EU volitve

'Povečevanje volilne udeležbe je tek na dolge proge'

Ljubljana, 27. 05. 2019 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.P. / STA
Komentarji
42

Volilna udeležba na letošnjih evropskih volitvah je po podatkih DVK znašala 28,29 %. Udeležba je v primerjavi s prejšnjimi volitvami višja, čeprav v primerjavi z drugimi EU-državami številka ostaja nizka. Vodja slovenske pisarne Evropskega parlamenta Manja Toplak je s trendom povečevanja zadovoljna in poudarja, da je povečevanje volilne udeležbe tek na dolge proge.

Ob spremljanju izida EU-volitev v novinarskem središču Cankarjevega doma je Manja Toplak, vodja pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, povedala, da jih veseli, da volilna udeležba ne pada več in da se je celo začela dvigovati. "Upam, da se bo tako tudi nadaljevalo," je povedala Toplakova, ki bi si sicer želela, da bi bila volilna udeležba več kot 30-odstotna.

Manja Toplak je vodja pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji.
Manja Toplak je vodja pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji. FOTO: Bobo

"Je pa res, da je še vedno glasoval samo vsak četrti Slovenec, kar je za parlamentarno demokracijo slab znak. Zviševanje volilne udeležbe, povečevanje zavedanja o politični participaciji, o aktivnem državljanstvu, to je tek na dolge proge. Že jutri bomo nadaljevali naša prizadevanja," je dodala.

Letošnje volitve je spremljala kampanja Tokrat grem volit, ki jo je vodil Evropski parlament. V njej je sodelovalo 300 prostovoljcev, med njimi večina mladih. Toplakova je izpostavila tudi sodelovanje več kot 50 znanih Slovencev, ki so v promocijskih filmih spodbujali k udeležbi na volitvah.

Kljub udeležbi mladih v kampanji Toplakova poudarja, da so prav oni glede volilne udeležbe najslabši in da je treba še veliko postoriti. "Ne samo z naše strani, ampak tudi drugih akterjev, od šol, ministrstva do političnih strank," je opozorila.

S kampanjo so ciljali na tiste, ki so proevropski. "Teh je v Sloveniji veliko, tri četrtine Slovencev je proevropskih oziroma se zavedajo, da ima Slovenija koristi od Evropske unije. Ciljali smo na tiste, ki so proevropski, ampak ne hodijo na volitve, ki potrebujejo malo spodbude, da gredo na njih," je pojasnila.

Želeli so spodbuditi tudi udeležbo na predčasnih volitvah. "Ravno zato, ker gredo mnogi, če je lepo vreme, in tokrat je bilo lepo vreme, na Obalo, če preveč dežuje, pa ostanejo doma," je pojasnila. Udeležba na predčasnih volitvah se je, tako Toplakova, povečala za več kot 70 odstotkov. "Kot kaže, so se teh predčasnih volitev udeležili ti, ki bi se verjetno udeležili tudi nedeljskih volitev," je dejala.

Nizka volilna udeležba posledica občutka nepomembnosti glasu?

Glavni razlog za nizko volilno udeležbo slovenska novinarja Gašper Lubej in Bojan Kavčič, ki delata za Al Jazeero in AFP, vidita v občutku nepomembnosti glasu v Evropskem parlamentu. Lubej je poudaril, da ima Slovenija le osem od 751 poslancev. "Očitno je kombinacija tega, da mislijo, da ne vplivajo bistveno na evropsko politiko, hkrati pa moramo tudi upoštevati, da imamo na parlamentarnih volitvah slabo udeležbo. Če imamo na parlamentarnih volitvah 52-odstotno udeležbo, kar je bistveno pod povprečjem Zahodne Evrope, ne moremo pričakovati, da bo na evropskih volitvah visoka udeležba," je pojasnil.

Nižjo volilno udeležbo od nas so imeli samo na Slovaškem.
Nižjo volilno udeležbo od nas so imeli samo na Slovaškem. FOTO: Evropski parlament

Kavčič je izpostavil, da na oceno o (ne)pomembnosti volitev v EP vpliva tudi nezainteresiran odnos politikov. "Mislim, da so naši politiki nezainteresirani za to, kar se dogaja v Evropski uniji in se to odraža tudi na mnenju državljanov. Takrat, ko bodo naši politiki menili, da so v EU pomembni, bo tudi udeležba višja," je povedal.

