FIT 24UR

Keto dieta lahko oslabi kosti in poveča možnost poškodb, kaže raziskava

Sydney, 16. 02. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Številni pri nas in po svetu prisegajo na keto dieto oziroma prehranjevanje z visoko vsebnostjo maščob ter nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. A nedavna raziskava, ki so jo opravili avstralski znanstveniki, je pokazala, da bi lahko bil takšen način prehranjevanja škodljiv za kosti.

Ketogena oziroma skrajšano kar "keto" dieta je že nekaj časa zelo priljubljen način izgube odvečnih kilogramov in vzdrževanja telesne teže. Gre za način prehranjevanja z visoko vsebnostjo maščob, nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in ustreznim beljakovinskim vnosom. Številni, tudi svetovno znani zvezdniki in športniki, prisegajo na keto, čeprav strokovnjaki opozarjajo, da je lahko na dolgi rok škodljiva za zdravje.

Keto dieta temelji na povečanem vnosu maščob, malo proteinov in zmanjšanem vnosu ogljikovih hidratov.
Keto dieta temelji na povečanem vnosu maščob, malo proteinov in zmanjšanem vnosu ogljikovih hidratov. FOTO: Shutterstock

Najnovejša raziskava, ki so jo objavili v znanstveni reviji Frontiers in Endocrinology, je pokazala, da lahko ketogena dieta oslabi kosti in posledično poveča možnost poškodb. V raziskavo, ki sta jo izvedla Avstralski inštitut za šport in Avstralska katoliška univerza, so vključili 30 športnikov, tekmovalcev v hitri hoji, ki so jih razdelili v dve skupini. Ena skupina se je prehranjevala s hrano, bogato z ogljikovimi hidrati, druga skupina pa je bila na keto dieti, torej na dieti z zmanjšano vsebnostjo ogljikovih hidratov in povečano vsebnostjo maščob. Eksperiment je trajal tri tedne in pol, pri tem pa so jim vsak dan odvzeli vzorce krvi na tešče, dve uri po obroku oziroma tik pred vadbo, takoj po vadbi in tri ure po vadbi ter tako ves čas spremljali njihovo krvno sliko. Te vzorce so primerjali z njihovimi vzorci, ki so jih odvzeli pred začetkom raziskave.

Pri športnikih, ki so bili na keto dieti, je krvna slika pokazala povečano število markerjev, ki so povezani z razkrojem kosti, in zmanjšano število markerjev, ki so povezani z obnovo kosti. Njihova krvna slika se je močno razlikovala od tiste pred začetkom raziskave, ko so imeli športniki običajen prehranjevalni režim. Pri tistih, ki so v času raziskave še naprej uživali hrano s povečanim vnosom ogljikovih hidratov in manjšim vnosom maščob, pa posebnih odstopanj med rezultati pred, med in po začetku študije niso ugotovili.

Ko so športniki iz skupine keto po koncu študije znova v svoje prehranjevanje vključili več ogljikovih hidratov, so se nekateri markerji izboljšali, nekateri pa so ostali nespremenjeni. Avtorji raziskave so tako zaključili, da bi lahko keto dieta imela negativne posledice na zdravje kosti, zato so pozvali k nadaljnjim raziskavam.

Te nedavne ugotovitve so še dodatno spodbudile debato o tem, ali je ketogena dieta zdrava ali ne. Številni strokovnjaki sicer pravijo, da je lahko dieta varna, če se je držimo kratek čas. Dolgotrajno keto prehranjevanje pa bi lahko med drugim povzročilo poškodbe na srčni mišici, so opozorili nekateri strokovnjaki.

Mnenja glede varnosti keto diete, če se je držimo na dolgi rok, so deljena.
Mnenja glede varnosti keto diete, če se je držimo na dolgi rok, so deljena. FOTO: Shutterstock

Uporabna za zdravljenje določenih obolenj

Pri ketogeni dieti z omejevanjem vnosa ogljikovih hidratov preusmerimo presnovo telesa in dosežemo tako imenovano "ketozo". Gre za stanje, ko v telesu zaradi premalo ogljikovih hidratov pade sladkor v krvi, da proizvede energijo, pa začne telo razkrajati maščobe.

