EU volitve

Črni oblaki nad slovensko desno sredino. Razlog? Spor med Orbanom in Webrom

Ljubljana, 07. 05. 2019 18.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anže Božič/Veronika Lavrenčič
Komentarji
164

Zaradi spora med Viktorjem Orbanom in Manfredom Webrom v Evropski ljudski stranki so se slovenske stranke desne sredine znašle v precepu: na čigavo stran se bodo postavile? SDS je podporo že obljubila Webru, ki so ga ob nedavnem obisku Slovenije pompozno prevažali s helikopterjem. Tudi nosilka liste NSi Ljudmila Novak brez oklevanja stopi na stran zmernih prozahodnih koservativnih sil.

Nad domačo desnosredinsko opozicijo se nabirajo črni oblaki zaradi razkola med Viktorjem Orbanom in Manfredom Webrom na evropskem političnem parketu. Slovenske članice Evropske ljudske stranke (EPP), med katerimi so SDS, SLS in NSi, ki jim ankete napovedujejo dober rezultat ali celo zmago na evropskih volitvah, so v resnem precepu: ali podpreti proevropskega Nemca, ki so ga že izglasovali za vodilnega kandidata stranke za vodenje Evropske komisije, ali pa se raje obrniti k madžarskemu avtokratu in njegovi radikalni politiki, ki prinaša rekordne volilne rezultate.

Manfred Weber
Manfred Weber FOTO: AP

Komaj so v Evropski ljudski stranki premostili vse večje razlike na liniji vzhod-zahod oziroma na relaciji Viktor Orban in Jean-Claude Juncker ter problem pred evropskimi volitvami nekako pometli pod preprogo, že je znova počilo.

"Kaj bi storili, če za izvolitev na mesto predsednika Evropske komisije potrebovali glasove desno populistične Orbanove stranke Fidesz?," je novinar v intervjuju vprašal Manfreda Webra. Kandidat EPP za predsednika Evropske komisije mu je odgovoril: "Potem tega ne bi sprejel. Ker nočem biti z glasovi desnice. Želim biti kandidat sredine."

SDS je podporo že obljubila Webru, ki so ga ob nedavnem obisku Slovenije pompozno prevažali s helikopterjem.
SDS je podporo že obljubila Webru, ki so ga ob nedavnem obisku Slovenije pompozno prevažali s helikopterjem. FOTO: POP TV

Na Webrov odgovor se je nato odzval tudi madžarski premier Orban. "Če nekdo užali državo na tak način, potem premier te države ne more podpirati kandidature takega moža." Omenjen odziv pa zdaj v precep potiska prve favorite evropskih volitev, in pred majskim glasovanjem zanje pomeni, kot je za oddajo 24UR komentiral nosilec evropske liste SDS+SLS Milan Zver, "nič dobrega". SDS je namreč že obljubila podporo Webru, ki so ga ob nedavnem obisku Slovenije pompozno prevažali s helikopterjem.

Takole so Manfreda Webra ob nedavnem obisku Slovenije v SDS pompozno prevažali s helikopterjem.
Takole so Manfreda Webra ob nedavnem obisku Slovenije v SDS pompozno prevažali s helikopterjem. FOTO: POP TV

Po drugi strani je Janez Janša zvest zaveznik Viktorja Orbana, Madžarska pa ljubezen vrača z vzdrževanjem strankarskih medijev SDS. Nedavno je prvak SDS tudi izposloval odložitev izključitve kotroverzne, a pri volivcih všečne Fidesz iz EPP, kar so tudi skupaj proslavili.

Janez Janša, Milan Zver in Viktor Orban na skupni fotografiji.
Janez Janša, Milan Zver in Viktor Orban na skupni fotografiji. FOTO: POP TV

"Žal nam je, da je do tega prišlo. Da je mogoče tudi Manfred Veber prehitro zavrnil možnost, da bi upošteval glasove tudi madžarskih glasov. Mi podpiramo oba v evropski ljudski stranki," je še poudaril Zver. Med podobnim kladivom in nakovalom so tudi v SLS. "K sreči se mi ni potrebno postavljati v vlogo tega razsodnika. Mislim, da so zadaj strasti malce razvnete, ker smo pač v volilni kampanji," pa je zadevo komentiral Franc Bogovič, kandidat na evropski listi SDS+SLS.

Nosilka liste NSi Ljudmila Novak.
Nosilka liste NSi Ljudmila Novak. FOTO: POP TV

Na tej točki pa se pokaže jasna razlika med domačimi EPP-jevci. Nosilka liste NSi Ljudmila Novak brez oklevanja stopi na stran zmernih prozahodnih koservativnih sil. "NSi že od vsega začetka podpira Manfreda Webra kot špicen kandidata EPP. To je človek vrednot, dialoga, sodelovanja."

