FIT 24UR

BLOG: Kako se znebiti hemoroidov?

Ljubljana, 03. 01. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
24

Imate hemoroide? Glede tega vam ni treba biti v zadregi. Niste edini. Verjeli ali ne, hemoroidi so zelo pogost pojav oziroma težava, še posebej v tem obdobju. Vas zanima, kako si pomagati na naraven način? Berite dalje.

Drage moje bralke in bralci, leto 2020 je za nami in verjetno se strinjate z menoj, da je bilo to leto najbolj posebno do sedaj. Pustimo ga za nami in poskušajmo izvleči oziroma si dodobra zapomniti le lekcijo, ki nam jo je narava dala. V novem letu vam želim veliko zdravja, tako fizičnega kot tudi mentalnega! Za vse ostalo pa se lahko sami potrudite. Kot smo vsi lahko v letu 2020 ugotovili, je zdravje največje bogastvo. 

Danes je za mene prav poseben dan in sem zelo vesel, da z vami delim že jubilejni 100 prispevek. Hvala vsem, ki me spremljate in podpirate moje delo, ter trud in željo po ozaveščanju, kako celostno poskrbeti za naše zdravje. 

Menim, da ni bolj primernega časa, kot je prav sedaj, da se razpišem o prav posebni in še vedno nelagodni temi. Veseli december je za nami, mesec, ko večina ljudi zares pretirava s hrano in alkoholom. Še posebej z živili, ki pustijo največ škode za seboj. Januar pa je mesec zaobljub in mesec spopadanja s težavami, ki jih je prinesel veseli december. 

Hemoroidi v večini primerov niso nevarni, so pa zelo neprijeten pojav.
Hemoroidi v večini primerov niso nevarni, so pa zelo neprijeten pojav. FOTO: iStock

Hemoroidi so med ljudmi še bolj znani pod izrazom zlata žila. To so povečane vene, ki se nahajajo v spodnjem delu danke (rektuma) in zadnjične odprtine (anusa). Zaradi povečanega pritiska krvi se vene razširijo, kar ponavadi nastane ob zaprtju,  hudi driski ter ob nosečnosti, ko na malo medenico pritiska plod. 

Katere vrste hemoroidov poznamo? 

Notranji hemoroidi 

Ti se nahajajo znotraj zadnjične sluznice in v večini primerov ne povzročajo bolečin, draženja ali srbenja. So prirojena oblika hemoroidov in nastanejo predvsem zaradi težav z vezivnim tkivom in ožiljem v predelu zadnjika.

Na prisotnost le-teh nas po navadi opozori krvavitev ob odvajanju blata. Notranji hemoroidi se lahko izbočijo (protruzija) ali pa izpadejo (prolaps) skozi zadnjično odprtino. 

Notranji hemeroidi ne bolijo in so mehki na otip, ob draženju pa lahko zakrvavijo. V začetni fazi niso vidni navzven. Šele kasneje, ko postanejo večji, pa se ob napenjanju pričnejo bočiti skozi analni kanal. 

Notranje hemeroide vidimo predvsem pri prokoskopiji – gre za postopek, ko v analni kanal in zadnjik pogledamo s posebnim medicinskim inštrumentom, prokotoskopom. 

Bobana lahko spremljate na njegovi spletni strani ter na profilih na Facebooku in Instagramu. Vsa mnenja, morebitna vprašanja in predloge lahko sporočite na info@bobanpaukovic.com ali 24ur.com@pop-tv.si.

Zunanji hemoroidi 

Ti se nahajajo pod kožo, ki obdaja zadnjično odprtino (anus). Zunanji hemoroidi za razliko od notranjih srbijo in bolijo, ob odvajanju blata lahko tudi zakrvavijo. Tromboziran zunanji hemoroid nastane zaradi krvnega strdka v hemoroidalni veni ter povzroči hudo bolečino.

Zunanji hemeroidi so navzven dobro vidni in se kažejo kot izbokline analne kože in sluznice ter so stalno prisotni. Še bolj so izraziti in opazni vidni po daljšem sedenju, prav tako nanje negativno vpliva napenjanje. Pogostejši so pri ženskah, velikokrat se pojavljajo prav v času nosečnosti in po porodu.

Ko v zunanjem hemeroidu nastane strdek, govorimo o tromboziranem zunanjem hemoroidu, ki je na otip zelo boleč. Tvorba krvnega strdka v zunanji hemoroidalni veni povzroči otekanje in vnetje.  Bolečina se ob sedenju in zlasti odvajanju blata še poveča. Vzrok za nastanek tromboze so vnetja, drobne razpoke ali razjede v zadnjikovem kanalu. 

Zunanji hemoroidi lahko otečejo tudi po fizičnih obremenitvah oziroma športnih aktivnostih. Če imate pogosto takšne težave, je mogoče smiselno preventivno jemanje mikroniziranih flavonoidov že nekaj dni pred načrtovano fizično aktivnostjo. 

