EU volitve

Poslanci Evropskega parlamenta ne odgovarjajo nikomur

Ljubljana, 10. 05. 2019 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Projekt Evroposlanci
Komentarji
24

Sodni primer, ki ga je skupina novinarjev iz 28 držav članic EU lanskega septembra izgubila na Evropskem sodišču, meče senco na prihajajoče volitve v Evropski parlament. Po našem mnenju zaradi odločitve Sodišča, da noben državljan EU nima pravice dostopa do dokumentov o nadomestilih za stroške poslancev Evropskega parlamenta, nismo poraženi samo mi, ampak vseh 500 milijonov prebivalcev EU.

Ta odločitev preseneča, saj mnoge države in države članice EU že dovolijo dostop do odhodkov svojih državnih poslancev.

Evropski parlament
Evropski parlament FOTO: Shutterstock
Avtorji: Staffan Dahllöf, Anuška Delić, Nils Mulvad, Susan Mitchell, Minna Knus-Galán, Hans-Martin Tillack, Kristof Clerix, Pavla Holcova, Sara Menafra, Marcos García Rey, Delphine Reuter,  Mark Lee Hunter, Tina Kristan, Tiina Lundel
Dokumenti, ki smo jih zahtevali, so bila dokazila o stroških poslancev med opravljanjem njihove vloge zakonodajalcev. Leta 2019 vsi poslanci prejemajo 4.513 evrov na mesec za vzdrževanje njihove pisarne v matični državi, kadar ne opravljajo svojih dolžnosti v Bruslju in Strasbourgu. To je zgolj dodatek k njihovi plači, ki znaša 8.757,70 evra na mesec, povrnejo pa se jim tudi potni stroški (za letalsko vozovnico poslovnega razreda ali vozovnico za vlak v prvem razredu). In dobijo dnevnico v višini 320 evrov na dan. Nadomestila za pisarno znašajo več kot 40 milijonov evrov na leto.

Naša preiskava v okviru Projekta Evroposlanci (angleško: The MEPs Project) kaže, da mnoge izmed teh pisarn sploh ne obstajajo.

O porabi evroposlancev, ki tako ostaja brez nadzora, je v oddaji 24UR Fokus obsežno poročala novinarka Tina Kristan.

V času našega preiskovanja leta 2017 je bilo samo 53 od 748 tedanjih poslancev pripravljenih predložiti dokumente o dejanskih izdatkih. Nekateri evropski poslanci so nam zaupali, da podpirajo večjo preglednost in da se notranje zavzemajo za uvedbo strožjih pravil. Velika večina pa ima raje status quo. Tretjina poslancev je celo zavrnila razkritje naslova svojih pisarn ali predložila naslove, ki jih ni bilo mogoče najti na zemljevidu, ali preprosto ni odgovorila.

Toliko o preglednosti javnofinančnih odhodkov.

Na naše začudenje je Evropsko sodišče leta 2018 odločilo, da je zavrnitev dostopa do dokumentov upravičena.

Triletno bitko je sklenilo s tem, da je pravica poslancev do zasebnosti pomembnejša od naše pravice javnega dostopa do dokumentov.

Ni nas zanimalo, kolikšen davek plačujejo poslanci ali kako porabijo preostanek svoje plače. Nismo prosili za vpogled v njihova zasebna življenja. Zahtevali smo dostop do dokumentov, na podlagi katerih naj bi Evropski parlament preverjal, ali se javna sredstva porabljajo skladno s predpisi. Sodišče nam je sporočilo, da ta argument ni dovolj za prebitje zidu zasebnosti.

Pravno bitko smo torej izgubili. 

Sledil je še politični odziv.

Večina poslancev je 31. januarja 2019 glasovala v prid spremembe pravil, ki urejajo njihove odhodke. V prihodnosti bo tehnično mogoče, da bodo lahko posamezni poslanci na svojih uradnih spletnih straneh objavili prostovoljno revizijo porabe svojega splošnega nadomestila stroškov (plačila za nacionalno pisarno).

Povedano drugače:

Ni jim treba opraviti revizije.

Ni jim treba utemeljiti stroškov.

Ni jim treba zagotoviti preglednosti porabe nadomestil.

To je največ, kar smo lahko dosegli.

Spričo podnebnih sprememb, vse večjih gospodarskih razlik, razširjenosti utaj davkov, pranja denarja in občutka nemoči med državljani je to, kako politiki vsak mesec porabijo 4.513 evrov, seveda zanemarljiva podrobnost. Če ne bi šlo za načela.

