FIT 24UR

Kako lahko okrepimo svoj imunski sistem?

Ljubljana, 06. 12. 2020 19.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
55

Za dober imunski sistem je ključna zdrava in uravnotežena prehrana. S hrano namreč telo lahko dobi vsa potrebna hranila v ustreznih količinah. Izjema je vitamin D, ki ga je v zimskih mesecih smiselno nadomeščati s prehranskimi dopolnili. Kako še lahko poskrbimo za optimalno delovanje imunskega sistema?

Naše črevesje je "tovarna" imunskega sistema, saj je v njem 70–80 odstotkov naših imunskih celic. V črevesju se odvijata črpanje telesu koristnih snovi in izločanje toksinov. Zato ni vseeno, kaj jemo, in zato je še posebej v času pandemije covida-19 pomembno, da poskrbimo za ustrezno prehrano, s katero bomo dobili vsa potrebna hranila. Tudi sicer se moramo pri virusnih obolenjih za uspešno in čim krajše prebolevanje zanesti na svoj imunski sistem.

Pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema, ki naše telo brani pred okužbo, ko pride v stik z virusi ali bakterijami, imajo baker, folna kislina, železo, selen, cink, vitamini A, B6, B12, C in D.  Inštitut za nutricionistiko in Nacionalni inštitut za javno zdravje se že od pomladi trudita ozaveščati javnost tudi o pomenu prehrane in živil v boju proti covidu-19. 

Obrambni sistem lahko okrepimo z zdravo prehrano.
Obrambni sistem lahko okrepimo z zdravo prehrano. FOTO: Profimedia

Kaj je imunski sistem in kako deluje?

Če želimo razumeti, kako zbolimo in kako prebolimo neko bolezen, moramo vsaj v grobem poznati delovanje našega imunskega sistema. Obrambni sistem našega telesa je zapleten mehanizem, ki nas brani pred škodljivimi organizmi – bakterijami, virusi, glivicami, paraziti, ki bi utegnili povzročiti različna bolezenska stanja. Naše imunske celice so ves čas aktivne, lahko si jih predstavljamo kot nekakšne nadzornike, ki iščejo morebitne vsiljivce in jih nato uničijo. 

Imunski sistem se razlikuje od posameznika do posameznika, tudi pri povsem zdravih ljudeh. Na razlike vplivajo številni dejavniki, med drugim genetika, spol, starost, prehrana, količina gibanja, kajenje, uživanje alkohola, stres, količina spanca, zgodovina okužb in cepljenj ... Na številne dejavnike lahko vplivamo sami, tudi z zdravim prehranjevanjem.

Kako dobro deluje naš obrambni sistem, je odvisno od tega, kako dobra je naša prirojena in pridobljena imunost. Prirojena imunost je tista, ki jo podedujemo od matere in je aktivna vse od rojstva, pridobljeno imunost pa gradimo med življenjem in jo "dopolnjujemo" ob vsaki novi izpostavljenosti škodljivim organizmom. Prav pridobljeni imunosti se lahko zahvalimo, da proti nekaterim prebolelim virusom ostanemo odporni vse življenje, pojasnjujejo strokovnjaki. 

Oba dela imunskega sistema, prirojenega in pridobljenega, sestavljajo celice imunskega sistema – levkociti ali bele krvničke, ki nastajajo v kostnem mozgu ali limfnih vozličih po vsem telesu. Delimo jih na monocite – makrofage, T- in B-limfocite, celice, ki prepoznavajo in posredujejo antigene, nevtrofilne granulocite, eozinofilce, bazofilce ... 

Vsaka od teh tipov celic ima v telesu posebno nalogo. Nekatere so specializirane za uničevanje virusov, druge za uničevanje bakterij, tretje za uničevanje večjih parazitov. Potem so tu še imunske celice, ki sproščajo histamin in posledično sprožijo splošni vnetni odziv, nekatere izločajo vnetne ali protivnetne citokine, druge tvorijo protitelesa in podobno.

