FIT 24UR

BLOG: Seznam živil, ki jih potrebujete v karanteni

Ljubljana, 29. 03. 2020 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Boban Pauković, prehranski svetovalec
Komentarji
40

Ob strahu pred covid-19 je povsem logično, da se pripravimo na izredne razmere. Vendar to ne pomeni, da bi morali vsi odhiteti v najbližjo trgovino in jo izropati vseh konzerviranih izdelkov ter kupovati na tone moke. Bodite racionalni pri izbiri hrane in se na nakup temeljito pripravite. Prednost dobro založene shrambe je v tem, da vam bo to pomagalo omejiti število odhodov iz hiše.

Koronavirus je naša življenja postavil na glavo in s seboj prinesel neprijetne občutke, kot so strah, skrb, panika in negotovost. V prejšnjem prispevku sem o tej temi sicer napisal že kar nekaj stvari, ker pa se sedaj vse vrti okoli tega nevidnega sovražnika celotnega človeštva, tudi tokrat pišem o tej temi. Z vami želim deliti nekaj koristnih nasvetov, s katerimi živili založiti svoje shrambe, da lahko zagotovite telesu vsa potrebna hranila za čas karantene.

Vzemite si nekaj minut časa, preberite in delite ta prispevek, ki sem ga prvotno pripravil zase in bližnje, verjamem pa, da bo koristil tudi vam. V teh trenutkih si vsi želimo poskrbeti za močan imunski sistem in šele zdaj se zavedamo, kako zelo smo odvisni od tega. Zato se je v teh okoliščinah, ki so roko na srce zelo strah vzbujajoče, pojavilo ogromno "mrhovinarjev", ki prodajajo svoje izdelke (prehranska dopolnila) in trdijo, kako lahko ta pomagajo proti virusnim okužbam itd.

Tudi mene je kontaktiralo kar nekaj njih, in sicer z željo, da bi pisal o njihovih izdelkih ter jih tako promoviral. Seveda so dobili odgovor, kakršnega so si zaslužili. Priznam, nisem bil nežen in prizanesljiv. Poskušam vse razumeti in se tudi trudim biti kolikor se le da razgledan, ampak še vedno me preseneti kar precejšnji odstotek ljudi, ki gledajo samo na svojo korist in tudi takšne okoliščine uporabljajo za ustvarjanje lastnega dobička. Kot sem že nemalokrat opozarjal in pisal, prestrašen človek je najlažje vodljiv in v okoliščinah, kot so sedanje, se potem pojavijo ti "rešitelji", ki pa ne naredijo nič drugega, kot le še dodatno odvzamejo energijo, upanje in predvsem denar.

Ne nasedajte ljudem, ki prodajajo svoje izdelke (prehranska dopolnila) in trdijo, kako lahko ta pomagajo proti virusnim okužbam itd.
Ne nasedajte ljudem, ki prodajajo svoje izdelke (prehranska dopolnila) in trdijo, kako lahko ta pomagajo proti virusnim okužbam itd. FOTO: Shutterstock

Prosim vas, ne nasedajte in ne kupujte raznih dodatkov, za katere mislite oziroma ste zmanipulirani, da vam bodo pomagali preprečiti okužbo s koronavirusom. Uporabite zdravo kmečko pamet! Kaj res mislite, da vam lahko pomagata na primer dve kapsuli določenega dodatka in že ste zdravi oziroma zavarovani? Potemtakem bi bili vsi zdravi in bi vsi prodajali dopolnila in se ne bi ukvarjali s proizvodnjo cepiva. Ni instant rešitev! Še predvsem v takšnih trenutkih ne bodite naivni oziroma lahkomiselni. Ne trdim, da ne obstajajo dopolnila, ki lahko pri marsičem pomagajo in so kakovostna, vendar menim, da teh ni etično prodajati v teh trenutkih in to na takšen način oziroma s trditvami, ki lahko laika povsem zavajajo. Raje poskrbite za zdrave prehranjevalne in življenjske navade v času karantene in potem s temi nadaljujte tudi, ko se pandemija in ta agonija konča. Naj bo čas karantene naš čas. Čas, ko se lahko resetiramo, začnemo na novo na vseh področjih. Obrnimo te okoliščine sebi v prid.