Če naši izvoljeni predstavniki ne čutijo potrebe po tem, da bi odgovarjali za svoja dejanja, ali sploh še obstaja kdo, ki je izvoljen ali na oblasti in se ne želi skrivati za zaveso osebne integritete?

Leta 1999 je bila Evropska komisija, ki ji je predsedoval Jacques Santer, prisiljena v celoti odstopiti. Povod za odstop je bilo razkritje zaupnih dokumentov, iz katerih je bila razvidna zloraba javnih sredstev. Razkriti dokumenti so prišli v roke Evropskemu parlamentu in takratni poslanci so zahtevali temeljito preiskavo.

Naloga petih neodvisnih strokovnjakov je bila postaviti obtožbe pod drobnogled. V svojem končnem poročilu so navedli: "Vse težje je najti osebo, ki bi pokazala vsaj najmanjši čut za odgovornost."

Dvajset let pozneje smo se znašli v podobni situaciji. Vendar tokrat ravno evropski poslanci zavračajo prevzemanje kakršne koli finančne odgovornosti. To je še toliko bolj presenetljivo, ker danes člani Evropske komisije in najvišji uradniki agencij EU objavljajo podrobnosti o svojih potnih stroških.

Mi, novinarji, ki sodelujemo v Projektu Evroposlanci in smo podpisniki tega mnenjskega članka, nimamo skupnega političnega programa. Imamo precej drugačne poglede na prihodnost EU. Kot poročevalci o evropskih zadevah pa imamo skupen cilj: zagotoviti, da bodo izvoljeni predstavniki odgovarjali tako za svoje odločitve kot za svojo porabo davkoplačevalskega denarja.

Kandidati za poslance v Evropskem parlamentu, ki so naklonjeni temu cilju, bi morali biti pripravljeni izraziti svojo zavezanost preglednosti – ne samo v smislu abstraktnega cilja, ampak dejanskega temelja – in začeti z obljubo, da bodo predložili dokazila o tem, kako bodo porabili nadomestilo za nacionalno pisarno.

Kandidatom, ki dajejo prednost drugačnim vrednotam ali ki jih vznejevolji domnevno poseganje novinarjev v njihovo zasebno življenje, seveda ni treba obljubiti ničesar. Ne odgovarjate nam. Odgovarjate le svojim volivcem.

Menili smo, da bo Evropsko sodišče prepoznalo, da je bila naša zahteva podana v duhu interesa demokratične javnosti.

Menili smo, da se bo Evropski parlament pridružil naši zaskrbljenosti in izkoristil to priložnost za okrepitev svoje legitimnosti.

Zmotili smo se. Glede obeh domnev.

Podpisniki, ki sodelujejo v Projektu Evroposlanci, v tem članku izražajo zgolj svoje osebno mnenje. Za več informacij obiščite spletno stran: https://www.ir-d.dk/the-meps-project/

