EU volitve

Protievropske stranke lahko postanejo druga največja skupina v EP

Bruselj, 23. 04. 2019 16.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Protievropske stranke lahko z okoli 35 odstotki sedežev postanejo druga največja skupina v naslednjem Evropskem parlamentu, kar pomeni velik izziv za sodelovanje tradicionalnih proevropskih sil, ugotavljajo avtorji poročila, ki ga je v Bruslju objavil evropski think tank European Council on Foreign Relations.

Ne glede na sodelovanje Združenega kraljestva na volitvah se zdi verjetno, da protievropske stranke postanejo druga največja skupina v Evropskem parlamentu; delež sedežev naj bi povečale s sedanjih 30 na okoli 35 odstotkov, ugotavljajo avtorji poročila, med njimi profesor politologije na London School of Economics and Political Science Simon Hix.

Stališča protievropskih strank postajajo zmernejša

Protievropske stranke so po navedbah avtorjev sicer zelo raznolika skupina, njihove prioritete ukoreninjene v nacionalni politiki in njihova zmožnost sodelovanja nikakor ni zajamčena, a vendar Hix izpostavlja, da si je njihovo sodelovanje danes laže zamisliti kot pred petimi leti.

Poročilo temelji na podatkih iz raziskave, ki jo je februarja in marca opravil YouGov za ECFR v 14 članicah unije, ki predstavljajo 80 odstotkov sedežev v Evropskem parlamentu. Slovenije ni med njimi. Objavil jo je ECFR v sklopu projekta Unlock Europe's Majority, katerega cilj je boj proti vzponu protievropskih sil.

Ena od bistvenih razlik je v tem, da so njihova stališča zmernejša, na primer niso kategorično proti EU oziroma za izstop njihove države iz EU. Vodja italijanske Lige Matteo Salvini, ki je pred dnevi v Milanu napovedal koalicijo desnih strank za evropske volitve, na primer trdi, da se zavzema za "razumno" EU in da želijo spremeniti pravila igre.

To po navedbah avtorjev poročila kliče k spremembam v sodelovanju tradicionalnih proevropskih sil. Velika koalicija desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) in socialdemokratov (S&D) prvič ne bo več imela več kot polovice sedežev - raziskave ji napovedujejo okoli 43 odstotkov sedežev, zato bo ključno sodelovanje z liberalci (Alde) in Zelenimi.

Vloga Britancev bo v bitki idej med proevropskimi in protievropskimi silami po navedbah avtorjev poročila bistvena, saj njihovo sodelovanje na volitvah krepi argument protievropskih sil, da se EU ne da reformirati.
Vloga Britancev bo v bitki idej med proevropskimi in protievropskimi silami po navedbah avtorjev poročila bistvena, saj njihovo sodelovanje na volitvah krepi argument protievropskih sil, da se EU ne da reformirati. FOTO: AP

Pomembno je, da se tradicionalne stranke enotno predstavijo kot simboli sprememb v okolju, v katerem se bodo protievropske stranke predstavljale kot branilke statusa quo v Evropi, saj v primeru močnega tabora protievropskih strank in razdeljenega tabora proevropskih strank grozi nevarnost ohromitve v jedru EU, menijo avtorji poročila.

Naslednji evropski parlament naj bi bil izredno razdrobljen

Proevropske stranke bi se morale osredotočiti na vprašanja, s katerimi se mora ukvarjati Evropa po volitvah, ne na institucije EU, še izpostavljajo. Med ključnimi vprašanji so po njihovih ugotovitvah cenovno dostopna stanovanja, vključujoča gospodarska rast, socialna integracija, boj proti korupciji in podnebnim spremembam.

Stranke in liste, ki se bodo potegovale za sedeže v Evropskem parlamentu, pred začetkom volilne kampanje in potekom roka za vložitev kandidatur stopnjujejo svoje predvolilne aktivnosti.

Ključno vprašanje je, ali bo desni blok nova politična sila ali se bodo mladi proevropski volivci mobilizirali okoli optimistične in napredne vizije Evrope, izpostavlja Hix. Napoveduje, da bo naslednji Evropski parlament izjemno razdrobljen, z radikalno različnimi vizijami Evrope, ki se bodo med seboj borile za vpliv.