Naši obroki naj vsebujejo veliko zelenjave.
Naši obroki naj vsebujejo veliko zelenjave. FOTO: Thinkstock

Kako prehrana vpliva na imunski sistem?

Pojasnili smo že, da je veliko imunskih celic v našem črevesju. Tam se tudi črpajo vse hranilne snovi, ki jih naše telo potrebuje za delovanje. Zato je jasno, da je prehrana izjemno pomemben dejavnik za dobro delovanje imunskega sistema. S pravilno oziroma uravnoteženo prehrano lahko naš imunski sistem podpremo. Pri tem strokovnjaki izpostavljajo predvsem uživanje čim bolj raznolike zelenjave, sadja, oreščkov ter živil, bogatih z omega 3 maščobnimi kislinami. Po drugi strani pa svetujejo, da poskusimo omejiti količino vnesenih nasičenih maščobnih kislin, ki v telesu pospešujejo vnetne procese. 

Uravnotežena prehrana pomeni, da v telo vnašamo zadostne količine makrohranil: beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. Poleg makrohranil so za dobro delovanje prebavnega sistema pomembne tudi vlaknine. Za imunski sistem so izrednega pomena tudi tako imenovana mikrohranila oziroma vitamini in minerali, ki so sestavni del celic imunskega sistema. Za vzdrževanje zdravega imunskega sistema so dokazano pomembna predvsem naslednja mikrohranila: 

·         Vitamin A (jetra, sladek krompir, buče, korenje, ohrovt, špinača),

·         Vitamin D (sonce med majem in oktobrom, ribe, jajca, z vitaminom D obogatena živila),

·         Vitamin E (mandlji, špinača, sončnična semena, sladek krompir, avokado),

·         Vitamin C (paprika, kivi, pomaranče, brokoli, jagode),

·         Vitamin B6 (čičerika, ribe, jetra, pistacije, avokado, piščančje meso, sončnična semena, sezam),

·         Folna kislina ali B9 (leča, fižol, zelena listnata zelenjava, šparglji, avokado, brokoli, buče),

·         Baker (leča, sončnična semena, mandlji, kakav),

·         Cink (bučna semena, govedina, čičerika, jogurt, kakav, indijski oreški),

·         Selen (brazilski oreški, ribe, govedina, perutnina, jajca),

·         Železo (jetra, govedina, leča, kakav, špinača, sardine, črni fižol, pistacije).

Večino naštetih koristnih snovi lahko v zadostni meri zaužijemo že s pestro in uravnoteženo hrano, pravi dr. Živa Lavriša z Inštituta za nutricionistiko. "Poleg tega s polnovredno prehrano, predvsem pa z zelenjavo, zaužijemo še znaten delež antioksidantov, vlaknin in drugih koristnih snovi, kar ima še dodaten pozitiven učinek na naše zdravje. Hkrati pa več ni nujno bolje, saj preveliki odmerki kateregakoli izmed zgoraj naštetih vitaminov ali mineralov ne bodo nujno dodatno povečali naše odpornosti, lahko povzročijo celo več škode kot koristi. Navedeno je treba še posebej upoštevati pri prehranskih dopolnilih, ki pri pestri in uravnoteženi prehrani najpogosteje niso potrebna," je opozorila Lavriševa.

Izjema pa je predvsem vitamin D. Ta nastaja v človeški koži, ko je ta dovolj časa izpostavljena dovolj intenzivni sončni svetlobi (UVB-žarkom). V jesensko-zimskem obdobju pa zaradi nizke intenzitete sončnih žarkov in ker smo bolj oblečeni (torej koža ni toliko izpostavljena svetlobi), tvorbe vitamina D v koži praktično ni, zato ga moramo nadomeščati oziroma vnašati s prehrano. "V nacionalni raziskavi Nutrihealth smo ugotovili, da ima med novembrom in aprilom kar 80 odstotkov odraslih Slovencev pomanjkanje vitamina D, skoraj 40 odstotkov Slovencev pa zelo hudo pomanjkanje. Zato zdravniki endokrinologi v tem času priporočajo dodajanje vitamina D," je poudaril  prof. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko.