Dodal je, da EU gledamo skozi denar, ki ga prejemamo, in da ni bilo pozivov volivcem, da bi točno občutili, za kaj gre glas posameznika.

Lubej ocenjuje, da je manjša mobilizacija uspela, kar pripisuje predvsem kampanji, ki jo je imel Evropski parlament. "Malo več debat o EU, brexitu, ljudje so malo začeli razmišljati, kaj pomeni EU, če neka država odide. Ampak očitno je, da Slovenci vendarle niso toliko zainteresirani za volitve," je ugotavljal.

Vsebine tokratne kampanje sicer ocenjujeta kot pričakovane, samo kampanjo pa kot skromno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Teofil
28. 05. 2019 13.00
+1
Neudeležba volitev je protest proti aktualni politiki,ko bo začela demokracija delovati bo tudi volilna udeležba višja,do takrat ko bodo Sloveniji vladale pokvarjene opcije tako z leve in desne pa udeležbe ne bo,Torej Ivan,Mirko,Borče,Dejči,Marjan,Kahl, to je odsev vašega gnilega nesposobnega delovanja AVE
Huraaa
28. 05. 2019 10.48
Edini dosežek izvoljenega kandidata je njegova dobra plača, vse ostalo je farsa ... zato me ni bilo na volitvah ... pa ne, da kandidatom ne privoščim plače
flojdi
27. 05. 2019 14.50
-3
.volitve bi morale biti Obvezne. ( ne tako kot v Vesoljskem bojevniku ; ali pač ?..) . /ampak jaz na volitve ne grem več prej dokler se ne bo dalo Obkrožit OSEBE , ne STRANKE .
borigi
28. 05. 2019 09.01
+1
če bi šel bi videl da so na listi osebe, ker pa nisi pa trobiš neumnosti
iganking
27. 05. 2019 12.12
+7
volit je enako.. kot mešati drek..
jugatneme
27. 05. 2019 11.50
-1
Če se ne gre na volitve je slabo, saj nekako daš glas vsem, tudi tistemu katerega ne maraš. Da bi pa povečali udeležbo na volitvah, pa je morda potrebno kot na nogometnih tekmah, če ni kvalitete tudi novi stadion ne pomaga. Toda ker je v Sloveniji le okoli 1,6 milijona volilni upravičencev, je morda število strank že preveliko da bi bilo več kvalitete - že zmanjkujejo kandidati. Zmanjšati število politikov bi bil obrat v pravo smer.
lilihip
27. 05. 2019 12.12
+5
že št županov ti pove v kakšni državi živimo. lih tu je bil pred kratkim članek o tem New York (mesto!) 8mil prebivalcev 1 župan ;; SLO (država!) manj kot 2mil preb 200+županov
jugatneme
27. 05. 2019 13.02
-1
A to o N.Y. sem jaz nekaj napisal, že dolgo nazaj....
jugatneme
27. 05. 2019 13.04
+0
....hehehehe, nekdo mi je zatolkel minus, očitno je mišljenja da v deželici pod Alpami politikov še ni dovolj.... :)
lilihip
27. 05. 2019 11.48
+6
ko imaš med izbiro eno plesen večjo od druge je vseeno katera te zastopa
borigi
27. 05. 2019 11.44
-2
Če bi omogočili volitve preko interneta, bi bila udeležba bistveno večja.
Hasan
27. 05. 2019 11.40
-1
Tako niska udeležba na volitvah je nerazumna katastrofa.Ok,pustimo imena kandidatk in kandidatov ali,če se samo malo ozremo v zgodovino,"vidimo" da so si ženske komaj izborile volilno pravico.Moški imamo to privilegijo že od prej.Da je pa državljanom popolnoma vseeno kdo zastopa državo in v čigavem imenu trosi traparije izza govorniškega odra,je pa zaskrbljujoče.Ja,po neudeležbi na volitvah pa prične pljuvanje na vse strani in zgražanje,koga imamo tam in tam in kako nič ne dela,....Ja,bi bilo pa dobro,da obstaja odpoklic parlamentarca,ki nič ne dela oz. dela škodo in pljuva po lastni državi v EU-ju.Da ne rečem,da dela za korist tuje države in njenega avtokrata.
