FIT 24UR

BLOG: Kaj so oksalati?

Ljubljana, 26. 03. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
4

Oksalati, imenovani tudi oksalna kislina, so naravna spojina, ki jo najdemo v različnih virih živil. Nekatere najpogostejše oksalate v hrani lahko najdemo v rastlinskih virih, kot so sadje, zelenjava, oreščki in semena. Oksalat lahko naravno proizvede tudi vaše telo.

Oksalati se pogosto vežejo na minerale, kot je kalcij, in se izločijo iz telesa skozi blato. Vendar pa se lahko v ledvicah kopičijo velike količine oksalata, kar povzroči nastanek ledvičnih kamnov. Ledvični kamni nastanejo, ko se v notranji ovojnici ledvic tvorijo trdi mineralni nanosi, ki povzročajo simptome, kot so bolečine v trebuhu, slabost in bruhanje. Čeprav obstaja več različnih vrst ledvičnih kamnov, veljajo kamni iz kalcijevega oksalata za ene najpogostejših. Tradicionalna dieta proti ledvičnim kamnom vključuje omejitev uživanja oksalatnih živil, da se prepreči nastajanje teh bolečih mineralnih usedlin. 

Pri nizkooksalatni dieti gre torej za zmanjšanje vnosa živil, ki vsebujejo velike količine oksalatov. Oksalati so organske spojine, ki jih najdemo v številnih živilih, kot so špinača, rdeča pesa, rabarbara, zeleni čaj, kava, kakav itd. Oksalati se lahko v telesu "združijo" z minerali, kot je kalcij, in tvorijo ledvične kamne, ki lahko povzročijo hude bolečine in težave z ledvicami. 

Bobana lahko spremljate na njegovi spletni strani in na profilih na Facebooku in Instagramu. Vsa mnenja, morebitna vprašanja in predloge lahko sporočite na info@bobanpaukovic.com ali 24ur.com@pop-tv.si.

Čeprav oksalati niso škodljivi za vse, pa imajo lahko ljudje z obstoječimi težavami z ledvicami ali v kolikor so nagnjeni k razvoju ledvičnih kamnov koristi od nizkooksalatne diete. Poleg tega lahko nizkooksalatna dieta pomaga tudi pri zdravljenju drugih zdravstvenih težav, kot so artritis, vnetna črevesna bolezen, fibromialgija in intersticijski cistitis. 

Poleg zmanjšanja vnosa živil z visoko vsebnostjo oksalatov je priporočljivo tudi povečanje vnosa kalcija. Kalcij lahko pomaga pri vezavi oksalatov in zmanjšanju njihove absorpcije v telesu, kar lahko zmanjša tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. Živila, ki so bogata s kalcijem, vključujejo razne mlečne izdelke, kot so mleko, kefir, jogurt in sir ter zelenolistnata zelenjava in sardele. 

Pomembno je tudi zagotoviti dovolj tekočine za preprečevanje dehidracije, kar lahko poveča tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. Priporočljivo je pitje zadostne količine vode in drugih brezalkoholnih pijač, kot so nesladkani zeliščni čaji in naravni sokovi. 

Oksalati se lahko v telesu "združijo" z minerali, kot je kalcij, in tvorijo ledvične kamne, ki lahko povzročijo hude bolečine in težave z ledvicami.
Oksalati se lahko v telesu "združijo" z minerali, kot je kalcij, in tvorijo ledvične kamne, ki lahko povzročijo hude bolečine in težave z ledvicami. FOTO: Dreamstime

Vzroki za povišano koncentracijo oksalata v našem organizmu:

- prekomeren vnos oksalata s hrano,

- prekomerno uživanje vitamina C (npr. v obliki prehranskih dopolnil), zato se izogibajte pretiranemu uživanju vitamina C, predvsem količin, ki presegajo 2000 mg na dan, saj se višek pretvarja v oksalat,

- prekomerna absorpcija oksalata v prebavilih – prisotno predvsem pri nekaterih boleznih prebavil (npr. kronična vnetna črevesna bolezen, malabsorbcijski sindromi),

- prirojene presnovne motnje.

Živila z nizko vsebnostjo oksalata 

Obstaja veliko živil, bogatih s hranili, ki vsebujejo malo oksalatov in jih lahko uživate kot del zdrave prehrane. Najboljša živila, ki jih lahko vključite v dieto z nizko vsebnostjo oksalata, vključujejo:

- sadje: avokado, banane, melona, češnje, kokos, ananas, nektarine, papaja, rozine, lubenica, belo grozdje,

- zelenjavo: buča, kalčki alfa-alfa, zelje, cvetača, grah, rdeča paprika, redkev, repa, gomolj, bučke,

- beljakovine: meso, morski sadeži in jajca,

- mlečne izdelke: mleko, sir, jogurt, maslo,

- žita: riž, koruzni otrobi, rženi kruh, jajčni rezanci,

- pijače: voda, zeliščni čaj, vino, jabolčni sok,

- zelišča in začimbe: rožmarin, origano, bazilika, kurkuma, koper.