Hrana, ki vsebuje vitamin D
Hrana, ki vsebuje vitamin D FOTO: Shutterstock

Člani strokovne skupine za pripravo nacionalnih smernic za preskrbo z vitaminom D so pripravili priporočila za nadomeščanje vitamina D v času epidemije. Za splošno populacijo svetujejo nadomeščanje vitamina D z odmerki od 20 do 50 mikrogramov na dan, pri čezmerno prehranjenih in tistih z debelostjo pa približno dvakrat večje odmerke. Ob ugotovljeni okužbi z novim koronavirusom svetujejo večje odmerke, da se hitreje zapolnijo zaloge vitamina D in da dosežemo optimalne ravni za podporo imunskemu sistemu, nato pa vzdrževalne odmerke 50 mikrogramov na dan. Dodajanje vitamina svetujejo tudi vsem oskrbovancem v domovih za starejše, pa tudi tamkajšnjim zaposlenim.

Strokovnjaki ob tem omenjajo, da imajo nekatera živila še posebej prepoznan ugoden vpliv na delovanje imunskega sistema, saj bodisi vplivajo na število obrambnih celic ali na njihovo aktivnost. "Primeri takšnih živil so česen, čebula, gobe šitake, živila z oranžnimi pigmenti oziroma karotenoidi (korenje, buče, sladek krompir, kaki, melone in zelena listnata zelenjava), ingver ter fermentirani izdelki, kot sta jogurt in kefir, ter kislo zelje in kisla repa," pravi dr. Nina Zupanič z Inštituta za nutricionistiko.

Pri tem pa je treba poudariti tudi pomen zmernosti pri prehranjevanju. Čeprav je podhranjenost v državah v razvoju eden glavnih krivcev za nepravilno delovanje imunskega sistema in posledično za večjo dovzetnost za okužbe, pa lahko tudi prehranjenost negativno vpliva na naš obrambni sistem. "V razvitem svetu podhranjenost ni pogosta težava, ravno obratno, tukaj predstavlja težavo prehranjenost, ki je pogosto posledica prevelikega vnosa enolične in z vitamini in minerali revne prehrane. Prehranjenost oziroma debelost prav tako lahko načne naš imunski sistem, še posebej maščobne zaloge, ki se nalagajo okrog pasu. Maščobno tkivo namreč prispeva h kroničnim vnetnim procesom, ki izčrpavajo naš imunski sistem. Ta proces je ob izgubi odvečnih kilogramov v veliki meri reverzibilen," je še izpostavila Zupaničeva. 

Poskrbimo, da se vsak dan gibamo na svežem zraku.
Poskrbimo, da se vsak dan gibamo na svežem zraku. FOTO: Profimedia

Ko zbolimo, lahko izgubimo tek, a prehrana je ključna za hitrejše okrevanje

Na Inštitutu za nutricionistiko pravijo, da je največ, kar lahko v teh dneh storimo za krepitev obrambe našega telesa, da si vzamemo čas za pripravo pestrih obrokov. Ti naj bodo polni zelenjave, polnozrnatih žit, stročnic, oreščkov in sadja. Poleg polnovrednih obrokov pa pazimo tudi, da zaužijemo dovolj tekočine in si privoščimo dovolj spanja. Ne pozabimo pa niti na vsakodnevno gibanje na svežem zraku. 

Tako kot večina viroz lahko tudi okužba z novim koronavirusom zelo vpliva na apetit. Številni bolniki s covidom-19 začasno izgubijo vonj in okus, pojavita se lahko oteženo požiranje hrane in pijače ter občutek slabosti. "Okužba s SARS‑CoV‑2 tako pogosto vpliva na vrsto in količino zaužite hrane, zaradi česar se telesna masa lahko občutno zmanjša," opozarja doc. dr. Evgen Benedik, predavatelj vsebin klinične prehrane in dietetike na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani ter klinični dietetik na Pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. 

