FIT 24UR

BLOG: Katera živila znižujejo krvni pritisk?

Ljubljana, 13. 09. 2020 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
6

Visok krvni tlak je bolezen, s katero se bori kar vsak tretji človek na svetu. Kronično zvišan krvni pritisk lahko povzroči okvare ožilja, srčno odpoved, možgansko kap, odpoved ledvic itd. Prehrana ima pri krvnem tlaku pomembno vlogo, saj ga lahko zviša, ohranja v mejah normale ali zniža. Kako si lahko pomagate sami?

Na visok krvni tlak vpliva kar nekaj različnih dejavnikov (prehrana, gibanje, stres in genetski zapis), zato boste s spremembami življenjskega sloga in uživanjem hrane, ki znižuje krvni tlak, veliko lahko naredili tudi sami pri odpravi te težave. 

Katera so živila, ki znižujejo krvni pritisk?

Zelena 

Snov, 3-n-butilftalid, zaradi katere ima zelena značilno aromo, znižuje krvni tlak, poleg tega pa tudi zmanjšuje koncentracijo stresnih hormonov v krvi, zaradi katerih se krčne žile krčijo. Kot zanimivost naj omenim, da ima kuhana zelena večji vpliv na znižanje krvnega tlaka kot surova. 

Granatno jabolko

Vsebuje polifenole in kalij ter je lahko odlično pomagalo pri zmanjševanju tako sistoličnega kot tudi diastoličnega tlaka. 

Špinača 

Vsi, ki smo v preteklosti gledali risanko Popaj, dobro vemo, da je špinača zelo zdravo živilo. Poleg tega, da vsebuje antioksidante in pomaga  zmanjšati vnetja, vpliva tudi na zmanjšanje krvnega pritiska. Magnezij, kalij, folati in magnezij, ki so v špinači, bodo prispevali k nižanju in ohranjanju normalnega krvnega pritiska. 

Čaj iz hibiskusa 

Ta zeliščni čaj vsebuje veliko število antioksidantov in učinkovito znižuje krvni tlak, tudi pri bolnikih s sladkorno boleznijo, a je treba upoštevati nekaj manjših tveganj. Pri izjemno velikih odmerkih čaj hibiskusa lahko moti nekatere funkcije jeter. Zaradi izjemno učinkovitih rezultatov pri zniževanju krvnega tlaka ga tudi ne priporočam nosečnicam/doječim ženskam ter posameznikom, ki jemljejo določena zdravila, vključno z zdravili za diabetes in visok krvni tlak. 

Kuhana zelena ima večji vpliv na znižanje krvnega tlaka kot surova.
Kuhana zelena ima večji vpliv na znižanje krvnega tlaka kot surova. FOTO: Dreamstime

Pistacije 

Tudi pistacije so na seznamu živil, ki znižujejo krvni tlak, in so prav tako pomembne tudi za tiste, ki trpijo za povišanim holesterolom. Oreščki po navadi pozitivno vplivajo na znižanje krvnega tlaka, toda v primerjavi z drugimi vrstami oreščkov so pistacije daleč najboljša izbira. 

Sok rdeče pese 

Že od srednjega veka se ta sok uporablja za zdravljenje številnih stanj, med drugim znatno zniža tako sistolični kot diastolični krvni tlak. Kot zanimivost naj omenim, da ima sok bolj hipotenziven učinek kot kuhana pesa. 

Temna čokolada 

Svetujem vam, da uživate temno čokolado, ki vsebuje vsaj 80 % kakava. Najboljši rezultati pri zniževanju krvnega tlaka z uživanjem temne čokolade bodo vedno dobljeni iz čokolade z visoko vsebnostjo flavonolov, specifičnih fitokemikalij, ki delujejo kot antioksidanti. 

