FIT 24UR

BLOG: Pozitivni učinki selena

Ljubljana, 27. 02. 2022 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
0

Selen je mikroelement, ki je sicer prisoten v zemlji in je pomemben mineral za človeško telo, saj ga potrebujemo za normalno delovanje nekaterih encimov, sodeluje v metabolizmu ščitničnih hormonov in nas ščiti tudi pred oksidativnim stresom.

Selen je mineral v sledovih, ki je potreben za zdravo delovanje srca. Je tudi antioksidant, ki spodbuja jakost imunskega sistema in v telesu deluje v sinergiji z vitaminom E. Je del glutationske peroksidaze, enega najmočnejših antioksidantov v telesu. Skupaj z vitaminom E preprečujeta ali zavirata staranje ter ohranjata elastičnost tkiv. Poveča imuniteto, sodeluje pri antioksidativnem delovanju, ki ščiti pred poškodbami in vnetji, ki jih povzročajo prosti radikali, ter igra ključno vlogo pri ohranjanju zdravega metabolizma. 

Uživanje živil s selenom, kot so brazilski oreščki, losos, jetra, tuna in sončnična semena, in/ali jemanje selena v obliki dopolnil naj bi imela pozitivne protivirusne učinke, pozitiven vpliv na plodnost in celo na zmanjšanje tveganja za nastanek raka, določene avtoimunske bolezni in bolezni ščitnice. 

Pojavlja se v obliki seleno aminokislin, kot sta selenometionin in selenocistein, nahaja pa se tudi v anorganskih oblikah, kot sta natrijev selenid in natrijev selenat. Vsebnost selena v hrani je odvisna predvsem od količine selena v tleh, na katerih rastlina raste. V večjih količinah je prisoten v morski hrani, mesu in jetrih, stročnice in žita ga vsebujejo manj. Sadje in zelenjava ga vsebujeta v najmanjših količinah. 

Kot sestavina antioksidativnih encimov, zlasti glutation reduktaze, je ključnega pomena za popravilo in obnovo tkiv v telesu. Ker povečuje antioksidativne sposobnosti in kakovost krvnega pretoka, lahko pomaga povečati odpornost proti boleznim in učinkom stresa. Domneva se, da je njegova sposobnost za boj proti oksidativnemu stresu in vnetju posledica različnih vrst selenoproteina, ki jih najdemo v selenu.

Med zdravimi ljudmi se domneva, da je pomanjkanje selena redko. Vendar pa so ljudje z določenimi zdravstvenimi stanji, kot so HIV, Crohnova bolezen in druge motnje, ki ovirajo absorpcijo hranil, lahko izpostavljeni pomanjkanju tega minerala. 

Selen je za nas esencialen element, v hrani pa se nahaja v več organskih in anorganskih oblikah. In kot sem že zgoraj omenil, je selen vključen v selenobeljakovine, ki imajo pomembno vlogo pri reprodukciji, ščitničnih hormonih, nastanku DNK ter ščitijo pred oksidativnim stresom in okužbami. 

Ker je selen esencialen in izredno pomemben mineral za naše zdravje, je izjemno pomembno, da ga zaužijemo dovolj. Vendar pa je tudi enako pomembno, da vnos tega minerala ni previsok, saj je v večjih količinah toksičen. 

Uživanje živil s selenom, kot so brazilski oreščki, losos, jetra, tuna in sončnična semena, in/ali jemanje selena v obliki dopolnil naj bi imelo pozitivne protivirusne učinke, pozitiven vpliv na plodnost in celo na zmanjšanje tveganja za nastanek raka, določene avtoimunske bolezni in bolezni ščitnice.
Uživanje živil s selenom, kot so brazilski oreščki, losos, jetra, tuna in sončnična semena, in/ali jemanje selena v obliki dopolnil naj bi imelo pozitivne protivirusne učinke, pozitiven vpliv na plodnost in celo na zmanjšanje tveganja za nastanek raka, določene avtoimunske bolezni in bolezni ščitnice. FOTO: Dreamstime

Pomanjkanje

Pomanjkanje je pogostejše pri tistih, ki živijo na področjih, kjer je zemlja revnejša s selenom. Zemlja v Evropi in na Kitajskem je precej revna s selenom. Pomanjkanje selena je povezano s povečanim tveganjem za zdravstvene težave, vključno s smrtnostjo, raznimi vnetji, neplodnostjo, oslabelim imunskim sistemom in upadom kognitivnih sposobnosti. Simptomi pomanjkanja vključujejo tudi reproduktivne težave, šibkost mišic, utrujenost, disfunkcijo ščitnice in izpadanje las. 

Pomanjkanje selena naj bi predvsem povečalo možnost nastanka težav s srcem, raka, bolezni ledvic, arteroskleroze, neplodnosti ter težav s kožo in izgube las. Hudo pomanjkanje lahko privede do nastanka Kashin-Beckove bolezni (kronična bolezen kosti, sklepov in hrustanca) in Keshanske bolezni, ki je vrsta kardiomiopatije. 

