FIT 24UR

BLOG: Kakšen naj bo zdrav obrok za otroka?

Ljubljana, 19. 07. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
29

Otroci so, če nam je to všeč ali ne, ogledalo nas samih. Nič drugače ni na področju prehranjevanja, vse se začne pri starših. Ne morete pričakovati, da bo otrok sam začel vpeljevati zdrav način prehranjevanja, če boste vi zraven njega jedli hitro pripravljeno, predelano in vitalnih hranil osiromašeno hrano.

Hrana brez dvoma igra ključno vlogo pri zdravju otrok. Pravzaprav lahko zagotavljanje optimalne prehrane za otroke pomaga spodbujati rast in razvoj, podpira delovanje imunskega sistema in vzpostavlja dolgoročne zdrave prehranjevalne navade.

Nasprotno pa prehrana, ki vsebuje veliko predelanih živil, kjer so dodane razne umetne snovi, sladkorji in transmaščobe, lahko poveča tveganje za nastanek raznih nevšečnosti, kot so vedenjske in mnoge druge zdravstvene težave vred z debelostjo. 

Zagotavljanje optimalne prehrane za otroke lahko vpliva  na:
– rast in razvoj
– zdravje kosti
– imunski sistem 
– kognitivne  funkcije
– zdravje zob
– preprečevanje številnih bolezni 

Na drugi strani pa nepravilno prehranjevanje lahko prispeva k zastoju v rasti, kostnim nepravilnostim, slabokrvnosti, prekomerni telesni teži, vedenjskim težavam, alergijam itd. 

Otroci so ogledalo nas samih. Nič drugače ni na področju prehranjevanja, vse se začne pri starših.
Otroci so ogledalo nas samih. Nič drugače ni na področju prehranjevanja, vse se začne pri starših. FOTO: Thinkstock

Kakšen naj bo zdrav obrok? 

V idealnem primeru je treba krožnik sestaviti večinoma z minimalno predelanimi živili, ki vsebujejo malo sladkorja in raznih umetnih snovi oziroma konzervansov in barvil. Poskrbeti pa je treba za vnos takšnih živil, ki so bogata z mikrohranili, kot so vitamini, minerali in antioksidanti, ki so zelo potrebni za optimizacijo prehrane otrok. Pri makrohranilih pa bodite previdni s količino ogljikovih hidratov in sladkorjev ter se raje osredotočite na beljakovine in maščobe. Seveda se ogljikovim hidratom ni treba izogibati, a le prilagodite količino in vir teh. 

Da bi otrokom zagotovili najboljšo prehrano, upoštevajte naslednje smernice:

Raznovrstnost

Pomembno je, da njihovo prehrano obogatite z raznovrstnimi živili, kot so sadje, zelenjava, polnozrnate žitarice, zdrave maščobe in beljakovine. Obroki naj vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, ki so ključnega pomena za zdravje naših malčkov. Torej, bodite pozorni, da naj bo vsak obrok poln zgoraj že naštetih bistvenih tako mikro- kot tudi makrohranil in vlaknin .

Beljakovine

Otrok naj zaužije vsaj 1,5 g kakovostnih beljakovin na kilogram telesne teže. Beljakovine so namreč gradniki našega telesa in ni treba pretirano filozofirati, da je otrokovo telo v fazi gradnje, ko odrašča. Torej, priskrbite vašemu otroku "material za gradnjo".

Maščobe

Ne izogibajte se maščobnim živilom, kot so jajca, avokado, oreški, sardele, losos, kostni mozeg, jetra, maslo. Namreč brez uživanja teh bodo otroci poleg pomanjkanja esencialnih omega 3 maščobnih kislin zelo težko telo oskrbeli tudi z izjemno pomembnimi maščobotopnimi vitamini A, D, E in K.

Bobana lahko spremljate na njegovi spletni strani, Facebookovem in Instagramovem profilu. Vsa mnenja, morebitna vprašanja in predloge lahko sporočite na info@bobanpaukovic.com ali 24ur.com@pop-tv.si.

 Voda

Hidracija je tudi ključnega pomena, ko govorimo o zdravi prehrani otrok. Biti hidriran je pomembno za številne vidike zdravja. Saj bodo otroci s pitjem zadostne količine vode poskrbeli za uravnavanje delovanja celic, telesno temperaturo itd.

