FIT 24UR

Kako je babica zaradi stiske in prigrizka v časopisnem papirju postala maratonka

Baramati, 16. 02. 2020 18.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

69-letna Lata Kare ni običajna športnica. Do svojega 60. leta sploh ni vedela, da je tek šport in da z njim lahko celo služi denar. Prvega maratona se je bosonoga udeležila iz obupa, da bi zaslužila denar za preiskave, ki jih je potreboval njen bolni mož. Njeno zgodbo so zdaj predstavili v filmu.

Tek je postal eden najbolj razširjenih tekmovalnih športov na svetu. Praktično ne mine dan, mesec ali teden, da se nekje na svetu ne bi odvil kakšen tek ali maraton. Tekači se na tekmovanja pripravljajo več tednov, mesecev in celo let. Kupujejo drage športne copate ter športna oblačila iz najnovejših materialov, ki jim pomagajo neovirano teči in dosegati vrhunske rezultate.

Lahko si samo predstavljamo, kako so se spogledovali in se posmehovali organizatorji in tekači, ko se je leta 2013 na maratonu v Baramatiju v Indiji pojavila Lata Kare, babica v tradicionalnem sariju, z namenom, da se tudi ona pomeri v teku. Ker je bila povsem neprimerno obuta in oblečena, so organizatorji njeno prijavo zavrnili, a Lata se ni vdala. Tako dolgo je vztrajala in jih prepričevala, da so se je usmilili in ji dovolili, da se postavi za startno linijo, misleč, da se bodo ob tem vsaj malo zabavali.  

"Dajmo, babica," so ji vzklikali, ko je dvignila svoj sari nad gležnje. Nihče ni niti za hip pomislil, da bi lahko prav ona pobrala glavno nagrado. A že kmalu po startu je takrat 61-letnica vse pustila odprtih ust. Mala ženica je tekla, kot da ji gori za petami, kot da je stara komaj 16 let. Za sekundo so vsi ostali brez daha, nato pa je izbruhnilo huronsko navijanje. Babica pa je tekla in tekla, kot da jo je obsedel hudič. Pred seboj je videla le cilj: obljubljeno denarno nagrado za najhitrejšega maratonca. Denar, ki ga je krvavo potrebovala za zdravljenje svojega moža. Pri tem je ni ustavilo nič. Po nekaj metrih je sezula svoje sandale, saj se je bala, da se bo v njih spotaknila in padla, ter do konca maratona tekla bosa. Zaradi peska so ji krvaveli podplati, a Lata se za bolečino ni zmenila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tistega dne je Lata s solzami v očeh dosegla svoje sanje, saj je domov odšla z glavno nagrado – 5000 indijskih rupij (slabih 65 evrov). Morda se sliši malo, glede na to, kakšne nagrade ponujajo maratoni po svetu, a za Indijko je bilo to, kot da bi zadela na loteriji. Predstavljalo ji je namreč upanje, da bo svojemu možu lahko plačala potrebno zdravljenje.

Obup in prigrizek, zavit v časopisni papir

Prav moževa bolezen jo je namreč gnala, da se je prijavila na maraton. Družina je živela v revščini, vse življenje sta z možem trdo delala, da bi za svoje tri hčerke priskrbela dobro doto. Ko so se vse tri poročile, sta še naprej garala na polju in se z zaslužkom komaj preživljala. Nekega dne pa je njen mož hudo zbolel. Začel se je pohod od bolnišnice do bolnišnice in številne preiskave. Stroški preiskav in zdravljenja so naraščali in za pomoč sta prosila vse sorodnike, prijatelje, sosede in znance. Med enim izmed pregledov je ženica upala, da jim bo zdravnik končno sporočil spodbudne novice, a ta je predlagal še več preiskav in zdravil. Skoraj sta že obupala in se sprijaznila, da si zdravljenja enostavno več ne moreta privoščiti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Njun svet se je v hipu porušil, saj se nista mogla več obrniti na nikogar po pomoč. Z možem sta s težkim srcem odkorakala iz bolnišnice in se ustavila na bližnji tržnici z ulično hrano, da bi nekaj prigriznila. In tam se je v trenutku vse obrnilo na glavo. Kupila sta dve samosi (ocvrti polnjeni žepki), ki sta bili zaviti v časopisni papir. Ko je zagledala časopisni naslov na z oljem umazanem kosu papirja, so se ji zasvetile oči in srce ji je zaigralo v prsih. Članek je namreč govoril o prihajajočem maratonu v Baramatiju in glavni nagradi.

Maraton je bil že naslednji dan, Lata pa se je čutila pripravljeno kot še nikoli. To je bila njena zlata priložnost, njen žarek upanja iz obupne situacije, v kateri sta se znašla z možem. "Vsak dan sem hodila na jutranje sprehode, vendar nikoli nisem tekla. Če sem skušala teči, se je to ljudem zdelo čudno in so me spraševali neprijetne stvari," je po tistem maratonu dejala babica. Priznala je, da se je ob prvih kilometrih teka v sariju in brez obutve počutila neprijetno, vendar je kmalu pridobila samozavest, da je odtekla do konca.

Od takrat mineva že sedem let, danes 68-letna babica pa je postala prepoznavna tekačica na lokalnih maratonih v Indiji. Njena neomajna volja je navdih mnogim, tudi filmski ekipi, ki je po njeni zgodbi posnela film. Novinarjem je čudežna tekačica povedala, da se maratonov udeležuje zato, da z njimi zasluži za potrebe svoje družine in za zdravila za moža.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

abmam
16. 02. 2020 21.33
+37
Pri nas pa zaslužijo samo organizatorji maratona, vsak tekmovalec mora pa plačati 40 eu, da sploh lahko nastopi. Za nagrado, če nisi Kenijec, se pa lahko obrišeš pod nosom.
akmt
16. 02. 2020 19.36
-32
Kako zelo zaostala dezela... Pa se zelo zaostala kultura. Zensko se mirno udari, ker je nicvredna. Tek za 56 eur...
manolo31
16. 02. 2020 19.45
+33
NotMe
16. 02. 2020 21.28
+5
abmam
16. 02. 2020 21.33
+5
?ebula
16. 02. 2020 19.34
+78
Upam, da bo deležna tudi kakega denarja, ki ga bodo zaslužili filmarji. Kapo dol g. Lati!
kapetan
16. 02. 2020 19.26
+107
Klanjam se takim ljudem kateri lahko z trdno voljo premikajo gore. Ampak tega ni storila zase ampak za drugega. Toliko večja mera spostovanja.
flojdi
17. 02. 2020 14.47
+7
. zelo zanimivo , da ravnokar berem knjigo Stefana Zweiga . in po uvodu , pred začetkom zgodbe piše : " Sta pač dve vrsti sočutja . Eno , slabotno in sentimentalno , ki je pravzaprav le nestrpnost srca , da bi se čimprej otreslo mučne presunjenosti ob tuji nesreči , tisto sočutje , ki sploh ni sotrpljenje , temveč le nagonska obramba naše duše pred tujim trpljenjem . In drugo , ki edino velja - nesentimentalno , pa ustvarjalno sočutje , ki ve , kaj hoče , in je odločeno , da potrpežljivo in v skupnem trpljenju vse prestane do svojih zadnjih moči in še več kot to . "
tash73
16. 02. 2020 19.02
+84
VolkBrenin
16. 02. 2020 19.00
+82
Respect ...Gospa Lata...Za vse dosežke , ne samo zmage na 1 .maratonu , ki pa je samo pika na i....