitivnega povedati o Sloveniji. Po tem me bodo gotovo poznali v Evropskem parlamentu," je obljubila.

V izjavi na sedežu stranke se je volivcem zahvalila za vse prejete glasove. Zahvalila se je tudi ekipi stranke in strankarskemu kolegu Lojzetu Peterletu, ki jo je, kot je poudarila, uvedel v evropsko politiko.

V NSi so z izidom zadovoljni.
V NSi so z izidom zadovoljni. FOTO: POP TV

Tudi predsednik stranke NSi Matej Tonin se je zahvalil vsem, ki so na evropskih volitvah oddali svoj glas, pa tudi tistim, ki so svoj glas namenili NSi. "Naš cilj od samega začetka je bil preseči 10 odstotkov in dobiti vsaj enega evropskega poslanca. Točno to nam je uspelo, zaradi česar se izredno veselimo," je poudaril.

Lojze Peterle je po objavi volilnih izidov, ki so pokazali, da tokrat ni bil izvoljen in da se poslavlja od Evropskega parlamenta, poudaril, da se je na volitvah pošteno boril, in se zahvalil volivcem za tri mandate in vse glasove, ki so mu jih namenili. Bo pa morala stranka po njegovem prepričanju odgovoriti, zakaj je podpora na teh volitvah padla s 16,5, kolikor je prejela na prejšnjih evropskih volitvah, ko je bil sam nosilec liste, na tokratnih nekaj več kot 11 odstotkov.

Volivci so po njegovi oceni opazili drugačno politično kulturo, zmernost, odprtost in pripravljenost NSi na dialog. Za Novakovo pa je ocenil, da je po vsem, kar je storila za NSi, "pravično", da je bila izvoljena. Glede na njene izkušnje stranka v Evropski parlament pošilja "preudarno, modro poslanko, ki se bo lahko spopadla z izzivi, ki so pred EU", je prepričan.

Tonin se je zahvalil tudi Peterletu, ki bo Evropski parlament zapustil po treh mandatih. Opravil je izjemno delo, je poudaril predsednik stranke.

Pred prejšnjimi volitvami je NSi oblikovala skupno listo s SLS, s katere sta bila izvoljena dva poslanca, Peterle (NSi) in Bogovič (SLS), ta s preferenčnimi glasovi z zadnjega mesta. Enega poslanca je NSi imela tudi v mandatu 2009–2014, najuspešnejša pa je bila na prvih volitvah v Evropski parlament leta 2004, ko je dobila dve poslanski mesti.

SD podvojili rezultat

V SD, ki jim delni uradni izidi napovedujejo dva poslanska sedeža v Evropskem parlamentu, pozdravljajo izide volitev. Stranka je podvojila število mandatov, Tanji Fajon se bo, kot kaže, v Bruslju pridružil Milan Brglez, kar je nekoliko presenetljivo. Fajonova upa na oblikovanje progresivne večine, s katero bi v Evropskem parlamentu uresničili želene spremembe.

Fajonova je prepričana, da se je stranki obrestovalo delo na terenu. "Zelo sem vesela, da nam je uspelo podvojiti mandat in da se vračamo z dvema poslancema," je dejala. Po njeni oceni se je tudi pokazalo, da so SD stranka s tradicijo. "Upam, da bomo lahko v Evropskem parlamentu naredili progresivno večino in uresničili spremembe, ki si jih želimo," je Fajonova dejala v prvem odzivu po objavi delnih uradnih izidov.

Brglez je bil izvoljen s preferenčnim glasom. Eno od ključnih nalog vidi v tem, da je treba EU približati vsem državljanom. Poleg vprašanja socialnih pravic se namerava Brglez posvetiti tudi spoštovanju mednarodnega prava, ki je "zadnje varovalo in se ga izplača ohraniti". Brez tega namreč ni mednarodne skupnosti, je opozoril. Dotaknil se je tudi vprašanja migrantov, kjer morajo države EU stopiti skupaj. "Tukaj brez pomoči tudi evropskih instanc ne bo šlo, nacionalne države tega preprosto še ne znajo, Slovenija je klasičen primer," ocenjuje Brglez.