Simptomi 

Najpogostejši znaki hemoroidov so bolečina med odvajanjem, sveža (po navadi neboleča) krvavitev iz zadnjika, boleče zatrdline, analni srbež ter izločanje sluzi iz zadnjika. Krvavitev se praviloma sama ustavi, dolgotrajne težave pa lahko privedejo do slabokrvnosti. 

Uživajte živila, kot so avokado, fige, brstični ohrovt, fižol, leča, oreški, lanena semena, chia semena, ajda, proso in kvinoja.
Uživajte živila, kot so avokado, fige, brstični ohrovt, fižol, leča, oreški, lanena semena, chia semena, ajda, proso in kvinoja. FOTO: Shutterstock

Kako nastanejo hemoroidi? 

Poleg dednosti, debelosti in nosečnosti hemoroidi lahko nastanejo zaradi nepravilnega prehranjevanja, prehrane s premalo vlaknin, kroničnega zaprtja, bolezni jeter, sedečega dela, krčevitega  kihanja, kašljanja, ter fizičnih naporov. Težava je predvsem v zvišanem pritisku v trebuhu, ki povzroči širjenje ven zadnjika in povzroča, da te nabrekajo ter se šibijo. 

Kako si pomagati? 

Pri težavah s hemoroidi se najprej posvetite ustrezni higieni anorektalnega predela z blagimi neagresivnimi mili ali celo samo z vodo. Obstajajo tudi razna mazila,  geli za hemoroide ter tudi posebni robčki, ki poleg higiene nudijo še dezinfekcijo in prijeten hladilen učinek, ki pomirja vnetje. 

Poskrbeti je treba za težave z odvajanjem. Naredite vse, kar je v vaši moči, da boste imeli mehko blato. Odvajanje blata mora biti redno in popolnoma brez naprezanja. Izogibajte se začinjenim jedem, alkoholu in predolgemu posedanju (tudi in še predvsem na straniščni školjki). Uživajte z vlakninami bogato prehrano in ne pozabite na zadostne količine tekočine. Gibanje je prav tako izjemnega pomena. Mrzli obkladki oziroma mrzle komprese vam bodo tudi v veliko pomoč. Po odvajanju pa se obrišite z mokrim wc papirjem ali vlažilnimi robčki. Le-ti naj bodo samo na vodni osnovi in brez kakršnih koli umetnih snovi. 

Svetujem vam tudi, da si pripravite sedečo kopel iz hrastove skorje, ki vsebuje veliko čreslovin in zato pomirja vneto in srbečo kožo ter preprečuje rast mikroorganizmov. Kopel si pripravite z mlačno vodo (temperatura do 36 °C) in naj traja cca. 20 minut. 

Uživajte živila, kot so avokado, fige, brstični ohrovt, fižol, leča, oreški, lanena semena, chia semena, ajda, proso in kvinoja, ter fermentirana živila (kefir, kombucha, probiotični jogurt, kislo zelje – tudi sok kislega zelja). Indijski trpotec pa vam je tudi lahko v veliko pomoč. 