Vloga Združenega kraljestva bo v bitki idej med proevropskimi in protievropskimi silami po navedbah avtorjev poročila bistvena, saj sodelovanje Britancev na volitvah krepi argument protievropskih sil, da se EU ne da reformirati, češ da je Združeno kraljestvo želelo oditi iz kluba, pa mu tega niso dovolili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

scipio
24. 04. 2019 11.19
-1
Evropski parlament je bil ustanovljen za graditev EU, ne pa za njeno demontažo. Sem mislil, da so se Evropska Ljudstva od starih Trojancev (ne mislim teh naših s krofi in gibanicami) in njihovih napak s konjem vendarle kaj naučili. Protievropske stranke, vse to mi deluje kot le še eno nasillje manjšin nad večino, od proticepilnega, protivetrnim elektro lobijem naprej in vse do homofobov. Od razpada EU bodo največ imeli Kitajci, Amerikanci, Rusi, Turki in Iranci, ne nujno v tem vrstnem redu. A zagotovo mi tukaj v Sloveniji ne bomo imeli od tega nič, da bo jasno.
sodelujem
24. 04. 2019 10.34
+3
Proti evropske???Samo tisti ki jih proti evropske skupine uvažajo pod izgovorom neke pomoči.... Sem mislil,da smo v Evropi....
medvedJEkriv
24. 04. 2019 08.49
+7
Nobeno cesarstvo ni bilo večno, pa tudi eu ne bo.
pravica5
24. 04. 2019 07.30
+12
kakšen naslov protievropske stranke !!! :))) saj niste normalni
intel1
23. 04. 2019 20.19
+12
ljudje ne nasedat hocjo samo vase glaso e za lagodno zivljenje i. da bodo flancal saj smo izvoljenci ljudstva, mojag glasu ne bodo dobili
Schnitzel
23. 04. 2019 19.11
-19
Kaj imajo protievropske stranke za delat v evropskem parlamentu?
prerojeni_vzviseni_toncek
23. 04. 2019 18.42
+12
umetna globalistična tvorba "evropska unija" mora čimprej razpast. države morajo biti suverene
gz9999
24. 04. 2019 07.35
-1
Brez EU bi nas Američani, Rusi in Kitajci pojedli.
sodelujem
24. 04. 2019 10.35
+3
Manandi
23. 04. 2019 18.34
+48
Men se zdi, da ravno tiste stranke ki se deklarirajo za Evropske so Fašistične, genocidne do Evropejcev, njihove kulture, narodov in vršijo genocid ter nasilno Islamizacijo.
Manandi
23. 04. 2019 18.34
+23
Da vse kar ti pravijo, da je proti Evropsko je dobro za Evropo, narode Evrope in kulturni obstoj.
Bolfenk2
23. 04. 2019 18.14
+27
Voliti Jelenčiča ali Brščiča, to je sedaj vprašanje. Vse ostalo je multikulti.
Zmaga Ukrajini ..
23. 04. 2019 21.07
-3
Res,... ta dva bi znala "zablestet". Kako že gre tista.... : "Za Dob spremni".
sakala1
23. 04. 2019 18.13
+9
Na to temo bi lahko Šarec kej odigrau k se je stem prej ukvarjal
Freedomforall
23. 04. 2019 18.10
+14
Zdruzenemu kraljestvu preprecuje iztop njihov parlament ne eu
Zmaga Ukrajini ..
23. 04. 2019 21.09
+3
Ti moram stisnit pluse ++++++, ker opažam, da je razum in doslednost v komentarjih čedalje redkejša dobrina:)
Bolfenk2
23. 04. 2019 18.02
+73
Ne vem zakaj stranke, ki se zavzemajo za Evropo brez ilegalnih migrantov, Evropo svobodnih narodov, Evropo, ki bo ohranila svojo civilizacijo imenujete protievropske stranke. Te stranke so luč razuma na koncu tunela.
Rotter
23. 04. 2019 18.14
+10
Zato, ker te stranke za vse po spisku krivijo za Evropo, predvsem ko si morajo oprati roke za štalo, ki so jo naredili v domači državi. Pa da smo na jasnem, sem za Evropo brez ilegalnih migrantov.
Schnitzel