Večje potrebe po uživanju selena imajo nosečnice in doječe matere, ljudje na posebnih dietah (dieta pri fenilketonuriji), ljudje z zmanjšano absorpcijo hranil, bolniki na dializi, osebe z enolično ter energijsko in beljakovinsko osiromašeno prehrano. 

Tveganja in stranski učinki 

Pri dlje trajajočem vnosu visokih odmerkov selena (višji od 400 µg) lahko pride do slabosti, bolezni živcev, driske, težav s kožo, izpadanja las in deformacije nohtov. Značilen je tudi zadah (vonj po česnu), saj se selen pri visokih koncentracijah v telesu izloča tudi skozi pljuča kot dimetil selenid. 

V normalnih odmerkih običajno nima negativnih stranskih učinkov, ko pa pride do uživanja pretirano velikih količin selena, le to pripelje do resnih zapletov z zdravjem jeter – ali celo težav z ledvicami in srcem – ( to se po navadi pojavi pri zelo visokih ravneh, ki dosežejo status zastrupitve). 

Selen lahko vpliva tudi na druga zdravila in dodatke. Ti vključujejo antacide, zdravila za kemoterapijo, kortikosteroide, niacin, statine za zniževanje holesterola in kontracepcijske tablete. Če jemljete katero od teh zdravil, je najbolje, da se posvetujete s svojim zdravnikom, preden posežete po selenu v obliki dopolnil. 

Bobana lahko spremljate na njegovi spletni strani ter na profilih na Facebooku in Instagramu. Vsa mnenja, morebitna vprašanja in predloge lahko sporočite na info@bobanpaukovic.com ali 24ur.com@pop-tv.si.

Zdravstvene koristi

• Antioksidativni in protivnetni učinki —ima sposobnost, da se bori proti procesu staranja in pomaga imunskemu sistemu z zmanjšanjem poškodb prostih radikalov in oksidativnega stresa. Koristi selena naj bi vključevale ne le zmanjšanje tveganja za nastanek raka, temveč tudi pomoč pri upočasnitvi obstoječega napredovanja raka in rasti tumorja.

• Izboljšano zdravje ščitnice —selen ima vlogo pri ohranjanju zdravja ščitnice, saj deluje skupaj z jodom. Pravzaprav je ščitnica organ v naših telesih z največjo vsebnostjo selena. Potreben je za proizvodnjo kritičnega ščitničnega hormona, imenovanega T3, ki uravnava presnovo. Znano je, da pomanjkanje selena zmanjša sintezo ščitničnih hormonov.

• Preprečevanje raka – obstaja močna korelacija med ravnmi selena v krvi in zmanjšanim tveganjem za več vrst raka. Selen lahko pomaga pri popravljanju DNK in preprečuje razmnoževanje rakavih celic. Ker je močan antioksidant, je povsem jasno, zakaj lahko živila z visoko vsebnostjo selena pomagajo pri preprečevanju raka.

• Zdravje srca — živila, bogata s selenom, preprečujejo oksidativne poškodbe celic, zmanjšujejo vnetja in zmanjšujejo tveganje za srčno-žilne bolezni. Ljudje z nizko ravnjo selena v serumu naj bi imeli večje tveganje za srčno-žilne bolezni.

• Podpora plodnosti — selen je pomembna sestavina pri moški plodnosti, saj ima vpliv na nastanek semenčic in gibljivost le teh. Uživanje selena pa je zelo koristno med nosečnostjo in povezanimi težavami s ščitnico, kot sta poporodni tiroiditis in Gravesova bolezen.

• Pomoč pri zdravljenju astme – selen naj bi bil tudi koristen dodatek k zdravilom za bolnike z astmo.

Živila, bogata s selenom:

- brazilski oreščki,
- losos,
- tuna,
- svinjske ledvice,
- telečja jetra,
- školjke,
- škampi, 
- goveja jetra,
- puran,
- lignji. 

Polnovredna živila so najboljši vir selena, še posebej pa bodite pozorni na dejstvo, da se minerali lahko uničijo med predelavo in kuhanjem pri zelo visoki temperaturi.

Zaključek

Selen je potreben za sintezo selenocisteina in je bistvenega pomena za proizvodnjo selenoproteinov, pa tudi encimov in katalizatorjev, ki so potrebni za aktivacijo ščitničnega hormona in antioksidantov, kot je glutation peroksidaza.Po krvi selen potuje vezan na selenoproteine, shranjuje pa se v jetrih, ledvicah in v manjših količinah tudi v skeletnih mišicah. Mladostniki nad 15 let in odrasli potrebujejo nekje med 30 in 70 µg selena dnevno.

Uživanje hrane, bogate s selenom, in skrb v zvezi s prevelikim odmerjanjem je odvečna. Vendar pa je lahko problematično uživanje velikih količin selena v obliki prehranskega dodatka. Kronično visoki vnosi dodatkov namreč lahko povzročijo neželene stranske učinke.

Dokler redno uživate raznovrstno hrano s selenom, verjetno ni potrebe po dopolnjevanju. Če pa sumite, da vam selena morda primanjkuje, se posvetujte s svojim zdravnikom o varnem jemanju selena v obliki dopolnila.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.