Pri ketozi so v krvi povečane vrednosti ketonov. "Nastajajo iz maščobnih kislin in ketogenih aminokislin v jetrih ter predstavljajo energetsko alternativo krvnemu sladkorju," je v predstavitvi diete zapisala Tina Bregant iz Kliničnega oddelka za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo na Pediatrični kliniki Ljubljana. Ketogeno dieto sicer uporabljajo za zdravljenje epilepsije pri otrocih in odraslih ter ob določenih metabolnih motnjah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marston
16. 02. 2020 21.19
+12
Moje osebno mnenje glede prehrane je enako kot glede vere. Vsak ima svoj pogled in nihče ni upravičen se vmešavat v vero drugega, enako je pri prehrani. Je le ta razlika, da je prehrana nujna za obstoj ljudi, zato je treba širiti znanje in dejstva o prehrani in vplivu na zdravje. Vsak ima različno telo, eni kurijo glukozo za vir energije, nekaterim pa odlično odgovarjajo ketoni, ki jih tvorijo jetra. Zakaj ne dopustiti svobodne izbire? Tudi pri avtomobilij je diesel in bencin, pa preživimo s to izbiro. Je še elektrika, plin itd. Pri nekaterih posameznih bi zdravi keto način prehrane imel neverjeten pozitivni učinek. Zakaj bi jim to preprečil nek članek, ki povzema enotranske nepreverjene trditve? Za omejeno časovno obdobje, leto ali dve, se lahko pozdravi diabetes 2, potem pa se gre nazaj na splošno uveljavljeno prehrano, ki jo priporoča uradna medicina. A ljudem moramo dati možnost izbire, to je bistvo demokracije. Faemacija in prehrambena industrija bosta vedno proti. Zdravstvo so pa njihovi, da priporočajo zdravila. Podkrepljeno v prispevku na slo2 v oddaji o holesterolu. Dober tek.
marston
16. 02. 2020 21.08
+4
Zanima me, koliko oseb s povišanim insulinom (diabetes nivo 2) je slo uradna medicina pozdravila tako, da ne rabijo več zdravil in imajo krvni sladkor po 6. A bi novinar o tem napisal članek, podkrepljen z dokazi. Za iztočnico pa mnenje zdravnikov, da je diabetes 2 kronična bolezen, da se z leti stanje slabša ter da se zdravila jemlje do smrti. Članek bi zelo radi prwbrali, ker vsak nekoga pozna s temi težavami.
Fulano in Beltrano
16. 02. 2020 21.21
+3
Zaključek si boš moral narediti kar sam. Kar boš dobil od zdravstva, je v najboljšem primeru to, da te bo ob vrednosti 7.0 sestra nadrla in deklarativno seznanila, da si doživljenjski diabetik, tako, kot je bilo to v mojem primeru. Potem pa predavanje o pomarančah in polnozrnatem kruhu.
Whitboy
16. 02. 2020 20.39
+21
ZAHTEVAM od novinarja K.H., da objavi povezavo do članka in ker se sklicuje na številne strokovnjake, da objavi seznam vseh teh strokovnjakov in raziskav, katere je prebral in potrdil njihovo strokovno kredibilnost s strani medicinske stroke. Pogledal sem članke, ki jih novinar K.H. objavlja in so vsi bolj ali manj podobni tistim iz rumenega tiska. Da se samo nekaj napiše. Prosim novinarja, da se izkaže, da je opravil novinarsko delo na kakovosten način in da je vložil trud in energijo v preverjanje virov, kajti po spisanem besedilu je bolj ali manj prekopiral besedilo ali prevedel v manj kot eni uri in na tak način zavaja javnost. Vsakemu, ki namreč razmišlja lahko ve, da nobena raziskava ni raziskava, če traja samo tri tedne in pol. Poleg tega so to športniki, ki ne potrebujejo keto diete, najhuje je pa, da je raziskava vključevala samo 30 oseb. Če bi novinar spremaljal angleško oddajo "Trust me, I'm a doctor - zdravnika Michael Mosley bi lahko kot laik dojel kako se delajo strokovne raziskave in ne bi objavil take neumnosti. PROSIM NOVINARJA, da se odzove in PODA razlago, kateri so ti številni strokovnjaki, katere je preučil, kontaktiral in si dopisoval z njimi, da je potrdil, da je objavljeni članek podkrepljen z resnim novinarskim delom.
