FIT 24UR

BLOG: Pet krivcev za bolečine v želodcu

Kranj, 09. 04. 2023 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
3

Bolečine v želodcu so pogosta težava, s katero se srečuje večina od nas. Vendar pa v nekaterih primerih lahko postanejo pogoste, hude in kronične, kar je lahko znak nekega resnejšega stanja. Bolečine v želodcu lahko povzročijo različni dejavniki, zato je pomembno, da se zavedamo, kaj so najpogostejši "krivci" za te bolečine. V tokratnem prispevku se bom dotaknil pet najpogostejših razlogov za bolečine v želodcu.

Živila, ki povzročajo prebavne težave

Eden najpogostejših vzrokov za bolečine v želodcu so živila, ki povzročajo prebavne težave. Nekatera živila, kot so stročnice, brokoli, čebula in česen, lahko povzročijo napenjanje, krče in bolečine v trebuhu. Prav tako ne smemo pozabiti na živila, kot so ocvrta hrana, pretirano začinjena hrana, kava, alkohol in gazirane pijače, ki lahko dražijo želodčno sluznico in povzročijo zgago, bolečine v želodcu ter razne druge prebavne težave. 

Bakterija Helicobacter pylori

Helicobacter pylori je bakterija, ki je tudi mene v preteklosti dodobra namučila. Gre za bakterijo, ki se lahko naseli v želodčni sluznici in povzroča kronično vnetje želodca. To vnetje lahko povzroči bolečine v želodcu, slabost, bruhanje in zgago. Okužba s to bakterijo je pogostejša pri ljudeh, ki imajo kronične prebavne težave, kot so razjede želodca in dvanajstnika. 

Stres 

Stres lahko vpliva na prebavni sistem in povzroči bolečine v želodcu. Ko smo pod stresom, se naše telo odziva z izločanjem adrenalina in kortizola, kar lahko vpliva na delovanje prebavnega sistema. To lahko povzroči motnje v prebavnem sistemu, vključno z zaprtjem, drisko in bolečinami v želodcu. 

Sindrom razdražljivega črevesja 

Sindrom razdražljivega črevesja je motnja prebavnega sistema, ki povzroča bolečine v trebuhu, napihnjenost, drisko ali zaprtje. To stanje se običajno pojavi pri ljudeh, ki imajo občutljiv prebavni sistem ali so pod stresom. Čeprav  naj ne bi šlo za nevarno bolezen, lahko ta povzroča dolgotrajne težave, ki ljudem grenijo življenje. 

Razjede želodca in dvanajstnika

Razjede želodca in dvanajstnika so boleče rane, ki se pojavijo na notranji steni želodca ali dvanajstnika. Te rane se lahko pojavijo zaradi prekomernega izločanja kisline v želodcu ali okužbe s Helicobacter pylori. Simptomi razjed želodca in dvanajstnika vključujejo bolečine v želodcu, slabost, bruhanje, izgubo apetita in izgubo telesne teže. 

Pretirana uporaba zdravil, ki zmanjšuje nivo želodčne kisline, nas žal le še dodatno uničuje.
Pretirana uporaba zdravil, ki zmanjšuje nivo želodčne kisline, nas žal le še dodatno uničuje. FOTO: Shutterstock

Kako lahko preprečimo bolečine v želodcu? 

Poleg tega, da se zavedamo najpogostejših krivcev za bolečine v želodcu, lahko sprejmemo tudi nekatere ukrepe za preprečevanje teh težav. Tukaj je nekaj nasvetov, kako lahko preprečite bolečine v želodcu:

Izbirajte hrano, ki ne povzroča prebavnih težav. Če vam nekatera hrana povzroča težave, jo izločite ali vsaj zmanjšajte njen vnos. To so živila, na katera ste morda alergični ali občutljivi, kot so pšenica ali oreščki. Tudi preveč sadja ali preveč ogljikovih hidratov, če imate intoleranco na fruktozo – fruktoze ne morete dobro prebaviti (sladkor, ki ga pogosto najdemo v medu, sadju in nekateri zelenjavi). Pijače in živila, ki vsebujejo mlečne izdelke, če imate intoleranco na laktozo. Izogibajte se tudi citrusom in paradižniku.

