FIT 24UR

BLOG: Prepoznate simptome diabetesa?

Ljubljana, 08. 11. 2020 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
15

Približuje se 14. november, rojstni dan kanadskega znanstvenika Fredericka Bantinga, ki je skupaj s svojim asistentom Charlesom Bestom v laboratoriju izoliral beljakovino, kasneje poimenovano inzulin. Za ta izjemen dosežek je Banting leta 1923 prejel Nobelovo nagrado za medicino, njegov rojstni dan pa so določili za svetovni dan sladkorne bolezni. Ker se je ta bolezen sprevrgla v pravo epidemijo, sem se odločil današnji prispevek nameniti tej tematiki.

Ko so se prvič srečali z diabetesom, so ga prepoznali kot bolezen, povezano s "sladkim urinom" in čezmerno izgubo mišic. Povišana raven glukoze v krvi (hiperglikemija) povzroči razlitje glukoze v urin, od tod tudi izraz sladki urin. 

Pri diabetesu gre za kronično stanje, pri katerem celice trebušne slinavke ne morejo proizvesti dovolj inzulina oziroma pri katerem telo proizvedenega inzulina ne more učinkovito uporabljati. To pridobljeni glukozi iz hrane oteži prehod v celice, zato te ne morejo normalno funkcionirati. Pride pa tudi do motnje v presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.

Diabetes je torej skupina presnovnih bolezni, za katere je značilna visoka raven sladkorja (glukoze) v krvi, kar je posledica napak pri izločanju inzulina ali v njegovem delovanju ali pa obojega.

Običajno raven glukoze v krvi natančno nadzira inzulin, hormon, ki ga proizvaja trebušna slinavka. Inzulin znižuje raven glukoze v krvi. Ko se glukoza v krvi zviša (na primer po zaužitju hrane), se inzulin izloči iz trebušne slinavke, da normalizira raven glukoze s spodbujanjem njenega vnosa v telesne celice.

Odsotnost ali nezadostna proizvodnja inzulina ali nezmožnost telesa, da bi inzulin pravilno uporabljalo, torej povzroča diabetes. 

Obstajata dve glavni vrsti diabetesa, imenovani tip 1 in tip 2.
Obstajata dve glavni vrsti diabetesa, imenovani tip 1 in tip 2. FOTO: Dreamstime

Vrste diabetesa 

Obstajata dve glavni vrsti diabetesa, imenovani tip 1 in tip 2. Sladkorna bolezen tipa 1 je avtoimunska bolezen, pri kateri imunski sistem napade beta celice, ki proizvajajo inzulin, v trebušni slinavki. Poškodba celic trebušne slinavke vodi do zmanjšane sposobnosti ali popolne nezmožnosti ustvarjanja inzulina. 

Sladkorna bolezen tipa 2 je najpogostejša oblika diabetesa in se v nasprotju s sladkorno boleznijo tipa 1 običajno pojavi pri ljudeh, starejših od 40 let, zlasti pri tistih s prekomerno telesno težo. Sladkorno bolezen tipa 2 povzroča inzulinska rezistenca, kar pomeni, da se hormon inzulin sprošča, vendar se telo nanj ne odzove pravilno. Med napredovanjem bolezni pa lahko pride tudi do pomanjkanja inzulina. 

Čeprav naj bi veljalo, da je diabetes tipa 2 posledica čezmerne telesne teže in nezadostne telesne dejavnosti pri odraslih, se v zadnjih letih pojavlja tudi pri čedalje več otrocih in mladostnikih. Večina teh primerov je neposredna posledica slabih prehranjevalnih navad, višje telesne teže in premalo gibanja. 

Simptomi diabetesa tipa 2 so pogosto manj očitni kot pri bolnikih z diabetesom tipa 1. Marsikdo s sladkorno boleznijo tipa 2 nima nekih izrazitih simptomov, zato lahko ta bolezen veliko let ostane neodkrita. Pri mnogih so tako ob odkritju bolezni že razviti njeni zapleti.

Sladkorna bolezen tipa 1 se po navadi pojavi nenadoma, lahko z zelo izrazitimi simptomi. Nastanek sladkorne bolezni tipa 2 pa je počasnejši, z blagimi simptomi ali celo brez njih. Diabetes tipa 2 se lahko močno izboljša z bolj zdravim načinom življenja, kar za ostale tipe večinoma ne drži. 

Bobana lahko spremljate na njegovi spletni strani ter na profilih na Facebooku in Instagramu. Vsa mnenja, morebitna vprašanja in predloge lahko sporočite na info@bobanpaukovic.com ali 24ur.com@pop-tv.si.

Katere so še druge vrste diabetesa? 

Gestacijski diabetes

Sladkorna bolezen se lahko začasno pojavi med nosečnostjo, pojavila pa naj bi se v 2 do 10 % vseh nosečnosti. Pomembne hormonske spremembe med nosečnostjo lahko pri genetsko nagnjenih osebah povzročijo povišanje krvnega sladkorja. Povišanje krvnega sladkorja med nosečnostjo imenujemo gestacijski diabetes, ki običajno izzveni, ko se otrok rodi. Vendar pa naj bi 35 do 60 % žensk z gestacijskim diabetesom v naslednjih 10 do 20 letih sčasoma razvilo diabetes tipa 2, zlasti tiste, ki med nosečnostjo potrebujejo inzulin, in tiste, ki po porodu obdržijo prekomerno telesno težo. 

