FIT 24UR

BLOG: Sodobni način življenja je eden največjih krivcev za prebavne težave

Ljubljana, 16. 02. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
3

Zagotovo ste že imeli kdaj težave z zaprtjem ali pa poznate koga, ki ga mučijo težave z neodvajanjem blata. Biti cel dan zaprt oz. nezmožnost odvajati blato je neprijetno in boleče. Razlogi za to so med drugim starost, uživanje določenih zdravil, čustvena preobremenjenost ipd. Sodobni način življenja pa je prav gotovo eden največjih krivcev za številne prebavne težave.

Urejena prebava je ključnega pomena za naše dobro počutje in splošno zdravje, torej kaj lahko storimo, da pospešimo peristaltiko črevesja oziroma izločanje? Katera živila vam lahko pomagajo pri tej težavi? Ali je res potrebno vnesti spremembe v vaš življenjski slog, če želite odpraviti zaprtje?

V nadaljevanju boste izvedeli vzroke za zaprtje in kako zaprtje odpraviti. Pomembno je, da ste pozorni na simptome oziroma, da jih čim prej prepoznate. Prevečkrat zlahka vzamemo zaprtje, kot nekaj povsem običajnega, a vendar ima le-to lahko resne posledice.

Vzroki za zaprtje

Stres: izrazit vzrok za zaprtje je stres in s tem povezane zakrčene ali napete mišice. Tehnike za sproščanje pripomorejo k sprostitvi trebušnih mišic, te podprejo črevesje, s tem pa se pospeši njegovo delovanje.

Potovanje oziroma sprememba okolja: Potovanja lahko vplivajo na gibanje debelega črevesa, ki se lahko upočasni. Na prebavo lahko vpliva že spremenjen okus vode in nova živila ter okusi le teh. Da med potovanjem ne boste imeli težav s prebavo ostanite aktivni, pijte večje količine vode in uživajte sveža in zdrava živila.

Zaprtost
Zaprtost FOTO: Dreamstime

Zdravila: Zaprtje je lahko stranski učinek jemanja zdravil. O jemanju zdravila za katerega menite, da povzroča zaprtje se posvetujte z zdravnikom in v kolikor je mogoče prenehajte z uporabo le tega. Gibanje črevesja lahko upočasnijo na primer zdravila za nevtralizacijo želodčne kisline in razni opiati.

Dehidracija: Predvsem v zimskih dneh pijemo manjše količine vode, kot jo naše telo potrebuje. Pitje energijskih napitkov, gaziranih pijač in pijač s kofeinom situacijo le še poslabša. Zato je pomembno, da pijemo še več vode.

5. Premalo gibanja - telesna aktivnost pospešuje gibanje črevesja, kar ima blagodejen vpliv na vašo prebavo.

6. Neustrezna prehrana – hitra hrana, predelena živila, sladice, cvrtje, nezdrave maščobe, premalo vode, premalo prehranskih vlaknin vpliva, da je pojav zaprtosti že zelo razširjen.

7. Kava oziroma kofein: Kofein sicer pripomore h kontrakciji mišic v prebavilih in s tem pripomore k izločanju, vendar previdno z uživanjem kofeina, saj le-ta dehidrira telo, dehidracija pa je eden glavnih vzrokov za zaprtje.

Zaprtje pa je lahko posledica raznih bolezni, kot so hipotiroidizem, sladkorna bolezen, celiakija in druge oblike preobčutljivost za gluten, rak debelega črevesa, divertikulitis in vnetna črevesna bolezen.

Gibanje pomaga pri pospeševanju prebave.
Gibanje pomaga pri pospeševanju prebave. FOTO: Shutterstock

Preprosti nasveti za odpravljanje zaprtja:

Uporaba probiotikov: probiotiki uravnavajo črevesno mikrobioto in uravnavajo prebavo. Poskusite lahko z naslednjimi probiotičnimi živili: jogurt, kefir, kislo zelje, sok kislega zelja, kombuča itd.

