FIT 24UR

BLOG: Kaj je ketogena dieta?

Ljubljana, 31. 01. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
50

V nasprotju s številnimi modnimi dietami, ki prihajajo in odhajajo z zelo omejenimi stopnjami dolgoročnega uspeha, se ketogena dieta izvaja že od dvajsetih let prejšnjega stoletja in temelji na trdnem razumevanju fiziologije in znanosti na področju prehranjevanja. Klasična ketogena dieta je način prehranjevanja z visoko vsebnostjo maščob, nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in ustreznim vnosom beljakovin.

Ketogeno dieto so v dvajsetih letih prejšnjega stoletja za bolnike z epilepsijo zasnovali raziskovalci iz Medicinskega centra Johns Hopkins. Uporablja se predvsem ob zdravljenju trdovratne epilepsije ter ob določenih metaboličnih motnjah – pomanjkanju piruvatne dehidrogenaze (PDH) in pomanjkanju transporterja za glukozo (GLUT1). Zadnja leta pa je ta dieta priljubljena na področju hujšanja. 

S ketogeno dieto želimo pri bolnikih doseči ketozo. Ketozo označuje povišana vrednost ketonov v krvi. Ketoni so acetoacetat, 3-betahidroksibutirat in aceton. Nastajajo iz maščobnih kislin in ketogenih aminokislin v jetrih ter predstavljajo energetsko alternativo krvnemu sladkorju. 

Kaj je ketoza? 

Keto je okrajšava za ketozo. Pri ketogeni dieti vaše telo preide v stanje "ketoze" – to je presnovno stanje, ki se pojavi, ko večina telesne energije prihaja iz ketonskih teles v krvi in ​​ne iz glukoze. To je torej v nasprotju z glikolitičnim stanjem, pri katerem glukoza v krvi (sladkor) zagotavlja večino telesnega goriva. 

Če poenostavimo: ob ketogeni dieti se presnova telesa spremeni in je podobna kot ob stradanju. Gre za fiziološko stanje, v katerem organizem namesto glukoze kot primarni vir energije koristi maščobe. Slednje se v procesu ketoze razgradijo na tako imenovane ketone. Ketoni so v osnovi organske spojine, ki jih lahko naš organizem uporabi kot vir energije. 

Pri uporabi klasične ketogene diete se v jedilnikih držimo razmerja 4:1 (4 grame maščobe proti 1 gramu proteinov in ogljikovih hidratov). Tradicionalna ketogena dieta je bila sestavljena iz pridobivanja približno 75 odstotkov kalorij iz virov maščob, 5 odstotkov iz ogljikovih hidratov in 20 odstotkov iz beljakovin. 

Klasična ketogena dieta je način prehranjevanja z visoko vsebnostjo maščob, nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in ustreznim vnosom beljakovin.
Klasična ketogena dieta je način prehranjevanja z visoko vsebnostjo maščob, nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in ustreznim vnosom beljakovin. FOTO: Shutterstock

Pozitivni vplivi keto diete: 

1. Izguba teže

Izmed številnih prednosti keto diete izguba teže pogosto šteje za številko ena. Zato je tudi zelo priljubljena med fitnes populacijo. 

Diete z veliko maščobami in z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov so zelo nasitne in pomagajo zmanjšati lakoto ter s svojimi hormonskimi učinki povečajo izgubo teže.  

2. Zmanjšuje tveganje za diabetes tipa 2 

Ta dieta lahko pomaga tudi pri nadzoru sproščanja hormonov, kot je na primer inzulin, ki ima pomembno vlogo pri razvoju diabetesa in drugih zdravstvenih težav. Ko zaužijemo ogljikove hidrate, se inzulin sprosti kot reakcija na povišano glukozo v krvi in raven inzulina naraste. Inzulin je "skladiščni hormon", ki celicam signalizira, da shranijo čim več razpoložljive energije, najprej kot glikogen, nato pa kot telesno maščobo.

Ker pa je pri keto dieti zelo malo ogljikovih hidratov, to preprečuje preveliko sproščanje inzulina po zaužitju hrane. Torej ta dieta posledično vpliva na normalno raven sladkorja v krvi. 