Sekundarni diabetes

"Sekundarni" diabetes se nanaša na povišano raven sladkorja v krvi zaradi drugega zdravstvenega stanja. Vključuje uničenje beta celic kot pri tipu 1, ne napade pa jih lasten imunski sistem, temveč nekaj drugega. Glavni razlogi za pojav sekundarnega simptomatskega diabetesa so bolezni trebušne slinavke ali endokrinega sistema. Potencialni vzroki so travma (poškodba, nesreča), vnetje trebušne slinavke, alkoholizem, velike količine steroidov, rakavo obolenje ali okužbe. Ne glede na vzrok pa je zdravljenje enako kot pri tipu 1 – inzulin.

Sladkorna bolezen MODY (Maturity-Onset Diabetes of the Young)

Gre za malo znano in redko (1–5 %) vrsto sladkorne bolezni, tako imenovano zrelostno obliko diabetesa pri mladih. Ta tip sladkorne bolezni običajno odkrijejo pred 25. letom starosti in je izrazito deden. Vzrok zanj tiči v okvarjenemu genu, kar pomeni, da trebušna slinavka ne more proizvajati dovolj inzulina.

Neonatalni diabetes 

Gre za zelo redko obliko sladkorne bolezni, ki se zaradi podedovane genetske napake pojavi v prvih šestih mesecih življenja.

Latentni avtoimuni diabetes

Ta vrsta diabetesa je najpogostejša pri odraslih in starejših. Gre za počasneje napredujočo vrsto diabetesa tipa 1, ki ga velikokrat zamenjujejo oziroma napačno diagnosticirajo kot diabetes tipa 2. Nekateri ga imenujejo kar diabetes tipa 1,5, saj ima značilnosti tako tipa 1 kot tudi tipa 2.

Tudi pri tipu LADA (Latent Autoimmune Diabetes of Adulthood) imunski sistem napada beta celice, vendar ne uniči vseh. Zato lahko zdravljenje dolgo časa poteka z zdravili kot pri tipu 2, ko pa bolezen napreduje, sledi prehod na inzulinsko zdravljenje.

Ne glede na to, za katero vrsto diabetesa gre, je pomembno, da smo pozorni na svoj življenjski slog, vključno s prehrano, gibanjem, stopnjo stresa in spanjem.
Ne glede na to, za katero vrsto diabetesa gre, je pomembno, da smo pozorni na svoj življenjski slog, vključno s prehrano, gibanjem, stopnjo stresa in spanjem. FOTO: Dreamstime

Hormonske motnje in diabetes 

Diabetes je lahko tudi posledica drugih hormonskih motenj, kot sta prekomerna tvorba rastnega hormona (akromegalija) in Cushingov sindrom. Pri akromegaliji tumor hipofize na dnu možganov povzroči prekomerno proizvodnjo rastnega hormona, kar vodi do hiperglikemije. Pri Cushingovem sindromu pa nadledvične žleze proizvajajo presežek kortizola, ki spodbuja zvišanje krvnega sladkorja.

Simptomi diabetesa 

Simptomi diabetesa so lahko podobni pri diabetesu tipa 1, ki ga običajno diagnosticirajo pri otrocih in najstnikih, ter pri diabetesu tipa 2, ki se najpogosteje pojavi pri odraslih. Simptomi katere koli vrste diabetesa so povezani z visoko koncentracijo glukoze v krvi in urinu ter vključujejo:
– pogoste okužbe oziroma povečano dovzetnost za okužbe,
– slabost,
– bruhanje,
– zamegljen vid,
– lakoto,
– dehidracijo,
– izgubo ali pridobivanje telesne mase,
– utrujenost,
– suha usta,
– počasno celjenje ran in ureznin,
– srbenje kože in glivične okužbe,
– pogosto uriniranje,
– čezmerno žejo,
– težave z zbranostjo (pomanjkanje koncentracije),
– mravljinčenje v dlaneh ali stopalih,
– spolno disfunkcijo, vključno z izgubo libida in erektilno disfunkcijo.