Vsi na domači desnici sicer upajo, da se bo konflikt reševal po volitvah z aktivacijo treh modecev: Hermana Van Rompuya, Wolfganga Schüsella in Hansa-Gerta Pötteringa. Slednji je ravno danes obiskal Ljubljano in na vprašanja, ali se spor sploh še lahko konča drugače kot z razhodom, raje ni odgovarjal.

Orban pa se je prejšnji teden sicer sestal z italijanskim populistom Matteom Salvinijem in tako še razpihal ugibanja, da bi lahko po volitvah skupaj sestavila skrajno desni suverenistični blok na osi Rim-Budimpešta.

Obisk italijanskega notranjega ministra in presednika stranke Liga Mattea Salvinija pri madžarskem premieru Viktorju Orbanu.
Obisk italijanskega notranjega ministra in presednika stranke Liga Mattea Salvinija pri madžarskem premieru Viktorju Orbanu. FOTO: AP
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (164)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
27. 02. 2020 18.44
+2
ko je stranka sds gostila webra ,so ga naložili v helikopter in leteli nad slovenijo, janša mu je nenehno govoril,:"kako daleč ti nese oko je moje in in nekaj malega od cerkve".narod je pa preko hipotekarnih kreditiv izgubil vse premoženje. in weber je bil z videnim zelo zadovoljen.
Frane Šajn
27. 02. 2020 17.06
+2
Zgoraj si oglejte pojem človeške nesnage Italijanskega in Madžarskega naci/faci smetišča. Komur ob tem ne obreme ima jaklen želodec prevlečen "z rostfrei prevleko!"
leond1
27. 02. 2020 20.56
-2
katera nesnaga si pa ti frane morda šajnova nesnaga
Frane Šajn
27. 02. 2020 16.59
+3
Tista trojica Zver Orban in žalostni Jnez je pa pojem podna od podna v Evopski politiki.
Jožajoža
27. 02. 2020 16.33
+11
lahko je njim,ki v sloveniji ne živijo. kaj bo pa z nami, slovenci s poreklom,ki smo v sloveniji že več rodov,ki nismo kolaborirali v argentino,peru ali avstralijo in so se leta 91 vrnili kot "osvoboditelji"slovenije. pred kom so jo osvobodili?????
Frane Šajn
27. 02. 2020 17.02
+3
Joža ne daj se zmesti nismo se kot potomci naših očetov posrali ne pred Musollinijem , ne pred Hitlerjem in ne pred Rupnikovo bando, pa bi se zdaj!? Jih nesemo na ta malmu v sam center tega zla od koder ga širijo.
Jožajoža
27. 02. 2020 18.37
hvala za vzpodbudne besede. samo,midva sva premala, da bi se borila z mlini na veter.
pravica5
10. 05. 2019 08.43
-9
Kako je levim težko priznati da je vse v ku.....
Frane Šajn
27. 02. 2020 17.03
+3
To očitno samo ti veš?, ker si tam že celo živlčljenje in ne moreš ne naprej in ne nazaj večno ujet v desnem spermovodu!
wolfterier
08. 05. 2019 15.55
-2
Zakaj pa slovensko,Weber je Nemec,Orban pa Mađar,a ne.
Mega100
08. 05. 2019 15.37
-7
Jakna crna
08. 05. 2019 14.35
+5
Vidim, da se pritožujete nad politiki na celem spektru na levem ali desnem, kritizirati in stokati nad trenutnim stanjem je lahko, rad bi slišal konkretne predloge in rešitve.
wolfterier
08. 05. 2019 15.56
-9
Frane Šajn
27. 02. 2020 17.08
+2
RibicTine
08. 05. 2019 14.27
-8
Preusmerjanje s problemov s katerimi se sooča Slovenija. Medtem ko slovenski narod vsak dan gara in komaj preživi mesec, vi objavljate takšne neumnosti. Poročajte raje o levi mafiji, ki nam uničuje državo!!!
ValterUdovernik
08. 05. 2019 14.46
+0
vinogradnik33
08. 05. 2019 13.51
+21
Skrajna desnica Slovenije ( SDS ) je konglomerat nepotešenih nekdanjih komunistov ,ki so se zaradi neuspehov pri napredovanjih in članstvu , obrnili proti poštenju , lastnemu narodu in lastni državi , zato paktirajo s skrajnimi nacionalističnimi strankami in avtokratskimi liderji , pri njih iščejo moralno in finančno pomoč .
wolfterier
08. 05. 2019 15.57
-10
vinogradnik33
08. 05. 2019 16.02
+11