Olivno olje 

Olivno olje je eno od živil, ki ga vsekakor želite vključiti v svojo redno prehrano. To okusno olje, bogato z antioksidanti, tudi znižuje krvni tlak. Je nepogrešljiv del mediteranske prehrane, dobro znane prehrane, povezane z daljšo življenjsko dobo in manjšim tveganjem za nastanek bolezni srca. 

Laneno seme 

Lahko celo zniža krvni tlak pri bolnikih, ki so že razvili periferno arterijsko bolezen, ki največkrat prizadene arterije spodnjih udov. Vsebuje več snovi, ki imajo pozitivne vplive na krvni pritisk (npr. lignani, alfa linolenska kislina, vlaknine). 

Paradižnik 

Paradižnik, ki je med drugim bogat z likopenom, bo imel najboljše hipotenzivne učinke, če ga boste uživali surovega. 

Sezamovo olje 

Olje sezamovih semen je kot naravno zdravilo priljubljeno že tisočletja in ima kar nekaj pozitivnih vplivov na zdravje. Znižuje krvni tlak in pomaga zaščititi pred srčno hipertrofijo. Sezamovo olje naj bi povečalo koncentracijo kalija ob zmanjšanju natrija v krvi. 

Olivno olje je eno od živil, ki ga vsekakor želite vključiti v svojo redno prehrano.
Olivno olje je eno od živil, ki ga vsekakor želite vključiti v svojo redno prehrano. FOTO: iStock

Česen in čebula 

Česen ima predvsem pozitiven vpliv na sproščanje gladkih mišic krvnih žil, ki se razširijo zaradi adenozina. To snov vsebuje tudi čebula. Prostaglandina A1 in E, ki ju najdemo v čebuli, učinkujeta podobno. Svetujem uživanje surovega česna in čebule. 

Ribe 

Uživajte ribe, ki vsebujejo veliko omega 3 maščobnih kislin, ki prav tako učinkovito pomagajo pri zniževanju krvnega pritiska. To so predvsem plave ribe, sardele, skuše, losos in tuna. 

Stročnice 

So izjemno hranilne in vsestransko uporabne. Prav tako pripomorejo k nižanju krvnega pritiska, saj so polne  vlaknin (vzdržujejo upogljivost krvnih žil.), magnezija, kalija in drugih izjemno pomembnih sestavin, ki pozitivno vplivajo na zdravje srca. 

Vitamin C 

Pomanjkanje vitamina C vpliva na zvišanje krvnega pritiska, zato priporočam uživanje živil, ki so bogata z vitaminom C. 

Kalij 

Kalij je mineral, za katerega je splošno znano dejstvo, da znižuje krvni tlak. Njegova naloga v našem organizmu je uravnavanje večjih količin natrija, ki jih telo dobi s hrano. Majhne količine kalija v telesu pa povzročijo visoki krvni tlak, če je v prehrani veliko natrija. Kalij vsebujejo na primer banane, krompir, datlji, češnje,  grozdje, jabolka, hruške,  jagode, pomaranče, mango, ribez, ajda, brstični ohrovt, buče, brokoli, fižol, soja, kislo zelje, koleraba, leča, paradižnik. 

Kalcij 

Nekateri menijo, da je visok krvni pritisk posledica pomanjkanja kalcija in ne prevelike količine natrija. Kalcij učinkuje kot naravni diuretik, ki ledvicam pomaga odplakniti natrij in vodo. Zaradi tega naj bi se posledično znižal tudi krvni tlak. Kalcij je na primer v mlečnih izdelkih, sardelah, lososu, listnati zelenjavi, brokoliju, ohrovtu, blitvi. 

Magnezij

Tako kot kalij tudi magnezij skrbi za zdravo cirkulacijo krvi.

Koencim q10 

Ta antioksidant širi žile in naj bi zato kar znatno zniževal pritisk. 