Ob strahu pred covid-19 je povsem logično, da se pripravimo na izredne razmere. Vendar to ne pomeni, da bi morali zdaj vsi tako, kot je bilo v preteklih dneh videti, odhiteti v najbližjo trgovino in jo izropati vseh konzerviranih izdelkov ter kupovati na tone moke. Še bolj so mi bili fascinantni prizori oseb, ki so kupovale polne vozičke banan in pudingov. O toaletnem papirju pa ne bom zgubljal besed, ker gre za fenomen na svetovnem nivoju. Bodite racionalni pri izbiri oziroma nakupu hrane in se na nakup temeljito pripravite. Razmišljajte o tem času kot o vaji v pametnem in praktičnem nakupovanju. Seveda je povsem logično, da boste kupovali tudi nekatera živila z dolgim rokom uporabe, ki vas bodo med karanteno hranila, ni pa vam treba skrbeti, da bo v trgovinah zmanjkalo hrane in da potrebujete le živila z rokom uporabe do leta 2027. Prednost dobro založene shrambe je v tem, da vam bo to pomagalo omejiti število odhodov iz hiše. Če imate shrambo, polno kakovostnih izdelkov oziroma živil, vam to lahko pomaga ohraniti občutek mirnosti in pripravljenosti.

Najprej zaužijte svežo hrano
Če se le da, vam priporočam uživanje sveže hrane, ne bo pa napačno, če se boste založili s konzerviranimi in zamrznjenimi živili. Najprej porabite tisto, kar imate, namreč v takšnih okoliščinah ne želite, da bi hrano metali stran. Torej, največji pomen dajem uživanju čim več zelenjave in sadja ter kakovostnih virov beljakovin in maščob. Prav tako menim, da je zdaj tudi odličen čas za pripravo obrokov s česnom in čebulo, saj lahko ta živila spodbujajo zdrav imunski sistem. Ne trdim pa, da boste s česnom, čebulo ali katerimkoli drugim živilom lahko preprečili ali pozdravili bolezen. Priporočam vam, da se oskrbite z živili z najdaljšo življenjsko dobo, kot je krompir, sladek krompir, česen, čebula, jabolka, pa tudi citrusi.

Najprej porabite tisto, kar imate, namreč v takšnih okoliščinah ne želite, da bi hrano metali stran.
Najprej porabite tisto, kar imate, namreč v takšnih okoliščinah ne želite, da bi hrano metali stran. FOTO: Profimedia

Rok uporabe živil
Rok uporabe nekaterih svežih živil (na primer sira in drugih mlečnih izdelkov) lahko podaljšate tako, da strateško načrtujete čim hitrejšo porabo teh živil, potem ko jih odprete. Ko gre za datume roka uporabnosti, natančno preberite in ocenite, ali je živilo varno zaužiti. Nekoliko smo paranoični glede datumov izteka roka uporabnosti. Še vedno lahko mnoga živila jeste tudi po izteku teh rokov, seveda pa bodite previdni. Preverite, ali ima hrana vidne znake kvarjenja, jo vonjajte in okusite majhno količino. Če imate dvome, živilo zavrzite. Izjema je konzervirano oziroma pakirano blago, ki je poškodovano, predrto itd. Te produkte je treba takoj zavreči.

Tudi če ste obtičali doma, vam ni treba živeti samo od juhe in riža.

Živila v karanteni
Osnovni seznam bi moral vključevati glavne skupine živil in makrohranil. Torej, bodite pozorni na nakup kakovostnih virov beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov. Jejte kolikor se le da raznovrstno hrano in tako poskrbite za vnos različnih vrst antioksidantov, vitaminov, mineralov, ter ne pozabite na vlaknine. Rad pa bi izpostavil beljakovine, zato poskrbite, da boste čez dan zaužili dovolj beljakovin, saj se celice vašega imunskega sistema zanašajo nanje. Brez zaužitja dovoljšnih količin le teh se boste lahko počutili bolj šibki in utrujeni.

Seznam živil:
–    meso (piščanec, puran, govedina, izogibajte se suhomesnatim in predelanim mesninam)
–    jajca
–    od mlečnih izdelkov trdi sir in sirarska skuta, ki jo lahko tudi zamrznemo
–    maščobe: oreščki, maslo, olivno in kokosovo olje
–    semena: chia, lanena, sezamova, bučna semena vas bodo oskrbela z nekaj beljakovinami in predvsem vlakninami
–    ajda, proso, riž, kvinoja in ovseni kosmiči
–    testenine: pirine, ajdove, čičerikine ter testenine iz leče in graha
–    moka (predlagam rženo, pirino in ajdovo)
–    začimbe: česen, cimet, kumina, sol,  poper, bazilika, timijan, kajenski poper, čemaž, kurkuma
–    sadje: jabolka, pomaranče, grenivke, limona
–    zamrznjeno sadje: zamrznjene jagode, borovnice in maline
–    suho sadje: rozine, datlji, fige, marelice, slive (izogibajte se sadju z dodanim sladkorjem, kot so na primer brusnice)
–    stročnice: fižol, leča, čičerika, grah, stročji fižol (tudi konzervirano in zamrznjeno)
–    ribe: tuna, losos, sardine (tudi zamrznjene in konzervirane)
–    zelenjava: brokoli, špinača, brstični ohrovt, paprika, cvetača, koleraba, korenje, krompir, sladki krompir, rdeča pesa, zelje, čebula, česen, bučke, kumarice, olive (sveža, zamrznjena in vložena)
–    rastlinsko mleko: mandljevo, ovseno, kokosovo

