Gospodarstvo

Ukrep Banke Slovenije bo znižal gospodarsko rast za 90 milijonov evrov letno

Ljubljana, 15. 11. 2019 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaostritev pogojev za podeljevanje kreditov bo znižala nominalno gospodarsko rast za okoli 90 milijonov evrov letno, ob ukrepu Banke Slovenije, proti kateremu so ostro nastopili že mladi, premier Šarec in Trgovinska zbornica, sedaj opozarjajo še v Gospodarski zbornici Slovenije.

Ukrepi Banke Slovenije za zajezitev rasti potrošniškega kreditiranja bodo znižali nominalno gospodarsko rast za okoli 90 milijonov evrov letno, so ocenili na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Kot so poudarili, se je rast v trgovini na drobno že septembra znatno upočasnila.

'Slovenska gospodinjstva skoraj še enkrat manj zadolžena od povprečja EU'

Kot so v fokusnem komentarju zapisali na GZS, je bila rast potrošniških posojil od leta 2015 do danes res 50-odstotna, a je gledano skozi obdobje celotnega poslovnega cikla mogoče ugotoviti, da je delež vseh bančnih posojil gospodinjstvom ostal bolj ali manj nespremenjen pri 23 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP).

Merjeno s primerjavo celotnega finančnega dolga gospodinjstev glede na BDP, ki poleg bančnih posojil vključuje tudi lizinge in druge posojilodajalce, je zadolženost slovenskih gospodinjstev lani narasla na 27 odstotkov. Na ravni EU v povprečju znaša 53 odstotkov, na ravni srednjeevropskih držav (Češka, Nemčija, Avstrija) pa okoli 45 odstotkov.

"Tako lahko na podlagi teh objektivnih podatkov zaključimo, da so slovenska gospodinjstva skoraj še enkrat manj zadolžena od povprečja EU. Za slovenske banke gospodinjstva niso bila nikoli tvegani del poslovanja. Zgolj pri 1,8 odstotka posojil prebivalstvo zamuja s plačili več kot 90 dni. Ta delež v celotnem poslovnem ciklu ni nikoli presegel petih odstotkov - niti v letih, ko je stopnja anketne brezposelnosti presegla deset odstotkov," so poudarili.

Gledano z vidika razmerja med zadolženostjo gospodinjstev in razpoložljivim dohodkom pa je po navedbah zbornice mogoče ugotoviti, da ima povprečno evropsko gospodinjstvo toliko dolga, da ga lahko odplača z letnim dohodkom, povprečno slovensko pa ga lahko odplača celo v manj kot pol leta.

S 1. novembrom je kreditno nesposobnih postalo 300.000 Slovenk in Slovencev.
S 1. novembrom je kreditno nesposobnih postalo 300.000 Slovenk in Slovencev. FOTO: Shutterstock

'Dolžniška zavora bo znižala nominalno gospodarsko rast za okoli 90 milijonov evrov na letni ravni'

"Problematičnost ukrepa Banke Slovenije je v tem, da ne upošteva neenakomerne dinamike posojilne dejavnosti ter ukrepov, ki so vezani na minimalno bruto plačo in vzdrževane člane, kar resnično omejuje kreditno sposobnost gospodinjstev pri bankah. Dvig minimalne plače v naslednjem letu za več kot šest odstotkov bo dodatno povečal število tistih, ki niso kreditno sposobni, kljub njihovim višjim neto prejemkom," so opozorili na zbornici.

Prihodek v trgovini na drobno brez motornih goriv se je v septembru po njihovih navedbah realno povečal za 1,3 odstotka. S tem se je znižala rast na 4,1 odstotka v prvih devetih mesecih. Nižja rast kljub dobremu stanju na trgu dela izdatno vpliva na upočasnjeno rast gospodarstva, saj zasebna potrošnja predstavlja 52 odstotkov slovenskega BDP.

"Pri analitiki GZS ocenjujemo, da bo dolžniška zavora znižala nominalno gospodarsko rast za okoli 90 milijonov evrov na letni ravni, kar odraža tisti del potrošnikov, ki alternative ne bodo iskali pri posrednikih drugih vrst posojil," so še dodali.

Mladi, Šarec, Trgovinska zbornica ostro proti ukrepu Banke Slovenije 

Spomnimo, da je Banka Slovenije s 1. novembrom zaostrila pogoje, pod katerimi bodo banke po novem podeljevale potrošniške kredite - ukrep, ki je sprožil številne kritike in s katerim je kreditno nesposobnih postalo 300.000 Slovenk in Slovencev. Premier Marjan Šarec je tako izpostavil, da zaradi tega ukrepa mladi in manj premožni ne bodo nikoli prišli do svojega stanovanja. ''Najlažje je omejiti dostop do kreditov in se izgovarjati na finančno stabilnost. Gre za pretirano omejevalno naravo enostranskega ukrepa, brez strokovne razprave in brez iskanja prave rešitve. Tu se vidi, da zaposleni na Banki Slovenije nimajo stika z realnostjo in z ljudmi.'' 