Če zbolimo, moramo še toliko bolj paziti, da imamo dovolj obrokov in da pijemo dovolj tekočine.
Če zbolimo, moramo še toliko bolj paziti, da imamo dovolj obrokov in da pijemo dovolj tekočine. FOTO: Dreamstime

Zato je v času bolezni prehrana še toliko bolj pomembna za okrevanje. "Ko se naše telo bori z okužbo, se namreč povečajo potrebe po energiji, beljakovinah in tekočini ter ostalih pomembnih hranilih, kot so vitamini in minerali. Poskušajte obdržati podobno telesno maso kot pred okužbo, ne glede na vaše trenutno stanje prehranjenosti. Veliko bolnikov v času okužbe shujša, pri tem posledično izgubijo mišično maso, kar oteži oziroma podaljša čas okrevanja," poudarja Benedik. 

Pri tem je strokovnjak podal nekaj pomembnih nasvetov za to, da bi med prebolevanjem covida-19 čim bolj omejili hujšanje in izgubo mišične mase:

– Poskušajte jesti na vsake 2–3 ure, ustvarite si urnik prehranjevanja, obrokov ne izpuščajte, tudi če nimate apetita. Razmak med zadnjim večernim in prvim jutranjim obrokom naj bo manjši od 12 ur.

– Poskrbite za zadosten vnos zelenjave in sadja, skupaj vsaj pet različnih porcij dnevno: tri porcije zelenjave in dve porciji sadja.

– Bolniki precej pogosto izgubijo občutek za zaznavanje vonja in okusa, kar  vpliva na zmanjšan apetit. Takrat se svetuje uživanje hrane različne teksture (hrustljave, kremaste ipd.). Če ste hitro siti, poskušajte ob obroku najprej zaužiti beljakovinsko živilo. Če težje požirate, prilagodite teksturo obrokov, uživajte mehkejšo hrano (enolončnice, jogurti, pudingi, kaše ipd.).

– Obroki naj bodo čim bolj energijsko gosti, v vsak obrok vključite živila, bogata z beljakovinami. Primeri takšnih živil so enolončnice, juhe, omake, solate ipd., če se vanje doda več mesa, rib in stročnic kot običajno. Lahko uživate grški ali islandski tip jogurta namesto navadnega. V smoothie, kaše, puding in podobno dodajte jogurt, skuto, posneto mleko v prahu ali sirotkine beljakovine. Uživajte prigrizke, kot so sir, skuta, oreški, arašidovo maslo ... Obroke si energijsko obogatite z dodatkom maščob, na primer z rastlinskimi olji, maslom ali smetano.

"Če kljub zgornjim nasvetom opažate upad telesne mase, so vam lahko v pomoč tudi specializirana visokoenergetska in beljakovinska živila oziroma terapevtska hrana, ki je na voljo v lekarnah in specializiranih trgovinah. Pomembno pa je tudi, da poskrbite za zadosten vnos tekočine, tudi če niste žejni. Če vam je slabo, pijte po požirkih, 50–100 ml na vsakih 15 minut," še poudarja Benedik.

