Drugi športi

Golf že dolgo časa ni več rezerviran za bogate, primeren je tudi za družine

Ljubljana, 23. 08. 2020 18.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
5

Za golf je včasih prevladovalo mnenje, da je šport bogatih, danes pa številke tudi v Slovenijo kažejo, da to ne velja več. Umetnost vihtenja palic za golf ima vedno več navdušencev. Za vse, ki bi radi spoznali igro s prve roke ali želijo poizkusiti, kako je igrati s 'pravimi' golfisti, je zdaj priložnost. Na 12 igriščih po Sloveniji bodo strokovnjaki golfa na voljo, da širši javnosti pokažejo tehniko udarcev in se z njo družijo.

Golf v Sloveniji po oceni Golf zveze Slovenije (GZS) igra več kot 7.000 ljudi. V več kot 40 golf klubih pa je registriranih nekaj manj kot 4.500 igralcev. Zato je verjetno najbolj množičen šport registriranih igralcev, kar velja tudi za ta šport nasploh, je ocenil Žiga Osterc, predsednik GZS. "Profesionalcev je okoli 40, večinoma so to strokovni delavci, ki poučujejo golf. Profesionalcev, ki igrajo na profesionalnih turnirjih, pa imamo trenutno tri ženske in tri moške," je navedel podatke.

Na vadiščih golf igrišč bodo  na vseh 12 lokacijah potekale brezplačne enourne demonstracije igre.
Na vadiščih golf igrišč bodo na vseh 12 lokacijah potekale brezplačne enourne demonstracije igre. FOTO: Arhiv GZS
Dan slovenskega golfa organiziramo od leta 2000, a ga bomo letos v tej obliki izvedli prvič. Ideja je, da na čim večjem številu golf igrišč po Sloveniji na isti dan predstavimo in omogočimo ta šport širši množici. Načrtujemo, da tak dan pripravimo dvakrat letno – na začetku in proti koncu sezone. Letos bomo zaradi covid-19 aktivnost organizirali le 13. septembra. Prtvotni datum je bil 30. avgust, a je zaradi slabega vremena dogodek prestavljen. Žiga Osterc, predsednik GZS

Osterc je prepričan, da je število ljudi, ki se ukvarja s tem športom, dober pokazatelj, da je golf priljubljen, ob tem pa že dolgo ni več rezerviran samo za bogate. "Res je, da se je percepcija spremenila v državah z daljšo tradicijo in promocijo igre že mnogo prej. Kot tak je veljal v tranzicijskih državah in obdobjih, danes ne več. Med splošno javnostjo morda še prevladuje mnenje o dragem športu – da se golf opreme ne da kupiti za manj kot tisoč evrov – kar ne drži. Tako kot v drugih športih je mogoče opremo kupiti tudi za mnogo nižjo ceno," je pojasnil in dodal, da komplet palic, ki jih uporabljaš več let, lahko kupiš že od 200 evrov.

Golf v Sloveniji je geografsko izjemno dostopen 

Igrišča so razkropljena po vsej Sloveniji. V naši državi imamo sedem igrišč z 18 luknjami, osem igrišč z devetimi luknjami in eno igrišče s šestimi luknjami. "Skupaj torej 16 igrišč, ki omogočajo igro že od osem evrov za devet lukenj. Cene sezonskih kart so na voljo že od 250 evrov za posameznika. Se pa cene po igriščih seveda razlikujejo," je pojasnil predsednik GZS, da golf ni nujno velik finančni zalogaj, kot si nekateri mislijo.

Med splošno javnostjo morda še prevladuje mnenje o dragem športu – da se golf opreme ne da kupiti za manj kot tisoč evrov – kar ne drži, je zagotovil predsednik GZS.
Med splošno javnostjo morda še prevladuje mnenje o dragem športu – da se golf opreme ne da kupiti za manj kot tisoč evrov – kar ne drži, je zagotovil predsednik GZS. FOTO: Arhiv GZS

'Na dan slovenskega golfa želimo povabiti predvsem vse negolfiste'

Dan slovenskega golfa GZS pripravlja v sodelovanju z golf igrišči, PGA Slovenije in drugimi strokovnimi delavci v golfu ter golf klubi 13. septembra na 12 golf igriščih v Sloveniji. "Povabiti želimo predvsem vse negolfiste, ki bi se s športom radi spoznali in brezplačno poskusili na vadiščih golf igrišč tehniko udarcev," je povedal Osterc, ob tem pa izpostavil, da bi radi udeležencem tudi predstavili pozitivne vidike golfa kot zdravega načina gibanja za vse starostne skupine od otrok do starejših ter športa, primernega za celo družino.

