FIT 24UR

BLOG: S katerimi živili v boj proti atopijskemu dermatitisu?

Ljubljana, 30. 08. 2020 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
10

Atopijski dermatitis je kožna bolezen, ki prizadene vse več otrok in odraslih. Vzrok za njen nastanek ni povsem znan, bolniki pa naj bi imeli motnje v presnovi nekaterih maščobnih kislin. Katerih živil se je torej bolje izogibati in katera so tista, ki pripomorejo k bolj zdravi koži?

Pred dnevi sem na Facebooku objavil res žalostno zgodbo malega junaka Miloša, ki se bori s hudo dedno boleznijo bulozno epidermolizo. Ta prizadene kožo, ki je zaradi bolezni krhka, kot so 'metuljeva krila'. Zgodba se me je res dotaknila in si sploh ne morem predstavljati, kako je živeti s takšno boleznijo. Edino, kar lahko naredim, je, da vas vse prav lepo prosim, da si na Viziti preberete celotno zgodbo in na kakršen koli način pomagate podpreti njegovo mamo, ki je primorana svojemu sinčku nuditi vsakodnevno 24-urno oskrbo.

Vsem se opravičujem, če vas je ta uvod zmotil, saj ne bom pisal na to temo, a enostavno sem čutil, da moram to deliti z vami. Res se mi zdi izjemno pomembno, da se ta zgodba dotakne čim večjega števila src in da se poskuša mami samohranilki in njenemu junaku z našo pomočjo vsaj malo olepšati to kruto življenje.

Kot sem omenil, ne bom pisal o bulozni epidermolizi, temveč o sorodni temi, atopijskemu dermatitisu, za katero sem dobil navdih prav zahvaljujoč malemu Milošu.

Atopijskega dermatitisa je v zadnjem času čedalje več. Bolezen se praviloma začne v prvem letu življenja in je pri otrocih kar pogosta. Kljub razširjenosti pa še vedno nihče ne more točno razložiti vzrokov za njen nastanek.

Gre za nadležno kožno bolezen otrok kot tudi odraslih, na katero vplivajo dednost, psihična struktura in odzivnost posameznika ter alergije oziroma intolerance na določena živila. Bolniki, ki imajo atopijski dermatitis, naj bi imeli motnje v presnovi esencialnih maščobnih kislin, predvsem gama linolenske maščobne kisline.

Kako si pri atopijskem dermatitisu pomagati s hrano?

Skrb za črevesje vam bo zelo pomagala pri zdravju kože. Mnogi se tega ne zavedajo, vendar sta zdravje in kakovost kože močno povezana z zdravjem črevesja. Zato skorajda vedno priporočam jemanje visokokakovostnih probiotikov za zagotovitev optimalnega zdravja črevesja. Fermentirana hrana je tudi več kot dobrodošla,a žal se pri večini ljudi bolj redko znajde na krožnikih.

Izogibanje pšenici in drugim živilom, ki vsebujejo gluten, bi bil tudi eden prvih korakov, ki bi ga jaz svetoval.

Z zmanjšanjem zaužite količine sladkorja pa boste poskrbeli za normaliziranje ravni inzulina, kar bo lahko vplivalo na zmanjšanje vseh vnetnih stanj, ki jih imate, vključno z vnetji na koži. Nepravilno nihanje sladkorja in inzulina v krvi pa med drugim s seboj prinese tudi razdražljivost in psihično neravnovesje ter lahko negativno vpliva na vedenjske vzorce posameznika.

Atopijski dermatitis se praviloma pokaže že v zgodnjem otroštvu.
Atopijski dermatitis se praviloma pokaže že v zgodnjem otroštvu. FOTO: Dreamstime

Zaradi snovi, ki se sladkorju dodajajo, lahko sladkor povzroča tako alergične kot tudi psevdoalergične reakcije. Torej, če boste uživali veliko sladkorja, se zavedajte, da le to lahko oslabi delovanje imunskega sistema.

Drugi pogosti alergeni so mleko in jajca. Zato vam svetujem, da vsaj začasno oziroma poskusno odstranite tudi ta živila. Kakšne tri tedne po izločitvi teh živil iz prehrane bi lahko že opazili, ali vam katero od omenjenih živil povzroča težave.

Naštel bi nekaj najpogostejših alergenov v hrani, ki so povezani z atopijskim dermatitisom in na katere bodite pozorni: mleko, jajca, pšenica, soja, koruza, oreščki, stročnice, ribe, agrumi, jagode, kvas in začimbe (timijan, janež, majaron, koper, lovor, koromač, muškat, rožmarin, gorčično seme, žajbelj).

Bi pa rad poudaril, da je alergijo včasih zelo težko ugotoviti, saj so testi lahko negativni, kadar gre za tako imenovano psevdoalergijo, le ta pa še vedno povzroča težave.

Ker pa so alergije na hranila pri atopijskem dermatitisu skorajda vedno prisotne, se velja potruditi in ugotoviti, katero je tisto hranilo oziroma živilo, ki povzroča težave.