V času epidemije naj bo prehrana energijsko in hranilno uravnotežena s presnovnimi potrebami posameznika. "Zdaj ni čas za diete, razen v primeru medicinske indikacije," so poudarili v Slovenskem združenju za klinično prehrano in na NIJZ. Nekritična regulacija telesne mase s shujševalnimi dietami je namreč potencialno škodljiva za imunski sistem, saj lahko povzroči podhranjenost. "Podhranjenost prizadene skoraj vse imunske funkcije. V prvi vrsti je prizadeta celična imunost, ki je ključna tudi za obrambo pred virusi, in s tem odpornost za infekcije," piše na spletni strani združenja. Močno odsvetujejo tudi kakršno koli obliko stradanja, tudi postenje, ki vodi v energijsko ali hranilno neravnovesje, saj je potencialno škodljivo za imunski sistem. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nightangel
07. 12. 2020 15.16
Najbolj zdravo je če se greš rekreirat z masko čez usta pravijo naši strokovnjaki.
WolfeWoof
07. 12. 2020 15.11
Prehrana ni use. Treba je gibat pa it zunaj. Ne ostajat doma u kotcih pa u nekih bunkerig ker če to delamo samo škodimo svojemu imunskemu sistemu. Ker slej kot prej je treba it vn pa pol ko ostaneš doma 3 mesce al pa že 2 tedna zboliš takoj ko prideš vn. Treba je dotikat use, drevesa, travo, zemljo, ma use. Telo se navadi. Oprat samo z milom ko je preveč ampak samo z rahlim milom pa ne nekim razkužilom. One stvari škodijo telesu. Pa ne hodit k dohtarju za vsako ko smrkate. Sploh ne it k dohtarju razn če je res nuja da te nekaj bolki al pa krvavi. Drugač pa ne ker u bolnicah se zboli na hitro. ŠE sploh pa če res ostajate doma kot loleki pa pol ajoj smrkam nebi čaj ampak hitro k dohtarju staknit sepso pa še kaj za povrh.
cirenij
07. 12. 2020 10.29
+1
Sem pred leti rekel, grem na post za kake 3 dni. Pa mi je tako pasalo, da sem vzdržal 36 dni po Breusu, pa bi še dlje, če me domači ne bi prepričali. Po 20. dneh so me "nagnali" k zdravniku. Krvna slika zelo, zelo dobra. Med postom sem delal, kot še nikoli, s kolesom in nahrbnikom po vodo na izvir, celo kuhal sem in pekel, kar redko počnem. Zaradi tega zaupam samo sebi, kar mi paše.
cirenij
07. 12. 2020 10.31
Sicer pa sem nekje prebral, da lahko dobiš vse iz zraka. Nadangel Rafael je iz zraka menda dobil celo zlato. In 20 ljudi na svetu naj bi živelo samo iz lufta. Ha,ha,ha.........kaj pa vemo?
smigol
07. 12. 2020 09.10
+1
Za proizvodnjo vitamina d pod kozo je nujno potreben holesterol, zato ga je pod kozo tudi najvec. Tako da ne pozabit na kaksen jajc vec na dan 😉
hotchilipoper
07. 12. 2020 08.23
+7
Stres povzročajo vse te nasilne novice
Curie Skyri
06. 12. 2020 21.22
+4
Zdrava hrana in pa odprava stresa. Stres je največji strup poleg rafiniranega belega sladkorja in bele moke. Hoja v naravi, meditacija, in ostale oblike sproščanja. Hoja je izredno zdrava za telo in duha in najbolj preprosta 🤷 ne rabiš nobene opreme. S hojo smo si pri nas vsi uravnali krvni pritisk.
cirenij
07. 12. 2020 10.14
Vprašanje kako za koga? Konzumiram veliko belega sladkorja. Če slučajno nimam sladkarij, ga stresem v usta. Pa tudi bela moka mi ne škoduje. OK krvni pritisk, normalen utrip, 99% kisika v krvi, čeprav sem že dolga, dolga leta kadilec in ne več mlad, prej drugače. Se pulmolog ni mogel načudit. Je rekel, da je verjetno gensko. Mogoče nam je pa res usojeno?
cirenij
07. 12. 2020 10.17