V SD, ki jim delni uradni izidi napovedujejo dva poslanska sedeža v Evropskem parlamentu, pozdravljajo izide volitev.
V SD, ki jim delni uradni izidi napovedujejo dva poslanska sedeža v Evropskem parlamentu, pozdravljajo izide volitev. FOTO: Aljoša Kravanja

Rezultate je pozdravil tudi prvak SD Dejan Židan. "Naša naloga je, da dobre stranke povežemo ideje, ki so se izkristalizirale v času kampanje, v evropskem prostoru, ker EU potrebuje prenovo," je dejal. Po njegovem mnenju se je zdaj treba osredotočiti na izbiro predsednika Evropske komisije, ki bo podal vizijo, kakšna mora biti EU.

SD so nocoj, kot kaže, z dvema poslancema ponovili najboljši izid. Leta 2004 je bil v Evropski parlament s preferenčnimi glasovi izvoljen zdajšnji predsednik republike Borut Pahor, pet let pozneje pa je stranka dobila dva mandata. V Bruselj sta odšla Tanja Fajon in Zoran Thaler, nato je tega zaradi korupcijske afere zamenjala Mojca Kleva.

Brglez je sicer v poslanske klopi stopil z liste SMC, v SD je prestopil šele nedavno. Posledično ga bo, ko bo odšel v Bruselj, v slovenskem državnem zboru zamenjal naslednji na listi SMC na zadnjih državnozborskih volitvah, kar pomeni, da bo SMC znova imela 10 poslancev, enako kot SD.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V LMŠ dva evroposlanska mandata štejejo za velik uspeh

V LMŠ so si zagotovili dva poslanska mandata v Evropskem parlamentu, česar so se po besedah predsednika stranke Marjana Šarca zelo razveselili. Ker na prejšnjih evropskih volitvah niso sodelovali, to štejejo za velik uspeh, je dodal Šarec. V Evropski parlament sta bila s preferenčnimi glasovi izvoljena Irena Joveva in Klemen Grošelj.

Šarec je dejal, da so imeli evropsko usmerjeno kampanjo, ki "se ni ukvarjala z drugimi", in prav to je tisto, kar so po njegovih besedah želeli poudariti in sporočiti ljudem. "To nam je tudi uspelo," je bil zadovoljen.

Čestital je izvoljenima kandidatoma, novinarki Jovevi in državnemu sekretarju na ministrstvu za obrambo Grošlju. Označil ju je za dobra kandidata, ki bosta še boljša evroposlanca. "Veseli nas tudi, da so bile v tej kampanji uspešne tiste stranke, ki čutijo Evropo, ki ne izključujejo," je še povedal. Po njegovih besedah so si glasove "lepo porazdelili med seboj". Izrazil je prepričanje, da se razmerja v vladni koaliciji ob teh izidih ne bodo spremenila. "Če bo volja po delu te vlade, bomo delali. Če volje ne bo, gremo vsak na svoje," je dejal v izjavi novinarjem.

Zahvalil se je tudi vsem, ki so šli danes na volišča, ne glede na to, za koga so glasovali. S tem so po njegovih navedbah pokazali, da jim ni vseeno, da Evropo dojemajo kot dom in da je vredno iti na volitve. Za to pravico so se dolgo borili, nekateri so zanjo dali tudi življenje, je poudaril.

V LMŠ so si zagotovili dva poslanska mandata v Evropskem parlamentu.
V LMŠ so si zagotovili dva poslanska mandata v Evropskem parlamentu. FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je v prvem odzivu po objavi delnih uradnih izidov dejala nosilka liste LMŠ Joveva, je ponosna in vesela, da sta bila v Evropski parlament izvoljena oba z Grošljem. "Verjamem, da se bova oba trudila upravičiti zaupanje volivcev in volivk po svojih najboljših močeh," je dejala.

Grošelj pa je dejal, da so izidi odraz zaupanja, ki ga imajo volivci do LMŠ, ter da potrjujejo pravilnost odločitve, na kakšen način so stopili v kampanjo.

Dogajanje po razglasitvi rezultatov v Cankarjevem domu.