akmt
16. 02. 2020 19.48
+8
Ketonska telesa, ki se sproscajo pri taksni dieti, so na dolgi rok strupena, tolk za info. Najboljse je cez dan imeti mesane obroke z manj oh, ne pa brez. In ce hocemo shujsat, vecerjo brez oh.
Fulano in Beltrano
16. 02. 2020 20.27
+12
Ne bom odgovoril spodaj, ampak tukaj. Saj se strinjamo o večini stvareh. Je pa tudi dejstvo, da imajo Slovenci manijo, da kritizirajo preden naredijo domačo nalogo, a ni res? Dajejo mnenja, samo, da ga dajo, brez kakršne koli teže....A kdo ve, da se je "keto" način prehrane pričel po letu 1920 v ZDA z namenom zdravljenja epilepsije? Ne. Vejo pa, da "piramide" prihajajo iz ZDA z desetletnim zamikom. A kdo ve, kdo je dobil Nobelovo nagrado leta 1931? A kdo ve kaj o zdravljenju raka in tumorjev s pomočjo "keto" prehranjevanja? A kdo ve, kaj je to PubMed in da je na njem več kot 2200 znanstvenih člankov na temo "keto" prehrane? A kdo ve, da je na Amazonu na voljo več kot TISOČ knjig, ki obravnavajo pozitivne aspekte take prehrane? Najlaže je v Sloveniji govoriti o nekih stopnjah izobrazbe. Kaj pa omejuje smetarja, da se poglobi v znanstveno delo?
lumpimonster
16. 02. 2020 19.45
+7
Lol e astovano povedano....meso morate jest...samo 24ur si nesme tega privoscit ker pol nebo vec tok profita
lumpimonster
16. 02. 2020 19.46
+0
Folk po 20let jw meso pol pa kr neha pa gre na vegansko......aha ful pametno pa dobr zlo kvalitetno za vase telo
lumpimonster
16. 02. 2020 19.48
+0
+meso jejo ze vasi predniki ze 100000let.....zdj pa vegan :D ...nevem jst vse veganke k poznam ...se jim ze mal pocaz fuzla...sploh pa k vse 3x vec stane....pa se isti dan moras pojest predn se pokvari...delajo sam se zato da lahko *zdravo prehranjuje* lololol
lumpimonster
16. 02. 2020 19.50
-2
Jes lah karkol kadarkol hoces dokler bos vsak dan mal potelovadil pa ne na rit sedeu 60% dneva
Stauffenberg
16. 02. 2020 19.57
+4
Po tem kar pišeš, bi lahko sklepali, da si tudi ti vegan. Navadni nevednež si.
Ci.ara
16. 02. 2020 19.16
+6
BobbyP
16. 02. 2020 18.51
+3
Sporočilo članka je torej: Jejte odojka brez kruha. 🙄
Bu?niburek
16. 02. 2020 17.54
+11
Za še hitrejše rezultate je zelo uporabna keta/meta dieta. Rezultati se čutijo že v nekaj sekundah po začetku diete, opazni postanejo po nekaj dneh, v nekaj tednih pa ste suhi kot Victoria Secret model. Garantiram
Bu?niburek
16. 02. 2020 18.00
+6
Prav tako z keta/meta dieto postanete hitrejši, nimate nobene potrebe po spancu in hrani. Ščasoma razvijete tudi posebne sposobnosti, kot npr. Večdimenzionalno analitično razmišljanje itd.
Bu?niburek
16. 02. 2020 18.03
+4
Del te diete je tudi guest lista za Momenta, K4, Rog in Metelkovo. Defenitivno najbolj učinkovita in zabavna dieta na tržišču.
Bu?niburek
16. 02. 2020 17.48
+2
Keto dieto imam jaz vsak vikend. Ihaaa, gremo v Momenta
Bu?niburek
16. 02. 2020 17.46
+1
Uporabnik215111
16. 02. 2020 16.21
+9
Da bi lahko bila ali da je? Torej,če bi lahko bila,še ne pomeni da je. Meni ta način prehranjevanja sede,ampak ko si zaželim fast food jo pa tudi z užitkom pojem. Veliko gibanja in uteži.....in stvar rešena.
jakec1575
16. 02. 2020 16.03
+15