Sin, sicer je bil aktiven športnik, tudi same sladkarije, ker so mu pasale. Zdrav kot riba. Pri skoraj 50. letih sploh ne potreebuje zdravnika. Je šel zadnjič za hec na kontrolo, pa mu je rekel, da je mislil, da je izbral drugega, ker ga že dolga leta ni videl.
cirenij
07. 12. 2020 10.18
Kaj je zdaj na stvari? Resnično geni , ki so verjetno tudi usojeni.
cirenij
07. 12. 2020 10.18
Betuul
06. 12. 2020 21.22
+3
Dobrer je čebulni čaj. Dve kot jajce veliki čebuli skupaj z luščino( prejt operemo in razpolovimo čebulo) kuhamo v litru vode s 100 g kandis sladkorja ~ 15 minut . Drugomed , česen, ameriški slamnik. Takoj ko čutiš svečke iz nosa Sinupret( lekarna)tablete, kapljice, tekočinaDeluje na nos in obnosno votlino, da votlino odpre in ni komplikacij srednjega ušesa. Drugo: inhalacija, kamilica, sol ipd. Počitek čim več( s kuram spat!) Dobra je tud cedevita.Kislozelje-jota , repa kisla , nobenga stresa in mobinga bog ne daj
kakafonijaprava
06. 12. 2020 21.16
+9
Z dihanjem brez maske.
marston
06. 12. 2020 20.46
+5
vsaj 3 neumnosti,ki so dejansko škodljive: jesti na 2 do 3 ure, dodajati rastlinska olja, postenje oslabi telo in celice?, same neumnosti niz in uradnih strokovnjakov. kdaj boste začeli ljudem pisati resnico o prehrani, o pomenu posta, neomejevanja kalorij temveč sladkorja,rastlinskih olj, predelane hrane...meso ne povzroča vnetja, temveč sladkor in žitarice (gluten), rastlinska olja. je pa članek vsaj polovica boljši kot pred leti,a napredek in resnica se prepočasi uveljavljati.
smigol
07. 12. 2020 09.08
Podpis, tudi sam opazam da pocasi se uveljavlja, ribe, meso, jajca, zaenkrat samo jetra ampak tudi drugi organi so zakon.
followme
06. 12. 2020 20.31
+7
Star 40 let neaktiven 9 urni delavnik potem na kompu. Partnerka pozitivna na virus. Bili vsi v karanteni a sam se nisem okuzil. Toliko v vednost........
Zentrum
06. 12. 2020 20.44
+8
Če pa imaš samo 10-40 % možnosti, da se okužiš od partnerja. Nisi v začetku novembra poslušal Beovićeve? Če si zunaj brez maske, pa si morilec, ker boš skoraj sigurno okužil naslednjega mimoidočega, ki bo prišel 5 minut za tabo.
followme
06. 12. 2020 21.40
+1
Sem sem samo vseno napisem svoj primer. Je pa tudi res da sem imel vse simtome ter prvic tezko dihal v zavetku januarja. Ampak takrat pri nas se ni bilo korone hahahaha
Jun2
06. 12. 2020 20.05
+3
Sarma,domače klobase domac kruh,hren itd.Pa stres izklopit.
Dej???
06. 12. 2020 20.04
+8
Sem bral in bral pa sem si mislil, super članek, dokler nisem prišel do dela kjer svetujete jesti, tudi, če nimaš apetita, ter obvezno jesti na 2-3 ure. Če nimaš apetita ne ješ, s tem razlogom ga nimaš. Jesti je potrebno, ko si lačen in do sitega. Kaj je treba jesti se pa kr dobr trofl, če izkljucimo nepotrebno in škodljivo meso, ki bi pa tudi manj škodlo, če bi ga ljudje uživali enkrat tedensko, kot se priporoča, ne pa vsak dan trikrat.
marston
06. 12. 2020 20.49
+1
naravno nepregledno meso koristi organizmu. poskusi z mesom pašnih živali, jajca proste reje in naravno maslo in veliko zelenjave z vrta. po dveh tednih ti kosmiči in posneto mleko ne bosta več prišla na misel
marston
06. 12. 2020 20.49
+0
ni_mi_vse_eno
06. 12. 2020 20.02
+6
V boju proti koroni priporočam vitamin D, saj ga preko hrane nikoli ne boste zaužili dovolj. Prav tako cink (glej dr. Campbell, COVID-19 and Zinc), saj zasede ACE2 receptorje in zmanjša transport virusa v celice.
