FIT 24UR

BLOG: Impetigo, bakterijska okužba kože

Ljubljana, 14. 08. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
7

Impetigo je zelo nalezljiva bakterijska okužba kože, ki najpogosteje prizadene dojenčke in majhne otroke. Dovzetni so tudi mladostniki in odrasli z oslabljenim imunskim sistemom. Značilnost impetiga so mehurčki in kraste medene barve, ki se običajno začnejo okoli ust in nosu. Sčasoma se razširi na roke, noge in trup. Impetigo se prenaša z neposrednim stikom ali prek okuženih predmetov.

Pri impetigu gre za gnojno okužbo povrhnjega sloja kože, povzročajo pa ga stafilokoki (Staphylococcus aureus) in/ali streptokoki (beta-hemolitični streptokok skupine A, Streptococcus pyogenes). Lahko se pojavi na predhodno popolnoma zdravi koži, pogosto pa tudi na mestih manjše poškodbe, pika žuželke ali pri drugih boleznih kože, kot na primer ekcemu. 

Bakterije najprej poselijo kožo, nato vstopijo skozi drobne razpoke ali ranice na površini kože. Na mestu vstopa se razvije omejena gnojna okužba kože, značilna za impetigo. 

Inkubacijska doba za razvoj impetiga je sedem do deset dni. Bakterije naselijo normalno kožo že en do dva tedna pred pojavom sprememb na koži.

Obstajajo tri glavne vrste impetiga – nebulozni impetigo, bulozni impetigo in najresnejše stanje, ektima. 

Najpogostejši je nebulozni impetigo. Ta se kaže kot skupek mehurčkov z bistro vsebino (veziklov) ali gnojnih mehurčkov (pustul), ki počijo, na njihovem mestu pa nastanejo rumenkasto ali zelenkasto rjave kraste.

Pri buloznem impetigu je potek podoben, le da se mehurčki hitro večajo in tvorijo bule. Bule počijo in na njihovem mestu nastanejo podobne kraste kot pri nebulozni obliki, le da so večje. Bulozni impetigo je manj pogost.

Za ektimo so značilne majhne, plitke in zagnojene razjede, z debelo črno-rjavo krasto in rdečino okrog kraste. Po odstranitvi kraste se vidi gnojno dno. Koža okoli sprememb je pordela, spremembe pa rahlo bolijo. Pogosteje se pojavlja ob slabih higienskih navadah, nezadostni prehrani, manjših poškodbah, okvarah žil in kožnih boleznih, ki povzročajo srbenje. Če koža srbi, se oseba praska, s tem pa olajša vdor bakterij. Te spremembe se najpogosteje pojavljajo na zadnjici, stegnih in golenih. Navadno je sprememba samo ena, lahko pa jih je tudi več. Ektimo zdravijo več tednov, lokalno in sistemsko z ustreznimi antibiotiki. 

Impetigo
Impetigo FOTO: Shutterstock

Znaki in simptomi 

Za impetigom lahko zbolimo skozi vse leto, pogosteje pa se pojavlja v toplih in vlažnih delih leta, čeprav tudi v hladnejšem delu leta bolezen ni izjema. Tveganje za obolevnost povišajo tudi atopija, manjše poškodbe kože in dejavnosti, pri katerih pride do neposrednega stika s kožo. 

Prvi znak nebuloznega impetiga pri otrocih so pogosto drobni rdeči mehurčki, ki se pojavijo okoli nosu in ust. Na začetku se mehurčki pojavijo približno v velikosti majhnega mozolja. Ko se impetigo še naprej širi, lahko mehurčki zrastejo do velikosti enega centimetra. Čeprav običajno ni boleče, je pogost simptom impetiga srbenje. Srbenje je glavni razlog za hitro širjenje. Pri nebuloznem impetigu in ektimi se lahko posameznikom med napredovanjem okužbe pojavijo otekle bezgavke.

Bulozni impetigo je oblika, ki je sicer precej redkejša in se kaže z večjimi mehurji, ki so napolnjeni z rumenkasto tekočino. Ko ti počijo, ostane rjava krasta. Omenjena oblika nastane takrat, ko je bakterija sposobna proizvesti toksin, ki razsloji povrhnjico. Pri tej obliki so lahko prisotni dodatni simptomi, kot so šibkost, vročina in driska. 