Ketogena dieta lahko pomaga izboljšati odpornost na inzulin, ki je osnovni problem, ki prispeva k simptomom diabetesa.

3. Zmanjšuje lahko tveganje za srčne bolezni

Keto dieta lahko zmanjša tveganje za pojav markerjev srčnih bolezni, vključno z visokim holesterolom in trigliceridi. Uh, pa same maščobe je treba jesti? V resnici keto dieta verjetno ne bo negativno vplivala na raven holesterola, čeprav je tako bogata z maščobami. Dejansko naj bi lahko znižala dejavnike tveganja za bolezni srca in ožilja.

4. Pomagala naj bi pri zaščiti pred rakom

Mnogi so prepričani, da lahko s ketogeno dieto izstradamo rakave celice. Rakave celice naj se namreč ne bi mogle presnovno preusmeriti in za energijo uporabljati maščobe namesto glukoze. 

Vnetna, predelana, polna sladkorjev ter s hranili osiromašena živila naj bi hranila rakave celice. Ker pa takšnih živil ni na seznamu ketogene diete, bi takšen način prehranjevanja znal biti učinkovit.

5. Boj proti nevrološkim motnjam, možganskim in duševnim boleznim 

V preteklem stoletju se je ketogena dieta uporabljala pri zdravljenju in odpravljanju nevroloških in kognitivnih motenj, vključno z epilepsijo, Alzheimerjevo boleznijo, manično depresijo in tesnobo.

Ketogena dieta naj bi bila pri nevroloških težavah učinkovita zaradi svojega "nevroprotektivnega učinka"– ker keto dieta popravlja nepravilnosti pri rabi celične energije, ki je pogosta značilnost mnogih nevroloških motenj.

Ketogena dieta naj bi bila v pomoč tudi pri raznih glavobolih, migrenah, Parkinsonovi bolezni, motnjah spanja, shizofreniji, možganskem raku, Huntingtonovi bolezni, avtizmu in multipli sklerozi. 

Bobana lahko spremljate na njegovi spletni strani ter na profilih na Facebooku in Instagramu. Vsa mnenja, morebitna vprašanja in predloge lahko sporočite na info@bobanpaukovic.com ali 24ur.com@pop-tv.si.

Previdno

Ketogene diete ne uporabljamo ob težkih jetrnih boleznih, pomanjkanju piruvatne karboksilaze, mitohondrijskih obolenjih (z izjemo PDH), motnjah ketoneogeneze in ketolize ter oksidacije maščob. Možne so prebavne težave, zaprtje, ledvični kamni in zvišan nivo lipidov v krvi.

Ta dieta zahteva poznavanje živil oziroma njihovih hranilnih vrednosti, upoštevanje strogih pravil, nadzor nad nivojem glukoze in ketonov. Pri mnogih pa se zaradi enolične prehrane pojavlja želja po drugi hrani.

Nekateri strokovnjaki trdijo, da naj bi bilo dolgotrajno uživanje prehrane z veliko maščobami in malo ogljikovimi hidrati škodljivo in naj bi vodilo v pridobivanje telesne mase. Še posebej pri diabetikih in ljudeh z metaboličnim sindromom pa je lahko to nevarno, saj povišuje vrednosti vnetnih parametrov. Ta dieta z nizkim vnosom ogljikovih hidratov bi lahko celo nekoliko pripomogla k razvoju diabetesa tipa 2 in srčno-žilnih bolezni, saj ljudje na takšnih dietah pojedo manj vlaknin in sadja ter več maščob in beljakovin živalskega izvora.

Obdobje prilagajanja oz. keto gripa

Telo se mora prilagoditi na nov način delovanja. Vmesno obdobje pa imenujemo keto gripa. Simptomi in neželeni učinki keto gripe lahko vključujejo utrujenost, težave s spanjem, prebavne težave, slabo razpoloženje, izguba libida in slab zadah. Na srečo ti neželeni učinki ne vplivajo na vse in pogosto trajajo le 1–2 tedna. Na splošno simptomi izginejo, ko se vaše telo prilagodi na ketozo.