Konzervirani izdelki:

Ker je veliko ljudi, ki očitno ne znajo zaslužiti oziroma finančno uspeti v normalnih življenjskih okoliščinah in pogojih, temveč izrabljajo težko situacijo za samo promocijo in lastno korist (predvsem finančno), sem se odločil da naredim nekaj, kar se mi zdi edino prav v tem trenutku. Za vse vas drage bralke in bralci pripravljam povsem brezplačni 14-dnevni program vitalnosti. Brez drobnega tiska in skritih pogojev. Verjetno se sprašujete v čem je catch? Ni ga! To je moj prispevek k boju zoper covid-19. Želim si le, da bi vsi (p)ostali vitalni! Prijavite se lahko na moji spletni strani www.bobanpaukovic.com in vsak dan boste prejeli navodila za vadbo (fitnes,joga) in recepte.

Bodite predvsem pozorni na prevelike vsebnosti natrija. Če izdelki vsebujejo veliko soli, jih pred zaužitjem sperite. Pri ribah bi bil najbolj smotrn nakup tistih v lastnem soku, torej brez raznih omak in olj. Če že, naj bodo v olivnem olju.

Nisem pozabil na kvas. Vam pa svetujem, da poskušate s peko domačega kruha z drožmi, torej brez kvasa. Da, tudi brez kvasa lahko spečete kruh. Recept si lahko ogledate na moji spletni strani. Ta kruh je naravnost božanskega okusa.

Na seznam ne pozabite dodati tudi jabolčnega kisa, kave, čaja in kakava v prahu. Ne pozabite pa tudi na pitje vode in vnos elektrolitov.

Za konec bi izpostavil še hren in pa ingver. Hren kar pogosto uporabljam, svetujem pa ga tudi vam. Kar se tiče ingverja, ta korenina zdrži kar precej časa v hladilniku, uporabite pa ga lahko kot dodatek pri jedeh ali pa si pripravite čaj. In ko smo ravno pri čaju, menim, da bi vsaka hiša morala imeti vsaj en kozarec domačega slovenskega surovega medu (ne dajajte ga v vroč čaj).

Svetujem vam, da poskušate s peko domačega kruha z drožmi, torej brez kvasa.
Svetujem vam, da poskušate s peko domačega kruha z drožmi, torej brez kvasa. FOTO: Damjan Žibert

Zaključek
Moč vašega imunskega sistema je odvisna od številnih dejavnikov, vključno s stopnjo stresa, življenjskimi navadami in prehrano. Čim bolj vzdržujte "normalnost" in ustvarite dnevni urnik, ki mu boste sledili. Čeprav upoštevanje vseh teh smernic ne zagotavlja, da boste preprečili okužbo s covid-19, ohranjanje zdravega ravnovesja lahko pomaga okrepiti vaš imunski sistem in izboljšati splošno zdravje.

Do naslednjega branja!

''Zdrav um, zdravo telo!''

 

