FIT 24UR

BLOG: Kako prenehati s prenajedanjem?

Ljubljana, 19. 01. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Boban Pauković, prehranski svetovalec
Komentarji
24

Želite shujšati in poskrbeti za odlično formo, pa ne morete nehati jesti in se prenajedate? Ste se že kdaj vprašali, kaj vas sili k prenajedanju? Mogoče je zato kriv stres ali kaj drugega? Mogoče je glavni krivec mehanizem preživetja, ki shranjuje zaloge energije za pozneje oziroma za težke čase.

Prenajedanje ni nič drugega kot primitiven preživetveni mehanizem. Zaužitje več kalorij od potrebnih je našim prednikom omogočalo kopičenje in varčevanje energije v obliki telesne maščobe, ki bi jo telo porabilo v primeru pomankanja hrane in lakote. To je bilo za tiste čase (milijone let nazaj) povsem logično in normalno, danes, v modernih časih, pa takšen način prehranjevanja vodi v debelost in razna obolenja.

Zakaj se potem še vedno nažiramo, kljub vsem informacijam, ki so nam na dosegu roke? Že vrabci na vejah čivkajo, da s takšnim načinom prehranjevanja bolj kot karkoli drugega hranimo oči, čustva in vse to lahko na dolgi rok pripelje le v bolezen. Očitno se naši možgani niso razvili tako hitro kot naš dostop do hrane.

Tukaj je nekaj naravnih načinov, s katerimi lahko ustavite vašo slabo navado – prenajedanje.

Nezdravi hrani in prigrizkom se boste izognili tako, da jih boste odstranili čim dlje iz vašega vidika.
Nezdravi hrani in prigrizkom se boste izognili tako, da jih boste odstranili čim dlje iz vašega vidika. FOTO: Dreamstime

Uravnajte ravni krvnega sladkorja
Večina navad, ki nam pomagajo ohranjati zdravo, normalno raven sladkorja v krvi, je dokaj enostavnih in preprostih in ne zahtevajo pretiranega truda. Zdrava prehrana je ključnega pomena za obvladovanje krvnega sladkorja in preprečevanje sladkorne bolezni.

Poskrbite za zadosten vnos beljakovin, vlaknin in maščob
Ne bom vam pametoval, da se morate izogibati uživanju ogljikovih hidratov ali popolnoma črtati iz vaše prehrane ves sladkor, temveč, da izbirate najboljše polnovredne vire ogljikovih hidratov in le te uravnotežite z beljakovinami ter maščobami.

Če zaužijete vire beljakovin, vlaknin in zdravih maščob z vsemi obroki, lahko pripomorete k uravnavanju krvnega sladkorja, še posebej, če uživate ogljikove hidrate/sladkor (na primer škrobno zelenjavo, kot je krompir, sadje ali polnozrnato žito). Te upočasnijo absorpcijo sladkorja v krvni obtok, pomagajo pri urejanju apetita, pomembne pa so tudi za vašo presnovo in prebavo. Če ne zmorete slediti dieti, jo pač opustite. Raje se osredotočite, da želodec dodobra napolnite z vlakninami, še posebej neškrobnato zelenjavo. Beljakovine in zdrave maščobe pa se bodo dalj časa prebavljale, kar bo zopet pomagalo pri zmanjšanju odvečne želje po hrani, namreč poln želodec ne bo iskal nove hrane.

Ena izmed rešitev je celo ketogena dieta, ki lahko prepreči preveliko sproščanje inzulina po zaužitju hrane in pomaga ustvariti normalno raven sladkorja v krvi. Sicer bi jaz to dieto svetoval v skrajni sili in tako kot vedno pravim, le ta ni univerzalna rešitev za vse ljudi.

Izognite se tekočim kalorijam
Ko ste žejni, spijte kozarec vode. Resda pravijo, da voda ni zaželena ne v kolenu in ne v čevljih, želodec in organizem pa vam bosta zelo hvaležna. Naši predniki niso imeli dostopa do vseh teh različnih vrst gaziranih pijač in sokov za odžejanje. Če pa ne zdržite brez okusa, poskušajte z naravnimi nesladkanimi čaji. Ne pozabite tudi na dejstvo, da lahko tudi alkohol negativno vpliva na krvni sladkor, še posebej bodite pozorni tisti, ki pijete sladkane alkoholne pijače.