Za ugotavljanje alergije vam svetujem, da za najmanj tri tedne opustite "sumljivo" živilo ter pri tem natančno opazujete simptome. Potem pa sedem dni to isto živilo začnite uživati v velikih količinah in spet natančno opazujte reakcijo telesa. To počnite le z enim živilom naenkrat. Opozarjam vas, da je takšen poskus lahko smrtno nevaren pri že ugotovljenih in dokazanih alergijah na določeno vrsto hrane! Zato svetujem, da se pred tem posvetujete z zdravnikom.

Poleg uživanja probiotikov oziroma mlečnokislinskih bakterij za samo izboljšanje delovanja imunskega sistema poskrbite z zadostnim vnosom vitaminov A, C, E, K in B kompleksa. Prav tako vam bodo koristili cink, magnezij, baker, selen, saponini, flavonoidi, karotenoidi.

Kot sem že zgoraj omenil, hrana naj bo bogata z gama linolensko kislino, ki jo posamezniki z atopijskim dermatitisom načeloma premalo zaužijejo. Z uživanjem cinka, vitamina B12 in magnezija, boste pa poskrbeli za boljšo presnovo gama linolenske kisline.

Vitamin D in pravilno izpostavljanje soncu (ne pretiravajte in pazite na opekline) vam je prav tako lahko v veliko pomoč.

Poskrbite, da bo vaša koža pravilno oziroma optimalno hidrirana, Tukaj ne mislim samo na kreme in zunanjo nego, temveč na to, da od "znotraj" kožo hidrirate oziroma poskrbite, da telo dobi vsa potrebna hranila.

Svetujem tudi, da uživate visokokakovostne maščobe, predvsem omega 3. Predlagam uživanje kakovostnega ribjega olja, krilovo olje. Pomagajte si tudi z gama linolensko kislino (GLA) oziroma živili, ki le to vsebujejo (bučno, olivno olje, avokado, ribe itd.). To je esencialna maščobna kislina, ki je telo samo ne more proizvajati. Le ta ima številne blagodejne vplive na imunski sistem, kožo ščiti, obnavlja ter skrbi za idealno razmerje vlažnosti, ima izjemen vpliv na stabilnost celičnih membran ter veže tudi prostaglandine, ki igrajo pomembno vlogo pri vnetnih procesih.

Izogibajte se močnim milom in izsušitvi kože s prekomernim tuširanjem oziroma kopanjem. Pri umivanju kože uporabite zelo blaga mila, zlasti pozimi, da koži ne odvzamete vlage.

Bodite pozorni na nekatera zdravila (določeni antibiotiki, tiamin itd.), saj delujejo na encime za razgradnjo histamina v črevesju . Tako pospešijo alergične reakcije, še posebej takrat, ko s hrano zaužijemo velike količine histamina. Dolgotrajna uporaba aspirina in nesteroidnih antirevmatikov lahko povzroči poškodbe želodčne in črevesne sluznice. Tako pride do propustnosti sluznice prebavil za alergene ali za delce nepopolno razgrajene hrane.

Pozorni bodite tudi na kontaktno alergijo na dišave, le te so so dodane, mehčalcem, čistilom, pralnim praškom ter raznim kozmetičnim izdelkom.

Poskrbite za zdravje črevesne sluznice, izogibajte se odvajalom, barvilom, konzervansom v prehrani, prevelikem vnosu vlaknin in sočasnem premajhnem vnosu vode.

Zelo je pomembno tudi v kakšnih klimatskih razmerah živimo (npr. malo sonca, hladen in suh zrak), saj okolje in razne snovi iz le tega prav gotovo vplivajo na atopijski dermatits. Vsi ti zgoraj našteti faktorji dražijo kožo. Pojavu atopijskega dermatitisa pa bi jaz med drugim prištel tudi slabe prehranjevalne navade ter pretirano skrb za higieno in pretirano umivanje. Kaj ni čudno, da je atopijskega dermatitisa več v bolj razvitih državah? Da, prav ste prebrali, v Severni Evropi je veliko več bolnikov z atopijskim dermatitisom kot pa na jugu.

Zaključek

Če boste kožo redno in ustrezno negovali ter se izogibali dejavnikom, ki sprožijo ali poslabšajo simptome, lahko marsikaj preprečite ali vsaj omilite. Ne bodite tako kot večina, ki je za zdravljenje oziroma negovanje zavzeta, samo ko nastanejo težave. Ko pa le te začasno izginejo, pozabijo na nego in preventivo.

