FIT 24UR

BLOG: Rdeče meso – zdravstvene koristi in tveganja

Ljubljana, 23. 01. 2022 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
59

Informacije o vplivu rdečega mesa na naše zdravje velikokrat nasprotujejo druga drugi. Medtem ko nekateri verjamejo, da so govedina, svinjina in divjačina polne hranil in koristne za zdravje, drugi trdijo, da lahko prispevajo k raku, boleznim srca in številnim drugim zdravstvenim težavam. Kaj je res in kaj ne?

Rdeče meso je običajno opredeljeno kot meso sesalcev. V nasprotju z ribami ali perutnino ima običajno svetlordečo barvo, ko je surovo, in po navadi potemni, ko ga pripravimo za uživanje. 

Meso delimo na belo in rdeče, barva pa je odvisna od koncentracije mioglobina v mišičnem tkivu. Ko je mioglobin izpostavljen kisiku, namreč nastane rdeč oksimioglobin, kar se lepo vidi v barvi mesa. 

Kaj vse velja za rdeče meso? 

Čeprav gre pri nekaterih vrstah mesa po kulinarični definiciji za belo meso, meso vseh sesalcev tehnično velja za rdeče. V to skupino uvrščamo denimo:
– govedino,
– jagnjetino,
– svinjino,
– teletino,
– konjsko meso,
– divjačino,
– kozje meso,
– ovčje meso,
– zajčje meso,
– merjaščevo meso.

Ljudje, ki niso ozaveščeni o zdravi prehrani, jedo več predelanega mesa. To lahko delno pojasni nekatere povezave v raznih študijah, ki preučujejo vpliv uživanja predelanega mesa na razvoj bolezni. Uživanje predelanega mesa je namreč povezano s povečanim tveganjem za številne kronične bolezni, ki vključujejo visok krvni tlak (hipertenzijo), bolezni srca, kronično obstruktivno pljučno bolezen (KOPB) ter raka debelega črevesa in želodca.

Dokler se boste prehranjevali s kakovostnim nepredelanim rdečim mesom, poskrbeli za bolj zdrave načine kuhanja in se izogibali zažganim/ožganim kosom, verjetno ni razloga za skrb.
Dokler se boste prehranjevali s kakovostnim nepredelanim rdečim mesom, poskrbeli za bolj zdrave načine kuhanja in se izogibali zažganim/ožganim kosom, verjetno ni razloga za skrb. FOTO: Thinkstock

Ali rdeče meso poveča tveganje za raka? 

Najpogostejša vrsta raka, ki naj bi ga na podlagi raznih študij povzročilo rdeče meso, je kolorektalni rak, četrti najpogosteje diagnosticirani rak na svetu. Ponavljajoča se težava teh študij je, da raziskovalci združujejo predelano in nepredelano rdeče meso. Potem je tukaj še to, da se ponekod kaže, da so bolj na udaru moški kot ženske, spet druogod vse kaže, da k povečanemu tveganju ne prispeva sámo meso, temveč škodljive spojine, ki nastanejo, ko je meso toplotno obdelano. Zato je lahko način kuhanja oziroma priprave glavni dejavnik učinkov mesa na zdravje.

Kuhanje mesa in drugih živil pri visoki temperaturi lahko poveča proizvodnjo škodljivih spojin, kot so končni produkti napredne glikacije, heterociklični amini (HA) in policiklični aromatski ogljikovodiki, ki lahko prispevajo k razvoju raka. Zmanjšanje izpostavljenosti veliki vročini z uporabo metod, kot sta dušenje in kuhanje na sopari, lahko pomaga zavirati nastajanje teh škodljivih kemikalij. 

Naj omenim, da to ne velja samo za meso. Tudi druga živila lahko ob prekomernem segrevanju tvorijo škodljive spojine.