Oksalate najdemo v večini rastlinskih živil v različnih količinah, vključno s številnimi vrstami sadja, zelenjave, oreščkov in semen.
Oksalate najdemo v večini rastlinskih živil v različnih količinah, vključno s številnimi vrstami sadja, zelenjave, oreščkov in semen. FOTO: iStock

Živila z visoko vsebnostjo oksalata

Oksalate najdemo v večini rastlinskih živil v različnih količinah, vključno s številnimi vrstami sadja, zelenjave, oreščkov in semen:

- sadje: robide, borovnice, maline, rdeči ribez, suhe fige, rdeče grozdje, kosmulje, kivi, limonina lupina, pomarančna lupina, rabarbara, jagode, mandarine,

- zelenjava: špinača, brokoli, rabarbara, okra – jedilni oslez, por, pesa, krompir, jajčevci, sladki krompir, bučke, ohrovt, korenje, blitva, zelena, olive, cikorija, peteršilj, paprika,

- oreščki in semena: mandlji, indijski oreščki, pekanov oreh, arašidi, sezamovo seme,

- stročnice in sojini izdelki: miso, tofu, sojino mleko, stročji fižol in fižol v zrnju,

- žita: bulgur, koruzni zdrob, pšenični kalčki, polnozrnat kruh, amarant, ajda in kvinoja,

- pijače: kakav/čokolada, čokoladno mleko, črni čaj, instant kava, temno pivo,

- začimbe: peteršilj, svež*cimet, poper, ingver.

Večina živalskih proizvodov, kot so meso, ribe in perutnina, vsebuje oksalate le v sledovih.

Med živili z visoko vsebnostjo oksalata je tudi špinača.
Med živili z visoko vsebnostjo oksalata je tudi špinača. FOTO: iStock

Živila s srednjo vsebnostjo oksalata so:

- sadje: jabolka z lupino, marelice, črni ribez, posušene brusnice, grenivka, pomaranča, breskev, hruška, slive, suhe slive, mango,

- zelenjava: artičoka, koromač, konzervirani grah, šparglji, paradižnik, limski fižol, brstični ohrovt, repa, čebula, koruza,

- pijače: kava, sok iz grozdja, sok iz brusnic, pomarančni sok.

Kuhajte in namakajte živila z oksalatom! Kuhanje lahko pomaga zmanjšati raven oksalata v nekaterih živilih. Namakanje žitaric in stročnic lahko prav tako pomaga zmanjšati vsebnost oksalata, hkrati pa zmanjša raven drugih antinutrientov, kot so fitati, zaviralci proteaz, lektini in tanini. 

Zaključek 

Nizkooksalatna dieta je lahko tudi pomanjkljiva v nekaterih hranilih, zato je pomembno, da poskrbite za uravnoteženo prehrano. Če sledite nizkooksalatni dieti, je priporočljivo, da se posvetujete s strokovnjakom za prehrano ali zdravnikom. Pri vseh dietah je zelo pomembna ZMERNOST. To, da omejite vnos določenih živil, še ne pomeni, da ne smete jesti ničesar!

Oksalat je organska spojina, ki se nahaja v rastlinah, živalih in ljudeh. V našem organizmu je zmeraj prisotna določena količina oksalata, ki v naših celicah nastaja kot stranski produkt presnove drugih snovi (npr. vitamina C). Problem nastane ob prekomernem kopičenju oksalata v organizmu, morebiti zaradi presnovnih motenj, prekomernega vnosa oksalata s hrano in drugih vzrokov, saj lahko oksalat z drugimi minerali (npr. kalcijem) tvori ledvične kamne.

 

Članek izraža stališče avtorja in ne izraža nujno tudi stališča uredništva!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Devilz Pff
26. 03. 2023 12.15
-1
Bedarija. Oksalno kislino zmanjša fermentacija. Kuhanje pa le povzroči da iz organske telesu prijazne nastane anorganska katera povzroča ledvične kamne. Surova zelenjava ali fermentirana je čisto v redu. (Dr. Norman Walker)
LoL24pooptv
26. 03. 2023 11.10
+1
Bluzite samo, da se piše v bistvu pa nimate pojma! Taki članki prej škodujejo zato se sprašujem zakaj tako agitiranje? 🧐
Wortex2
26. 03. 2023 10.13
-1
Mogoče še članek katera žjvila povzročajo nastanek infarkta in raka.
Menes
26. 03. 2023 10.02
+2
Oksalati niso imenovani tudi oksalna kislina. Oksalati so soli oksalne kisline.