Zaključek 

Ne glede na to, za katero vrsto diabetesa gre, je pomembno, da smo pozorni na svoj življenjski slog, vključno s prehrano, gibanjem, stopnjo stresa in spanjem. Verjetno pa vas zanima, katera je najboljša dieta. Pravzaprav to sploh ni dieta, temveč način prehranjevanja, ki je zdrav in priporočljiv za vsakogar. Več o tem pa v enem od naslednjih prispevkov!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Geres
08. 11. 2020 20.37
+0
Diabetes tipa 2 je posledica življenjskega sloga. Tako kot enormna večina primerov previsokega pritiska in holesterola. Po domače: preveč hrane in premalo gibanja. Enkrat je bil objavljen podatek, koliko letno diabetes stane našo zdravstveno blagajno. Ne spomnim se točnega zneska, a zdela se mi je volana cifra. Edini način, da ljudje prevzamejo odgovornost je, da jih udariš po denarnici. Zato bi za bolezni, ki jih lahko preprečiš / obrneš krivuljo v drugo smer z zdravim življenjskim slogom, uvedla participacijo za zdravila. Prvo leto po diagnozi takih stanj vse krije zavarovalnica, ti pa direkt povedo, da boš drugo leto kril sam 10%, tretje leto 15% itd. Če imaš denar za prenajedanje, ga imaš tudi za plačilo zdravil.
Fulano in Beltrano
08. 11. 2020 21.07
Odlicen komentar! Ce se nisi sposoben pravilno prehranjevat, si si kriv izkljucno sam. Najbolj bizarno je to, da ljudje nimajo za eno nesmiselno prehransko dopolnilo, ki stane 20 evrov, imajo pa za tri skatle piskotov, tri vrecke cipsa in tri kokakole na teden...ko ze samo uvedba kislega zelja in kefirja v prehrano naredi ogromno...
marston
06. 12. 2020 13.53
žal ni krivda pri ljudeh. država zavaja z načinom prehranjevanja in s tem poslabšuje bolezen. nekdo,ki sledi nijz in ministrstvu za zdravje,bo lahko fasal diabetes,a ni sam kriv,krivda je na vladi,ker ozavešča napačno
Periot222
08. 11. 2020 20.12
-1
Kolikor mi je znano zdaj obstaja samo corona drugih bolezni ni vec!!!!!!!
RDE?I KIP
08. 11. 2020 19.29
+1
Korona skeptiki bodo zanikali še diabetes.
RamzesII
08. 11. 2020 18.37
Koliko tipov diabetesa, med katerima glavnima tipoma pa končajo preostali tipi, da o njih nič ne slišimo oz. beremo. Smo pa lahko nekje brali, da želijo še diabetes tip 3, zaradi kao sladke hrane in pijače.
Paradox
08. 11. 2020 18.03
+3
Če ni v povezavi s Covidom, nimaš diabetesa.
Radiate
08. 11. 2020 18.02
+6
Tale članek je predvsem za vse starše z majhnimi otroci...nikar jim za vsako možno priložnost podturit curka, če jim želite dobro!
Quatflow
08. 11. 2020 18.05
+2
Ce ima otrok tudi hipo se mu mora cuker tudi dajati.
marston
08. 11. 2020 17.17
+6
D2 je ozdravljiv s pravilnim načinom prehranjevanja ter zmerno fizično aktivnostjo. Brez zdravil. Ni kronična bolezen in je ozdravljiva. Samo večina medicine zagovarja doživljensko jemanje zdravil in to pri D2. Le zakaj npr priporočajo uživanje sladke hrane, z veliko OH in sladkorja? Da lahko potem dodajajo inzulin in tako je bolnik ujet v spirali. Ukinit sladkor, predelano hrano in hrano z veliko vsebnostjo OH. Rešitev za večino s tipom D2.
Quatflow
08. 11. 2020 17.22
+1
Oh je tezko povsem ukiniti, saj ga ima vecina hrane. Razen ce poskusis s ketonsko ampak dolgorocno to ni zdravo.
titomeni
08. 11. 2020 17.47
-1
Ja. Mam diabetes sicer tip1... Mi se noben ni pripirocal sladkorja in veliko oh.. Ne govori neumnosti. Tip2 ni ozdravljiv lahko se pa bolezen zelo dobro obvladuje oz izboljsa. Moral bi iti za zdravnika. Not!
marston
08. 11. 2020 18.03
+4
D1 je druga zgodba D2 pa je ozdravljiv. Dobro so vam oprali miselnost. Poglejte jedilnike UKC za sladkorne bolnike, pa bo jasno o čem govorim. Malo OH, do 50, 70 g na dan, lahko odlično deluje brez zdravil. Rws pa traja nekaj časa. En teden ni dovolj. Zakaj bi bil zdravi keto z naravno hrano škodljiv? Osebno poznam nekaj ljudi na keto, eden je imel brezhibne holesterole, trigliceride pod spodnjo mejo, razmerja blizu ideala. Vsaj dve leti strogi keto. Je težko na začetku, a za zdravje se splača. Pol sodobnih bolezni odpade ali se jih močno omili. UKC pa ponuja polnozrnat kruh, margarino in kos sadja za večerjo za sladkorne bolnike!! In nihče se ne upre tem neumnostim. Proti tem bi morali v petek protestirat. Tu je več škode za ljudi, kot menjat vlado vsaki dve leti.
crazy but true
08. 11. 2020 18.23
+1
Tip 1 ni ozdravljiv. Tip 2 pa.. no, pomislite.. kaj se zgodi z receptorji celic za inzulin, ce so celice stalno polhne glukoze inzulina pa je v krvi stalno veliko, ker se zeli telo znebiti te glukoze? In kaj se zgodi skozi cas..
RamzesII
08. 11. 2020 18.40
+2
Zdravniki in farmacija neradi priznajo druge možnosti, ker potem ne bi mogli prodati insulina, ali zdravil za druge bolezni.