Srčne bolezni in sladkorna bolezen

Rdeče meso je zelo bogato z nasičenimi maščobami. Čeprav naj ne bi bilo neposredne povezave med uživanjem nasičenih maščob in srčnimi boleznimi, bi uživanje rdečega mesa lahko zvišalo raven slabega holesterola LDL v krvi, kar lahko prispeva h kopičenju maščobnih oblog v arterijah. Ko gre za povečano tveganje za bolezni srca in sladkorno bolezen, je ključnega pomena ločevanje med predelanim in nepredelanim mesom, saj imata na naše zdravje zelo različne učinke. 

Veliko takšnih in drugačnih trditev nastane na podlagi opazovalnih študij, z njimi pa ni mogoče določiti vzroka in posledice. V takšnih študijah je veliko zmede in kakovostnejše študije včasih na koncu pokažejo ravno nasprotno.

Alergija

Nekateri ljudje, sicer redki, imajo tudi alergijo na rdeče meso, znano kot alergija na alfa-gal. Pri alergikih lahko uživanje mesa povzroči neželene učinke, kot so slabost, srbenje in bruhanje.

Ljudje se ne rodijo z alergijo na alfa-gal. Skoraj vsi to alergijo razvijejo kot odrasli, čeprav jo lahko dobijo tudi otroci. Dokazano je, da ugrizi osamljenega zvezdnega klopa povzročajo alergijo na alfa-gal, pravzaprav naj bi bili klopi edini pravi vzrok za tovrstno alergijo. Ugriz klopa sproži obrambni mehanizem, tako da se imunski sistem odzove na alfa-gal. Protitelesa, ki jih telo ustvari za zaščito pred ugrizom klopov, ostanejo v sistemu in se borijo z alfa-galom, če oseba zaužije meso, ki ga vsebuje.

Bobana lahko spremljate na njegovi spletni strani ter na profilih na Facebooku in Instagramu. Vsa mnenja, morebitna vprašanja in predloge lahko sporočite na info@bobanpaukovic.com ali 24ur.com@pop-tv.si.

Zdravstvene koristi

Rdeče meso je zelo hranljivo in v zmernih količinah lahko prispeva k zdravju, saj je polno vitaminov, mineralov, antioksidantov in različnih drugih hranil, ki lahko močno vplivajo na zdravje. Natančen prehranski profil je sicer odvisen od vrste in načina priprave mesa, a večina vrst je bogata z beljakovinami in mikrohranili, kot so cink, vitamin B12 in selen, ki imajo osrednjo vlogo pri splošnem zdravju. O vplivu cinka na delovanje imunskega sistema je bilo že veliko napisanega in v javnosti je že kar razširjeno znanje, kako lahko pomaga pri zaščiti telesa pred boleznimi in okužbami. 

Potem so tukaj še vitamini B, ki jih najdemo v rdečem mesu in sodelujejo pri proizvodnji energije, delovanju možganov in obnavljanju celic.

Rdeče meso je tudi eden najboljših prehranskih virov železa, pomembnega minerala, ki je potreben za proizvodnjo zdravih rdečih krvnih celic. Pomanjkanje tega ključnega mikrohranila lahko povzroči anemijo, stanje, za katero so značilni simptomi, kot so šibkost, utrujenost, krhki nohti in kratka sapa.

Poleg tega rdeče meso vsebuje veliko beljakovin. Te so izjemno pomembno makrohranilo, ki podpira zdravo rast in razvoj, ohranja imunsko funkcijo, spodbuja rast mišic itd.

Rdeče meso je tudi bogato s pomembnimi hranili, kot sta kreatin in karnozin. Tistim, ki ne jedo mesa, pogosto primanjkuje teh hranil, kar lahko vpliva na delovanje mišic in možganov.

Rdeče meso je zelo hranljivo, zlasti če prihaja od živali, ki so bile naravno hranjene in vzrejene. Takšno meso vsebuje veliko za srce zdravih omega-3-maščobnih kislin, maščobne kisline CLA ter večje količine vitaminov A in E.