Ektima se začne kot nebulozni impetigo. Razvije se v nekrotične razjede, ki se počasi celijo. To je najpogosteje pri posameznikih z oslabljenim imunskim sistemom (npr. posamezniki s sladkorno boleznijo tipa 1 ali tipa 2 , določenimi vrstami raka, HIV-om itd.). 

Čeprav so to redki simptomi, lahko posamezniki s katero koli od treh vrst impetiga doživijo rahlo zvišano telesno temperaturo, slabost in splošno slabo počutje, ko se telo bori z bakterijami. Inkubacijska doba za razvoj te bolezni je od sedem do deset dni. Bakterije pa naselijo normalno kožo že en do dva tedna pred pojavom sprememb na koži. 

Vzroki in dejavniki tveganja 

Kot je navedeno zgoraj, so posamezniki z oslabljenim imunskim sistemom izpostavljeni večjemu tveganju za razvoj impetiga kot tisti z močnim imunskim sistemom. Da bi se učinkovito zaščitili pred izbruhom impetiga, je bistvenega pomena, da so rane čiste in pokrite. Prav tako je pomembno, da si pogosto umivate roke, da preprečite vstop nezdravih bakterij v telo.

Impetigo se najpogosteje pojavi pri otrocih od 2 do 5 let. Ker je impetigo zelo nalezljiv, se hitro širi po vrtcih in šolah. Dejavnik tveganja za starejše otroke in najstnike je sodelovanje v kontaktnih športih. 

Odrasli s sladkorno boleznijo ali slabim delovanjem imunskega sistema imajo večjo verjetnost za razvoj resnejše okužbe – ektima. Ektima lahko vodi do potencialno nevarnih zapletov. 

Poleg tega so tudi posamezniki s herpesom, noricami ali ekcemom izpostavljeni večjemu tveganju za razvoj impetiga. 

Bobana lahko spremljate na njegovi spletni strani in na profilih na Facebooku in Instagramu. Vsa mnenja, morebitna vprašanja in predloge lahko sporočite na info@bobanpaukovic.com ali 24ur.com@pop-tv.si.

Zdravljenje 

Lokalno se daje antibiotik, če pa so spremembe zelo razširjene, se daje antibiotike oralno. Prizadeto področje je treba večkrat na dan nežno umiti z vodo in milom, da se odstrani kraste. Kraste se lahko zmehča tudi z oljnimi oblogami. Sveže mehurje odpremo in nanje polagamo obloge s fiziološko raztopino. Če ima bolnik kakšno drugo kožno bolezen, kot je atopični dermatitis, je treba zdraviti tudi to bolezen in povrniti koži njeno zaščitno vlogo. Prav tako je treba zdraviti kronične bacilonosce.

Torej, ko zdravnik diagnosticira impetigo, lahko predpiše lokalno antibiotično mazilo. Antibiotične kreme brez recepta običajno niso priporočljive. Glede na resnost poteka bolezni se lahko predpiše tudi peroralni antibiotik, zlasti v primerih ektime ali obsežnih izbruhov. 

Čeprav je impetigo neverjetno nalezljiv in pogost, lahko marsikaj storite, da preprečite okužbo. Nekateri "prijemi" so za moje pojme povsem sprejemljivi, nekateri pa se lepo slišijo le v teoriji. Kakorkoli že, vas opozarjam, da se glede diagnoze in zdravljenja posvetujete z zdravnikom in farmacevtom. 

Ingver

Ingver, ki se že dolgo uporablja v ajurvedski praksi za boj proti bakterijam, krepitev delovanja imunskega sistema in zmanjšanje vnetja, lahko pomaga pospešiti celjenje med okužbo z impetigom.

Jabolčni kis

Nekateri med izbruhom impetiga nanesejo čisti jabolčni kis na mehurje in rane – za boj proti bakterijam in lajšanje vnetja.

Izvlečki iz grenivkinih pečk

Vsebujejo različne polifenolne spojine – flavonoide, kot so naringenin in derivati, hesperidin, kvercetin, itd. Vse te snovi so močni antioksidanti. Učinkovito zmanjšujejo prepustnost kapilar, povečujejo pretok krvi, ščitijo celice, lovijo proste radikale, spodbujajo izločanje in zavirajo rast virusov, bakterij ter glivic. Izvlečki iz grenivkinih pečk se med drugim uporabljajo za zdravljenje gripe, okužb z bakterijo Helicobacter pylori, okužb v predelu nosu, grla in ušes, kandidoze, sindroma razdraženega črevesja in okužb s kožnimi glivicami.

