FIT 24UR

BLOG: Kako ustaviti čustveno prehranjevanje?

Ljubljana, 10. 05. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
16

V času karantene se je marsikdo še bolj kot kadarkoli prej zatekal k hrani po tolažbo, saj je povsem običajno, da se ljudje, zlasti v težkih časih, nepravilno prehranjujejo. Na eni strani imamo tiste, ki so v stresnem obdobju povsem brez potrebe po hrani, na drugi pa tiste, ki se ne znajo brzdati in pretiravajo z vnosom hrane, ter na takšen način poskušajo odpraviti negativne posledice, ki jih s seboj prinese stres.

Ko se znajdete v neprijetnem, čustveno napornem in preobremenjujočem obdobju v življenju, je še toliko bolj pomembno, da poskrbite za premišljeno prehranjevanje. Kot verjetno že veste, se zaradi čustvenega prehranjevanja pozneje skorajda nihče ne počuti kaj dosti bolje, kvečjemu slabše. Mnogi se spopadajo z občutki krivde, manjvrednosti, razočaranja in nemoči. 

Prav zato je tako pomembno, da se naučite, kako prakticirati intuitivno prehranjevanje in se osredotočate na dejstvo, da hrano uživamo zato, da napolnimo želodec, ne naših čustvenih praznin. 

Kaj je čustveno prehranjevanje? 

Pri čustvenem prehranjevanju gre za uživanje hrane kot odgovor na negativna čustva ali stresne dogodke. To se dogaja na zavednem in nezavednem nivoju, ko je oseba izpostavljena stresni, neprijetni situaciji ali celo, ko ji je dolgčas. 

Večina čustvenih jedcev uporablja hrano za pomiritev občutkov žalosti, osamljenosti, jeze in strahu. Ti posamezniki poskušajo sami ozdraviti in regulirati svoje razpoloženje s hrano, običajno s prenajedanjem. 

Življenjski dogodki, ki jih dojemamo kot negativne, lahko sprožijo čustveno prehranjevanje in pripeljejo celo do povečanja telesne teže. 

Občutek zapolnitve po zaužiti hrani ne bo zapolnil praznine, ki zeva na drugih področjih življenja.
Občutek zapolnitve po zaužiti hrani ne bo zapolnil praznine, ki zeva na drugih področjih življenja. FOTO: Dreamstime

Čustveni prehranjevalni cikel 

Čustveno prehranjevanje je nezdravi cikel, ki se ponavlja znova in znova in nemalokrat pripelje do tega, da ta težava uide izpod nadzora. Pri ljudeh, ki se zatekajo k čustvenemu prehranjevanju, gre pravzaprav za motnje hranjenja, ki je vse prej kot benigna težava. Čustveni cikel prehranjevanja se začne s sprožilcem, ki vodi v nelagodje in spodbuja prehranjevanje, četudi dejansko niste lačni. 

Občutek zapolnitve po zaužiti hrani ne bo zapolnil praznine, ki zeva na drugih področjih življenja. Ta občutek praznine lahko izhaja iz težav v odnosih, vprašanj, povezanih s samopodobo in vrednostjo, ter občutkom osamljenosti. Kakorkoli obrnete, hrana ne bo rešila nobene težave, le poskrbela za vnos goriva in hranil, ki jih vaše telo potrebuje ali pa tudi ne. Slednjega je veliko več, zato tudi ni čudno, da se veliko ljudi, ki hrano uporabljajo kot rešitev za vse svoje težave, sooča s prekomerno težo. 

Bobana lahko spremljate na njegovi spletni strani, Facebookovem in Instagramovem profilu. Vsa mnenja, morebitna vprašanja in predloge lahko sporočite na info@bobanpaukovic.com ali 24ur.com@pop-tv.si.

Kako ustaviti čustveno prehranjevanje? 

Vsekakor se vsako težavo da odpraviti ali vsaj omiliti in tako tudi obstajajo načini za boj proti čustvenemu prehranjevanju. Zato vse, ki se soočate s to težavo, spodbujam k vadbi, premišljenemu prehranjevanju, uravnavanju čustev, pozitivnemu odnosu do samega sebe in vašega telesa. 

1. Prepoznajte sprožilce 

Ozavestite, katere so tiste situacije, pogovori, izkušnje ali občutki , ki sprožijo, da se ta cikel  čustvenega prehranjevanja začne. Če želite natančno določiti sprožilce, poskusite voditi dnevnik, kaj se je zgodilo, preden ste začeli jesti, tudi ko fizično niste bili lačni. Nato poiščite vzorce in delajte na tem, da boste svoje vedenje ali reakcijo uspeli narediti odporna na sprožilec. 

2. Izogibajte se strogim omejitvam kalorij 

Ste stalno na dieti in omejujete vnos kalorij? Prenehajte s tem. Vsi, ki me poznate, veste, da nisem pristaš nikakršnih diet. Vsak posameznik mora najti način prehranjevanja, ki mu zares ustreza in bo le ta vzdržen. Te kratkotrajne rešitve in diete pa so (vsaj večina) ustvarjene, da vas le še dodatno zbegajo, obremenjujejo in pripeljejo do zaključka, da je z vami nekaj narobe in da vi niste dovolj močni oziroma sposobni se držati diete. Kaj pa, če vam povem, da z vami ni nič narobe? Mi verjamete? Kaj pa, če je res kriva dieta in ne vi? Kaj pa, če je tudi ta  "zdrava" dieta krivec za vaše čustveno prehranjevanje? Katera pa je prava dieta? Vse so lahko prave in vse so prav tako lahko povsem napačne. Veliko je odvisno od samega posameznika, njegovega načina življenja in potreb. 

