FIT 24UR

BLOG: Jabolčni kis

Ljubljana, 08. 05. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
6

Še pred nedavnim porastom priljubljenosti je bil obsežen seznam koristi jabolčnega kisa dobro znan že stoletja. V preteklosti so jabolčni kis primarno uporabljali v zdravstvene namene, v sodobnem času pa je jabolčni kis pomemben del kulinarične tradicije.

Jabolčni kis torej že iz preteklosti slovi po svojih zdravilnih in blagodejnih učinkih na zdravje, pripisujejo mu protibakterijsko učinkovanje, znižuje tudi pH v želodcu, pripomore k uravnoteženi prebavi in krepitvi zdravja prebavnega trakta. Pomagal naj bi tudi pri vzdrževanju krvnega sladkorja, aknah, prhljaju, artritisu, alergijah, refluksu, blaženju sončnih opeklin, kronični utrujenosti, gripi, povišanemu holesterolu in vnetemu grlu. V tujini ga celo promovirajo in je precej priljubljen tudi kot sredstvo za hujšanje.

Kaj je jabolčni kis?

Jabolčni kis je bogat z mnogimi hranilnimi snovmi iz jabolk, vsebuje pa tudi spojine, ki jih v svežih plodovih ne najdemo, nastajajo namreč le v procesu nastanka kisa. Nastane pri vrenju jabolčnika. V prvi fazi skozi alkoholno vrenje sladkor povre v alkohol in nastane jabolčno vino. V nadaljevanju se alkohol na zraku veže s kisikom, nato pa se spremeni v vodo in ocetno kislino. Alkoholno vrenje povzročajo glivice kvasovke, ocetno vrenje pa bakterije.

Pravi domači jabolčni kis je rahlo rumeno ali celo rjavo obarvan, je moten zaradi 'matice' in diši po ocetni kislini. Nastaja naravno s pomočjo visoko aktivnih encimov, ki v njem ostajajo in pomagajo pri presnovi.

Po tradicionalnem postopku se proizvaja na način, da iz jabolčnega soka naredijo jabolčno vino, ki mu nato dodajo kis (acetat) in počakajo, da se naredi jabolčni kis. Vanj se ne dodaja žvepla in se ne uporablja pasterizacija. Takšen kis naj bi ohranil vse blagodejne učinke na naše telo.

Jabolčni kis je uporaben vrsto let in ima dolg rok trajanja. Sčasoma se lahko v kisu sicer naredi usedlina, kar pa ne pomeni, da je kis pokvarjen.

Vsebuje vitamine C, E, A, B1, B2, B6, betakaroten in jabolčni pektin ter tudi minerale kalij, kalcij, magnezij, fosfor, natrij, baker in železo.

Prav tako vsebuje flavonoide, ocetno kislino, propionsko in mlečno kislino ter encime, aminokisline, čreslovine in pektin, ki v telesu deluje kot goba, ki vpija strupe.

Jabolčni kis se uživa že na tisoče let. V preteklosti se je jabolčni kis uporabljal za različne namene, kot so pomoč pri razstrupljanju jeter, čiščenje krvi, čiščenje bezgavk in krepitev imunosti. Uporabljali so ga tudi na ladjah kot sredstvo proti skorbutu. V stari Grčiji ga je Hipokrat celo predpisoval (skupaj z malo medu) za pomoč pri zdravljenju kašlja in prehlada ter v zdravilne namene. Kot konzervans so ga uporabljali že stari Egipčani. Uporabljali so ga tudi v kitajski tradicionalni medicini.

V 17. stoletju so Evropejci začeli uporabljati kis v medicinske namene. Začeli so ga pripravljati v sirupih in antiseptikih ter ga uporabljali celo za grgranje za uničevanje bacilov v ustih.

V petdesetih letih je zdravnik M. D. Jarvis poudarjal njegov antibakterijski učinek v prebavnem traktu in ga je priporočal kot digestiv.