Zentrum
06. 12. 2020 19.55
+8
Če bi komurkoli dejansko bil interes zajeziti virus (katerega koli), bi takšne novice objavljali že februarja, ko se je govorilo o "neznanem virusu" iz Kitajske. V prvi vrsti bi o tem poročal NIJZ, ki pa od samega začetka te kvazi epidemije ni izdal niti enega samega priporočila za krepitev imunskega sistema. Maske, maske in samo maske, to nas bo rešilo vsega. Vidimo...
Uporabnik1888402
06. 12. 2020 19.53
+4
Se en nasvet bi rad podelil, tukaj pa niso navedli, ceprav se mi zdi, da bi mogli. Do najkasneje konec oktobra meseca zauziti do 5 kil medu, dnevno v caju ali kavi po kapljico propolisa. In maticna mlec. Ce ne morete do domace, v Medexu je tudi kvalitetna. Sicer kosta, ce pa imam za cigarete iz dneva v dan, imam tudi za nekaj takega. Cebele pridelujejo nekaj res posebnega ...
motorist_mb
06. 12. 2020 19.58
+0
Ti dam prav samo pol moraš pazit pri sladkarijah!
Uporabnik1888402
06. 12. 2020 20.49
+0
Sladkor iz medu ne primerjati z ostalimi sladkorji. Gre za enostavno grajene sladkorje in v tem je prav fora medu ...
kakafonijaprava
06. 12. 2020 19.48
+0
Oh Skunk Boris, kak ti nakladaš!
motorist_mb
06. 12. 2020 19.48
+0
Zelo dober članek bravo Karmelinca,še več takšnih čeprav to vse košta!
An ban pet podgan
06. 12. 2020 19.47
+2
Žganje razkužuje.
Skunk Works
06. 12. 2020 19.45
+8
Koloidno srebro redno že eno leto, smutiji sadni in zeleni dopoldne že leta in leta , malo mesa, (samo od lokalnih kmetov,, ki jih dobro poznam), bolj za vzorec 1x na teden v nedeljo, ogromno jabolk nešpricanih iz domačega sadovnjaka, iz domačega vrta veliko zelenjave, vse nešpricano, ajdov kruh, logolova raztopina jod vsak dan, uporaba samo kokosovega olja, lahka rekreacija vsaj 2x 45 minut na dan in nekaj telovadbe..Delo vsaj 10-12 ur na dan, malo kopiram ta Rugljev stil...Ma nisem bil sploh malo prehlajen že ena dve tri leta...pri zdravniku nazadnje nekje okoli leta 2000, ..pa nisem več mlad....Pač zdravo je zdravo živeti..
motorist_mb
06. 12. 2020 19.49
+5
Vse ti dam prav razen dela 12 ur,8 ur je dovolj ostalo je preveč za telo!
Skunk Works
06. 12. 2020 19.50
+8
Pa nobenih sladkanih gaziranih pijač, letos je bilo veliko jabolk, in pojem kompote (brez sladkoraj) že ena dva meseca, sicer pa doma nabrane čaje čez zimo, poleti samo vodo..problem je ker v trgovinah nimaš skoraj kaj več kupiti, vse umetno, vse nenaravno, zato priporočam vrt, sadovnjak, imate zraven še rekreacijo, kurjenje na drva, vam spet da nekaj fitnesa , košnjo, pač zdrav način življenja...ampak za to morate na podeželje.
igor1
06. 12. 2020 19.52
+1
moj nono 70let 1liter snopca na dan a umrl pri 91
Skunk Works
06. 12. 2020 19.52
+1
Delo 8 ur se strinjam, če imaš mezdno delo, če imaš pa nek svoj bizis, ki te izpopolnjuje in veseli, pa te delo tako vleče kar samo, da sploh ne gledaš na uro, potem ti je pa 8 ur tako premalo......
Skunk Works
06. 12. 2020 19.56
+3
In pa seveda glavno, kakšno usmeritev imaš v glavi poštimano. to je ena od najvažnejših stvari za zdravje.....
marston
06. 12. 2020 20.53
+0
to pa ni res,1 liter vsak dan nihče ne zdrži 70 let.1 dl mogoče, 0.3 na dan pa zdravi
igor1
06. 12. 2020 21.02
igor1
06. 12. 2020 21.06
mam sorodnike ki lako spijejo 40piv v enem dnevu vidu na lastne oci
zof4
06. 12. 2020 19.44
+1