In ne pozabite, da stanja ketoza ne smemo zamenjati s ketoacidozo, ki je resen zaplet pri diabetesu, ko telo proizvaja odvečne ketone.

Moje mnenje

Kot po navadi je najboljša rešitev ravno nekje vmes – ekstremi se mi ne zdijo vzdržni in resnično zdravi. Največ koristi za svoje telo bomo naredili, če tako iz skupine maščob kot iz skupine ogljikovih hidratov uživamo najbolj zdrava živila.

Največjo težavo vidim v tem, da tisti, ki zagovarjajo izogibanje ogljikovim hidratom, vse ogljikove hidrate mečejo v isti koš. Tako kot obstajajo maščobe, ki nam koristijo, ter takšne, ki našemu telesu škodujejo, tudi za ogljikove hidrate velja povsem isto.

Ta način prehranjevanja zna koristiti določenim posameznikom, še posebej pri nekaterih bolezenskih stanjih, a če je le možno, poskušajte najti bolj vzdržen način prehranjevanja. Še posebej me žalosti dejstvo, da je takšen način prehranjevanja postal sinonim za hujšanje. Kot da ne bi obstajali bolj zdravi in telesu ter naši "psihi" prijaznejši načini. 

Jaz na ketogeno dieto gledam kot na požarne stopnice. Seveda lahko hodimo po njih, a zakaj bi, če ni nujno? Ali ni bolje uporabljati dvigala?