23. 04. 2019 18.25
+1
Talent212
23. 04. 2019 18.47
+36
Ker se globalistična elita takih strank boji. Globalistična agenda je da se Evropo oziroma zahod uniči, z uničevanjem kulture, sprejemanje migrantov, obstoj tisočih spolov, porast komunističnih idej, mentalno bolnim ljudem se več ne pomaga, ampak se jih podpira in oglašuje kako je to dobro (primer: veliko ljudi se ima za živali). Vse kar vodi v propad družbe. Kar je proti tej agendi se takoj označi za anti, proti, celo nacistični pridevniki pridejo zraven.
Zmaga Ukrajini ..
23. 04. 2019 21.16
+4
Bolfenk,... nekaj dni nazaj je Žižek rekel približno takole: "Sem pesimist. Sicer vidim luč na koncu tunela, ampak to so luči od vlaka, ki prihaja nasproti". In mislim, da tudi ti gledaš luči od vlaka:). Kar pa se tiče tvojih ostalih navedb, je pa dejstvo, da je probleme potrebno reševati, ker pač sami od sebe izginili ne bodo. In tu nastopi problem "evropskega vrtičkarstva". Orban ne bi vzel nobenega migranta, zaprl bi meje, Združeno kraljestvo bi odšlo iz EU, vendar se v svojih vrstah ne zmorejo poenotiti kako naj bi to storili, Italija bi se šla novodobni fašizem, itd. Verjetno živiš v skupnosti s partnerjem/partnerko,... in gotovo veš, da se je v skupnosti potrebno prilagajati, sicer ne bo uspešna. Prav tako je potrebno videti tudi dolžnosti, ne samo pravice in ugodnosti. In dokler bodo države članice rinile vsaka zase in delale izključno za svoj vrtiček ter izvajale nacionalizem v vseh segmentih družbe, skupnost ne more biti ne vem kako uspešna. Tako preprosto je to.
pravica5
24. 04. 2019 07.24
+3
pravica5
24. 04. 2019 07.28
+6
Comanche, in kdo se komu prilagaja, kdo komu vsiljuje svoje ideje in jih realizira brez dogovorov, vse nekaj na silo. Če pa ni po njihovem si pa naci onalist, fa šist in kaj vem kaj še vse!! Le komunisti so OK. :)))
Zmaga Ukrajini ..
24. 04. 2019 09.55
+2
Ne vem kaj ti ni jasno, ker je zadeva v bistvu zelo preprosta - če si se vključil v skupnost, potem boš pač moral tudi živeti po "pravilih" skupnosti. Če ti pa to ne ustreza, pa izstopi iz te skupnosti, se loči, itd. In ne vem kdo komu "vsiljuje" svoje ideje. Če ti ne pašejo, še enkrat.... IZSTOPI, SE LOČI, ODIDI,...Če pa misliš, da boš koristil samo pravice - enotni skupni trg, s prostim pretokom ljudi, blaga, storitev, kapitala, si se pa zmotil. Ker cena za to "ugodje" je tista, ki ti jo narekuje skupnost. Če ne zmoreš uvideti, da Evropa potrebuje več EU, torej boljše povezovanje, enotno zunanjo politiko, lastno vojsko EU, itd., potem ti res ni pomoči. Ker oslabljena EU je v velikem interesu ZDA, Rusije, Kitajske, itd. Najbrž to ni ravno veliko presenečenje, ali ne?
User416781
23. 04. 2019 18.02
-6
To pa je paradoks - protievropsks stranka druga najmočnejša v Evropskem parlamentu...podobno kot bi žagal vejo na kateri sediš...
Borec21
23. 04. 2019 17.53
+20
Od EU imamo samo še regulativo in stroške
User416781
23. 04. 2019 18.04
-13
...napiše nekdo, ki nima pojma kaj EU sploh je...
Rotter
23. 04. 2019 18.15
+15
70% našega izvoza gre v EU države. Vsi naši problemi so domačega izvora, ne evropskega. Vključno s črpanjem evropskih sredstev, ko smo že pri tem. Do zdaj so jih naši vrli, sposobni domači politiki uspeli počrpati vsega 20%.