Zadnja meta raziskava kaze da keto dieta ali dieta z OH in brez mascob dasta precej podobne rezultate pri izgubi teze, kar je zelo presenetljivo glede na znane telesne procese. Mascobe so sicer esencialne tako kot beljakovine vendar prevec mascob zelo skodi notranjim organom, kot kaze pa tudi kostem. Nekateri menijo, da 48-72 urni fasting 1 x na mesec pomaga pri obnovi sluznic, telesnih mehanizmov, imunskega sistema, odpornost na stres, autofagijo 8tole slednje ni najbolje dokazano) itd. Verjetno pri večini deluje vadba 3-5x tedensko in dieta manj žri oz. ne žri po 18ih. Nekateri pa predlagajo tudi samo 2 obroka na dan pri ljudeh nad doloceno starostjo. Verjetno je vse odvisno koliko sporta in misicne mase poseduje posameznik. Bi pa rekel, da nekdo, ki se malo ukvarja s sportom in bolj sedi ter naredi obcasno en sprehod ne rabi vec kot 1 oz max 2 normalna obroka na dan. Ljudje se prenazirajo. V zadnjih 20 letih so se najbolj dvignile skrite mascobe v pripravljenih izdelkih. Sladkor se ze leta zmanjsuje v pripravljenih jedeh. Moski in zenske po 30 letu vidno zmanjsajo porabo kalorij. To je potrebno upostevati. Moski skoraj za 1/3 manj ob pogoju, da ne trenirajo. če jedo enako kot v 20ih se bodo zredili vsako leto za nekaj kg. Hitro pride 20kg cez normalo.
crazy but true
16. 02. 2020 13.48
+19
Jao.. 3,5 tedne trajajoca studija in vi izpeljete tak bombasticen zakljucek..
hirajem
16. 02. 2020 19.14
+1
Ja studija je studija nekje se zacne in nekje konca. Zakljucek studije je poziv k nadalnjim raziskavam.
Povpre?než
16. 02. 2020 13.45
+19
Torej kruh, krompir ter riž je bogat vir kalcija? To, da nekateri strokovnjaki ocenjujejo da bi dolgoročno prehranjevanje na keto način privedlo do "poškodbe na srčni mišici" je dokaj neutemeljeno. Polovica primerov v urgencah glede srčnih težav je pri ljudeh z nizkim LDL holesterolom, torej ni vzročnosti. Zaenkrat poleg skeniranja prisotnosti kalcifikacij v srcu, je najbližji približek, ki bi ga lahko uporabili kot marker (za napoved) srčnih težav razmerje med širino pasu ter višine, ali mogoče tudi visoki trigliceridi iz krvnih slik, ki se pri keto dieti zmanjšajo, saj je visoka vsebnost trigliceridov bolj tipična za procese "de novo lipogenesis" oziroma za pretvorbo inzulina v telesno maščobo. Če bolj kritično pomislimo, se inuiti (eskimi) prehranjujejo z visokimi nivoji maščobe, ter brez zdravstvene oskrbe dokaj dolgo živijo. V osnovi pri keto dieti namesto kruha in krompirja ob mesu pojemo brokoli/cvetačo/špinačo ipd.. Prehranska piramida je leta 2010 dobila spremembo in sicer da so ogljikovi hidrati zdaj na drugem ter ne na prvem mestu po priporočenem vnosu, ki jih je nadomestila zelenjava. Sicer kar bom napisal zveni kot teorija zarote, ampak imajo od priporočil in normalizacije ogljikovih hidratov benefit podjetja za kosmiče, sladkarije ter druga obstojna ter lažje proizvedena živila, ter ne končni uporabnik, ki od teh stvari v večini primerov (ter ne vseh) pridobi na telesni teži ter na praznih (prehrambeno nepotrebnih) kalorijah. Podpiram paleo/keto/lchf ali tudi vegeterijanski/veganski način življenja, potrebno je pametno izbrati hranilne makronutriente, ki jih kruh, riž ter krompir ne nudi.
Uporabnik1152447
16. 02. 2020 14.14
+5
Slovenci 80, eskimi pa 71 let pričakovane življenjske dobe.
jakec1575
16. 02. 2020 16.04
+0
Res je nova piramida. Copypaste from ZDA. problem je samo v tem, ker v Slovenijo zamuja vedno ene 10 let.