Uporaba

Pri prehladnih obolenjih, ki jih spremlja vnetje grla (ne pozabite dodati vodo), lahko poskusite z grgranjem kisa. Pri težavah s kožo si pripravite kopeli in masaže z jabolčnim kisom. Tako naj bi koža postala rahlo kisla, kar preprečuje različne kožne bolezni. Kis je še vedno najboljše razkužilo. Uživanje jabolčnega kisa naj bi krepilo srce, izboljševalo presnovo, odpravljalo glavobole, uravnavalo krvni tlak, upočasnilo staranje in razvoj Alzheimerjeve bolezni ter imelo pozitiven vpliv na lase oziroma lasišče.

Lajša simptome refluksa kisline

Gastroezofagealna refluksna bolezen, znana tudi kot GERB, je stanje, za katerega je značilen povratni tok kisline iz želodca navzgor v požiralnik, kar povzroča simptome, kot so zgaga, spahovanje in slabost.

Refluks kisline je pogosto posledica nizkih ravni želodčne kisline. Da, prav ste prebrali. Preberite vrsto mojih člankov na temo premalo želodčne kisline in mnoge zmote o želodčni kislini. V kolikor imate podobne težave, vam lahko uživanje jabolčnega kisa pomaga pri lajšanju simptomov refluksa kisline, saj boste z vnosom več kisline v želodec poskrbeli za nemoteno delovanje le-tega.

Lepa koža
Lepa koža FOTO: Shutterstock

Izboljša zdravje kože

Nekateri sevi bakterij pogosto prispevajo k razvoju aken. Kis je dobro znan po svojih antibakterijskih lastnostih in je lahko učinkovit proti številnim sevom škodljivih bakterij.

Jabolčni kis vsebuje tudi posebne sestavine, kot so ocetna, mlečna, jantarna in citronska kislina, za katere se meni, da zavirajo rast Propionibacterium acnes, specifičnega seva bakterij, ki povzroča akne.

Te koristne sestavine lahko tudi zmanjšajo brazgotinjenje.

Deluje kot naravni dezodorant

Pazduhe so odlično mesto za razmnoževanje bakterij. Jabolčni kis ima močne antibakterijske lastnosti in je odličen naravni dezodorant.

Eden izmed najpreprostejših načinov uporabe jabolčnega kisa je, da ga malce nanesete na prste in pod pazduhe, da nevtralizirate vonj in ohranite svež vonj.

Bori se proti glivicam

Glivične okužbe, kot so atletsko stopalo, glivice na nohtih na nogah in podobno naj bi bilo mogoče odpraviti s pomočjo jabolčnega kisa.

Znižuje krvni tlak

Ocetna kislina, glavna sestavina jabolčnega kisa, naj bi imela pozitiven vpliv na naš organizem in sposobnost zniževanja krvnega tlaka.

Podaljša rok uporabnosti

Z jabolčnim kisom lahko podaljšate rok uporabnosti, saj se zaradi kislega pH le-ta pogosto uporablja kot učinkovit konzervans za živila, ki pomaga podaljšati rok uporabnosti z ubijanjem bakterij in preprečevanjem kvarjenja hrane.

Jabolčni kis kot detergent

Dodajanje malo jabolčnega kisa k detergentu pri pomivanju posode je lahko preprost in učinkovit način za uničenje bakterij in ohranjanje čiste posode. Če uporabljate pomivalni stroj, nekateri celo priporočajo, da ga nekaj minut po zagonu dodate neposredno v vodo, da povečate učinke uničenja bakterij.

Ugoden vpliv na prhljaj

Vmasiranje kisa v lasišče naj bi pomagalo zavirati rast Malassezia, specifičnega seva gliv, ki prispeva k prhljaju in suhemu, srbečemu lasišču, ki ga spremlja.

Spodbuja ustno higieno

Nekateri trdijo, da lahko jabolčni kis pomaga pri boju proti slabemu zadahu, saj uniči škodljive bakterije v ustih. Uporabite ga kot ustno vodico, tako da eno žlico razredčite v skodelici vode in sperite usta enkrat do dvakrat na dan.