 Zmanjšajte vnos dodanih sladkorjev

Pomembno je tudi zmanjšati vnos dodanih sladkorjev, ki jih najdemo v živilih, kot so sladkarije, bomboni in sladice, kot tudi gazirane pijače, sok in sladki čaj. Ne samo da so ta živila običajno visoko kalorična in jim primanjkuje pomembnih hranilnih snovi, ampak lahko ogrozijo otrokovo zdravje (povečanje telesne teže, težave s srcem, sladkorna bolezen tipa 2, zobna gniloba itd.).

Zamenjajte sadni sok s celim sadjem, otrok naj pije vodo namesto sladkanih pijač in prav tako poskrbite za skrbno preverjanje sestavin v živilih. Tako boste hitro našli tiste skrite vire sladkorja in posledično poskrbeli, da bo vaš otrok zmanjšal uživanje tega.

 Izogibajte se transmaščobam

Prav tako se je treba za vsako ceno izogibati transmaščobam. Pogosto jih najdemo v predelani in ocvrti hrani. Uživanje teh maščob pa lahko prispeva k resnim stanjem, kot so bolezni srca, rak, sladkorna bolezen in debelost.

Omejevanje uživanja predelane hrane in sladkarij ter uživanje zdravju veliko bolj koristnih maščob, kot so maslo, oljčno olje, avokado, ribe, oreščki in semena, lahko pomagajo minimalizirati vnos transmaščobnih kislin in preprečiti nastanek resnejših zdravstvenih zapletov.

Dnevno naj otroci dobijo tri glavne obroke (zajtrk, kosilo in večerjo) ter dva premostitvena obroka (dopoldansko in popoldansko malico). 

Kako otrokove "dobrote" zamenjati z bolj zdravimi alternativami?

Nehajte kupovati hrano, za katero veste, da je za vaše otroke nezdrava, čeprav bo to na začetku s seboj prineslo kar nekaj negodovanja. 

Zelenjavo "skrijte" v smoothije, torej kašaste sokove iz sadja in zelenjave.  Dovolite, da se otroci navadijo na nove okuse, zato ne pretiravajte s tisto zelenjavo, ki jim ni pri srcu.

Ko boste sami poskrbeli za bolj zdrave prehranjevalne navade in z veseljem jedli bolj zdravo hrano, bodo otroci že zaradi "firbca" hoteli poskusiti, kar bo na vaših krožnikih.

Ne prepovedujte "slabe hrane", ker tako ne boste dosegli ničesar, ampak naj bo vaš cilj, da s svojimi pogledi in dejanji na področju prehranjevanja in skrbi za zdravje pritegnete otrokovo zanimanje.

V pripravo jedi ali napitkov vključite otroke. Namreč otroci bodo s precej več zadovoljstva zaužili tisto, kar bodo pomagali pripraviti sami. 

Minimalno predelana, hranljiva, polnovredna hrana je najboljša hrana za otrokovo rast in razvoj. Poskusite vključiti nekaj spodaj navedenih živil v svoje najljubše recepte in poskrbite za pripravo okusnih in zdravih obrokov za otroke:

Sadje
jabolka
banane
robide
borovnice
melona
klementine
kivi
mango
pomaranče
papaja
breskve
hruške
ananas
maline
jagode
lubenica
 

Zelenjava
šparglji
avokado
brokoli
brstični ohrovt
zelje
korenje
cvetača
kumare
česen
ingver
jajčevec
kale
čebula
špinača
sladki krompir
paradižnik
bučke

Beljakovine
jajca: rumenjaki in beljaki
mlečni (najbolje kozji) izdelki: kefir, jogurt, sir
ribe: divji losos, skuša, tuna, sardele, sardine
stročnice: črni fižol, fižol, leča, čičerika, grah
meso: govedina, hranjena s travo, jagnjetina,  ekološki piščanec, puran, raca 

Zdrave maščobe
avokado
avokadovo olje
kokosovo olje
maščobne ribe
kakovostno maslo, ghee
oreščki
olivno olje
semena

Polnozrnati izdelki
ječmen
rjavi riž
ajda
kuskus
proso
oves
kvinoja


Zaključek
Otroci so, če nam je to všeč ali ne, ogledalo nas samih. Nič drugače ni na področju prehranjevanja, vse se začne pri starših. Ne morete pričakovati, da bo otrok sam začel vpeljevati zdrav način prehranjevanja, če boste vi zraven njega jedli hitro pripravljeno, predelano in vitalnih hranil osiromašeno hrano. 