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WFPB
31. 01. 2021 18.25
+4
Bilo bi pošteno da si avtor tega članka vsaj prebere knjigo Kitajska študija ali pogleda dokumentarni film The China Study Documentary na Youtubu. Zaradi keto diete je v našem podjetju delavec umrl zaradi kapi. Očitno lahko v sodobnem času vsak ki ima 5 minut časa deli prehranske nasvete. S keto dieto nam prodajate da so holesterol, maščoba, in rakotvorna hrana blagodejna za človekovo telo.
real....
31. 01. 2021 19.43
+2
WFPB
31. 01. 2021 18.15
+4
Keto dieta je zastrupljanje človeka. Rezultat keto diete je da telo zboli in pade v ketozo. Ko je človek bolan mu ne paše jesti in zato shujša. Če je edini cilj hujšanje lahko izberete kemo terapijo in ravno tako izgubite težo. Kdor želi biti zdrav, vitek in z ogromno energije naj poizkusi Dr. McDougallovo dieto ( Najmanj 70 % kalorij iz škrobnih živil ostalo je pa sadje in zelenjava. Izogibati se je potrebno vsem živalskim produktom, procesirani hrani in vsem oljem.) Slikanico Zastruplljanje s hrano dobite na polnovreden.si Kdor želi biti bolan pa naj uporablja Keto dieto!!!
xmp125
31. 01. 2021 15.40
-3
Končno en uravnotežen članek. Dejstvo je, da keto prehrana sploh ni enolična, če nimaš drugih omejitev (npr. si vegetarijanec - potem pozabi na keto). Ni treba tudi biti v čisti keto dieti če hočeš ohranjati težo, ali pa zlagoma hujšati. Dovolj je, da resno omejiš vnos ogljikovih hidratov in jih nadomestiš z maščobami, vlakninami (!!!) in beljakovinami. Kar se hujšanja tiče je to večinoma popolnoma dovolj. Pa to se recimo enostavno naredi takole (je pa to drag špas, katerakoli keto dieta žal ni za siromake). Namesto enega zrezka in krompirja zraven poješ 2 zrezka in vedro solate, na pravi način zabeljene, tako da ti je OKUSNA. Pa si že na dobri poti v "keto" hujšanje.
Fulano in Beltrano
31. 01. 2021 16.53
-2
Se pravi, da poješ en zrezek in zraven še dva zrezka in solato namesto krompirja, ki je v osnovi nezaželena priloga ali poješ dva zrezka in solato? Do tu sem še nekako prebral.
tornadotex
31. 01. 2021 13.59
-1
Dokazano. Za ljudi z elipsijo je to zadnja rešilna bilka....
TistoPravo
31. 01. 2021 13.12
+7
Hrana je gorivo. Krivično je, če telo zavestno postavljaš v krivično stanje diet. Vsak dan znova promocija razne hrane, a telo si preprosto želi in potrebuje...hrano. Če se veliko smejiš in se ne prepustiš stresu na vsakem koraku, bo mašina laufala ko urca. Jej kar ti paše. Verjetno ne boš hrepenel po bencinu, če laufaš na nafto. In zmerno ter potrpežljivo v življenju. Faz, ko prejemaš krivice in jih deliš...pa se izogibaj v dolgem loku. Pa boš dolgo, zdravo, predvsem pa pošten doživel prav vse ksr ti je dano. Srečno, in korajžno
Killing floor
31. 01. 2021 12.05
+3
Nevem za koka je to dober glede na to da so diete vezane na krvno skupino?
Killing floor
31. 01. 2021 12.05
+3
martyn
31. 01. 2021 11.40
+3
Jaz mam kar dve dieti.Ja če se pa od ene ne morem najest.
Soul
31. 01. 2021 11.39
+3
Nobena dieta ni potrebna.Potreba je,da naša hrana ni produkt nasilja in krvi.Nasilje povzroča vedno nasilje in ni druge filozofije.Seveda tudi pri nemesni prehrani je,treba pazit,da se ne nažiramo do polnega,vsi poznamo ta občutek in posledice.Naša svoboda se začne pri sočutju,ljubezni,nenasilju in to je edina pravilna hrana.Vedno je in bo/zakon NE ubij nad vsem ne-glede na naša razna prepričanja.
real....
31. 01. 2021 11.43
+4
real....
31. 01. 2021 11.14
+2
poznam ampak ne prakticiram...eni ji pravjo ketonka...?!
real....
31. 01. 2021 11.39
+2
...mislim da toliko mascob vnasati v telo ni zdravo...?!
Killing floor
31. 01. 2021 12.03
+3
Fulano in Beltrano
31. 01. 2021 11.07
+5
