FIT 24UR

BLOG: Banane so odličen prigrizek, a ne za vse

Ljubljana, 02. 08. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
23

Banane so odličen prigrizek za večino, vendar ne za vse. Če ste zdravi in razmeroma aktivni, so banane pametna in koristna izbira sadeža, ki ga lahko dodate k svoji prehrani. Če pa želite shujšati ali imate težave z obvladovanjem ravni sladkorja v krvi, pa bo namesto banan bolj priporočljivo, če posežete po drugih vrstah sadja.

Že dolgo časa je, odkar smo ljudje izvedeli, da banane niso hrana samo za opice. Pravzaprav so med ljudmi eden najbolj priljubljenih sadežev na svetu, in to z dobrim razlogom. So okusne, poceni in priročne. Imajo poleg dobrega okusa še kakšno pozitivno lastnost? Ali ima mogoče ta sadež še kakšno slabo stran, razen nevarnosti zdrsa in padca, ko stopimo na lupino? Skoraj 100-odstotno sem prepričan, da niste vedeli, da je banana botanično gledano jagoda?

Vzemite si kakšno minutko časa in preberite prispevek, kjer boste izvedeli marsikaj zanimivega o tem zelo priljubljenem sadežu.

Banane so polne hranilnih snovi, še posebej  vitaminov in mineralov.
Banane so polne hranilnih snovi, še posebej vitaminov in mineralov. FOTO: iStock

Zgodovina banan 

Banane so plod rastline Musa acuminata. Preden se je banana imenovala banana, so jo okoli 17. stoletja v Gvineji poimenovali "banema". 

Banane naj bi prvotno prišle iz indo-malezijske regije, ki sega vse do severne Avstralije. Zgodovinarji trdijo, da so ljudje začeli širiti informacije o užitnih bananah v sredozemski regiji v 3. stoletju pred našim štetjem. Šele po 10. stoletju našega štetja se domneva, da so banane prvič prispele v Evropo in se začele širiti po vsem svetu. V 15. in 16. stoletju so portugalski kolonialisti banane iz Azije prinesli v Srednjo in Južno Ameriko, kjer se je gojenje banan kasneje razširilo v obsežno plantažno pridelavo. 

Na Papui Novi Gvineji arheološke najdbe pričajo o tem, da so banane tamkajšnja ljudstva načrtno gojila že med 8000 in 5000 leti pr. n. št. 

Ste vedeli, da so banane največji sadni pridelek na svetu? Po pridelani količini pa četrto živilo na svetu, po pšenici, rižu in mleku. Čeprav nas večina pozna samo "navadne" rumene banane, ki jih najdemo v trgovini, pa v resnici obstaja ogromno različnih sort tega sadeža – jabolčne banane, rdeče banane, oranžne banane, svilene banane in še veliko več. 

Skoraj vse banane, ki jih boste verjetno našli v lokalni trgovini, so pravzaprav sorte imenovane "Cavendish", ki izvira iz Kitajske in Vietnama. Sladko rumena banana, ki jo jemo danes, je mutirajoč sev, ki ga je leta 1836 čisto po naključju odkril jamajški kuhar Jean Francois Poujot. Ugotovil je, da je ena izmed njegovih sort mutirala. Ko je opazil, kako sladkega okusa je ta banana, je začel gojiti to sorto. 

Banane so polne hranilnih snovi, še posebej vitaminov in mineralov, kot so kalij, vitamin C, vitamin B6 in magnezij. V bananah boste našli tudi različne druge snovi, kot so katehini in dopamin.

So tudi dober vir vlaknin, pa tudi sladkorja. Pomembno pa je upoštevati, da gre za naravne sladkorje in ker so sadni sladkorji vezani na vlaknaste celične stene in vsebujejo vodo, nimajo enakega vpliva na raven glukoze v krvi, kot ga imajo predelani sladkorji. Mangan, ki se nahaja v bananah, pa je pomemben za številne funkcije v telesu, vključno z ohranjanjem zdrave kože, ohranjanjem močne skeletne strukture, ohranjanjem pravilnega delovanja možganov in zmanjšanjem škode, ki jo povzročajo prosti radikali. 

Koristi uživanja banan 

1. Lahko imajo blagodejen vpliv na zdravje srca.

Nizke ravni kalija v telesu so povezane s tveganjem za povišan krvni tlak. Dobra novica pa je, da lahko uživanje dovolj kalija pomaga vzdrževati krvni tlak na zdravi ravni. Kalij lahko tudi zaščiti krvne žile pred poškodbami zaradi ateroskleroze.

So tudi dober vir magnezija, minerala, za katerega je znano, da igra pomembno vlogo pri zdravju srca, namreč pomanjkanje magnezija korelira na primer z visokim krvnim tlakom in zvišano vsebnostjo maščob v krvi. Banane vsebujejo tudi pomembne antioksidante, dopamin in katehine, ki prispevajo k zdravju srca in ožilja.