Ostro so se odzvali tudi mladi, ki bodo, predvsem tisti, ki že imajo otroke, težje prišli do lastnega doma. Povprečna plača, ki letos znaša 1.092 evrov neto, je namreč po novem premalo, da bi lahko najeli kredit. Ogorčeni so bili tudi v Trgovinski zbornici, kjer so opozarjali, da se bo potrošnja zmanjšala. 

Na drugi strani je Banka Slovenije trdno vztrajala pri ukrepu. "Če zdaj dovolimo, da banke dajejo posojila ljudem, ki kredite že zdaj težko odplačujejo, kako jih bodo potem odplačali v prihodnosti, ko se bo gospodarska rast obrnila navzdol," je v oddaji 24U ZVEČER dejal guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. "To je zatiskanje oči pred realnostjo in temelj finančne nestabilnosti." 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (166)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muci007
20. 11. 2019 11.53
+0
Tisti z minimalno plačo tudi pred ukrepom Banke Slovenije ni dobil kredita.
muci007
20. 11. 2019 11.52
-2
Prvo, naj NLB takoj vrne v proračun preplačano bančno luknjo in naj namenijo del denarja za gradnjo stanovanj za mlade.
korintos23
22. 01. 2020 12.44
Abrams
17. 11. 2019 21.10
+6
Ne morem verjet, še vedno isto. Če bi bili ti politiki, ki vam to nenehno plačujejo, da objavljata, sposobni, bi razmišljali kako ljudem ponuditi stanovanja, pa ne prestiž. Prestiž si bodo kupili, ko bodo imeli dovolj denarja. Možnosti je veliko. Od poceni gradnje, do vrstnih hiš in malih stanovanjskih naselji. Samo malo se je potrebno stegnit.
heartbreaker
17. 11. 2019 09.28
+6
potemtakem tudi agenti za nepremičnine izgubijo službo. Začnite iskat nove službe.
Naglič
17. 11. 2019 08.56
+4
Konec je lepega! Recesija je prestavila v tretjo prestavo.
oberzajebant
16. 11. 2019 10.00
+10
Vsak nov guverner, ki pride na novo eksperimentira in naredi neko novo s....e, prebivalci pa to vedno na nek način plačujemo. Če bo res upadel državni budžet, bomo verjetno spet mi krivi.....mali državljani, guverner, pa bo za nagrasdo dobil visoko odpravnino za poslovni uspeh......najmanj dobro plačano mesto v kakšni evropski bančni instituciji.
ne rabimo predsednika
23. 11. 2019 07.17
NEZAKONITO ODPRAVNINO, torej je ukradel denar
Klotilda H
16. 11. 2019 09.59
+6
TOČNO JE JASNO, KAJ JE IN KAJ NI PRISTOJNOST BANKE SLOVENIJE!!! ta debata je povsem brez smisla.
McSurfer
16. 11. 2019 09.51
+1
SLO državljani naj bi imeli v bankah 2 milijardi € depozitov. Od tega denarja banke nimajo zaslužka. Prihranke je potrebno začeti trošiti, da denar pride na trg, potem pa zopet po starem. Kredit na kredit in s tem obresti, zaslužek bankam. To je tudi eden izmed razlogov, če ne kar ključen.
oberzajebant
16. 11. 2019 10.07
+3
Se srinjam in dodajam....denar iz depozitov bodo potegnili tisti, ki ga imajo.....tiste, predvsem mlajše, ki imajo življenje še pred seboj, pa so zabili še v večjo buglo....sa,j če so do sedaj imeli minimalno možnost, da si usmerijo življenje, so jo ti znanstveniki v NB uničili.
antilevi?ar
17. 11. 2019 12.15
+3
Ta denar banke na bančnem trgu posojajo tudi do 30% dnevno, tako, da banke z našim depozitom ustvarjajo presežke. Ker imajo presežke jih regulator kaznuje, ker preveč zadržujejo denar v banki, denar mora krožiti. Ko imaš ti na banki vezan depozit za eno leto, banka ve, da v enem letu ga ne boš dvigal, ta denar pa posoja okoli in lepo služi, tebi da mrvico, če pa ga ne posoja jo tepe regulator-od tukaj ideje po ležarnini.
grgrgr
16. 11. 2019 09.32
+8
Kaj če bi tale Boštjan malo delil svojo placo, buhtl en, namesto da se norca dela iz tistih ki niti 10x manjse plače nimajo.