štumbamfirer
27. 05. 2019 10.17
+0
nazaj samostojno slovenijo ,ven iz unije,biti ponosni slovenci itd,pa bodo volili vsi
oježeš
27. 05. 2019 09.39
+12
Če bi naši EU poslanci znali in želeli stopiti skupaj in skupaj zastopati interese Slovenije, bi bila volilna udeležba precej višja. Tako pa same politične stranke delajo na tem, da ljudje ne želijo hoditi na volitve, ker v bistvu sploh nihče ne ve kaj tam naši poslanci delajo in kako so uspešni ali neuspešni. Kriva za majhno udeležbo je pa tudi v domači politični sceni in glede na to, da ni politične volje v nobeni stranki, da se prične kriminalcem soditi, kot je treba, ampak, da jih zakoni in sodišča ščitijo. Hitre spremembe zakonov, da se določene neumnosti za nazaj ne sme obravnavati, ker kot, da zakon velja od dneva potrditve zakona naprej in čeprav so zakoni obstajali že takoj po osamosvojitvi, barabije narejene med osvajanjem in po osamosvojitvi niso preganjanje. Kako naj potem človek sodeluje pri tem, da dela sam sebi škodo, politikom pa omogoča rajsko življenje. Še za bolne, ki so nujno potrebni zdravljenja moramo državljani zbirati zamaške, politiki se pri tem delajo nevedne, zavarovalnice ne plačajo, na koncu leta pa se hvalijo z ogromnimi dobički. Kdo želi še naprej take politike, katerim delavni ljudje, ki ustvarjamo denar, niso mar, razen mesec dni pred volitvami.
elrocco77
27. 05. 2019 09.33
+3
Jaz imam volilno pravico nekje od leta 1990 in sem razen enega referenduma ker sem bil v tujini šel vedno na volišče oddat svoj glas. Zavedam se da moj glas sicer ne šteje popolnoma nič, od tega nimam nič (sploh ne Evropskih volitvah kjer šteje še manj od nič) ampak grem, ker je to pač moja pravica. Vsaj razburjam se potem lahko ko gledam kakšni veleumi vodijo našo državo in EU....:))
omega _v6
27. 05. 2019 09.33
+16
V Sloveniji ne gremo volit zato,ker smo siti LAŽNJIVCEV na oblasti!! Sramotno je,da je povprečna plača v državi 1900 evrov več kot polovica ljudi pa ne zasluži niti 1000 evrov!! Hvala za takšno demokracijo!! Ta država je povsem zanič saj je razpon pokojnin od več 1000 evrov pa do 300 evrov in še celo majn!! Ljudje so siti teh nepoštenih politikov,ki ne vejo drugega kot dvigovati davke in trošarine ter seveda polniti lastne žepe!! Spomnim se kako je Mesec udrihal po poslanskih plačah in jih hotel znižati na zajamčene pa si poglejte sedaj vzel bi še več,če bi mu kdo ponudil!! Slovenija je sramota demikracije zato se ljudje ne podajo na volitve!! Na eni strani ogromno revežev na drugi pa precej bogatašev,ki lepo živijo z nakradenim!!
brabusednet
27. 05. 2019 09.29
+11
Pri nas so volitve,kot če v pest primeš drek in vonjaš na kateri strani pesti bolj smrdi.
jakec1575
27. 05. 2019 09.01
+0