Če greš leta 2021 na slovenski portal ezdravjepikakom, še vedno !!!! kot osnovno smernico v "piramidi" zdravega prehranjevanja najdeš ogljikove hidrate. Kdor je pred leti sestavil to piramido, je povzročil epidemijo sladkorne bolezni. Koliko Slovencev ve, za koliko je poskočila vrednost/prisotnost glutena v beli moki v zadnjih 30 letih? Človeško telo ni bilo "ustvarjeno" za konzumacijo moke, kakršna je na voljo danes. Koliko Slovencev ve, koliko zdravstvenih težav povzroča mleko, ki ni več tisto mleko, ki ga je kmetu dajala domača kravica leta 1960? In pa sirčki, namazi, skute, jogurti...Na žalost se mora vsak sam potrudit, da pride do lastnih smernic, ki ga ne pokopljejo predčasno...
TistoPravo
31. 01. 2021 13.17
+1
Vsakega po malem, in zmerno in potrpežljivo v življenji. In izogibat se v dolgem loku krivic, tistih ki ji deliš in tudi tistih ki jih prejemaš. Živci namreč pocufajo zdravje samo od sebe...si lahko doktor znanosti iz prehranjevanja, pa ti nič ne pomaga...
tornadotex
31. 01. 2021 14.01
+1
Resnično malo hrane je še ostalo,ki je zdrava...zato nas rek ,vsakega po malo, rešuje...
xmp125
31. 01. 2021 15.41
Gluten je beljakovina. Tu sem nehal brati, do tam je še nekako šlo.
Fulano in Beltrano
31. 01. 2021 16.57
Se opravičujem za motnjo v elokvenci pri zapisanem. Eno so ogljikovi hidrati, ki so pri keto dieti nezaželeni. Drugo je gluten, ki je beljakovina, ki je tihi "problematik", ki recimo po desetletjih prehranjevanja s kruhom in makaroni povzroči tresenje rok, pa tega nihče ne pove, kot bi moral in raje predpiše zdravila proti tresenju. Nihče tudi kaj dosti ne pove o glavobolih, ki jih povzroča gluten, pa se jih ne odpravi z aspirinom. In pa tretje - mleko in mlečni izdelki.
smiblik
31. 01. 2021 10.52
+1
Stauffenberg, keto, je zasnovan, da se mleko, in vsi mlečni izdelki črtajo, ne govor, kar nekaj
robert55
31. 01. 2021 10.55
+1
smigol
31. 01. 2021 10.22
+3
Jst jo priporocam. Po kasnem letu prakticiranja pa se bolj priporocam, da si en dan v tednu vzames off in pac jes pico, hambi, sladko ampak samo en dan v tednu.
felix59 drugič
31. 01. 2021 10.08
-3
Edina dieta , ki je kaj vredna , je krača-dieta. To pomeni , da moraš na teden pojesti vsaj eno svinjsko kračo. No , lahko je tudi telečja.
Realni
31. 01. 2021 09.29
+6
Že ko to berem, sem postal lačen. Rženi kruh in domači ocvirki, ja to bo rešitev.
Jak Tobim
31. 01. 2021 09.24
+4
enemu človeku hrana, drugemu struup. vsak naj najde sebi primerno pot. nekaterim gre keto dieta super, drugim ne, nekaterim gre dobro ideta z visokim deležem ogljikovih hidratov in majhnim maščob, ogromno je tistih, ki s svojo lastno hrano, ki je sezonska dočakajo dolgo življenje,..se mi pa zdi, da je eden skupni imenovalec le pri vsem,.. ko je preveč dobrega se obrne na slabo. in v veliki večini danes ravno preveč pomeni težavo. mislim, da je praksa pokazala, da je izbira pri člveoku, ki je tako zelo vsejeda žival, zelo velika. zdravje pa je kombinacije ogormno dejavnikov: čistega okolja, svobode, gibanja, primerne prehrane, genetike, starosti, stanja organizma,..
joze drugi
31. 01. 2021 09.10
+5
Že dejstvo da mastna hrana v naravi ne obstaja, razen oreščkov in semen, ki vsebujejo še največ maščob, nam nekaj pove. Tega je dovolj pest na dan, pretiravanje z beljakovinami pa povzroča nekatera obolenja. Sadja z božanskim okusom je v izobilju in kaj boš potem jedel?
Mađioničar
31. 01. 2021 09.21
-3
smigol
31. 01. 2021 10.16
-1
CrackMilko
31. 01. 2021 10.21
-1
mayjjya
31. 01. 2021 11.08
+0
točno tako. Moraš biti težki filozof in "intelektualec", da ti ni jasno, da je keto daleč od naravnega.
tornadotex
31. 01. 2021 14.03
+1
Keto samo v primeru zdravljenja,začasno...
smigol
31. 01. 2021 16.43
E10
31. 01. 2021 08.55
+4
Vsaka dieta je pogoj za jojo efekt
Cicamica
31. 01. 2021 08.31
+5
Če bo Janez še dolgo na oblasti, bomo vsi imeli dieto..
Stauffenberg
31. 01. 2021 08.07
+1
