FIT 24UR

BLOG: Glavni cilj novoletnih zaobljub naj bo zdravje

Ljubljana, 01. 01. 2023 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
8

Na začetku najprej vsem bralkam in bralcem želim srečno in uspešno v novem letu! Predvsem pa vam želim veliko zdravja in notranjega miru oziroma zadovoljstva. Zdaj pa se osredotočimo na novoletne zaobljube. Veselega decembra in vsega, kar ta prinaša s seboj, je konec. Za mesec januar pa so ponavadi "rezervirani" občutki krivde, slaba samopodoba ter načrti, kako se "spraviti" v formo za poletje in kako se rešiti raznoraznih težav, ki jih s seboj prinaša sodoben način življenja.

Tukaj bi vam rad sugestiral, na kaj bodite najbolj pozorni pri teh načrtih oziroma kaj naj vam bo prioriteta, ter kako se vsega skupaj lotiti:

- ne iščite čudežnih tabletk za hujšanje,
- ne nasedajte kratkoročnim dietam,
- postavite si realne cilje,
- poiščite si pomoč pri doseganju ciljev,
- ne nasedajte kratkoročnim fitnes programom,
- ni vse zdravo, kar se prodaja pod zdravo.

Na prvem mestu poskrbite za to, da bo vaš glavni cilj ZDRAVJE. 

Prehrana 

Poskrbite za uravnoteženo prehranjevanje, kar pomeni, da se ni treba odreči vsemu, kar ste do zdaj uživali. So pa potrebne korekcije na vaših jedilnikih. Ni treba prenehati jesti hrano po 18. uri in cele dneve samo srkati vodo ter teči vsakodnevno kot maratonec. Pripravite si nek pameten načrt, ki bo vzdržen tako za vašo psiho kot tudi za vaš organizem.

Poskrbite, da boste imeli vsakodnevno vsaj zajtrk, kosilo in večerjo. Ne bodite takoj rigorozni s štetjem kalorij in restrikcijo le-teh. Začnite počasi, najprej se naučite osnovnih smernic zdrave prehrane. Za začetek naj bo vsak vaš obrok sestavljen iz kakovostnih ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Ne pozabite na zelenjavo in sadje, s slednjim ne gre pretiravati, a izogibati se mu tudi ni treba.

Izločite vsa predelana živila, raznorazne prigrizke in sladkane pijače.

Poleg vitaminov, mineralov in antioksidantov nikakor ne pozabite na vlaknine (tako topne kot tudi netopne). Če ste med obroki lačni, namesto običajnih prigrizkov poskušajte z oreščki ali kakšnim beljakovinskim jogurtom oziroma SKYRom.

Poskrbite za uravnoteženo prehranjevanje, kar pomeni, da se ni treba odreči vsemu, kar ste do zdaj uživali.
Poskrbite za uravnoteženo prehranjevanje, kar pomeni, da se ni treba odreči vsemu, kar ste do zdaj uživali. FOTO: iStock

Katera pa so živila, ki vam bodo pomagala pri izpolnjevanju novoletnih zaobljub? 

Teh je res ogromno, zato vam predlagam, da si preberete moje številne članke, kjer sem opisoval tako superživila kot tudi tista, ki vam bodo pomagala pri hujšanju. Tukaj pa z vami delim le kratek seznam:

- ogljikovi hidrati: riž, sladki krompir, stročnice, banane za kuhanje, ovsena kaša, pira, rženi kruh, grenivke, borovnice, jagode, robide, pomaranče ...

- zelenjava: česen, čebula, brstični ohrovt, zelenolistnata zelenjava, zelje ...

- maščobe: ghee, ribe, olivno olje, jajca, oreščki, avokado ...

- beljakovine: piščanec, jajca, govedina, puran, ribe, mlečni izdelki – skuta, beljakovinski jogurti, beljakovine v prahu, stročnice ...

Šele potem, ko boste imeli nekaj izkušenj, kako pravilno sestavljati obroke, se lahko začnete "igrati" s hujšanjem. Torej šele potem ugotavljajte, koliko kalorij potrebujete na dnevni bazi, da boste lahko začeli s hujšanjem. 