Privoščite si zajtrk prvakov
Zelo me žalosti dejstvo, da večina ljudi začne dan z uživanjem navadnega toasta, salame, kosmičev in soka, polnega sladkorja. Ne stradajte vašega telesa pomembnih hranil in ne napolnite krvi z glukozo, namreč to bo le povečalo vašo željo po hrani. Izberite zdrav zajtrk, ki bo vseboval kakovostne vire beljakovin, zelenjave in maščobe.

Stres, čustvene težave, depresija in živčnost so veliki razlogi za prenajedanje.
Stres, čustvene težave, depresija in živčnost so veliki razlogi za prenajedanje. FOTO: iStock

Z glavo na zabavo!
Spremljajte, kaj vnašate v telo. Veliko stvari v življenju ni v vaših rokah, vaše telo in njegovo zdravje pa sta popolnoma pod vašim nadzorom. Zamenjajte osiromašeno in nezdravo hrano za hrano, polno hranilnih snovi. Ko se osredotočimo na to, kaj jemo, je večja možnost, da se odločimo za živila, ki so zdrava. Zato med obroki odložite telefon in ugasnite TV. Spremljajte tudi, kaj zaužijete, zato vam vsaj na začetku uvajanja sprememb svetujem pisanje dnevnika prehranjevanja. Zaupajte mi, šokiralo vas bo, kaj vse ste si zapisali oz. vsakodnevno zaužili. Poskrbite za rednost obrokov.

Prežvečite hrano
Vsi, ki boste hrano dobro prežvečili, boste verjetno pojedli manj in premišljeno. Počasno prehranjevanje vašim možganom signalizira, da se še bolj zavedajo, kdaj se želodec napolni.

Bodite pozorni pri nakupovanju živil
Nakupujte vedno s polnim želodcem, tako boste lažje poskrbeli za racionalen nakup zares potrebnih živil. V kolikor boste v nakupovalni center prišli lačni, boste nakupovali z očmi ter imeli še večjo čustveno potrebo po določenih živilih. Ta živila pa so v glavnem razni enostavni oziroma hitri viri energije v obliki sladkarij in prigrizkov, polnih nezdravih maščob.

Daleč od oči, daleč od želodca
Nezdravi hrani in prigrizkom se boste izognili tako, da jih boste odstranili čim dlje iz vašega vidika. Če bodo postavljeni pred vašimi očmi, vas bodo prav gotovo pripeljali do želje po zaužitju.

Bobana lahko spremljate na njegovi spletni strani, Facebookovem in Instagramovem profilu. Vsa mnenja, morebitna vprašanja in predloge lahko sporočite na info@bobanpaukovic.com ali 24ur.com@pop-tv.si.

Zmanjšajte stres
Stres, čustvene težave, depresija in živčnost so veliki razlogi za prenajedanje. Kronični stres povečuje raven stresnega hormona kortizola, česar pa si nihče od nas ne želi.

Svetujem vam, da poskrbite za vaša čustva in delite vaše težave z ljudmi, ki jim zaupate, prav tako imate na izbiro veliko načinov, s katerimi lahko poskrbite za izogibanje stresu. Poskusite na primer z meditacijo, sprehodom v naravi in vadbo, ki vam bo odgovarjala.

Poskrbite za počitek in kakovosten spanec
Pomanjkanje spanja negativno vpliva na hormone kortizol, leptin in grelin. Slednji spodbuja tek, medtem ko hormon leptin telesu sporoča, koliko maščobnih rezerv naj shrani. Pomanjkanje spanja aktivira grelin, zato kronično pomanjkanje spanca precej vpliva na prenajedanje in posledično čezmerno telesno težo. Ko so vrednosti leptina nizke, postanemo lačni, pri povišanih vrednostih pa se poveča poraba energije. Pri nespečnežih se čez dan raven grelina močno poveča, vrednosti leptina pa se znižajo, kar spodbuja tek.