Članek odraža stališče avtorja in ne odraža nujno tudi stališča uredništva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rob3rt
30. 03. 2020 21.34
+4
Narod, ne bit preveč glasen, če ne nam bodo zato, da nas zaščitijo pred imaginarnim virusom še internet izklopili.
Miro32
29. 03. 2020 19.33
+2
Vse to sem ze nabavil.Sedaj ce grem v trgovino grem samo se po meso in pivo :)
stanley
29. 03. 2020 14.13
+5
Med, sol, sladkor, stročnice, kis, instant kava, kosmiči, testenine, moka, riž, mleko v prahu, razne konzerve, čokolada, sadni sirup, alkohol in še bi se našlo. Za preživeti, tudi brez hladilnika. Ko vsega ostalega zmanjka.
Rožice cvetijo
29. 03. 2020 15.05
+5
Stanley, instant kava,čokolada, sadni sirup,alkohol ne spada pod nujno prehrano. Če že moraš kavo, je navadna cenejša, čokolada,če ni 90% je škodljiva, sadni sirup ne rabiš, je voda,alkohol???? Ljudje smatrajo veliko stvari pod nujno oz. normalno, potem pa ne pridejo z denarjem skoz.
stanley
29. 03. 2020 19.43
+1
Alkohol 94% etilen uporabljam za razkuževanje. Podobno tudi alkoholni kis.
stanley
29. 03. 2020 20.02
-3
Povejte kaj naj imamo, če smo npr. en mesec zaprti, brez možnosti nakupa eksotičnih stvari, kot je opisano v članku? In potem naj otroku še prepovem jesti čokolado, ker je škodljiva?
devlon
30. 03. 2020 10.56
+0
če se otrokom daje čokolada in cukr, več zgage delajo. ne manj.
AbrA0_KadaBRa
29. 03. 2020 13.48
+18
Ljudje kupujejo kvas, na koncu pa jih 80% ne zna uporabit..
Diegol14
29. 03. 2020 12.17
+22
Še dobr da imam veliko zalogo wc papirja, če je fižol priporočeno za te dni...
Ost1234
29. 03. 2020 12.20
+15
diegol14 Fižol ( stročnice) je zdravo živilo in dober vir beljakovin. Res da lahko po uživanju " oddajaš" malo plina neprijetnega vonja, ampak - saj kdo ga bo pa vohal če si doma??
Dracul Va Domni DinNou
29. 03. 2020 12.53
+10
Zakva pa rabis wc papir, a nimate vode pa brisace pri bajti?
Ost1234
29. 03. 2020 13.27
+14
Ja, a ni to zanimivo? Od vseh za preživetje potrebih dobrin so ljudje najprej spraznili police z sekret papirjem... Madona , kaj vam pa bo če pa nimate zalog hrane? Ni kaj izločat in potem brisat!😂😂😂
User751167
29. 03. 2020 14.16
+11
Prej so sr...li po javnih ustanovah,sedaj ko so doma ga morajo pa kupiti...
Dracul Va Domni DinNou
29. 03. 2020 21.22
+2
Pa se za hemeroide ce jih slucajno ima kdo , je bolje z vodo sprat 😅
Ost1234
29. 03. 2020 12.01
+33
V takih razmerah pametovat o tem kaj naj si ljudje postavijo na krožnik je čista bedarija! Vsak sam ve kaj in koliko rabi! Seznam živil ki ga pisec predlaga pa je bolj za čas obilja, kot pa za čas podoben vojnim razmeram! Kruh z drožmi!! Pa ajdova in ržena moka!! Prvič ne navaja kaj so sploh droži in kje jih dobiti! Drugič če že drugim pamet soli bi moral vedeti da iz čiste ajdove ali ržene moke kruha ni mogoče spečt! Torej dragi moji, ne pametovat o nečem ne da bi imel tudi izkušnje! V razmerah kakršne so ( bodo pa še hujše!) so priročna osnovna živila ki se jih da dobit tudi ko ni uvoza in so relativno trajna! Recimo moka, sol, olje, konzervirana zelenjava, sadje, svinjska mast , .... Vsekakor pa si vsak pameten neredi zalogo riža, testenin, konzerviranega fižola in podobnega. Meso le v količinah ki za določen čas počakajo v zamrzovalniku - govedina eno leto, svinjina in piščančje meso 3-4 mesece, ribe še krajše obdobje. Za info: naše mame ali babice so kruh pekle s kvasom oz, kvasino. Preprosto so prvič kruh zamesile s kvasom ali vinskimi drožmi, ob vsaki peki pa so shranile košček že vzhajanega testa, ga dale na hladno in ga ob naslednji peki uporabile kot kvas. In tako ob vsaki peki. Da ne bom prepameten - če tega ne obvladaš je vse mogoče izbrskat po spletu! Pa dober tek tudi ob občasnem močniku, proseni kaši in polenti! Zabeljeni s domačo ali kupljeno svinjsko mastjo!