Uživajte uravnoteženo prehrano, ki vsebuje dovolj vlaknin.

Hidracija!  Vnos zadostne količine tekočine vam bo pomagal pri prebavi in preprečil zaprtje.

Opustite kajenje.

Izogibajte se prenajedanju.

Redno se gibajte, izogibajte se sedečemu načinu življenja.

Zmanjšajte stres in poskrbite za dovolj počitka.

Večina želodčnih težav izvira iz nečesa, kar je težko dopovedati večini ljudi, saj smo bili desetletja zavedeni in napačno usmerjani. Zgaga, kislina, spahovanje, želodčna bakterija helicobacter plyori ... za vse to je po mnenju mnogih strokovnjakov kriva želodčna kislina. Pa ni. Krivec je pravzaprav premalo želodčne kisline!

Pretirana uporaba zdravil, ki zmanjšuje nivo želodčne kisline, nas žal le še dodatno uničuje. Vem, težko je verjeti. Še posebej, ker večina strokovnjakov iz dneva v dan ponavlja, da imamo presežek kisline in seveda potem "navadni smrtnik" skoči v lekarno in misli, da mu bo "bonbonček" proti kislini pomagal. Pa mu žal ne. Ustvari le še dodaten kaos v želodcu.

Želodčna kislina igra pomembno vlogo pri prebavi hrane in uničevanju bakterij ter drugih patogenov, ki bi lahko povzročili okužbo. Poskrbite torej za optimalni nivo želodčne kisline in se dodobra prepričajte, ali imate res preveč kisline. O tem sem že veliko pisal, med drugim tudi, kako si pomagati optimizirati nivo želodčne kisline. 

Pri težavah z želodcem si pomagajte tudi s: 

- korenino sladkega korena, ki lahko zmanjša bolečino in poveča izločanje želodčne sluzi ter deluje proti ulkusu (deluje proti bakterijam, ki povzročajo razjede, Helicobacter pylori),

- črno kumino lahko uporabljamo za zdravljenje slabosti, vetrov, driske in griže oziroma dizenterije (resne prebavne okužbe črevesja),

- listom bazilike,

- ingverjem, ki ima antiulkusne, antibakterijske, antispazmatične in protivnetne lastnosti,

- poprovo meto,

- sokom aloe vera,

- čaji (kamilica, poprova meta ali korenina ingverja),

- jabolčnim kisom za pomiritev razdraženega želodca, z medom ali brez,

- grenčico (pogosto kombinacija, kot so cimet, koromač, meta in ingver).

Zaključek 

Bolečine v želodcu so lahko zelo neprijetne in vplivajo na naše vsakodnevno življenje. Pomembno je, da se vsi skupaj zavedamo svojega prehranskega in življenjskega sloga ter sprejemamo ukrepe za preprečevanje težav s prebavo. Zavedajte se, da bolečine v želodcu lahko dejansko izvirajo tudi iz bližnjih organov, kot so žolčnik, črevesje ali trebušna slinavka. Včasih pa so bolečine v želodcu povezane z določeno hrano ali zaužitjem alkohola in drog. Naštel sem le nekaj možnih vzrokov, včasih gre lahko še za hujša stanja in zato je zelo pomembno, da se pokažete zdravniku, preden si sami postavljate diagnozo.

Poskrbite za svoje zdravje in dobro počutje. Zdrav življenjski slog in celostni pristop k zdravljenju lahko pomagata pri preprečevanju bolečin v želodcu in izboljšanju vašega prebavnega zdravja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WD40
10. 04. 2023 14.48
+1
Jutri bo se slabse ket bodo ves zegen pojedli,svobodnjakom in levakom bo pa se huje,ker so se na skrivaj basali
ivan z Doba
09. 04. 2023 19.43
+1
Predvsem jejte in ne žrite!
Nick.Mason
09. 04. 2023 17.16
+1
Ali na kratko,uporabljajte zdravo kmečko pamet