Proti plevelu

Odlična novica za vrtnarje: Jabolčni kis lahko uporabite kot naraven, hišnim ljubljenčkom prijazen, uničevalec plevela, ki pomaga zaščititi rastline. Na voljo je veliko virov za pripravo zatiranja plevela iz jabolčnega kisa, vendar se običajno uporablja samostojno ali pomešano z milom, soljo, limoninim sokom ali celo eteričnimi olji in poškropi neposredno na plevel.

Previdno škropite in preprečite, da bi se raztopina nanesla na zdrave rastline, saj lahko le tem škoduje.

Bobana lahko spremljate na njegovi spletni strani in na profilih na Facebooku in Instagramu. Vsa mnenja, morebitna vprašanja in predloge lahko sporočite na info@bobanpaukovic.com ali 24ur.com@pop-tv.si.

Tveganja in stranski učinki

Čeprav je uživanje jabolčnega kisa zdravo in varno za večino ljudi, lahko uživanje velikih količin povzroči nekatere negativne učinke na zdravje.

Nekateri najpogosteje poročani neželeni učinki jabolčnega kisa vključujejo erozijo zobne sklenine, pekoč občutek v grlu ali na koži in zmanjšano raven kalija. Bodite pozorni in vedno razredčite jabolčni kis v vodi.

Pretirano uživanje ali premočne koncentracije jabolčnega kisa lahko poškodujejo tudi prebavni trakt. Jabolčni kis lahko poveča učinek zdravil za sladkorno bolezen, zato bodite previdni. Bolnikom z osteoporozo prav tako svetujem naj se uživanja jabolčnega kisa v velikih količinah raje izogibajo, enako velja za vse, ki trpite za pomanjkanjem kalija v krvi.

Jabolčnega kisa ne uživajte, če jemljete zdravila za srce, inzulin, odvajala ali diuretike.

Zato je pomembno, da ga uživate zmerno in tako preprečite negativne stranske učinke.

Nazadnje, čeprav obstaja širok spekter uporabe jabolčnega kisa, ga ne bi smeli obravnavati kot hitro rešitev ali zdravilo, ko gre za vaše zdravje.

Zaključek

V zadnjem času je torej jabolčni kis ponovno v središču pozornosti in začenja pridobivati nekaj zasluženega priznanja zaradi lastnosti, ki spodbujajo zdravje. Uporabljamo ga lahko tako kot naravno zdravilo za zdravljenje različnih bolezni kot tudi dodajamo tudi solatnim prelivom in marinadam ali uporabimo kot učinkovito popolnoma naravno gospodinjsko čistilo in razkužilo. Prav tako ga lahko uporabljamo v določene kozmetične namene. Pri uživanju in uporabi vseeno bodite previdni. Kar nekomu lahko pomaga, drugemu lahko škodi. Zato se vedno pri kakršnih koli večjih težavah obrnite po pomoč k strokovnjaku oziroma zdravniku.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brabusednet
08. 05. 2022 11.09
+2
Mi ga že od mladosti pripravimo doma vsako drugo leto okoli 150 litrov.Ga tudi prijateljem in znancem podarimo.Taboljši je iz jabolk stare sorte neškropljene mošancelj.Poznam pa enega,ki prideluje jaboljčne sokove in kis iz škroplenih jabolk in prodaja na veliko.To po mojem ni zdravilno uživat.A reklama domače je vse kaj drugega.
Banion
08. 05. 2022 10.50
+2
Stare kmečke modrosti
morjeblata
08. 05. 2022 09.31
+2
Tisočkrat prežvečena tema, izredno slab članek. Nikjer napisano kako se zadeva dejansko aplicira.
Kufer
08. 05. 2022 10.49
+2
Kaj pa rabiš navodila za apliciranje. Jabolčni kis je neškodljiv in je čisto vseeno, koliko ga apliciraš.
Banion
08. 05. 2022 10.52
+1
lepo ti je napisal da ga redčiš z vodo, močnejši je več vode, star domač jabolčni kis je včasih treba redčit z vodo tudi za solato, pravijo da se zagrize, starejši od enega leta postane oster
_Heisenberg_
08. 05. 2022 08.02
-1
Naravo zdeavilo je cepljenje 😅 vsaj promovirate tako 🤑