Pravica voliti je najvisja mozna pravica svobode, ki smo jo zelo hitro pozabili od razpada Jugoslavije. Resnično žalostno. Nabor kandidatov je kot je. Zakaj ljudje vidijo samo parlamentarne stranke z etabliranimi obrazi, ne vem. Dejstvo je, da psiholosko delujejo reci tako. Veckrat ko vidis obraz, bolj mu zaupas. li je to res ali ne, ni vazno. ne steje program, le vidnost. za EU kandidate bi dal oceno 3,8/5. Kar se tice udelezbe bi pa uvedel obvezno udelezbo na volitvah, kot to imajo v nekaterih državah. Oddaj neveljavno glasovnico ampak volitev se moras udeleziti. Vpeljal bi tudi sistem rangiranja kandidatov. Torej, da lahko volis za več kandidatov, ki jih rangiras. Vendar je to poseg v volivni sistem verjetno prehud. kakorkoli, kdor misli, da ne more doseci sprememb ima natanko prav toliko kot tisti, ki misli, da jih lahko. v to kar verjames, to se ti v zivljenju udejstvuje. Slovenija ima lahko zelo velik vpliv, ce tako hoce. mora pa imeti zato super kandidate.
Porednež
27. 05. 2019 08.57
+15
Na volitve ne grem, ker so na voljo sama gnila jabolka.
anakondabox
27. 05. 2019 08.50
+1
Volilna udeležba ni odvisna samo od volivcev, pač pa pa tudi od delegatov strank in uresničljivega zastopanja programskih načel. Končno smo izvolili delegate za uresničitev našega dostojnega, varnega življenja in ne za njihov prestiž. Izvoljeni so za argumentirano zastopanje, spoštljivega bivanja državljanov in državljank Slovenije: enakopravnost vseh slojev in ne le elit; ustrezni materialni prihodki, ne v razliki 1:15; migracije katere morajo z enotnim načrtom reševati vse stranke EU; arbitraža; podnebne spremembe-KONKRETNO. Zato in ne zaradi manjših ploh, je bila volilna udeležba katastrofalna. Saj lahko zgolj 'utopično' upamo (pretekle izkušnje), da bo to udejanjeno. Smo na repu EU lestvice po volitvah. In potem se stekle še pohvale, da smo povečali volilno udeležbo za 2%. #analiza
jakec1575
27. 05. 2019 08.55
+0
na volitve vseeno lahko gres. ce pritisnes na svojega kandidata bo piskal, kot ti reces. pisi mu pisma in maile vsak dan. mogoce ne prvi ampak 100 se ga bo prijel. ne iti na volitve, das prostor ekstremnezem, da zmagajo, ker ti imajo vedno stabilno vlado. S tvojim nacinom razmisljanja se je zacela 2 svetovna vojna in predvojno dogajanje v evropi. poleg gospodarske krize seveda.
Morana7
27. 05. 2019 09.10
+9
anakonda 1.200.000 ljudi ni šlo volit včeraj in to ni nič al kaj? Politiki je to jasno zato pa svorajo po svoje, ker se praktično ne rabijo trudit za teh slabih 500.000, ki gredo volit...
BenQurer24
27. 05. 2019 08.45
+5
Sploh pa ne verjamem da je šel vsak 3tji volt.
brabusednet
27. 05. 2019 08.45
+15
Ko bo politika poskrbela za standarde,ki veljajo v Avstriji,Nemčiji,Franciji in severnih državah bo več volilcev udeleženih.Tam so standardi višji,kar se tiče politike,prava,življenski in ostali.Za udeležbo na volitvah je zaslužna isključno politika in politiki.Ob politiki,ki ja polovico naroda na robu preživetja pač postane apatičen.Ob neštetih aferah,krajah,korupciji na vseh področjih,kršenju človekovih pravic,nespoštovanju odločb ustavnega sodišča,krivosodju in še in še.Ko bo politika to uredila pa bo narod bolj verjel v politiko in politike.Se,kdo vpraša zakaj je v post komunističnih državah tako slaba udeležba.Zato,ker je polno korupcije,krivic in ostale svinjarije.Pa nobene sankcije političnim veljakom.
BenQurer24
27. 05. 2019 08.43
+1
bravo hrvaška je 1.
korintos23
27. 05. 2019 08.33
-1
Na volitve ne hodijo ker nimajo časa, tu pa cele dneve cvilijo kako jim je hudo.