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bus303
12. 05. 2019 09.56
+4
Lep primer je Fajonka, govori eno, dela drugo, dobro kasira in toži drugače misleče.
ateistek
11. 05. 2019 14.43
+5
Financirajo pa jih tudi ljudje, mi delajo za minimalce. Kakšna dekadenca...
resslovenka
11. 05. 2019 10.35
+5
Ohoho... Zlata jama za izvoljene. Lepo je biti evropski poslanec. Sedaj se razume zakaj taka gneča. V primeru naših kandidatov... Mnogo izrečenega, nič smiselno povedanega. Sodeč po prvem soočenju na nacionalki. Vse že slišano. 🤗
Al83
11. 05. 2019 08.53
+5
Facebook ima center za cenzuro namenjen za cenzuriranje med EU volitvami anti-globalističnih in desnih glasov na Facebokoo. "Vojno sobo" so odprli na Irskem in tam bo delovalo na stotine ljudi iz 24ih EU članic, ki bodo noč in dan iskali vsebino, ki ni všeč EU globalistomk in EU komunistom. To nam je EU prinesla. Cenzuro, poplavo migrantov, ki bo samo povečala revščino in kriminal in izgubo vsake suverenosti, ko države niso več drežave ampak samo še province v imperiju. Imperiju, ki ga skrbi samo za blagodej lastnih elit in nam bo vzel vse pravice, ki obstajajo že stoletja, evropo uničil ekonomsko in demografsko samo za korist parih individualov. Ne hvala. Bom raje volil populiste.
oježeš
10. 05. 2019 19.08
+24
To je enako kot pri nas. Poslanci izvoljeni od ljudstva, niso odgovorni nikomur. Pa če to ni kriminal, potem tudi nobena reč ni. Če si izvoljen od ljudstva, si najprej odgovoren do ljudi, če do drugih ne, do tistih, ki so te izvolili, nato pa še države. Drugače volitve niso potrebne in se poslanci tu in pri nas, kar določijo. Me pa zanima, če bomo ljudje, ki volimo poslance, kamorkoli, kdaj dočakali, da bodo poslanci nam tudi odgovorni za svoje delo? Skrajni čas bi že bil.
Karantanija
11. 05. 2019 09.42
+10
Bi moralo biti tako, da bi jih tudi ljudstvo odstranilo, če ne delajo dobro, saj so samo pooblaščenci, poslani od ljudstva! Tako je v vsaki firmi. Če nisi dober, delaš napake in zdrahe - adijo!
anakondabox
10. 05. 2019 18.59
+12
'Velikim' ni potrebno ničesar napraviti, razen da bogastvo kovancev žvenketa v njihovem žepu. #EUžvenket
FolkloraS
10. 05. 2019 17.23
+22
po 6. letih so ugotovili, da celo eden zna igrat orglice!
bojer
10. 05. 2019 18.21
+19
Ampak, s tem igranjem si je prislužil velik del dodatka k pokojnini, ha, ha, ha.
oježeš
10. 05. 2019 19.10
+12
01xxy
10. 05. 2019 19.26
+13
Ja, pozabili ste, da je že dvakrat dobil pred volitvami raka, ki pa ga je vedno s stradanjem premagal. In z orglicami seveda.
aazz
10. 05. 2019 17.13
-6
koker da slo poslanci, sploh levičarji, sploh komu odgovarjajo, razen CK ZKS
smajser1
10. 05. 2019 15.56
+21
... ko. ji k... lahko dobi 320 eur dnevnico...? w. t... f
Alojz69
10. 05. 2019 15.54
+36
To leglo treba cim prej raspustit
bojer
10. 05. 2019 18.17
+8
Kako pa? Gremo iz EU ali, da daš "roko v ogenj" za nekoga, ki ga boš volil. Zna se zgoditi, da te bo tudi ta dal na zelo raztegljivo elastiko.
AkenBosch
10. 05. 2019 15.46
+16
Na tem mestu moram pohvaliti in podpreti sodelujoče in sam projekt; upam le, da bo ljudstvo sčasoma postalo dovolj pametno, da bodo dali svoj glas le politikom, ki so pripravljeni delovati transparentno in bodo dejansko razkrili te podatke. Jaz bom od sedaj naprej vsekakor spremljal tudi to postavko.
brabusednet
10. 05. 2019 14.52
+17
Pri volitvah takih norcev z nobeno odgovornostjo mi niti na misel ne pride,da grem volit.Enako so naše parlamentarne volitve.Erjavec lahko afne gunca leta in leta pa ga še norci zagovarjajo ob interpelaciji.
prvaliga
10. 05. 2019 15.20
+29
to so bogovi nad bogom živijo v lastni državi ostali Evropejci pridno delajo za njih da se oni lahko afnajo na naš račun
HellWolf
10. 05. 2019 14.35
+48
Bruselj je pač Beograd drugo poglavje. Luknja brez dna, denar tajno odteka, lobiranje, nedotakljivi "predstavniki naroda", načrt pomešanja vseh narodov med seboj, prodajanje cenenih pravljic o neki svobodi, zgrešena politika odprtih mej, davki na vsako malenkost in strikten birokratski sistem. In potem se čudijo zaradi vzpona evroskeptičnih strank in formiranje skrajnih desnih strank.
MladostNiNorost
10. 05. 2019 16.51
-2
kontradiktoren si sam sebi. strikten sistem birokracije ni znan zgoraj opisanemu :)
MrKrmar
10. 05. 2019 14.18
+15
Zato pa počnejo neumnosti.
janezov uč
10. 05. 2019 14.05
+37
od mene ne bo nihče dobil glasov, ne v EU parlamentu ne pri nas, ker zadnjih par let ne hodim več na farse imenovane volitve, referendum ipd.
oježeš
10. 05. 2019 19.12
+10
Dokler izvoljeni nimajo nobene odgovornosti do volivcev, so volitve brezpredmetne in le zavajajoč pojav.
Zbujen
14. 05. 2019 13.30
+1
Odgovornost do (samo svojih) volilcev pomeni moč in vpliv, da si še enkrat izvoljen. Pri nas pa taki, ki najbolj jamrajo na svojo plačo, vsakokrat volijo iste b*tle (oz. njihove derivate z novim obrazom).