Volilni izid za Levico slab in pod pričakovanji

Za Levico, ki se ji ni uspelo uvrstiti v Evropski parlament, je izid na evropskih volitvah slab in pod pričakovanji, je v prvem odzivu po razglasitvi volilnih izidov dejal koordinator stranke Luka Mesec. Tudi nosilka liste Levice Violeta Tomić ni skrivala razočaranja nad izidom.

V stranki, ki je prejela 6,35 odstotka glasov, se bodo v ponedeljek in torek temeljito pogovorili ter ocenili razloge za tak izid, je napovedal Mesec. Izid, ki so ga dosegli, je pod tistim, kar stranki kažejo javnomnenjske ankete za volitve v državni zbor, je poudaril.

Za slab izid po njegovem ni kriv program, temveč kampanja. Tudi Tomićeva je ocenila, da je bil program stranke dober in tudi najboljši med vsemi. "Ampak ljudje se s tem žal ne ukvarjajo. Kaj je šlo narobe? Morda smo v kampanji storili premalo," je ugotavljala. Kampanjo so po njenem mnenju zaznamovali predvsem projekti preverjanja dejstev, "ki niso bili vedno ravno v redu".

"Razočaranje gotovo je prisotno, kajti raziskave javnega mnenja so kazale boljši rezultat, zato ne vem, kje se je zalomilo. Bomo pa v evalvaciji naslednji teden o tem govorili," je dejala Tomićeva.

Razočarani tudi v SAB

V SAB so po besedah predsednice Alenke Bratušek na tokratnih evropskih volitvah dali vse od sebe in ponudili najboljšo kandidatko, ki bi lahko Slovenijo zastopala v Bruslju, "a volivci so tisti, ki odločijo, kaj pravzaprav želijo". Kot je poudarila, so evropske volitve sicer samo ena stopnička stranke na poti v prihodnost.

Brez mandata tudi v DeSUS

Brez evropskega poslanca je ostala tudi DeSUS. Po delnih uradnih izidih ji je svoj glas namenilo 5,56 odstotka volivcev. Mandat je izgubil tudi Igor Šoltes, ki je bil v aktualni sklic izvoljen na svoji listi Verjamem, tokrat pa je bil nosilec liste DeSUS. Predsednik stranke Karl Erjavec kljub temu meni, da izid ni slab.

Šoltes se je zahvalil vsem, ki so stranki namenili svoj glas. Dejal je, da so pričakovali osvojitev mandata, a da si zdaj želijo, da bi izvoljeni evropski poslanci "branili Evropo vrednot, solidarnosti, socialne pravičnosti in tudi razumeli, da je demografska slika Evrope tista, ki pomeni dodaten izziv v prihodnosti".

Cerar: Stranka je doživela tudi udarce

Predsednik SMC Miro Cerar je po razglasitvi volilnih izidov ocenil, da bi slovenske liberalne stranke, če bi se pred evropskimi volitvami združile, dobile en poslanski mandat več v Evropskem parlamentu. "Gledamo predvsem naprej," je še dejal predsednik stranke, ki je po delnih uradnih izidih prepričala 1,6 odstotka volivcev.

"Naša stranka je od državnozborskih volitev doživela kar nekaj sprememb, tudi udarce," je dejal Cerar. Po njegovih besedah je stranka v fazi prenove, na volitve so šli s pomlajeno ekipo in novimi obrazi.