Kurkuma

Kurkumin naj bi imel močno antibakterijsko delovanje proti Staphylococcus aureus. Kurkumo že dolga leta mnogi uporabljajo za zmanjšanje vnetij. 

Kokosovo olje

Pri lokalni uporabi lavrinska kislina v kokosovem olju naredi kožo negostoljubno za določene patogene, vključno z bakterijami. V bistvu, ko se uporablja kot losijon, ustvari nevidno pregrado, ki lahko prepreči bakterije, viruse in glivice. Z uživanjem kokosovega olja pa naj bi krepili odziv imunskega sistema, se borili proti vnetjem itd. 

Med manuke

Med manuke ima tudi izjemno protimikrobno delovanje in je že dolgo cenjen kot močno protiglivično, protivirusno in antibakterijsko sredstvo. 

Zeleni čaj

Zeleni čaj naj bi zaviral in ubijal širok spekter bakterij. Teoretično bi lokalna uporaba zelenega čaja lahko pomagala preprečiti širjenje okužb po telesu, pa tudi na druge neokužene posameznike. 

Olje čajevca

Uporaba eteričnega olja čajevca se že stoletja prakticira v tradicionalni medicini (pri zdravljenju aken, ekcemov, luskavice, lišajev in kožnih okužb).

Kratki nohti

Bakterije, umazanija, virusi in celo glivice se nahajajo pod nohti. Čeprav umivanje rok pogosto pomaga, je za majhne otroke pomembno, da imajo nohte čim bolj kratke, da se prepreči nastanek impetiga ali drugih nalezljivih kožnih bolezni.

Imunski sistem in hrana

Sledite uravnoteženemu načrtu prehranjevanja, ki vključuje veliko svežega sadja in zelenjave ter puste vire beljakovin. Poskrbite za vnos pomembnih mikrohranil, kot so vitamini, minerali in antioksidanti, ter se izogibajte hitri in s hranili osiromašeni hrani.

Zaključek

Čeprav bolezen izzveni sama, se s praskanjem okužba lahko prenaša na več delov telesa. Ob antibiotičnem zdravljenju bolnik po 48 urah ni več kužen. Otroci z nezdravljenim impetigom ne smejo v vrtec ali šolo. Pri nezdravljenem impetigu kužnost vztraja, dokler se spremembe ne posušijo (cca 2 tedna). Kljub temu strokovnjaki svetujejo, da so kožne spremembe pokrite. 

Naj omenim, da prebolena okužba ne zagotavlja trajne imunosti. Preprečevanje širjenja bakterij, ki povzročajo impetigo, temelji na skrbni osebni higieni. Zato so izjemnega pomena dosledna higiena rok, pranje perila in posteljnine pri visokih temperaturah ter umivanje otroških igrač z vodo in detergentom.

Bodite pozorni na dejstvo, da se bakterije, ki povzročajo impetigo, zlahka širijo z naključnim stikom, tudi na posteljnini, brisačah in oblačilih. 

Zapleti so redki in eden takšnih je vnetje ledvičnih čašic (akutni postreptokokni glomerulonefritis), ki se pojavi 18–21 dni po okužbi in običajno prizadene otroke, stare od 3 do 7 let. Praviloma vnetje ledvičnih čašic mine brez posledic. Zato je antibiotično zdravljenje pomembno, da se prepreči možni kasnejši zaplet (vnetje ledvičnih čašic) in da preprečimo širjenje v ožjih skupnostih (vrtci, šole, družine).

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bysaRD
14. 08. 2022 19.53
+1
To so opicje boginje. Sem že v trgovini in kupujem sekret papir
PičiPoki
14. 08. 2022 10.48
-1
Uf se že tresem
mario7
14. 08. 2022 08.44
+2
Kaj ni še cepiva??🤡
bu?e24 1
14. 08. 2022 09.38
-1
James Bond
14. 08. 2022 08.22
+4
....ne odnehate...vsaki dan neki novi zelooo nalezljivi virus...
AshBurton
14. 08. 2022 09.02
+4
Nasa mala je glih prebolela to...ni glih fajn!impetigo ni virus je bakterija pa tut ni nova!!!
bu?e24 1
14. 08. 2022 09.38
-2
Ja če masi zmanjšaš imunost se pojavljajo ane kako so zmanjšal pa vete ane če ne spite