Josip_L
16. 02. 2020 19.52
+1
Saj to je dobro, ker se čez 10 let vedno izkaže, da so se motili in postavijo novo teorijo.
vasane
16. 02. 2020 13.16
+1
Ta keto moda je dostim oprala možgane. Kot sekta so. Imajo svojega velikega vodjo GG, ki jim celo bere krve izvide in pljuva po zdravnikih. Navaja kar neke razsliskave, brez virov in ljudje mu slepo sledijo.
hirajem
16. 02. 2020 19.18
-1
To da razlaga izvide krvi je neumno od njega z druge strani pa da podcenjujes njegovo znanje glede prehrane in treninga pa je neumno od tebe.
akmt
16. 02. 2020 13.10
+5
Hvala internetu, sedaj so vsi dohtarji Ne rabimo vec medicine. Leta 2020 je raja pametnwjsa od papeza. Mi je cist useen z vas. Pa lep pozdrav iz ukc
Fulano in Beltrano
16. 02. 2020 13.30
+26
Akam, leta 2020 je dostop do informacij demokratiziran. Če se kot laik posvetim raziskovanju težav s povišanim sladkorjem ali problematiko jemanja statinov, imam odprto avtocesto do rešitev. Slovensko zdravstvo ob vsem spoštovanju do njega še vedno caplja z zaostankom večih desetletij. Če imam povišan sladkor, mi slovensko zdravstvo priporoča, da jem polnozrnate testenine. Če imam pa povišan holesterol, mi pa medicinska sestra svetuje, naj jem manj paštet???? Leta 2020? Če sem splošno razgledan in tekoč v več jezikih...sem manj sposoben dojemanja strokovnih člankov objavljenih z namenom osveščanja javnosti, kot moj 30 letni bratranec, ki ima naziv doktorja medicine, je pa splošno veliko manj razgledan kot jaz?
akmt
16. 02. 2020 19.45
-2
Nekaj so nasveti zdravnika, nekaj pa nasveti medicinskih sester, kar bi morali prepovedati, mislim resno. Glede prehrane lahko svetuje zdravnik, ne pa zdravstveni tehnik, ki je v najboljsem primeru naredil eno najmanj zahtevnih visjih sol. Se zal strinjam, da med.sestre svetujejo polnozrnate testenine diabetikom,ali pa kruh plus sadje diabetiku za malico, kar je katastrofa. V glavnem so same zelo debele, tudi njihovi otroci so. Kar najbolj cenim, so slovenski zdravniki in nihce od njih v glavnem nima keto diete zase, ze vejo zakaj.
pingo91
16. 02. 2020 12.49
+13
Manj ogliko-hidratov in več zdravih maščob pomeni stabilnejši krvni sladkor in posledično manjšo tvorjenje maščobnih zalog posledično kurjenje starih zalog - simpl ko pasulj =)
akmt
16. 02. 2020 13.06
+9
Ja najboljs, da jes samo olje, putr, sir in orescke.
marston
16. 02. 2020 20.41
+2
Akam, neznanje najbolj boli. Ali pa zavestno zavajaš. Bojim se, da je prvo.
pingo91
16. 02. 2020 12.44
+12
Povsem neuporabna študija!? Zakaj pa potrebuje športnik dieto? Normalno da se mu bodo markerji poslabšali, takšna študija je merodajna pri povprečnem človeku ki mu zmanjšan vnos ogloko-hidratov zelo pripomore k izgubi kilogramov-pišem iz izkušenj.
pingo91
16. 02. 2020 12.47
+15
Športnik ki trenira tek-hitro hojo itd potrebuje več ogljikovodikov ker jih več pokuri, kar pa seveda ne velja za povprečnega človeka.
Cmrlj3
16. 02. 2020 13.11
+10
dieta pomeni prehranjevanje samo. to, kaj kdo je. "diet" v angleščini se ne nanaša nujno na hujšanje.
bus303
16. 02. 2020 11.54
-4
Malo proreinov?!? Veliko proteinov mora bit..
Quatflow
16. 02. 2020 12.51
-2
marston
16. 02. 2020 20.43
-1
Višek proteinov telo pretvori v glukozo, če jo je preveč, pa jo naloži v rezerve, maščobo.
kadabra
16. 02. 2020 11.51
+34
Najboljša dieta je čim več gibanja in čim manj kavča. Ješ pa kar ti najbolj paše. Tako boš bil najbolj srečen in zdrav.