Zaključek

Če se boste prehranjevali s kakovostnim nepredelanim rdečim mesom, poskrbeli za bolj zdrave metode kuhanja in se izogibali zažganim ali ožganim kosom, verjetno ni razloga za skrb. Pravilno pripravljeno rdeče meso vam bo lahko celo koristilo, saj je zelo bogat vir zdravih beljakovin, zdravih maščob, vitaminov, mineralov in različnih hranil, za katera je znano, da pozitivno vplivajo na delovanje našega telesa in možganov.

Za konec še o vplivu uživanja mesa na okolje. Naj omenim, da sem vsejed, a sem striktno proti današnjemu načinu vzreje in množičnemu ubijanju živali. Sem bolj za kvalitetno kot pa za količinsko neomejeno uživanje mesa (pravzaprav to velja za vsa živila).

Negativen vpliv mesa na okolje je na splošno večji od vpliva rastlinske hrane. Proizvodnja mesa zahteva veliko zemeljske površine in virov, vendar lahko nekatere strategije na področju vzreje živali pomagajo ohranjati zdrave ekosisteme.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Trglav
24. 01. 2022 08.56
+1
No, kakorkoli kdo kaj reče, v Jugi se take svinjarije niso dogajale. Takrat je bilo meso zelo drago ali pa ga ni bilo! Danes požremo vso svinjarijo in naša veterina pri tem pomaga. Nihče me ne bo prepričal, da je to, poceni meso slovenskega izvora. To je meso iz Poljske, kjer uspejo prodajati tudi v Evropo vrknjeno, bolano in ne vem kakšno še živino. Obup, še posebej, ker naša veterina to dopušča. In ko se zgodijo "nore krave" vsi ti stručkoti ugotovijo, da sistem deluje, ker so to odkrili. Napačno!! V socializmu so že vse prej pregledali, da do takih svinjarij ni prihajalo!!
nikhrast
24. 01. 2022 15.47
+0
Ta je pa dobra, ne veš da je v socializmu primanjkovalo mesa. Pa polno klanja na divje, pa nobene kontrole, folk pa samo da je poceni, malo folka skrbi za kvaliteto. Saj še zdaj ne vem če zna mesar nažagati dober steak. Spomnim se kako mi je mesar rezal tanke steake, rekel je da folk hoče tanke, samo potem se pa spečejo kot podplati.
PEACE
23. 01. 2022 21.53
Akcija, v vse Slovenske šole samo " Slovensko kvaliteto"
nikhrast
23. 01. 2022 21.37
-3
Leta nazaj je bil folk obseden z rdečim mesom, velike steake smo metali na grill, kar čez krožnik so lezli, gor pa steak omaka, tega ne vidiš več. Zdaj pa puran, kura, pa riba, zelenjava zraven, cajti so se spremenili tudi v Sloveniji, mladina ne kuha več tako kot so babice. Se spomnite kako se je vse začelo z žlicami masti.
Wortex2
23. 01. 2022 20.59
+3
Folk je obseden z mesom, včasih je bil meso 1x na mesec na krožniku pa so vse delali na roke. Ta mularija pa brez mesa ne more nit s stola vstat.
Wortex2
23. 01. 2022 21.01
+3
Mother Russia
23. 01. 2022 20.06
+1
Trava je za bike in krave!
real....
23. 01. 2022 21.08
+1
ok za cloveka pa sadezi in zelenajva..mleko zivali in cebelji med je se dovoljeno..mogoce se kaksno neoplojeno jajce potem pa fertik..ane?!
Xxdproxx
23. 01. 2022 19.32
+0
Spet veganska propaganda. Nehajte posiljevati ljudi, vsak se prehranjuje tako, kot si zeli. Tudi veganska hrana ni tako nedolžna, ker se tice zdravja… vse je špricano, uporaba umetnih itd… ze sam zrak je zastrupljen do konca…