Katastrofa-na dolgi rok si nakopljete srčno žilne bolezni, da o raku črevesja zaradi velike količine maščob niti ne govorimo.
robert55
31. 01. 2021 08.30
-4
Take neumnosti pa še ne, sorry. Nimaš pojma o čem govoriš. 5 let na keto, krvna slika takšna kot si jo lahko samo želiš, energije za šport v izobilju.... Najškodlivejše za telo in povzročitelja srčno-žilnih bolezni je kombinacija ogljikovih hidratov in maščob. V tem primeru pa to res na dolgi rok kar praviš. Preberi si raje kakšno literaturo o tem
Stauffenberg
31. 01. 2021 08.56
+7
Prebral sem gotovo več kot ti. So me prepričali dr, Esselstyn, dr. Greger, dr. Kappler, dr. McDougall, dr. Veith, dr. Davis, dr. Barnard, dr. Ornish, dr. Campbell, dr. Shinya, dr. dr. Ivanov, dr. Mihajlović... Ni me prepričal dr. Josh Axe s svojo keto dieto tudi v praksi ne. Zakaj. Na poizkusih na živalih ugotovljeno, da se jim pojavi ateroskleroza.
Stauffenberg
31. 01. 2021 09.09
+6
Poglej fotografijo v članku. SIR- ta najslabši proizvod mlečne industrije, nabit s soljo in maščobami, da o kazeinu ne izgubljamo besed. Si kdaj videl, da bi kakšen sesalec (recimo konj za kravo) tekel za drugo vrsto in zahteval njeno mleko? Tega ni, pri keto je. Narava ima vedno prav.
Mađioničar
31. 01. 2021 09.23
-3
Štaufenberg ne bluzi prosim,, če nimaš pojma. Ta način prehranjevanja je odličen, če veš kaj delaš. Ne pa vsak po svoje...
smigol
31. 01. 2021 10.19
-4
Uf tile doktorji k si jih nastel so pa sinonim za izgled zdravega cloveka. Greger je podoben moji profilni. Ja se pojavi ateroskleroza ko travojedca filas z mesom in mascobo. Clovek pa odlicno prebavlha meso in mascobe
smigol
31. 01. 2021 10.20
-2
A si kdaj konja videl tipkat na telefon pa tule komentar objavt?
Stauffenberg
31. 01. 2021 10.48
+3
Dr, Shinya je začetnik kolonoskopske kirurgije in na tem področju eden najpomembnejših zdravnikov sveta. V svoji knjigi " Zdravi in vitalni stoletniki" zapiše: " Ugotovil sem, da ženske z rakom na dojkah rade pijejo kavo, pogosto uživajo mleko in mlečne izdelke, kot so sir in jogurt, njihova prehrana je v glavnem mesna." Na strani 192. Zapiše še na 91. strani: "Pri preučevanju prehranjevalne zgodovine rakavih bolnikov običajno ugotovim, da so jedli v glavnem živalske beljakovine in mlečne izdelke, kot so meso, ribe, jajca in mleko." In ta spoštovani zdravbik je v svoji praksi pregledal več kot 300 000 prebavil zahodnjakov in ve o čem govori, za razliko od tebe.
robert55
31. 01. 2021 10.54
-2
Škoda, da si od vsega tega nisi nič zapomnil in kar bluziš po svoje
Stauffenberg
31. 01. 2021 11.00
+1
Saj ti želim dober tek. Čim več tega kar si želiš na krožniku. Škoda je samo živali!
real....
31. 01. 2021 11.19
+2
real....
31. 01. 2021 11.19
+2
Stauffenberg
31. 01. 2021 14.05
+1
Posebne okoliščine so pahnile človeka, da je začel piti mleko tujerodne vrste in to edini na tem planetu. Dober primer je Japonska, kjer do prihoda Amerikanov niso uživali mlečnih in drugih predelanih živil, zato je v primerjavi z "zahodnjaki" rak debelega črevesa bil zelo redek. Od leta 61 do danes ta rak na Japonskem ujame zahodnoevropske številke. To so dosegli vsega v 15. letih. Zakaj? Ker so sprejeli v svojo prehrano vse zgoraj našteto. V končni fazi mi je vseeno kaj kdo je, ni mi pa všeč zavajanje in propagiranje mlečno mesne industrije, ki nas vse skupaj pelje v pogubo s to intenzivno pridelavo na račun okolja. (Amazonija...)
smigol
31. 01. 2021 16.46
Staufenber rak crevesja nima veze ne z mesom ne mlekom. Prebral si vegansko vegetarijanske knjige. Dej preber se kaksno karnivor knjigo. Kolk majo pa masaji, al oa inuiti tega raka?
WFPB
31. 01. 2021 20.50
Potem si pa poglej kako izgledajo Nimai Delgado,Frank Medrano, Novak Djokovic,sestre Williams,Patrik Baboumian, Lewis Hamilton, Nate Diaz, Lionel Messi ... Vsi na Whole food plan based prehrani.