Bobana lahko spremljate na njegovi spletni strani, Facebookovem in Instagramovem profilu. Vsa mnenja, morebitna vprašanja in predloge lahko sporočite na info@bobanpaukovic.com ali 24ur.com@pop-tv.si.

2. Lahko izboljšajo spanje in pozitivno vplivajo na razpoloženje.

Prehrana, bogata z živili, ki vsebujejo kalij (na primer banane), ki znižuje krvni pritisk, vam lahko pomaga, da bolje spite.

Banane vsebujejo tudi aminokislino triptofan – naravni sedativ, ki se pretvori v serotonin, nevrotransmiter, ki med drugim lahko poskrbi za dober spanec. Tropsko sadje, vključno z bananami, lahko poveča raven melatonina, hormona, ki spodbuja spanje.

Ta sadež je tudi bogat z vitaminom B6 in magnezijem, ki lahko tako pomagata pri umirjanju uma in ugodno vplivata na počitek.

3. Lahko spodbuja zdravo prebavo.

Uživanje banan naj bi celo imelo blagodejen vpliv na našo črevesno floro oziroma rahlo povišanje ravni bifidobakterij – "dobrih" bakterij v črevesju, ki se pogosto uporabljajo pri probiotikih.

Poleg tega banane vsebujejo dve glavni vrsti vlaknin: pektin in rezistenčni škrob. Medtem ko je škrob najbolj koncentriran v zelenih in nezrelih bananah, se pektin poveča, ko banane dozorijo. Pektin je lahko v pomoč pri zaščiti zoper nastanek raka debelega črevesja, rezistenčni škrob pa pomaga hraniti "dobre" bakterije v vašem črevesju. 

Manj zrele banane so lahko v pomoč pri zaprtju, medtem ko so zelo zrele banane kar učinkovito sredstvo pri driski. Škrob pri manj zrelih bananah se težje prebavi, kar daje večjo količino blata, in zaprtje se lahko sprosti. 

4. Mišice, živci in krvni pritisk

Banane so vir kalija, ki je pomemben za delovanje mišic in živcev ter pomaga preprečiti ali znižati visok krvni tlak. Kalij deluje kot elektrolit, poskrbi za dobro prekrvavitev, pomaga uravnavati hidratacijo v telesu ter omogoča, da kisik doseže vaše celice.

5. Pomagajo pri velikih telesnih naporih, saj povečajo energijo. 

Banane zagotavljajo ogljikove hidrate v obliki hitro sproščujočih sladkorjev, ki jih vaše telo lahko porabi za takojšnjo energijo. Torej, banane vsebujejo veliko sladkorja, ki hitro preide v kri, zato se uživanja le teh poslužujejo številni športniki tako pred, med kot tudi po vadbi oziroma tekmi. 

Banane vsebujejo tudi pomembne antioksidante, dopamin in katehine, ki prispevajo k zdravju srca in ožilja.
Banane vsebujejo tudi pomembne antioksidante, dopamin in katehine, ki prispevajo k zdravju srca in ožilja. FOTO: iStock

Previdno 

Kot sem zgoraj omenil, se nezrele banane težje prebavijo, saj vsebujejo neprebavljiv škrob, ki ga tanko črevo ne uspe predelati, v debelem črevesu pa nato fermentira (povzroča vetrove, kar zna nekomu sicer predstavljati težavo).

Večina škroba se spremeni v sladkor, ko sadež dozori. Zato so zrele banane tudi lažje prebavljive, a obenem tudi bolj neprimerne za tiste, ki se želijo izogniti hitri absorpciji sladkorjev. Torej, če imate težave s previsokimi vrednostmi krvnega sladkorja, je boljša izbira uživanje zelenih oziroma še nezrelih banan. 

Približno tretjina ljudi z alergijo na lateks doživi alergično reakcijo tudi na banane, saj vsebujejo manjše količine naravno prisotne oblike lateksa.

Nekateri ljudje naj bi po zaužitju banane imeli glavobole, kar bi po mojem mnenju lahko imelo neko povezavo  s spojino, imenovano tiramin, ki izhaja iz aminokisline tirozin. Mislim pa, da je povezava med uživanjem banan in glavoboli pogostejša med ljudmi, ki so na splošno nagnjeni h glavobolom in migrenam.

Tudi banane lahko zaradi visoke vsebnosti sladkorja prispevajo k zobni gnilobi, zato poskrbite za primerno higieno ustne votline po zaužitju le teh.

Shranjevanje 

Nezrele banane morate hraniti na sobni temperaturi, da dozorijo. Če želite zorenje pospešiti, pa jih položite v skledo skupaj z drugim sadjem. V hladilniku jih ne shranjujte, saj bo lupina porjavela! 

Zaključek 

So torej banane dobre za nas? Ne le, da so hranljive, uživanje banan ima lahko pozitiven vpliv na vaše srce, prebavni sistem in celo spanje. 