Zaključek 

Hemoroidi v večini primerov niso nevarni, so pa zelo neprijeten pojav. Še vedno pa morate biti pozorni in preprečiti zaplete. Zato je pomembno, da se v primeru težav z zadnjikom odpravite k zdravniku. Namreč vsako krvavitev ob odvajanju je treba razjasniti, saj ni nujno, da so krvavitve le iz hemoroidov. Podobne težave lahko povzročajo tudi polipi ali rak zadnjika in danke. Na splošno vam svetujem, da ne čakate tako dolgo in odlašate do takrat, ko lahko pomaga le operacija, temveč poiščite pomoč že prej, ko je zdravljenje enostavno, hitro in neboleče. V vsakem primeru pa naj opozorim tudi vse tiste, ki nimate tovrstnih težav. Bolje preventiva kot pa kurativa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marko1310
04. 01. 2021 08.27
+0
Ovaj blog je čist bez veze, in zdaj tisti kateri ste prebrali povejte kako se znebiti hemeroidov??????? Celi blog samo analiza, na koncu hrastova skorja???? In???? Kako se znebit hemeroidov?!!!??
Uporabnik1996024
03. 01. 2021 20.24
-1
svinjsko meso, mast in izdelki. Salame, šunka, pršuti... Vzdržal sem se jih 1 mesec in so zunanji skoraj izginili, tudi srbelo ni več. Pa sladkor tud zmanjšat. Pa mi prej vsako mazilo ni dolgo pomagalo, tako me danes zmotijo le občasno.
EricCartman
03. 01. 2021 12.29
+1
Pol pa ni čudno da kameltrajberji nimajo problema s hemeroidi ker imajo čučalice pa wc papirja tudi ne poznajo
V3SO86
03. 01. 2021 12.50
+2
to je higiena nic druga. se pravi da ti pa samo rit obrises in s tem si rit super spucal. to je isto ce bi midva oba potisnila roke v drek ti bi si z papirjem roke obrisal jas bi si jih z vodo in bi potem jedla odviti sendvic z golo roko me zanima kolko bi ti kaj sendvica pajsno
estejci
03. 01. 2021 12.19
+4
Meni zelo pomagajo pekoči feferoni...
cirenij
04. 01. 2021 10.11
Ja, baje pekoči feferoni oz čili. Pa ni kake logike. Ampak čili, ki ga sam pridelam in zmeljem, zelo, zelo pogosto uživam na omakah, juhah, ričetu.............Pa še v življenju nisem imel problemov s hemeroidi.
simonaas
03. 01. 2021 12.07
+8
Moja nima teh tezav ko ga redno v auspuf dobi🤣
YUGO45
03. 01. 2021 12.05
+1
Vse kar telo ne potrebuje v velikih kolicinah se pokaze pri hemeroidih..Alkohol,cigarete,mastna hrana,sladkarije, sladke pijace..nedolzen sladkorcek v kavi dnevno x 365x2 je letno vreča sladkorja! Če vse nasteto prepolovimo telo zacuti..stanje se izboljsa..
Kritik1900
03. 01. 2021 10.30
+9
Jaz bi se rad znebil levičarjev in desničarjev na enak način kot hemoroidov... oboje bi v WC školjko
Andrej Volaj
03. 01. 2021 10.00
+4
čimveč kruha, mesa, pečenja vseh vrst, pa s coca colo al pirom poplaknt pa bo...isto 😄
Nightrider
03. 01. 2021 09.47
-6
Potrebno je mazati s česnom :)
Jun2
03. 01. 2021 09.46
+5
Hrana in umivanje so rekle babice.
kivzfccz
03. 01. 2021 09.19
+6
Sam imam nekaj pravil, ki se jih drzim, saj me vprimeru nespostovanja doleti pekoca kazen. Izogibam se rdecega vina, ki je polno taninov,prav tako popra in ostalih mocno zacinjenih jedi. Da bi jedel zenf mi ne pride na misel. Po vsaki potrebi pa se temeljito umijem z mrzlo vodo.
cirenij
03. 01. 2021 10.29
+2
Pijem rdeče vino, pa šnops ali viski, vsak dan čili, ob hrenovkah zemf....................ampak po vsaki veliki potrebi se umijem z mrzlo vodo, brez mila. Če ni možno, pa zmočim WC papir in se temeljito obrišem. Pa preko 70 križev in še nikoli hemeroidov. Tako, da...............Mogoče usojeno?
felix59 drugič
03. 01. 2021 11.42
+2
Očitno ti je tudi usojeno , da si že star preko 700 let.
cirenij
04. 01. 2021 10.13
+1
Ne preko 700 let, od kje ti ta stoletja? Ampak 120 jih pa znam učakat. Čil in zdrav, z mladostnim izgledom. Ha,ha,ha...................
Da se mene pita..
03. 01. 2021 09.18
+5
Greš v Iatros na Parmovi ulici in ti jih izrežejo vn.
Stauffenberg
03. 01. 2021 09.17
+2
Zadostuje samo en stavek - uživanje nepredelanih OH to težavo odpravi za vedno, OH pa so sadnje in zelenjava.
neverminder
03. 01. 2021 10.16
+0
OH? A to misliš ogljikovi hidrati? Sadje in zelenjava vsebujeta enostavne OH, sladkorje, in si s tem ne boš nič pomagal, razen to da dobiš vitamine, kar je pa teh sladekorjev pa itak ni veliko. Seveda pa sta sadje in zelenjava odlična za vlaknine, za črevesno floro! ... Če si pa mislil na kompleksne OH, potem imaš pa zgoraj sliko kaj to je. Polnovredni kosmiči! Stročnice, oreščki, semena. Vsa polnovredna hrana ne-živalskega izvora.
Stauffenberg
03. 01. 2021 11.05
Enostavni ali ne, samo da so nepredelani in vlaknine pomagajo k normalni prebavi, posledično preprečujejo hemoroide. Kaj ni tu jasno? Zato so razni smutiji bedarija, ker razbijejo vlaknine, te pa so pomembne za to kar sem zgoraj napisal in tudi zadržujejo sladkor v normalnih vrednostih.
devlon
03. 01. 2021 08.40
HemoBobo odpravi težave
mario64
03. 01. 2021 08.35
+2
motorist_mb
03. 01. 2021 08.32
+3
HemorrhoSTOP pomaga!
Janko Ig
03. 01. 2021 08.09
Z naravno kremo Hyperoil je problem rešen takoj...