Kot je dejal, ne beži od nobene odgovornosti. Izide in kampanjo volitev bodo v stranki resno analizirali in se pogovorili, kako naprej. Prepričan je, da so se z volitvami nekaj naučili, zdaj pa razmišljajo predvsem dolgoročno, kako bodo delali naprej.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
27. 05. 2019 20.26
Hvalijo jih že, ker se jim udinjajo. Ko se bodo prenehali, če bodo imeli toliko samospoštovanja, bo pa huda s strani SDS.
buda78
27. 05. 2019 19.57
+3
28% + udelezba pa se po prsih trkajo. Katastrofa
vinogradnik33
27. 05. 2019 11.11
+4
SDS hvali Podobnikovo podaritev stranke in njenih glasov njim , če teh glasov ne bi dobili , bi kljub prisilni mobilizaciji sektaških volivcev dobili največ enega EU poslanca !
zmago56
27. 05. 2019 09.55
-5
Zanimivo, kako se je Šarec že v prvem nagovoru po volitvah spotaknil ob navezo SDS in SLS, nikjer pa ni omenil naveze LMŠ z medijsko hišo katere ne smem omeniti,sicem mi bodo komentar takoj zbrisali.
Entip?ek
27. 05. 2019 21.31
+2
a je medijska hiša bila na volitvah, al ljudje...prvo popucaj pri nori tv, ki še vedno samo žali in daje ostale kandidate v nič, pol pa filozofiri naprej.....
Matej101
27. 05. 2019 08.54
+12
Enostavno ne zastopim več gospoda Janeza. Če bi se on postavil na čelo kandidatne liste bi stranka pogorela. Pri EU volitvah so na prvem mestu obrazi, ne stranke,... In Janez govori o zmagi za SDS :). Že na dan volitev pozabi na SLS, na podlagi katere je koalicija dobila kar nekaj glasov (žalostno res). Volivci stranke SDS en prijateljski nasvet,... če še kdaj želite sestaviti koalicijo, se znebite gospoda JJ in uspelo vam bo. Do takrat, pa boste morali gledat nemočnega JJ, ki po vsakih volitvah ponavlja eno in isti šov,... :) Srečno
pravica5
27. 05. 2019 09.19
-11
če ne bi imeli JJ koga bi poem imeli da bi na njega zlivali vso gnojnico.Bodite srečni da je ker drugače bi se na levi pobili med seboj.
Matej101
27. 05. 2019 08.52
+7
Enostavno ne zastopim več gospoda Janeza. Če bi se on postavil na čelo kandidatne liste bi stranka pogorela. Pri EU volitvah so na prvem mestu obrazi, ne stranke,... In Janez govori o zmagi za SDS :). Že na dan volitev pozabi na SLS, na podlagi katere je koalicija dobila kar nekaj glasov (žalostno res). Volivci stranke SDS en prijateljski nasvet,... če še kdaj želite sestaviti koalicijo, se znebite gospoda JJ in uspelo vam bo. Do takrat, pa boste morali gledat nemočnega JJ, ki po vsakih volitvah ponavlja eno in isti šov,... :) Srečno
pravica5
27. 05. 2019 08.49
-4
Izbrisan komentar: hvala Bogu sam da ni tiste ……….ce iz levice
Krajnc22
27. 05. 2019 08.49
+0
Grošelj je proruski in krvnik slovenske vojske.. Upam,da ne gredo z alde v koalicijo
jspatipaon
27. 05. 2019 08.46
+8
Vseeno, ko vidiš imena, kdo gre v parlament, se zamislis... Pa ni vazno, iz katere stranke. Katastrofa
jakec1575
27. 05. 2019 08.38
+10
V prejšnjem mandatu sem videl delati Šoltesa, Bogoviča in Fajonovo. Če Tomčevi delam medvedjo uslugo, ne vem. Ostali megla. V tem mandatu se mi zdijo izobrazbeno kredibilni, Brglez, Grošelj, Tomčeva ima izkupnje iz sociale. Fajonova se je usidrala, vendar bi jo zamenjal s kom drugim. Novakova je vseeno toliko državotvorna, da ne bo delovala razdiralno in proti Sloveniji na EU parketu. Zver je enigma. Ne vemo kaj dela. Joveva in Bogovič bomo videli.
korintos23
27. 05. 2019 08.36
+12
SDS 2, SLS 1 poslanec, kaki uspeh je te to? In Bogovič fkup krav z Zverom in Romano ne bo pasel, dedec sploh ni slab. Z populisti se on mešal ne bo.
pravica5
27. 05. 2019 08.41
-6