Šmarnica bi zagotovo vam svečkarjem pripomogla k resnici ( in vino veritas !).
wolfterier
08. 05. 2019 16.25
-5
vinogradnik33
08. 05. 2019 17.02
+8
Malinha
08. 05. 2019 13.30
+5
"Ko so puritanci na koncilu v Konstanci tožili nad pregrešnim življenju papežev in jadikovali o nujnosti nravstvene reforme, jih je kardinal Pierre d'Ailly nahrulil: "Samo hudič v lastni osebi lahko reši katoliško cerkev," - sam dodajam: in desnico - "vi pa zahtevate angele". Samo tatvina lahko reši lastnino, kriva prisega religijo, bastardstvo družino, nered red!"
prolek
08. 05. 2019 13.04
+12
SĐS in Jansza bi prodali Slovenijo za pest forintov ali bosanskih mark, ni panike.
Zbujen
09. 05. 2019 10.07
-2
Naši levi so jo pa že: v 22 letih vladanja. Zato nas prehitevajo EU države, ki smo se jim včasih smejali.
Zmaga Ukrajini ..
08. 05. 2019 12.49
+20
Odgovor na vprašanje: ZAKAJ NOBEN PAMETEN VOLIVEC NE BO VOLIL SDS STRANKE: Janko Lorenci (Mladina) je pred štirimi leti zapisal: »Novinar Valenčič je ostro opozoril na bolno nesorazmerje – ekstremisti in njihove povezave s SDS se puščajo pri miru in tolerirajo, novinarje, ki to razkrivajo, pa preganjajo. Naša zunajpolitična skrajna desnica se zdi sama po sebi še razmeroma šibka. Vendar je za SDS idealen kanonenfuter – stranka z njim širi vrste svojih volivcev in ga s svojim delovanjem (hujskanjem) hkrati ustvarja na novo. V Sloveniji ne more nastati močna nova skrajno desna stranka – ker je tu že SDS. Njena zveza z neonacistično skupino »Kri in čast« ni nikakršno naključje, naravna je. SDS je kombinacija trde neoliberalnosti, izrazite nedemokratičnosti in drobnih lopovščin. Vsa stranka kot cunje na strašilu visi na osebnosti Janeza Janše, ki ve, da vse Slovenije ne more osvojiti, zato vztrajno cepi politiko in družbo na dvoje: ima svoje goreče volivce, svoje veterane, svoje medije, svoj del gospodarstva,… SDS je zelo specifična stranka, nekakšna rokovnjaško-ekstremistična tvorba brez vsakih zadržkov. Drobna sveža ilustracija tega je gnusni Janšev tvit, s katerim je Valenčiča zašpecal CII kot potencialnega terorista. Kako je mogoče, da taka SDS ostaja del etablirane politike? Eno je, da je družbo zastrupljala postopoma. Tako so se standardi zniževali počasi, skoraj neopazno, norosti postopoma postajale samoumevne, z rameni se skomiga celo ob tem, da je Janša pravnomočno obsojen kriminalec na svobodi, da laže, kot pes teče, in da je, veliki patriot, k nam, v Slovenijo, klical trojko, ki mesari po jugu EU« (J. Lorenci, Mladina). Tu dodajam še njihove zadnje lopovščine s kreditom pri članici bosanske mafije, to poslovanje pa so naše oblasti preiskovale zaradi suma pranja denarja, fiktivnega poslovanja, davčnih utaj ter ponarejanja dokumentov. Đuđićeva naj bi delovala kot del dobro organizirane združbe, ki naj bi preko slamnatih podjetij odpirala bančne račune, kamor naj bi prihajal denar neznanega izvora. Pa še tale cvetka: Bujanec, ki je Janšo že gostil tudi v svoji oddaji, je znan hrvaški televizijski voditelj in eden najvidnejših predstavnikov ustaških stališč. Na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja je bil obetaven član podmladka HDZ, a tam ni bil zaželen. Leta 1994 je namreč za revijo Globus poziral v nacistični vojaški uniformi ter v intervjuju razlagal, da so nemški neonacisti do Srbov »prezirljivi«, medtem ko Hrvate vidijo kot »sebi sorodno in bližnjo raso, kot ljudi, ki so jim intelektualno in borbeno dorasli« (Mladina). Kako torej lahko rečemo takšnim strankam, ki izkazujejo izrazito fašistične manire ter izdajajo lastni narod (klic trojke ni bil njihova edina izdaja naroda, bili so še stalno nagajanje in oviranje slovenske