taft007
23. 01. 2022 19.18
-2
Niti ne rabiš povedat, da si vsejed se takoj opazi. Še ekosisteme bi uredil in priredil za tist svoj kos mesa. Men se pa zdi, da gledaš samo na lastne koristi takšna je moja ocena.
vvvilice
23. 01. 2022 18.42
+2
Najbolj enostavno bo, da si vsak sam vzgoji (ali pa nekdo vzgaja še za nekaj ljudi v mestih), potem pa vsak sam ubije in razkosa žival, ki jo bo jedel. Ne bo problema z okoljem niti s prevelikimi količinami.
Entip?ek
23. 01. 2022 18.46
+4
pol tud sam doma čisti greznico, pa da te vidimo..:)
karamba34
23. 01. 2022 18.46
-1
McGregor---
23. 01. 2022 19.32
+3
Zakaj potem šunka za veliko noč pametnjakovič⁉️
real....
23. 01. 2022 21.11
+1
res je karamba34 ponekod tudi sesta in jo je treba spostovati v pravem pomenu besede!?
nahribcku
23. 01. 2022 17.49
+2
“Naj omenim, da sem vsejed, a sem striktno proti današnjemu načinu vzreje in množičnemu ubijanju živali. “ - ha ha. Kontradiktorno oz po naše lepo protislovno. Besedičenje, da se delamo papeškega. Večina pa to kupi, ker so sami enaki in jim paše v isto rog pihat s somišljeniki. Logika in resnica je pa drugje.
tech
23. 01. 2022 17.22
+4
Ne bi raje napisali članek: Hitra hrana in sladkarije – samo tveganje ali tudi kakšne koristi?
kryptix
23. 01. 2022 17.06
+5
če je kaj tukaj škodljivo je vzreja vseh teh živali čez 200 let se bodo zanamci križali ne to da smo jedli rdeče meso ampak kako smo ga vzredili v kvadratnem metru 100 piščancev 5 prašičev 2 kravi v blatu smradu,... uživanje je bilo in bo edino način se bo spremenil.
Animal_Pump
23. 01. 2022 16.56
+2
Sam raje prisegam na Vegetarjansko prehranjevanje..če že. Toliko enih OH pa cukra kot nekateri vegani po konzumirajo..tega še nisem videl. Poskusil sem tudi vegansko...malo sem test naredil. Količinsko sem pojedel hrane ogromno, da sem zadostil svojim potrebam..sploh kar se beljakovin tiče. Tako, da sem nadomestil z veganskim proteinskim prahom...grahove seveda...od soje samo stran. Zaenkrat bom kr pri vegetarjanski hrani ostal....vsak pa naj je kar želi.
Soul
23. 01. 2022 17.10
+1
Kaj si pa počel, da toliko potrebuješ.Devet let sem dvigal uteži uro na dan ob vikendih dve uri, čeprav imam tudi službo kar dinamično.Občasno sem res kupil kakšne proteine od konoplje, grahove.. ampak bolj iz radovednosti. K sreči je to nate...govanje uteži zame zgodovina, z leti pride utrinek modrosti🤣
Animal_Pump
23. 01. 2022 17.44
+4
Jah...me je kr precej skupaj. Veliko kalorij tudi čez dan porabim(služba pa to)..poleg treningov. Uglavnem okrog 5000 kalorij moram kar zaužiti, da ne izgubljam preveč.
real....
23. 01. 2022 21.14
+1
Animal_Pump vegetarijanstvo je ok..se vecja stopna je pa veganstvo👍
medus
23. 01. 2022 16.54
+6
Kdaj bomo začeli jest politike, bogataše, ..?
Brakedirt
23. 01. 2022 17.06
ti bi jedel to gensko spremenjeno nesnago?
Soul
23. 01. 2022 16.54
+3