Zsolt1
16. 11. 2019 08.33
+10
Zakaj je bila Banka Slovenije tiho, ko je g. Arhar in njegova avstrijska banka prodajal toksične stanovanjske kredite v chf klavzuli!? Ali mogoče zaradi izredno ugodnih kreditov zaposlenih na Banki Slovenije??
Zdene Iskra
15. 11. 2019 21.37
+2
"Problematičnost ukrepa Banke Slovenije je v tem, da ne upošteva .... SIVE EKONOMIJE!
bojer
15. 11. 2019 20.22
+8
Vse bolj se mi dozdeva, da je bilo to eno veliko poleno pod noge sedanji vladi. Ni niti sprejemljivo niti logično, da se taki ukrepi, ki se navezujejo na različne dejavnike v državi sprejemajo tako enostransko brez usklajevanj na državni ravni. Menda smo še država, ali pač?
antilevi?ar
15. 11. 2019 18.23
+6
Pred dobrimi 14 dnevi sem napovedoval odpuščanja v NKBM,.in dejansko so včeraj napovedali, da bo kreditnega poslovanja manj in bodo morali odpuščat.
antilevi?ar
15. 11. 2019 18.21
+6
Samo izdanih kreditov bo najmanj za 70 MIO manj,..torej bo učinek na gospodarstvo bistveno višji. Kolikšen je pa težko reči saj ukrep ima večstranski učinek. Še tisti, ki je imel možnost jo nebo izkoristil, ker bo prestrašeno opazoval kaj se dogaja,.do spomladi je ta učinek nespametno napovedovat.
Crostini
15. 11. 2019 18.09
+27
Ta ukrep Banke Slovenije je nekaj takega, kot če DARS oceni, da je zjutraj na cestah močno povečan promet in zato omeji najvišjo dovoljeno hitrost ter s tem poskrbi za varnost na cesti. Vlada nima tu kaj težit. Odgovornost vlade je, da poveča konkurenčnost gospodarstva, pomaga povečati produktivnost, zmanjša davke, naredi bolj učinkovito državo, omogoči lažjo, cenejšo in hitrejšo gradnjo (zmanjša dajatve in birokratske postopke za gradnjo), omogoči podjetništvo, ki bo generiralo delovna meta za mlade itd. To je naloga vlade. A nobena vlada (ne leve ne desne) niso naredile nič dosti v tej smeri. Za vsako vlado je pač najlažje, če samo gobezda, troši davke, krade kjer se da in nič ne naredi. Neumni ljudje pa se kregajo okoli levih-desnih, naših-njihovih, partizanov-domobrancev, medtem ko jih levičarji kradejo z levo roko, desničarji pa desno. V resnici pa nas vsi politiki nategujejo kot zajce. Ljudjem in podjetjem na koncu ne ostane drugega, kot da se zadolžijo do grla in s svojim zadolževanjem potem poskušajo reševati probleme, ki bi jih v resnici morala rešiti vlada. Ampak, puf ni rešitev. Rešitev so višje plače in višja kupna moč. Tega pa v Sloveniji nimamo zaradi vseh nesposobnih vlad, ki jih zanima samo polnjenje lastnih žepov in prodajanje všečnih floskul za množice.
jung
15. 11. 2019 18.51
+5
ne rabimo predsednika
23. 11. 2019 07.28
ja že v redu, ampak kdo je ustvaril bančno luknjo
josco
15. 11. 2019 17.43
+1
Edino pravilno. Nekontrolirana gospodarska rast lahko vodi samo v propad
antilevi?ar
15. 11. 2019 18.26
+6
Hmm, zanimivo, očitno to, ker delaš povzroča propad države, kajne? Enako bi rekli, da nekontrolirano omejevanje gospodarske rasti vodi v razcvet države?
Supervillain
15. 11. 2019 16.44
+10
Čestitke za neumne odločitve.Lp
Sonja Rihter
15. 11. 2019 13.56
+7
To pomeni, da bodo plače rasle počasneje kot pa obresti.
antilevi?ar
15. 11. 2019 18.29
+3
Da, temu je vedno bilo tako. Eno ni povezano z drugim. Obresti so kazni posojilojemalcem, ker banke kopičijo denar in ga ne znajo ponujati trgu. Mednarodne banke z obrestmi silijo banke v hitrejši obtok denarja.
korintos23
15. 11. 2019 12.49
+3
Pravite da so Avstrijci boljši pri vsem od nas, zadolženi pa do satana, kako to?
Uporabnik113189
15. 11. 2019 12.52