Še nekatera živila, ki pozitivno vplivajo na krvni tlak, so datlji, rozine, sončnična semena (nesoljena), lešniki, pomaranče, suhe fige, češnje, oves, dinje, paradižnik, marelice, limonin sok, sladki krompir, stročnice, črni ribez, koriander, koromač, peteršilj, zelena listnata zelenjava, artičoke. 

Živila, ki se jim je treba izogibati, pa so suhomesnati izdelki, suhe slane ribe,  konzervirano meso in zelenjava, slane maščobe, slani siri, margarina, smetana, mast,  slan kruh, slane testenine, slano pecivo, pijače in začimbe, ki vsebujejo natrij. 

Bobana lahko spremljate na njegovi spletni strani, Facebookovem in Instagramovem profilu. Vsa mnenja, morebitna vprašanja in predloge lahko sporočite na info@bobanpaukovic.com ali 24ur.com@pop-tv.si.

Alkohol 

Ne glede na to, za kakšno vrsto alkohola gre, ta krvni tlak zviša. Zato ni treba izgubljati besed o tem, da se je alkoholu treba izogibati. 

Kajenje 

Če kadite, prenehajte to razvado, saj tobak, enako kot alkohol, povzroča otrdele arterije. 

Previdno s kavo in energijskimi pijačami 

Kofein sicer dvigne pritisk za krajši čas, za daljši čas pa naj ne bi imel nevarnega učinka. Ampak ne glede na to vam svetujem, da bodite previdni pri vnosu tako kave kot drugih energijskih pijač. 

Previdno s soljo 

Sol zvišuje krvni pritisk in je skorajda povsod. Zato previdno z dodatnim soljenjem hrane, poskušajte pa tudi omejiti uživanje industrijsko pripravljene hrane, ki je pogosto zelo slana. 

Srce zaradi vadbe kisik bolj učinkovito uporablja in se ne utruja preveč pri poganjanju krvi po žilah.
Srce zaradi vadbe kisik bolj učinkovito uporablja in se ne utruja preveč pri poganjanju krvi po žilah. FOTO: Shutterstock

Kaj še pomaga?

Globoko dihanje

Ste vedeli, da globoko dihanje znižuje stresne hormone, ki dvigujejo renin? To je ledvični encim, ki je odgovoren za višanje krvnega pritiska.

Gibanje 

Ljudje, ki imajo težave z visokim krvnim pritiskom, si lahko znižajo krvni pritisk s hitrim sprehodom ali neko nadzorovano in ne preintenzivno obliko vadbe. Srce zaradi vadbe kisik bolj učinkovito uporablja in se ne utruja preveč pri poganjanju krvi po žilah. 

Poskrbite za primerno telesno težo 

Debelost in povišan krvni tlak sta pomembna dejavnika tveganja ateroskleroze. S hujšanjem pa boste na naraven način poskrbeli, da se bo krvni tlak znižal. 

Zaključek 

Prehrana ima pri krvnem tlaku pomembno vlogo, saj ga lahko zviša, ohranja v mejah normale ali zniža. Čeprav je tesno povezan s prehranskimi in življenjskimi navadami, se mnogi ljudje za reševanje težav s krvnim tlakom zanašajo samo na zdravila. 

Samo s prehrano sicer lahko brez zapletov zdravimo le blažje težave, pri hujših oblikah pa so potrebna tudi zdravila.

 

Članek odraža stališče avtorja in ne odraža nujno tudi stališča uredništva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.Megla
13. 09. 2020 14.11
+1
Mene bolj zanima, kaj mi ga dvigne...
Generacija56
13. 09. 2020 14.19
+7
Najbolj dvigne, odpreti ta portal... Vse ostalo, žegnana voda... Če se za en dan odpoveš branju novic, pade pritisk za 20mmHg.... Ko sem pa včeraj še kolesaril, je padel iz standardnih 185 na 137.....
dr.Megla
13. 09. 2020 14.26
+3
Andrej Volaj
13. 09. 2020 14.31
+1