3. Poslušajte svoje telo 

Spremenite svoj pogled na hrano in se naučite telesnih signalov, ki vam sporočajo, kdaj in koliko hrane zaužiti. In čeprav se zdi povsem enostavno, da sledite nasvetom, da jeste le takrat, ko ste lačni in prenehate z obrokom, ko ste siti, je izjemno težko razlikovati čustveno lakoto od fizične. Čustvena lakota pride nenadoma in jo moramo zadovoljiti hitro. Fizično lakoto pa občutimo postopoma. Želja, da bi nekaj zaužili, ni tako močna oziroma nujna. Pri čustveni lakoti gre po navadi za hrepenenje po posebni hrani, ki nam prinaša udobje in takojšnji užitek. Ko pa smo dejansko (fizično) lačni, zaužijemo tisto hrano, za katero se zavedamo, da jo potrebujemo, oziroma je na voljo.

Zdravi načini za ublažitev stresa, tesnobe in nelagodja so: 
– meditacija in dihalne vaje,
– molitev,
– gibanje v naravi,
– joga,
– fitnes,
– kolesarjenje,
– tek,
– druženje,
– branje,
– kopel,
– razni hobiji in ustvarjanje (risanje, slikanje, glasba, itd.),
– razne druge individualne in ekipne športne dejavnosti.

Zaključek 

Bodite prijaznejši in manj zahtevni  do sebe ter se izogibajte negativnemu samogovoru. Če boste pretirano samokritični, bo to vodilo do občutkov ničvrednosti in jeze, kar bo le še povečevalo ta čustveni prehranjevalni cikel. Zavedajte se, da bo tolažba s hrano trajala zelo kratko in da boste prej kot slej morali poiskati nek drug način reševanja težav. Delajte na sebi in če se prepoznate v tem prispevku ter menite, da ne veste, kako si pomagati, me brez zadržkov kontaktirajte.

 

Članek odraža stališče avtorja in ne odraža nujno tudi stališča uredništva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Domendo
10. 05. 2020 15.45
+2
Več seksat pa manj jest. Saj ne rabiš doktorata in študije za to ugotovitev.
slo_veter
10. 05. 2020 10.56
+7
kaj pa seks? .. že od daleč vidiš, da je tole napisala ženska .. drugače čustvene težava najlažje premagaš z mal vodke in veliko seksa ali pa vsaj 50% - 50% . Po tednu ne veš več kdo je . g ali ga. bivša .
Venom.
10. 05. 2020 10.42
+1
....z nečustvenim prehranjevanjem?
Andrej Volaj
10. 05. 2020 10.15
+2
vsak dan na vago, pa bo bolš
yokerxdinterfan
10. 05. 2020 10.41
-2
kaj pa če pridobiš mišično maso..najbolje je delati slike....če hočeš da gre špeh stran pa da si zmeriš obseg....bolj realni pokazatelj kot pa vaga
Malo_sutra
10. 05. 2020 09.38
-2
Ma meni je bilo top, otrokom dam enemu racunalnik tadrugemu stari telefon pa visijo gor dokler se jim ne zavrti. Sebi pa naredim kavo, rakijo zdraven pa nabijem muziko tako da nobenemu ni nic jasno. Pa se zena skoz v sluzbi. Ponovim takoj. Noben mi ni visel na glavi.
eva.eva123
10. 05. 2020 09.34
-4
molitev ? lol
lumpimonster
10. 05. 2020 09.28
+19
Pozabl ste dodati spodaj na seznam da naj nehajo tut medije poslusat ker to je glavni razlog...
Vse strokovnjak
10. 05. 2020 09.14
+5
Človek, ki ima velike stalne težave ustvari nek odbojni varnostni obroč v obliki špeha okoli sebe, zato tudi veliko podzavestno je in se redi. Ko težava izgine, tak človek šele lahko shujša.
the kop
10. 05. 2020 09.03
+14
druženje, saj se ne smemo! ali pač? Drugače pa tudi mediji prispevate veliko k stresu in nažiranju!
User1421764
10. 05. 2020 08.42
+5
ko bi se vsaj jaz lahko zredil za 10 kilc 😩
Sunshine100
10. 05. 2020 08.37
+5
Kaj pa nekateri, ko skoz in vse jemo kljub temu se ne moremo zredit pa bi se rada zelo ...
devlon
10. 05. 2020 09.40
-1
ne ješ dovolj pravih stvari... čipsa, čokolade, tortic, peciv, keksov itd. itd.
hotchilipoper
10. 05. 2020 08.25
+8
Ne glej reklam s hrano,sploh pa ne glej televizije
motorist_mb
10. 05. 2020 08.05
+8
Tota bo težka ampak sčasoma tud to premagamo kot virus!!!
Rožice cvetijo
10. 05. 2020 08.05
+13
Delo,delo,delo...