Vsi, ki se soočate z atopijskim dermatitisom, imate torej pred seboj kar velik izziv. Veliko omejitev in odrekanja, ampak je vredno vsaj poskusiti. Če vam že vsi zgoraj našteti nasveti ne bodo odpravili vseh težav, pa bodo marsikatere znake bolezni vsaj omilili. Z ustrezno izbiro hrane, boste poskrbeli za krepitev imunskega sistema, z izogibanjem alergenov pa omogočili le temu, da "zadiha".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

šlogar
01. 09. 2020 14.04
Mojo vnukinjo smo peljali 4 x ki dr. Wohlmanu v Ljubljano. Takrat je bil na Regentovi 35 v Dravljah. Poiščite ga in v pol leta ne bo več težav. Zasledil pa sem še težavo Eve Cimbola. Enak problem je imela moja hčerka ( izguba las po porodu). Star recept za ponovno rast las je. 1 žlica limoninega soka, 1 žlica čaja kamelic, 1 žlica medu in četrt kocke kvasa. Vsak dan pred spanjem in zjutraj. V treh tednih začne poganjati puh in problem je rešen. Upam, da ji bo to kdo prenesel ali opomnil na moj komentar.
lignj
30. 08. 2020 18.19
+7
No js mam pa pr 26 letih kr precejšnje težave z dermatitisom, sicer čez leto ne toliko, veliko bolj udari jeseni in pozimi. Trenutno imam velik izbruh, kar me je malo presenetilo, ker še nikoli nisem imel takšne težave s kožo avgusta. Koža me srbi med pregibi pri komolcih in na zapestju kjer imam ogromne pordele kolobarje ki nenormalno srbijo. Imam več krem od Eucerina in pa kremo Elidel ampak trenutno še ni znakov izboljšanja. Res pa je da pri hrani ne pazim kaj dosti. Je pa to zelo neprijetna bolezen.
mislmnemislm
30. 08. 2020 20.00
+0
Poslabsanje v jeseni in pozimi gre povezati tudi s pomanjkanjem vitamina D. Z nasim nacinom zivljenja in neizpostavljanju soncu v efektivnih urah in mesecih je tezko imeto optimalne ravni. Preverite v laboratoriju vrednosti vitaminov in mineralov v krvi in nato pripravite nacrt dodajanja. S hrano ali dodatki. V modernem nacinu zivljenja imamo tudi poskodovano steno crevesja, kjer se vse bolezni zacnejo. Zato je dobro tudi pozdraviti crevesje s probiotiki in ustrezno prehrano. Naj se povem, da ce je vrednost nekega vitamina/minerala v krvi v laboratorjevih "okvirjih", to se ni optimalna vrednost. Jaz sem imela zelezo malo nad najnizjo mejo, pa so rekli da je ok. Ampak zelezo mora biti npr. v zgornji polovici. Prav tako B12. Govorim iz izkusenj pri svojem boju z avtoimunsko boleznijo. Zal zdravniki samo predpisejo zdravila, ne pregledajo pa celotnega stanja, ki je lahko vzrok, sprozitelj... lahko pa kljub bolezni izboljsanje krvne slike izjemno olajsa bolezen.
111111112
30. 08. 2020 17.43
+3
Ko smo otroka dajali cepit ( osnovno cepljenje) je imel dermatitis, pri sosedih punčka mala tike, ko po treh letih cepljenja ni bilo pa vse ok in lepa koža. Očitno reakcija na cepiva, nimaš kaj, še vedno pravim, če je treba cepit je treba nimaš kaj. Kar pa se hrane tiče pa so sami ljudje ab normalni, ko vidiš ljudi, da raje gre po jabolko v trgovino kot pa na polje ( ob vprašanju), če se lahko vtrga jabolka in k je ta jabolka gnila je ona iz trgovine boljša, potem ljudje v glavah imajo čričke, seveda, tudi trgovinska solata ne sme imeti zemlje na listih , tudi to ni dobro in so krive trgovine same, kukulele, srečno
nitiniti
30. 08. 2020 16.54
+6
mešana raznovrstna hrana je pogoj, da telo redno tvori ustrezne prebavne encime
Vojko Šarman
30. 08. 2020 16.53
+12
Oba otroka sta do 4 leta imela močan atopijski dermatitis. Sploh nismo vedeli kako naj pomagamo. Mazali in izločali različno hrano pa ni pomagalo. Zgledalo je grozno. Po 4 letu je pri obeh izzvenelo in danes kot najstnika uživata vso hrano in nimata težav.
nitiniti
30. 08. 2020 17.14
+6
dostikrat je to prehodna težava razvoja in rasti
minotaurus minotaurus
30. 08. 2020 16.52
-15
Ne cepite otrok in NE bo teh bolezni.
111111112
30. 08. 2020 17.45
+8
Če je osnovno cepljenje obvezno in potrebno se je treba tega držati, kako lahko podpiraš k takšnim stvarmi ? Pa vzami otroka, če ga sploh imaš in pojdi živeti na jug afrike, tam ti ne bo treba nič od tega in boš živel kot zombi, kmalu boš nazaj, srečno
borut_p
30. 08. 2020 19.41
+1
seveda ne bo, ker jih bo prej verjetno pobralo od bolezni, proti katerim se niso cepili