Preden se odločite za nakup raznih zaviralcev apetita, fat burnerjev ipd., poskrbite za neke osnove in zdrav, normalen način prehranjevanja.
Preden se odločite za nakup raznih zaviralcev apetita, fat burnerjev ipd., poskrbite za neke osnove in zdrav, normalen način prehranjevanja. FOTO: Dreamstime

Zaključek
Za konec bi vam rad svetoval, da ne nasedate raznim marketinškim trikom in prepričevanjem za nakup čudežnih prehranskih dopolnil. Ni je namreč kapsule, tablete oziroma praška na tem svetu, ki bo spremenila vaš način življenja, ki je po navadi največji krivec za vaše težave. Preden se torej odločite za nakup raznih zaviralcev apetita, fat burnerjev ipd., vam svetujem, da poskrbite za neke osnove in zdrav, normalen način prehranjevanja. Upoštevajte zgoraj naštete nasvete in uživajte nepredelana, protivnetna živila ter poskrbite za vaše telo, dokler še ni prepozno. Saj veste, bolje preventiva kot kurativa. Ne pripeljite vašega organizma do takšnega stanja, ko bo zares potreboval določene tablete oziroma predpisana nujno potrebna zdravila.

Do naslednjega branja!

''Zdrav um, zdravo telo!''

 