Dogodek je sestavljen iz dveh delov. Na vadiščih golf igrišč bodo med 9.00 in 15.00 na vseh lokacijah potekale brezplačne enourne demonstracije igre, kjer bodo učitelji golfa predstavili opremo in tehnike udarcev. "Pojasnili bodo tudi vse o infrastrukturi golf igrišča, da bodo obiskovalci razumeli, kje se lahko gibajo na igriščih. Dostop na igrišče je dovoljen le igralcem, prosto sprehajanje po njem ni dovoljeno, saj je lahko tudi nevarno zaradi letečih žogic," je razložil Osterc.

Na svetu je več kot 38.000 golf igrišč, od tega približno 8.900 v Evropi.
Na svetu je več kot 38.000 golf igrišč, od tega približno 8.900 v Evropi. FOTO: Arhiv GZS

Negolfisti se lahko na ta dan prijavijo tudi na golf turnir, ki bo potekal na devetih luknjah. Igralo se bo v parih golfist – negolfist. Prijavo na turnir mora zagotoviti golfist na recepcijah golf igrišč, na enak način kot za vse ostale golf turnirje. "Če bi se želel negolfist prijaviti na turnir, lahko izbere golfista, ki ga pozna, ali pokliče na recepcijo izbranega golf igrišča in povpraša po paru. Več informacij in prijava na dogodek je možna na spletni strani GZS," je izpostavil predsednik GZS.

Golf je primeren za vse generacije.
Golf je primeren za vse generacije. FOTO: Arhiv GZS

Kje je golf najbolj priljubljen?

Na svetu je več kot 38.000 golf igrišč, od tega približno 8.900 v Evropi. Navdušuje v 208 državah, največ igralcev v Evropi pa je v Veliki Britaniji, kjer je registriranih več kot 645.000 igralcev, je zatrdil Osterc. "Ima pa vsaka država tudi mnogo igralcev, ki niso člani klubov. Tako se za Veliko Britanijo ocenjuje, da ima več kot 3,5 milijona igralcev, ki igrajo vsaj enkrat letno, 1,5 milijona pa jih igra celo enkrat tedensko. Med večjimi državami po registriranih igralcih v Evropi so še: Nemčija (642.240 igralcev), Švedska (461.404 igralcev), Francija (412.726 igralcev) in Nizozemska (396.299 igralcev). V svetu pa so države z največ igralci: ZDA (24 milijonov), Japonska (13 milijonov), Kanada (5 milijonov)," je za konec navedel statistiko predsednik GZS Žiga Osterc.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
23. 08. 2020 21.30
-4
Šport lenuharjev in snobov.
dadinho10
23. 08. 2020 21.16
+4
igra ga 7000 ljudi od 2 milijonov in ni sport za bogatase. vam povem zgodbo? do korone smo v mesecu maju vsako leto imeli sportne igre. tako je 3 leta nazaj bil organiziran golf. na golf se je prijavilo 6 ljudi, od cca 450 koliko nas je bilo. prijavljeni so bili; predsednik uprave, direktor ene firme, pravnik na tej firmi, iz nasega podjetja nas takrat vodja komerciale ( danes direktor), vodja racunovodstava, ter kot 6 tudi en izmed nekih vodij, z dokaj veliko placo. kolesarilo je cca 30 ljudi, nogomet so igrale 4 ekipe s po 6,7,8 igralcev, na pohodu je bilo cca 50 ljudi...... pa mi razlozite ta fenomen
AlojzBodre
25. 08. 2020 19.46
+2
Enostavno ; Premo sorazmerno f(x)=kx. Ker preprosto pomeni večja je žoga manjši so možgani in obratno. ( Je to dovolj jasno ? )
BroNo1
23. 08. 2020 21.07
+4
Res je mal hohštaplarski ampak izključno zaradi visoke članarine. V ZDA pa vsaka gospodinja fura golf.....samo tolk o športu za bogate?!
Uporabnik419925
23. 08. 2020 20.42
+0
Jaz bi ga tudi igral pa ni časa za osnovni tečaj.