Vsem je dodobra jasno, da ni starša, ki bi svojim otrokom namenoma želel poslabšati zdravje, žal pa je stanje današnjih otrok predvsem posledica neznanja oziroma nevednosti staršev, ki so v prvi vrsti nezainteresirani že za lastno zdravje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
19. 07. 2020 18.53
+15
Večina folka si tega ne premore, na razpolago celo leto, sigurno pa ni domače. Šparglji, avokado, banane, brokoli. sladek krompir, rjavi riž, avokadovo olje..., vse so je bolj ezoterično za slovenski folk.
janezpodre
19. 07. 2020 11.46
-6
tisti, ki imajo internet, so takšne nasvete prebrali že par milijonkrat, zato pojdi Boban lubi nakladat pred kako cerkev v nedeljo dopoldan, ampak tisti k hodijo k maši, nimajo "otrok" /a mogoče pro+ takšna jajca plačuje oz. s kom je ta Boban v žlahti??????/
Psemek_III
19. 07. 2020 11.37
-6
"ribe: divji losos, skuša, tuna, sardele, sardine" Nikakor se ne morem odločiti, ali bi danes pripravil sardine ali sardele? Hm.
NopeNoNever
19. 07. 2020 12.50
+11
231koak
19. 07. 2020 11.21
+22
Pol jim pa v osnovnih šolah delajo hamburgerje. Kopujejo sestavine glede na ceno.....butale
Uporabnik1921539
19. 07. 2020 11.20
+7
Zdrava hrana je pridelana doma in z minimalno uporabo skropiv in obdelave v kuhinji.Zal se v Sloveniji opusca in kar naprej poslusamo,da se nic ne izplaca.V nasem domu pridelamo doma prakticno vse.Prehranjujemo se sezonsko-decembra ne jemo cesenj ali svezega paradiznika ipd.Meso v glavnem perutnonsko,kovedina nam ni vsec,ce se zanjo odlocimo-nakup pri kmetu.Za mesta je to nemogoce-nobena eko...blabla hrana ne pomaga,ker to ni.Aja....pa delat je treba.Fizicno.Veliko.
nikhrast
19. 07. 2020 18.48
-2
Pa imate cajt za vse toč delaš 9 do 5, komaj pokosiš travo vsak teden, malo cajta za ostalo. Večina pa ne mara zelenjave okoli bajte, japonski javor, ciprese, oleander...
akmt
19. 07. 2020 11.16
+19
STARSI DAJETE PREDVSEM CISTO PREVEC HRANE OTROKOM!!! Ni tako vazna kvaliteta hrane, kot je kolicina. Nic sprocesirane hrane bi bilo optimalno. Gor sem zrasla ob cokolini, kakavu s kruhom, evrokremu, pingo sokom. Sendvice si dobil le za na solski izlet. Obroki so bili pa cetrtino tega, kar vidim sedaj. Hrana se povelicuje na nek pidestal. Vsaka TV ima svoj kuharski show. Posledica:bajsoti ze od malih nog. Veliko vec boste naredili za otroke, ce se boste zaceli ukvarjat s KOLICINO!!!!
flojdi
19. 07. 2020 19.46
+0
. drži. / je pa zanimivo... čokolino , eurokrem , pingo…. , moji zajtrki so bili mleko pa kruh , dve jajci na uč , kruh z z domačega mleka pobrano smetano ,
Pan1
19. 07. 2020 11.16
+11
Joj joj. Zajtrk: ajdovi žganci, malo solenega mleka in žlica ocvirkov. Prežgana juha z jajci, popečen kruh. Koruzni žganci, cigojra kafe. Kos kruha, zaseka in cigojra. In smo bili dedi, kot se šika. Ne bluzite. Malica, veliki kos kruha, zaseke za prst, strok česna in gasa. Kosilo, bobci na kropci, fajn zabeljeno in gasa. Večerja, mlečna juha z nudlči, šalca cigojre in kruh nadroblen v cigojro in spiš ko ubit. V nedeljo čučika in mogoče, goveja župa. Jabolko iz drevesa, paradižnik kar na vrtu v majico izbrisan, pipjek, malo soli in gasa. Pa delat in kurit. Sloki ko igle, močni, kot bik.