Mnogi pišejo...od nekdaj se je jedlo meso! Redki se vprašajo, a smo do sedaj, sploh naredili karkoli v smeri, da spoznamo kaj več od te zlizane trditve? Človek, krona univerzuma, še vedno bije boj v dojemanju in se identificira s tem, kako je nekoč deloval jamski človek in v tem vidi vzorec današnjega človeka.Zagotovo zmoremo več od te dotrajane miselnosti.
bouba
23. 01. 2022 18.24
+3
@Soul +++ Včasih so to govorili tudi za sužnjelastništvo pa je prišel čas, ko je kritični masi postalo jasno, da ni moralno lastiti si drugega človeka in kmalu smo začeli obsojati takšno razmišljanje. Tudi za živali bo prišel ta čas, počasi, a prišel bo zagotovo.
Soul
23. 01. 2022 19.04
+2
Res je, dočakali bomo ta trenutek, žal se ti koraki k ozaveščanju zdijo res počasni.Z druge strani, kot praviš zgodovina priča o marsičem, od kanibalizma, suženjstva...ampak ja, ta svet je vedno na raspotju dveh smeri.Napredek v zavedanju bo gotovo pospešil naša življenja, hitreje v pravo smer.
real....
23. 01. 2022 21.16
+2
karamba34
23. 01. 2022 16.39
-12
Postani boljši človek, postavi vegan!
Brakedirt
23. 01. 2022 16.55
+9
nadlezni ste s to travo. zakaj ne pustite drugih da zivijo kot jim pase in se nehate vsiljevati?
Janko Ig
23. 01. 2022 16.56
+9
Zakaj že? A ,da zaradi avokada,soje itd krčijo gozdove,da sadijo zelenjavo. Narko karteli so že zdavnaj preklopil na gojenje avokada,ker je bolj donosno in legalno, za gozdove jih pa briga... 🤔
Brakedirt
23. 01. 2022 17.02
+4
ste kot jehovci, se jih ne mores znebiti dokler jim ne zagrozis.
bugykite
23. 01. 2022 17.12
+2
V bistvo je ravno obratno. A ne bom se prerekal, saj poznaš slovenske politike - za vse so drugi krivi.
karamba34
23. 01. 2022 16.37
-5
Človek je najbolj kruto in primitivno bitje. Kar srh me spreleti, ko vidim meso.
rekapaka
23. 01. 2022 17.56
-1
Tvojo ženo tudi, ko vidi tvojo revščino med nogami
Težeklojz
24. 01. 2022 08.34
karamba...Ko pogledam pravega zagriženega vegana, tudi mene.
Zadomovino
23. 01. 2022 16.32
+9
VSAKA STAVR KATERA SE ZAUŽIJE V MEJAH DOPUSTNEGA JE POTREBNA, NEŠKODLJIVA ZA ZDRAVJE!! KADAR PA SE KDO BAŠE PRETERAVA Z ENO STVARJO ALI DRUGO POPOLNOMA ZANEMARJA NI OK ZA ZDRAVJE IN TELO, PA NAJ BO TO SOL, ZELENJAVA, COCA COLA ALI MESO!!
karamba34
23. 01. 2022 16.30
+3
Dolfi je bil vegan, janševi volilci pa zagovarjajo klanje živali...Hujši ste od Dolfija.
BroNo1
23. 01. 2022 16.25
+11
Vsako pretiravanje škodi. Problem je le, če zaužiješ več kalorij kot jih porabiš in ne rabimo nobene znanosti o tem!!! In potem je čisto vseeno al je to meso, mleko, zelenjava, oglikovi hidrati……
karamba34
23. 01. 2022 16.24
-11
Tudi živali so čuteča bitja. Kako bi vam pasalo, ki vas nekdo z nožem zaštihal...
BroNo1
23. 01. 2022 16.27
+13
Ne pretiravaj, jej zelenjavo in brigaj se zase. Od vedno je clovek jedel meso…..
Janko Ig
23. 01. 2022 16.58
+3
A si kdaj videl kako zelenjava doživlja rezanje itd....res pa je,da se ne dere tako glasno ampak ravno tako zaznava in čuti vse...malo se izobrazi na tem področju....
Težeklojz
24. 01. 2022 08.35
Ne vem...prašaj žrtve napada zveri, če ti rata.