v primerjavi z ostalimi je to najboljši uspeh v primerjavi z ostalimi strankami.Kakor koli obračač ZMAGA,sprijazni se
vinogradnik33
27. 05. 2019 14.31
+2
Pojma nimaš , kaj je več -1 EU poslanec v SDS ali +2 EU poslanca v LMŠ ali +1 poslanec , skupno 2 za SD !
rottwailer
27. 05. 2019 08.35
+9
kaj so naredili do sedaj za Slovenijo neenotnost in blatenje predvsem pa se jim gre le za dobro plačo in kasneje penzije
CIGU MIGU
27. 05. 2019 08.34
+10
samo da ni orglićarja in upam da ne bo več bolehal po slovenski politiki,ker vsak človek ima svoj domet in čas za penzijo......srečno
sodelujem
27. 05. 2019 08.33
+2
Še malo pa bo.Eu folk počasi spoznava,da mešalci megle in uvozniki mešanega blaga samo zajedajo avtohtono prebivalstvo,ki jim mora to še--plačati--- Kdor ne dela naj ne je ---je lep Slovenski pregovor.!
Recenzor
27. 05. 2019 08.32
-5
Tako kot SMCja- tud LMŠja čez nekaj let tudi za prdec ne bo več
rofo
27. 05. 2019 08.23
+13
Če se pogleda realno,je tudi sds dobil 2 poslanca kot lmš ali sd. Če bi Bogovič kandidiral v stranki sls bi bil prav tako izvoljen,tako da so razni hvalospevi o zmagi sds le pesek v oči....
nnanna
27. 05. 2019 08.22
+11
tudi spajdašenje sđs s sls ne bo dovolj za sestavo prihodnje vlade. najbrž pa bodo v sls kaj kmalu spregledali in odšli na svoje.
BenQurer24
27. 05. 2019 07.37
-5
moj glas je 50 EURO... ko bo kdo rabu naj se javi pa to...
BenQurer24
27. 05. 2019 07.38
-5
anakondabox
27. 05. 2019 07.01
+25
Veseli me, da so v EU prišli poslanci iz različnih polov strank. Ker je Slovenija zelo majhna in je poslancev zgolj 8, je pomembno, da v EU presežejo 'ideološke' delitve med njimi. Povežejo naj se ter dorečejo ENO ZGODBO želja, potreb in izzivov Slovenije. Skrajno nedopustno bi bilo, da mečejo polena drug drugemu, saj s tem sramotijo Slovenijo v EU in v svetu. Pomembno je, da SKUPAJ dorečejo solidarnost, sodelovanje in nove, nam državljanom (ne njim), koristne izzive v EU. S tem bi SLOVENIJA postala tudi prepoznavna država. Predlagam, da teh 8 poslancev vsako leto napravi SKUPNO POROČILO do 27. 5. 2020: kaj so v EU izglasovali in v praksi rešili za dobrobit vseh slovenskih državljanov. Poročilo nam posredujejo preko medijev. To naj se zapiše tudi zakonska podlaga. Končno smo volili poslance zaradi nas in naših interesov in ne radi njihovih 'privatnih' želja po denarju in položaju. Nadalje bi želela, da na 24 ur. razložijo vse te kratice EU strank ter kakšne so njihove temeljne postavke za razrešitev problemov državljanov, ki jih predstavljajo v EU. #rešitve
maršal Broz
27. 05. 2019 07.57
+11
Trije iz SDS-a. Nadaljevanje blatenja, sramotenja in omadeževanja Slovenije se nadaljuje naslednjih 5 let.
HOLAJ SLOVENIJA
27. 05. 2019 07.57
+28
Nikoli ne bodo nastopili enotno,to so na žalost dokazali že v preteklosti,SDS-ovi in Peterle so Slovenijo še tožarili in ji delali sramoto! No vsaj Peterleja ni več v kurniku!
marker1
27. 05. 2019 08.15
-9
Blatenje, sramotenje in omadeževanje Slovenije so posledica slabega vodenja države leve politične strani. Če bi delali dobro, tega ne bi bilo.
jakec1575
27. 05. 2019 08.41
+12
marker, samo pol ne gres ko pi..... tozarit v EU svojo državo. Pol si diseident, ne pa da vleces placo EU poslanca. To se ne dela. Doma bodi kritik, nevzven vsaj ne deluje razdiralno. Sicer je EU poslanec vezan na mandat in ne državo in naceloma lahko misli s svojo glavo, ampak to je misljeno za druzbeno dobro in proti multinacionalkam. Neouksno pa je, da rusis pogajalske dosezke svoje države.
Recenzor
27. 05. 2019 09.44
-3
Oni iz SD so pa vabili begunce k nam - kenede?