Ker vsebujejo sorazmerno veliko sladkorja in ogljikovih hidratov ter so praktično brez beljakovin ali zdravih maščob, lahko hitro povišajo raven sladkorja v krvi. To je težava za vse, ki imajo kakršnekoli težave s povišanimi vrednostmi sladkorja v krvi.

Zato so banane odličen prigrizek za večino – vendar ne za vse. Če ste nekdo, ki je sicer zdrav in razmeroma aktiven, so banane pametna in koristna izbira sadeža, ki ga lahko dodate k svoji prehrani. Če pa želite shujšati ali imate težave z obvladovanjem ravni sladkorja v krvi, pa bo namesto  banan bolj priporočljivo uživati druge vrste sadja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Wahl
15. 08. 2020 14.51
+0
Boban spet o bananah. Očitno jih sanja.
KVAJSTABO
02. 08. 2020 18.22
tabol hrana :-D.
posrečen
02. 08. 2020 14.39
-1
Mmm ... banana!
0123456789
02. 08. 2020 13.40
+2
povprecna banana ima 10 g cukra. do dve banani ham ham zato pravilo ne redita, ker telo tega sladkorja ne pretvori in skladišči kot maščobo. koliko kalorij dnevno za hujšanje pa ni tako enostavno, da manj kot porabiš. tukaj od zadaj je vsak posameznik in njegovo telo, kako funkcionira.
ABCD15
02. 08. 2020 15.04
+3
Vsak posameznik deluje drugace - genetika, hormoni, belozni, metabolizem itd. Ampak to so dejavniki, ki samo vplivajo na to koliko kalorij bo telo porabilo cez dan. Nanasajoc na to se vedno velja pravilo, da moramo zauziti manj kalorij kot jih porabimo oz. porabiti vec kot jih zauzijemo, koliko pa je to komu enostavno razumet pa je relativno.
ABCD15
02. 08. 2020 13.09
+6
Če hujšaš je pomemben dnevni vnos kalorij oz. poraba kalorij oz. razmerje med tema dvema - kalorijski deficit. Ni pomembno, koliko sladkorja - fruktoze zauzijes, dokler si v deficitu, ne res ni! Banano lahko komot vkljucimo v jedilnik tudi ce hujsamo, kot marsikatero drugo zivilo, ki je splosno kategorizirano kot slabo ali manj primerno. V letu 2020 smo, mislim, da je cas, da se neha prodajat te stare prehranske mite.
motorist_mb
02. 08. 2020 12.11
+12
Že par let žgem jabke,banane in borovnice...pozimi še oranže...za kri kopriva čaj tud in vse beži od mene 😁!
Antropozofija
02. 08. 2020 11.44
+3
Ko omenim, da so banane krive me brišejo.
Wahl
15. 08. 2020 14.52
Forum 21
02. 08. 2020 11.07
+5
Koncno dober clanek,napisan-prepisan na realni osnovi
bik123
02. 08. 2020 10.06
+7
tale zadnji odstavek clanka je pa za nobelovo nagrado..cestitke avtorju
Wahl
02. 08. 2020 09.44
+17
Meni je zdravnik rekli naj jem banane kot del uravnotežene diete in tudi to, da je odlična za uravnavanje krvnega sladkorja. Nekako ne gre skupaj s tem člankom. Kdo sploh je Boban?
nitiniti
02. 08. 2020 09.32
+16
banane ne dvignejo prehitro krvnega sladkorja
lumpimonster
02. 08. 2020 09.10
+10
mertseger
02. 08. 2020 08.54
+8
Banane na naših policah nimajo nobenih vitaminov in mineralov ker dozorijo v hladilnicah. So pa vir vlaknin, dobre za drek štukat.
devlon
02. 08. 2020 08.49
-7
Obup.. a res ne zna v dveh stavkih napisat? Diplomsko na temo banan je objavil
Wolf031
02. 08. 2020 08.48
+27
Revolucionarna misel za 24ur: če želiš shujšati mora biti energija, ki jo porabiš tekom dneva, večja od energije zaužite s hrano.
Gustl Grobelnik
02. 08. 2020 08.41
+21
Le kdo še naj verjame v vaše pisanje.Pred kratkim je pisalo kako banane pomagajo pri prebavi in hujšanju,danes pa zopet drugače! Eden pametnejši od drugega-žalostno......
GeNeral100
02. 08. 2020 08.30
-20
to je za opice
Wahl
02. 08. 2020 09.35
+7
GeNeral100
02. 08. 2020 10.42
-5
BepaJoseph
02. 08. 2020 08.28
+7
dober članek!
Mojca1313
02. 08. 2020 08.09
+48
Kakšno pretiravanje "ne, če hujšate"...Brez slabe vesti lahko poješ za popoldansko malico 1 banano (ne 1 kg banan) tudi če hujšaš in boš vseeno shujšal.