Slivov sok: Poleg pitja vode vam priporočam tudi slivov sok za lajšanje simptomov zaprtja. Slivov sok pripomore tudi k boljši konsistenci blata.

Uživajte več magnezija: pri kroničnem zaprtju se priporoča uživanje magnezija. Kronično zaprtje je lahko sicer med drugim posledica neravnovesja slabih in dobrih črevesnih bakterij, v kolikor paraziti ali kvasovke niso vzrok za zaprtje, vam bo povečan vnos magnezija lahko v veliko pomoč pri zaprtju.

Uživajte zadostne količine prehranskih vlaknin (sadje, zelenjava, ajda, proso, rjavi riž, ovseni kosmiči, polnozrnati izdelki,.. ), vendar bodite pozorni na to, da ob uživanju velikih količin vlaknin – pijete tudi dovolj vode. Bodite pozorni predvsem na to, da zaužijete dovolj topnih vlaknin, namreč netopne vlaknine so težje prebavljive in povzročajo preobremenitev prebavnega traku.

Hidracija je izredno pomembna.
Hidracija je izredno pomembna. FOTO: Thinkstock

Uživajte dovolj tekočine (dva do tri litre vode ali nesladkanega čaja) ter poskrbite za dovolj telesne aktivnosti, prav tako ne zadržujte blata in ne upirajte se obisku stranišča!

Poskusite lahko tudi z (aleksandrijsko) seno: sena je naravno odvajalo, ki ga lahko uporabljamo oralno ali rektalno. Vsebuje glikozide, ki stimulirajo črevesno živčevje in pospešijo delovanje črevesja.

Ob tem pa velja opozorilo: sena se ne priporoča nosečnicam in doječim materam. Dolgotrajna uporaba sene lahko poveča lenobnost črevesja, povzroči navajenost in potrebo po večjih odmerkih. Prav tako lahko pripelje do porušenja elektrolitskega ravnovesja v telesu, ter privede do prisotnosti beljakovin in krvi v urinu. Pri posameznikih z ledvičnimi obolenji obstaja pri uporabi sene večja verjetnost elektrolitskega neravnovesja. Sene ne uporabljajte pri preobčutljivosti, pri zožitvi črevesja, zapori črevesja ali ohlapnosti črevesja, vnetju slepiča, vnetnih boleznih črevesja (ulcerozni kolitis, Chronova bolezen), trebušni bolečini nepojasnjenega izvora ali hudi dehidraciji in izgubi elektrolitov. Sene naj ne uporabljajo bolniki, pri katerih zastoj blata spremljajo nepojasnjene akutne ali kronične prebavne težave (trebušna bolečina, slabost, bruhanje).

Dolgotrajno zaprtje lahko povzroči težave in zaplete

Zaprtje ne sme biti spregledano oziroma ignorirano. Dolgotrajno zaprtje namreč lahko povzroči težave in zaplete, kot so na primer (hemoroidi) ali celo analna fisura (boleča razpoka sluznice zadnjika). Zato vam toplo priporočam vpeljite zgoraj naštete nasvete - spremembe v vsakdanje življenje. Začnite z bolj zdravim prehranjevanjem, bodite fizično aktivni, izogibajte se stresu in slabim razvadam.

V primeru kroničnega zaprtja je nujno, da se posvetujete z zdravnikom oziroma strokovnjakom in se lotite ukrepov za odpravljanje zaprtja. Nujno je potrebno poiskati tudi vzrok zaprtja.

 

Članek odraža stališče avtorja in ne odraža nujno tudi stališča uredništva.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
16. 02. 2020 18.53
+1
. . . ali pa poznate koga, ki ga mučijo težave z neodvajanjem blata . . . . V kakšnem interesu naj bi mi bilo , če sosed ne more srat ???
followme
16. 02. 2020 17.12
+2
Meni definitivno pomaga branje 24h portala
Jelenka2
16. 02. 2020 16.32
-8
Meni laufa prebava ko šus, ker sem vegi.