Dracul Va Domni DinNou
29. 03. 2020 12.51
+8
Sej to kar si napisal/a, da je tvoja mama shranila koscek testa za kasneje - to so droži.
Ost1234
29. 03. 2020 13.37
+8
NE, TO NISO DROŽI!!! Lahko pa da se tako kje lokalno poimenuje . Da do tega prideš na način naših babic - prvič testo zamesiš z moštom!! V dani situaciji pa s suhim ali še bolje svežim pivskim kvasom. Ob vsaki peki nato v hladnem prostoru shraniš za pest vshajanega testa. Ob ponovni peki to testo uporabiš kot kvas in ponoviš shranjevanje! Tako ga je pekel ( tudi z uporabo mošta ) moj oče, pekovski mojster. Tako ga pečemo še danes. Pa ne samo v tem času!
nutrixsi
29. 03. 2020 11.30
+8
Spet nekaj na splošno. Podobno se lahko prebere na straneh NIJZa in mnogo drugih straneh t.i. strokovnjakov, pa vidimo, da nasveti globalno ne delujejo... Omenjena živila so živila za vsakdan, v času virusnih epidemij, je potrebno točno vedeti kaj in kako, če želimo, da ima učinek. In ne, ne potrebujete si nakupit tolikšne hrane :)
Uporabnik947426
29. 03. 2020 11.26
+46
Virus ni nevaren, virus je nevaren, zaščitnih sredstev je dovolj, zaščitnih sredstev ni skoraj več, ni potrebno delati zalog, imejte zalogo za karanteno. A zdej razumete, zakaj se folk ne drži omejitev in jih briga za vladne uredbe in navodila? :)
Ost1234
29. 03. 2020 11.24
+56
Glede na predlagana živila je pisec prepričan, da ima povprečen Slovenec 2500€ mesečnega dohodka! Eksotična živila, španska in italijanska sadje in zelenjava, oreščki,, pa drago olivno olje , itd .... Pravi : ''Zdrav um, zdravo telo!'' Jaz pa : dragi pisec telo imaš zdravo, za um pa nisem ravno zihr ....
lumpimonster
29. 03. 2020 11.22
+4
Vsaaaaak dan sezmer strasite folk lop...kdaj bo dovolj?
lumpimonster
29. 03. 2020 11.20
+2
Lop 0.5% okuženih vse gre v maloro :) lololoool
lumpimonster
29. 03. 2020 11.21
+8
Zdj nam boste se opametval kaj mormo jest :D...hahahaha
vale
29. 03. 2020 11.18
+6
Najboljs je zdej to.. da sta tasca in mama kupli ne vem kolk.kil moke ..ne vem kolk.kvasa..in vsak dan peceta 😂 ne vem za koga ??? Pa tud sele 14 dni smo zaprti hahahahah
zafršolal
29. 03. 2020 11.14
+22
Vsa zelenjava in sadje iz ITA, ni okuženo? Preverjali? Je v gajbice metal zdrav Italijan?
Rožice cvetijo
29. 03. 2020 11.28
+8
pizzamargerita
29. 03. 2020 12.32
+0
tudi jaz. vse samo kuhano, bomo pac en cajt brez zelene solate in sadja.
pozzo
29. 03. 2020 11.03
+10
AmIstupid
29. 03. 2020 10.51
+35
Krompir pa zele!!!!!
rekapaka
29. 03. 2020 10.54
+16
Mal mesa pa mora bit, drugače se ti zele na rebra obesi
Rožice cvetijo
29. 03. 2020 11.28
+6
rekapaka
29. 03. 2020 12.11
+3
rekapaka
29. 03. 2020 10.49
-2
Bliža se velika noč, cele šunke pa tudi ne morem sam pojest, zato si skuham pasulj. Ker pujsa ni na spisku, naj kuham pasulj z govedino. Pa vi niste normalni. Brez kralja živali v karanteno ne grem! Semen pa moj tič ne je
Dracul Va Domni DinNou
29. 03. 2020 10.44
+25
Koliko nepotrebnih zivil, evo na hitro jaz povem: , jajca, pecilni, kvas,moka olje mleko, meso, cuker, sol, makaroni, cokolada, mlecni izdelki, konzerve, sok za razredcevanje po domace malinovec. Pir.
akize
29. 03. 2020 10.42
+26
Že svetujejo naj si delamo zalogo... najhuje šele prihaja
šoferkabusa
29. 03. 2020 10.38
+11
Zgoraj je našteto vse. Premali špajz mam.
Rožice cvetijo
29. 03. 2020 10.38
+17
Zopet neumen članek. Kupiš osnovna živila, vsak ve, katera so. Tisti, ki ne ve, ga tak članek ne zanima. Ve se,da ljudje pojedo premalo stročnic im žitaric. Prehranska dopolnila so pa itak samo zaslužek, ne koristijo, kvečjemu škodujejo. Za obstojnost so poleg številne škodljive snovi. Vitaminski so pa sploh nični. Sadje in zelenjava, ko ju odtrgamo iz drevesa, grma, iz zemlje, takoj začnejo izgubljati vitamine, najhitreje C vitamin.