Vadba

Poskrbite za fizično aktivnost in bodite previdni. Več ne pomeni tudi bolje! Kot vedno rečem svojim varovancem: TRAIN SMART, NOT HARD! V vadbeni program poskusite vključiti tako anaerobno kot tudi aerobno obliko vadbe. Torej, kombinirajte vaje za moč s kardio treningom. Lahko vse v istem treningu ali pa posebej, odvisno od vaših sposobnosti in želja. Prav tako ne pozabite vključiti razteznih vaj, pri vajah za moč in kardio vajah pa se najprej naučite osnov. Torej, začnite počasi, postopoma, osvojite tehniko in šele potem stopnjujte intenzivnost.

Kaj vam priporočam? Definitivno trening v fitnesu in vaje za moč. Od aerobnih oblik vadbe pa: hoja v hrib, plavanje, tek, kolo ... ter nekatere vaje iz pilatesa in asane iz joge. 

Poskušajte si beležiti, kaj in koliko trenirate. Kmalu boste "padli noter" in vam bo zelo zanimivo spremljati napredek, saj številke nikoli ne lažejo. 

Spanec 

Poskrbite za to, da se odpravite vsak večer v posteljo pred polnočjo in da vstajate vedno ob istem času. Organizem potrebuje ritem! V kolikor težko zaspite, si zvečer pripravite toplo kopel in vroč čaj za pomirjanje (npr. baldrijan, melisa). 

Bobana lahko spremljate na njegovi spletni strani in na profilih na Facebooku in Instagramu. Vsa mnenja, morebitna vprašanja in predloge lahko sporočite na info@bobanpaukovic.com ali 24ur.com@pop-tv.si.

Stres 

Težko se je izogniti vsemu stresu, zato vam bom raje svetoval, da se ga poskušate naučiti obvladovati. Orodja za to so raznorazni hobiji, dihalne vaje, meditacija, sprehodi, pogovor itd. 

Počitek 

Danes je moderno samo delati, biti motiviran in dosegati vse zastavljene cilje. Vse lepo in prav, a če si boste privoščili odklop in ravno pravšnji počitek, to še vedno ne bo pomenilo, da ste lenoba, "luzer" in nekdo, ki nima ambicij oziroma želje po uspehu. 

Obkrožite se s pozitivnimi ljudmi

To je izjemnega pomena. V družbi se morate počutiti prijetno, saj boste le tako napredovali. Seveda, povsod lahko pride do trenj, a pomembno je, da imate ob sebi ljudi, ki vam stojijo ob strani, vas podpirajo in razumejo, pa tudi kritizirajo, ko je to potrebno. Nikakor pa ne vztrajajte v odnosih, ki so toksični, ki vam črpajo življenjsko energijo in vas vlečejo nazaj. 

Dovolite si biti srečni in zadovoljni 

V današnjih časih, ko je nacionalni šport jamranje, bodite drugačni. Bodite proaktivni! Želite spremembe? Bodite sprememba! 

Zaključek 

Zastavite si neke normalne cilje in predvsem naj bodo ti cilji nekaj bolj dolgoročnega! Jejte zdravo in trenirajte za poletje, nič narobe s tem! Ampak naj ne bo ta projekt le POLETJE 2023, temveč vsako poletje – do konca življenja! Zavedajte se, da zdravo ni le tisto, kar promovirajo le posamezniki s telesi grških bogov. Zdravo je tisto, kar je dolgoročno, uravnoteženo, vzdržno in vas ne izčrpava, temveč napolni z vitalno energijo. Zdravo ne pomeni le odrekati se! Zdravo pomeni poskrbeti tako za um kot tudi za telo in dušo!

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kuku456
02. 01. 2023 11.32
+1
Ko daš sebe na prvo mesto se vse da
kapetan
01. 01. 2023 16.18
+4
Če nekaj želiš si je potrebno dat cilj in ga zasledovat. Novoletne zaobljube so brezciljna dejanja. Vse je v glavi in stremenje k cilju vas bo tja pripeljajo. Zaobljube pa po večini ne.
Cobra007
01. 01. 2023 16.14
+1
JP, na prvem mestu je zdravje. 💗
Nebodijetreba
01. 01. 2023 15.49
+2
Postavil sem si kar zahtevno novoletno zaobljubo, in sicer da se bom nehal jeziti zaradi potez vlade. Bo kar težka!
proofreader
01. 01. 2023 15.10
+1
Povejte to Golobu in Loredanu.
Artechh
01. 01. 2023 15.09
+2
Sepravi 2 tedna guzve v fitnesu, potem pa na stara pota? pateticno, pameten ravno po novem letu ne hodi na treninge
whattheuck
01. 01. 2023 15.04
+3
To leto bo še slabše kot prejšnje.