EU volitve

Volivci so povedali svoje. Kaj zdaj?

Bruselj, 27. 05. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropske volitve so mimo, glasovi bolj ali manj prešteti in do prvega zasedanja novoizvoljenega sklica Evropskega parlamenta je še dober mesec, ki bo na evropskem političnem parketu zelo živahen. Že v nekaj dneh bodo stekli pogovori, kdo bo zasedel vodilne položaje v EU, oblikovati se bodo začele tudi politične skupine. Sledi predvidena časovnica dogajanja po volitvah.

Evropske volitve so mimo.
Evropske volitve so mimo. FOTO: AP

28. maj – Potekal bo sestanek konference predsednikov Evropskega parlamenta, na kateri bo ta skušal zagotoviti večino v podporo enemu od vodilnih kandidatov za predsedniški položaj v Evropski komisiji.

Novoizvoljene poslance čaka kar nekaj prilagajanja in učenja. Kako se znajti v mestu, najsi bo to Bruselj ali Strasbourg, kako navigirati med hodniki, pisarnami in dvoranami Evropskega parlamenta, kako glasovati? Prišlekom so za prvo silo spisali navodila za uporabo Parlamenta. Preverili so jih kolegi na Dejstvih. 

28. maj  Voditelji članic EU se bodo sešli na izrednem srečanju, na katerem bodo sprožili proces imenovanj na visoke položaje v institucijah EU.

29. maj  V Bruslju bo potekalo zasedanje evropskih poslancev Evropske ljudske stranke (EPP).

junij – V Evropskem parlamentu bo steklo oblikovanje političnih skupin, v katere se na osnovi svojega političnega prepričanja združujejo evropski poslanci. Pogoj za vzpostavitev skupine je najmanj 25 evropskih poslancev iz najmanj četrtine članic EU.

11. junij  V Bruslju se bodo sešli evropski poslanci iz vrst socialdemokratov (S&D).

20. junij – Redno junijsko zasedanje Evropskega sveta, na katerem se bodo voditelji članic EU morda že dogovorili o kandidatu za novega predsednika Evropske komisije. Predsednika Komisije v skladu s pogodbo EU predlagajo voditelji članic unije s kvalificirano večino ob upoštevanju izida volitev.

1. julij  Izteče se mandat Evropskega parlamenta v obdobju 20142019.

Novi sklic Evropskega parlamenta se bo prvič sešel 2. julija.
Novi sklic Evropskega parlamenta se bo prvič sešel 2. julija. FOTO: Evropski parlament

2. julij  V Strasbourgu se bo na ustanovnem zasedanju zbral Evropski parlament. Poslanci bodo na zasedanju izvolili novega predsednika.

15. julij  Začelo se bo drugo plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem bi poslanci lahko izvolili novega predsednika Evropske komisije. Parlament predsednika Komisije, ki ga predlaga Evropski svet, izvoli z absolutno večino.

september/oktober – V Evropskem parlamentu bodo predvidoma potekala zaslišanja kandidatov za evropske komisarje, ki jih bodo predlagale članice EU. Evropski parlament bo nato na plenarnem zasedanju potrjeval celotno komisarsko ekipo.

31. oktober  Mandat se bo iztekel zdajšnji Evropski komisiji in njenemu predsedniku Jean-Claudu Junckerju. To je tudi datum, do katerega naj bi Velika Britanija zapustila EU.

30. november  Iztekel se bo mandat predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
27. 05. 2019 11.42
Nekaj se mora dogajat,da upravičijo bajne plače
anakondabox
27. 05. 2019 10.08
+4
Volivci so res povedali svoje. Po številu udeležbe so bili na zadnjem mestu v EU. Izpred petih let so jo povečali samo za 2%. Kdo bi se moral zamisliti stranke s svojimi delegati ali volivci. Mi smo že dobro premislili, preden smo šli na volitve, zato bi bilo pametno da o tem razmišljajo tudi stranke. Kaj je bilo krivo za nizko udeležbo: nedorečen, abstraktno, spisan program; slaba neargumentirana predstavitev; predlagani kandidati, ki ne ustrezajo merilom ljudstva; dosedanje (slabe) izkušnje, ko njihov glas ni bil slišan in prepoznaven... PROSIM, DA SE TE EVALVACIJE, PREKO MEDIJEV, KONKRETNO PREDSTAVIJO LJUDSTVU. Da ne bodo potem jamrali, da njihovega programa nihče ne bere. Odgovorni ste nam in ne samim sebi ter zato tudi bogato plačani. #hvala
TolstojV
27. 05. 2019 09.28
+2
Za EU parlament je velika izguba da v njej ne bosta sedela sodobna briljantna politika Franc Kangler in Marjan Podobnik. Zdaj že večni volilni udeleženec dupleški ex šerif Franclj in njegov kamarad Podobnik žal ne bosta zastopala svojih volivcev v Bruslju, Francelj je svoje volivce sicer snubil na Pagu in z srcem po Sloveniji! Ta nujno potrebuje volilno terapijo oz. spet neke volitve, ki se jih tako srčno rad udeležuje kakopak sodeluje na prav vseh volitvah, ki potekajo kdaj po Sloveniji. Manjka jima sicer nekaj samokritičnosti iz katere bi lahko razbrala, da ju volivci preprosto ne marajo več. Dupleški Francelj je res nadležno bitje enako Podobnik raje se naj posveča prašičereji, lubenicam in senu, to je edina dejavnost, ki mu zares leži, Podobnik pa spet piščančji farmi!