+33
darmr
15. 11. 2019 13.03
-9
Kaj bleješ avstrijski delavc ima 1200eur kaj ti ni jaasno korupcije skor nič..
korintos23
15. 11. 2019 13.44
+9
Avstrijci so poštenjaki, samo pri mesu jih je malo podneslo.
Uporabnik113189
15. 11. 2019 12.40
+24
Prispevek razumem kot glas gospodarstva v naši državi, predvsem tujih trgovcev in bančnikov, ki si želijo, da bi našega potrošnika obrali do gole kože.. Jasno da so proti ukrepom banke Slovenije, saj gre za njihove profite.. Kot bi objavili, da so oškodovani, ker je epidemija gripe, ljudje ne hodijo v trgovine ampak se zdravijo v postelji, cela Slovenija bo v nekaj dneh privarčevala 90 milijonov, ali 45 EUR na glavo. Brez skrbi, prej ali slej jih bodo zapravili, kako ste nestrpni. Pohlep? Zakaj terjate od ljudi naj zapravijo več kot zaslužijo?
Uporabnik113189
15. 11. 2019 12.44
+9
Ali drugače, 45 EUR na glavo na letni ravni bodo oškodovani. Se je sedaj komu odprlo, da vaš zaničevani kovanec za evro ni nepomemben? Zelo natančno so izračunali za koliko bodo oškodovani ker bomo posamezniki nekaj eur na leto privarčevali..
korintos23
15. 11. 2019 12.47
+3
Kaj te moti če jaz vzamem pri tuji banki kredit, pod boljšimi pogoji, potem pa ta denar doma v Sloveniji potrošim? Samo se mi zdi da gužve ne bo, tuji krediti so nerodna zadeva, eni še sedaj jokajo.
Uporabnik113189
15. 11. 2019 12.50
+0
V bistvu me ne moti, vse dokler nisi moj sosed, ki se je zakreditiral in ga rubijo, pa kitajc ali kosovar upuje tvojo hišo in imam z njim problem.. Vse dokler moraš jesti vsak dan travo in ne prodajaš, pa me ne moti, kar si si izbral to si dobil. kazen pač mora biti vzgojna..
Krematorij666
15. 11. 2019 13.13
+8
Klasik...kot sosed se brigaj zase. Takšen sosed kot ti je mojemu kolegu onemogočal renovacijo hiše, ker sta že od nekdaj preblizu in mu ni dal soglasja. Namesto, da bi se sosed brigal zase je toliko časa mešal drek, da je dobil enakovredne sosede. Hišo je prodal dolenjski manjšini on pa kupil drugo, sebi primernejšo... Ne boš verjel, ta sosed se mu sedaj celo smili a prej ga tudi videti ni mogel več...
trunck
15. 11. 2019 13.22
+2
Imeti SDS-ovca za soseda je slabše kot imeti kogarkoli za soseda. Jaz ga k sreči nimam. Še najmanj kar se lahko zgodi je to, da si večkrat na leto na sodišču.
Uporabnik113189
15. 11. 2019 13.32
+2
khm, Krematorij, no vidiš sam si napisal, kaj se zgodi, če se naselijo "manjšinci". To ni več samo privatna težava.
korintos23
15. 11. 2019 13.46
+2
Klasik, če pa vzameš domači kredit pa do tega ne pride?
Krematorij666
15. 11. 2019 13.47
+0
Klasik...je, jaz moram recimo menjati streho in grušt. Imam kapital a če ga nebi imel bi lahko kvečjemu prodal bajto predno propade in si kupil manjšo. Dejansko bi bilo še bolj idealno zame, ker mi je ta prevelika. Pa pustimo to, če nebi imel denarja bi rabil kredit. Če ga ne dobim bi torej izberem prodajo, sosed pa dobi kar dobi. In verjemi mi, največ možnosti je da dobi sladoledarsko družino ali pa lastnika ki jo bo preuredil za oddajo sob. Pri nas je ogromno povpraševanje po sobah zaradi uvožene delovne sile. Več možnosti je, da dobiš nezaželenega soseda z neodobritvijo kredita kot z rubežem zaradi neplačevanja...
antilevi?ar
15. 11. 2019 18.31
+2
Vsi se bojite tega SDS enako kot so se otroci bali grimovih pravljic. Očitno vidite enoroge vsepovsod.
CURVANORD Zanetti
15. 11. 2019 19.49
+4
Ce imata Kosovar in Kitajec denar, naj kupita, ti ce si pa ne zelis teh sosedov kupi vse parcele okrog tebe pa bos imel mir, ce si bogat bos dobil kljub ukrepom bank kredit🤪