vlade tudi pri vprašanju arbitraže, kjer se znajo Hrvati odlično poenotiti in zato so tudi bistveno uspešnejši v čezmejnih sporih, ter tudi raznih drugih vprašanjih, kjer so redno hodili prat umazano perilo v Bruselj. Njihovo paktiranje z Orbanom (se spomnite, Juncker ga je imenoval »diktator«), povezave z Generacijo identitete, itd., so njihov modus operandi. Z Generacijo identitete je bil po poročanju nemškega tednika Der Spiegel povezan tudi eden od vojakov, ki so ga leta 2017 v Nemčiji aretirali zaradi načrtovanih atentatov na vidnejše nemške politike in ljudi, ki so aktivni na področju migracij. Mimogrede, s tem gibanjem je imel finančne povezave tudi terorist (beli supremacist), ki je na Novi Zelandiji umoril 50 muslimanov. Za "domoljubjem" se očitno skriva sovraštvo. Gre pravzaprav za novo različico rasistične ideologije, ki so jo v tridesetih letih prejšnjega stoletja širili nacisti (siol). Vse navedeno lahko najdete na spletu. Če hočete spremembe, pojdite na volitve in volite tiste stranke, ki niso fašistične in izdajalske celo do lastnega naroda. Redno hodite na voli
Zmaga Ukrajini ..
08. 05. 2019 12.50
+15
... Redno hodite na volitve (tako na evropske, kot nacionalne) in izberite stranko, ki spoštuje evropske vrednote, ne pa strank, ki narod razdvajajo, širijo sovraštvo, rasizem in fašizem. Ne pozabite, Janšev načrt je spraviti slovenske oblasti v težave, pa naj nas stane kar hoče (Dimitrij Rupel, 1995). Ali je treba še kaj dodati?
muci007
08. 05. 2019 12.54
-4
.... strinjam se, da ne volite nobenih ekstremističnih strank, ne levih ne desnih, ne tistih, ki podpirajo masovne migracije v EU...
muci007
08. 05. 2019 12.47
+10
Definitivno Zvera jaz in prijatelji ne bomo volili.
Hrenko
08. 05. 2019 12.29
-5
Logično, da je naša Merkelčka, torej Ljudmila Novak podprla Webera, ker je enkrat dejal, da ni tako strikten s proti-migrantsko politiko. Ženska se je pečala s Fajonovo glede tiste žice na meji, 'gliha vkup štriha'. Bi pa bilo za desnico najbolj pametno, da se podpre oba, ampak se ne postavi na eno specifično stran. Očitno NSi le ni tako inteligentna.
wolfterier
08. 05. 2019 16.27
-4
Za krave molzti so dovolj inteligentni,Ljudmila pa Tonin,a ne.
Hasan
08. 05. 2019 12.13
+8
Pa saj je vseeno kam se pripopajo,ker itak ne delajo za korist lastne države.Ponavljam-vsak izvoljen član SDS-a je poslanec manj za Slovenijo.
muci007
08. 05. 2019 12.46
-4
prolek
08. 05. 2019 12.08
+6
Za SDS ni panike-kjer bo korist, tam je Jansza.
Hrenko
08. 05. 2019 12.29
-7
Kjer je korist, tam je SD, to nekako velja že 10 let.
nnanna
08. 05. 2019 11.42
+12
izdajstvo v genih!
ROMELS
08. 05. 2019 11.07
+3
Črni oblaki nad slovenijo! Toča bo. Boste videli.
scipio
08. 05. 2019 10.06
+10
Orban in Salvini. Dva velika prijatelja Slovenije in Slovencev! Nova južna desničarska nacionalistična os. Iz tega utegne res še kaj nastati. Berite o madžarih med drugo svetovno vojno, o tem na katero stran so se vpisali. O italijanskem mussoliniju in njegovih pa itak že vse vemo, lahko pa tudi vprašate naše Primorce, ki so njihovih daril že bili deležni, o tem tudi mogoče kakšnega starega Ljubljančana. Kam se utegnejo obrniti hrvati je glede na isti njihov potek zgodovine, njihovo NDH in ustaštvo tudi dokaj predvidljivo. Spet smo v krasni soseščini, ki nam malim Slovencem s svojim desničarskim nacional populizmom želi tako kot v slavni preteklosti samo dobro in najboljše in še več, saj ima Orban tudi med našimi domoljubi vendar že zdaj toliko dobrih prijateljev in častilcev, kako bo šele, ko bo svoj vpliv v teh krajih dokončno uveljavil, če mu boste pridno pomagali, da spleza visoko.