Članek odraža stališče avtorja in ne odraža nujno tudi stališča uredništva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WestCoast
19. 01. 2020 19.48
+2
Jaz sem pa mislil da clovek obstaja cirka 200.000 let. Ocitno nasi novinarji vejo celo za milijone let stare prednike....😒
Rožice cvetijo
19. 01. 2020 17.34
+3
Ker imamo non stop dostop do kakršnekoli hrane, se je rek: "Jemo,da živimo" obrnil v ŽIVIMO,DA JEMO. In rezultat je tu.
TistoPravo
19. 01. 2020 17.32
+6
Zapisi v celicah se gradijo desetletja. Torej, če upoštevamo to....tudi da človek pride nazaj do ta pravih zdravih kil.,,,mora trajat desetletja....kar pa si je seveda težko razložit. Ljudje zahtevamo hitre rešitve...kar pa telo nikakor ne nagradi ne fizično ne psihično. Torej, živite za tukaj zdaj...a vendar se ne dajte pretentat samo trenutkom!
mayjjya
19. 01. 2020 15.14
+9
poslikaj se v spodnjem perilu ter prilepi sliko na hladilnik
bogdajmir
19. 01. 2020 14.31
+8
Veliko je pa tudi kriva država in davki ter dovoljenje, da si trgovci nabijajo visoke marže. Vsak ukrep proti debelosti do zdaj pa je bil, da so sladkor podražili, namesto da bi zdravo prehrano pocenili (oz vsaj dietno hrano).
mayjjya
19. 01. 2020 15.21
+3
vse je to tako ja, ampak so konec koncev samo izgovori, ko se gre za posameznikovo prehranjevanje. Če imaš sebe in svoje telo dovolj rad, boš našel zdrav način, ki bo odgovarjal tebi in tvoji denarnici. Najprej pa moraš v glavi razčistit seveda.
Rožice cvetijo
19. 01. 2020 17.22
+3
bogdajmir, mislim,da noben ukrep ne bo pomagal. Vse odločitve so v lastni glavi. Ko tam rešiš, si vse rešil. Dejstvo je,da preveč hrane,premalo gibanja,preveč sedenja, premalo dela,dolgčas = debelost. Nihče tem ljudem dolgoročno ne more pomagati, če sami v svoji glavi tega ne rešijo.
soncarica84
19. 01. 2020 11.33
+0
Preverjeno! Vse kar je napisano pri meni NE DELUJE. Na zalost. Prenajedanje (v mojem primeru in primetu mnogih) povzrocajo diete z malo kalorij. Z njimi si precej poskodujes mozgane. S psiholosko pomocjo mi je postalo se tezje, saj sem zabredla v bulimijo. Ze dolgo cakam na prebod knjige: Brain over binge.
mayjjya
19. 01. 2020 15.25
+3
ja, vsak je primer zase. Ampak vsi primeri pa imajo vseeno eno isto stvar, podzavestna omejujoča prepričanja. Kar je meni pomagalo je štetje kalorij, tako sem ziher, da ne pojem premalo in se ne nažrem čez par dni. Je pa vsakodnevna bitka s samim sabo, to je res.
Bejba193
19. 01. 2020 11.08
+8
ubistvu, moja najvišja teža je bla 110kg, zdaj imam 73, normalno težo za visoko punco. Če imas težave s prenajedanjem je to tako, kakor da si konstantno lačen, nimaš meje, neznaš se ustavit, lahko ješ dokler ti ni slabo. Ampak enkrat moraš potegnit črto, ali pa te bodo do konca življenja spremljale težave, kot so slaba hrbtenica, sladkorna bolezen, objavljena kolena, slabo srce itd. Moram pa za vsako stvar, ki jo nesem v usta paziti.
Bejba193
19. 01. 2020 11.09
+0
soncarica84
19. 01. 2020 11.39
+3
Super dosezek. Je pa teuko da ves dan premisljujes samo na hrano. Misliti na posledice je tezko, ker mozgani zahtevajo svoj fix
Rožice cvetijo
19. 01. 2020 17.31
+2
Bejba193, lahko vprašam,dobronamerno, koliko časa na dan si na svežem zraku, hitra hoja ali tek, razne vaje. Jaz sicer nimam teh težav, vendar "za vsak slučaj" stvari, ki bi mi teknile, ne kupujem. Ker teh stvari definitivno ne potrebujem. Ljudje kupijo vse,kar vidijo. Za preživetje potrebujemo malo hrane. Izjema športniki, fizični delavci, vendar oni težav z debelostjo nimajo, ker njihovo telo veliko fizično dela in pokuri odvečne kalorije.
User1094863
19. 01. 2020 11.08
-9
toliko pametnih komentarje je tukaj da mi je prav slabo od vse te pameti!!
Uporabnik458403
19. 01. 2020 10.40
+6
Članek odraža stališče avtorja in ne odraža nujno tudi stališča uredništva. Stalisce urednikov je bolje placana reklama bolj jo bomo vsiljevali in vsebina teh je nepomembna
kameltrajbar
19. 01. 2020 10.38
+3
Debeluhom dvigniti ceno zdravstvenega zavarovanja.... 😂😂😂😂😂
bogdajmir
19. 01. 2020 14.37
+2
Totalitaristično, ampak tu pa podpišem! Ko se gre za lastno zdravje, zakaj pa ne. Naj ljudje dejansko DELAJO na lastnem zdravju.
hotchilipoper
19. 01. 2020 10.19
+8
Mladina po 5 ur na dan brska po spletu in mobitelih,vmes pa prigrizki,čips,šejki,sladke pijače,a je pol kaj čudnega da so debeli.
bogdajmir
19. 01. 2020 14.36
+10
Ti bi zvalil vso krivdo na mlade, jaz pa krivim oblastnike (tako državne, kot lokalne). Premalo je zunanjih igrišč za mlade, vse je že zastarelo, zdrava prehrana je občutno predraga, tudi šole same dajejo preveč poudarka na nekih matematikah in zgodovinah, namesto da bi poskrbeli za občutno več ur športne vzgoje. Ne kriviti tehnologije, krivi raje metode, ki se niti ne potrudijo, da bi "premagali" tehnologijo in poslali mlade nazaj na igrišča, v naravo, itd.
pomlad14
19. 01. 2020 15.19
+2
Telovadba ne pomaga dokler bodo na voljo mecdonalsi in in v trgovinah industrijska hrana.
Rožice cvetijo
19. 01. 2020 17.37
+2
Ne pomaga več ur športne vzgoje, ker dijaki sploh ne prihajajo na ure ali imajo pa opravičila. Problem so vrednote, ki jih ni več.
Rožice cvetijo
19. 01. 2020 10.16
+20
Preveč časa,premalo dela. Gledam oddaje o 300 in več kilskih Američanih. Sploh ne razumem, od kje jim toliko denarja, da lahko non stop jedo, pa sploh niso v službah. Kdo jih financira, jimsociala, nekaj 1000$/mesec? Jaz si ne predstavljam, s čim bi si lahko financiral-a,da se zredim na 300 kg.
TistoPravo
19. 01. 2020 17.29
+1
Dežela presežkov seveda to tudi financira na vseh področjih....drugače pa, do nobenega presežka v pozitivnem ali negativnem kontekstu se nikakor ne pride v nekaj dnevih ali mesecih,,,zapisi v celicah se gradijo desetletja. Torej, če upoštevamo to....tudi da človek pride nazaj do ta pravih zdravih kil.,,,mora trajat desetletja....ka pa si je seveda težko razložit