Pan1
19. 07. 2020 11.21
-4
flojdi
19. 07. 2020 19.49
-1
res je bilo vse to hudo dobro. / pa še danes se da tako živet. / zato verjetno nimam ne cukra ne hojlasterola ne ....
VAREN
19. 07. 2020 11.00
-7
Zdrave prehrane ne more bit ne za otroka ne za odraslega. Lahko naštevate še 10 strani hrane, ki je vsa okužena s pesticidi in gnojili. Škoda časa, za pisanje članka.
devlon
19. 07. 2020 10.40
-7
A res? Kaj lahko pa starostniki jejo?
nutrixsi
19. 07. 2020 10.28
+18
Zelo dobro, da se piše o zdravi prehrani, vendar se zdi, da je vse le copy&paste v zadnjih 10ih letih, se pravi nič novega, medtem so pa ljudje vse bolj bolani, z rekordno številom obolelih za gripo,... kaj je torej tukaj zdravo? Ali tovrstne informacije niso prave oz. zadostne ali pa jih premalo promovirate. Po vsej verjetnosti oboje. Zanimivo bo videti kombinacijo gripe in koronavirusa v novi sezoni epidemij, ki se hitro bliža, čez nekaj tednov. Bogi otroci in njihovi starši :(
real....
19. 07. 2020 10.39
+2
Nutri...Resnica je samo ena lahko se izogibas resnici ampak se ne bos mogel izogniti posledicam resnice...!
superjezek
19. 07. 2020 21.19
+3
Problem je ko te informacije ne pomagajo ljudem, ki si z nizkim dohodkom ne morejo privoščiti zdrave obroke. So pa tudi ljudje, ki imajo natepiran tempo, denar a nimajo časa vedno jesti zdravo. Ljudje pod močnim stresom lahko še tako veliko jedo zdravo hrano bo še vedno vse bolj bolan.. Informacije lahko deliš vsak dan ljudem pa ne bo nič s tega ker nismo narejeni in ne živimo istega življenja, kot vsi..
elektroncek
19. 07. 2020 09.24
+8
naj jih zacnejo pravilno vzgajat pa bojo tudi jedli pravilno
flojdi
19. 07. 2020 19.51
-1
marston
19. 07. 2020 09.23
+10
Ob pravilni hrani so trije obroki dovolj. Vmesni prigrizki ali malice so plod prehrambene industrije.
akmt
19. 07. 2020 11.17
+7
Fery Zaka
19. 07. 2020 09.14
+3
Zdrave hrane ni. Je samo genetika. Genetsko močnim je dovoljeno vse, šibkim malo ali nič. Tako stvari potekajo v naravi.
Abica
19. 07. 2020 10.11
+15
Torej je vseeno, če jemo v Macu kot pa recimo doma narejeno rizoto.
real....
19. 07. 2020 10.15
+3
Zdrava hrana je...in to je...Sadje in zelenjava...vedno vec nas je kateri to vemo in udejanjamo...ni nam dovoljena jagnjetinosvinjetinogovedina...ipd..tako stvari potekajo na prsih Matere Zemlje...Narave...pa lep dan...
devlon
19. 07. 2020 10.42
+7
Tocno tako. Ena gospa, ki je celo zivljenje ful kao zdravo jedla in sportala..jo je v enem letu rak vzel. Njen moz, ki je kot tovornjakar do pokoja zivel ba konzervah je pa še danes ziv in zdrav. Genetika.
IanNow
19. 07. 2020 09.10
+1
Veliko masti, zolce in ocvirkov..
111111112
19. 07. 2020 09.02
+20
Gledam določene vrstnike, ki imajo otroke.. Če nebi bilo babic in dedkov ti otroci nebi vedeli kaj ne to hrana na žlico ampak samo pica in mekdonalds.. Včasih se vprašam kot starš ali je prav, da kuham hrano raznovrstno in porabim čas po tri ure ob kuhanju golaža itd.. No ja, ko mi otrok prdne kot se za gre potem vem, da je prav ☺️srečno
obožeobože
19. 07. 2020 08.10
+17
Nutela čips in pametni telefon
devlon
19. 07. 2020 10.43
+5