FIT 24UR

Masaža z valjčki, ki pospešijo izločanje toksinov iz telesa

Kranj, 23. 08. 2020 14.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
34

Maderoterapija, masaža za preoblikovanje telesa z lesenimi pripomočki, izvira iz Kolumbije, kjer so v začetku 90. let patentirali prvi leseni valjček, ki se vrti. V Sloveniji je postala priljubljena v zadnjih nekaj letih. Z njo pomagamo telesu, da deluje bolj optimalno, se hitreje regenerira in učinkoviteje odpravlja strupe iz telesa. Napredek je ponavadi viden že takoj, rezutat pa je odvisen od tega, kakšno je začetno stanje in kakšen je želen rezultat. Ob tem seveda ne smemo pozabiti tudi na gibanje in uravnoteženo prehrano.

Beseda madera po špansko pomeni les, Kolumbijci pa so madera imenovali mahagonij, iz katerega so izdelovali lesene valjčke. Danes le malokdo še ni slišal za to vrsto masaže, ki je zadnjih nekaj let zaživela tudi pri nas. 

Obstaja več vrst maderoterapije – za preoblikovanje telesa, za pomlajevanje obraza, za terapevske namene in za dvig prsi. Za vsako od teh se uporabljajo posebni valjčki, pojasnjuje Kranjčanka Ankica Vangelova, ki se s tem ukvarja že tretje leto. Gre za masažo, ki se ene problematike, npr. odprave celulita, lahko loti tudi na več različnih načinov. 

"Pri maderoterapiji gre za celovito rešitev. Obdelamo vse plasti kože, od epidermisa, dermisa, podkožja do mišičnega tkiva, zato moramo poznati delovanje človeškega telesa in vedeti, kaj lahko dosežemo s pomočjo določenega valjčka. Tako lahko maderoterapevtka maderoterapijo popolnoma prilagodi posamezniku in doseže najboljše in najhitrejše rezultate." 

Čeprav se za maderoterapijo odloča največ žensk, jo, zanimivo, izvajajo tudi na moških. Rezultati so po njenih besedah zelo dobri, saj na tak način najlažje dosežejo zmanjšanje maščobe. Tudi sicer je maderoterapija primerna za vse, ki lahko imajo masažo in nimajo kontraindikacij. V nasprotnem primeru jo prilagodijo. 

'Z valjčki razbijamo maščobne celice'

Kaj se med maderoterapijo dogaja z našim telesom, je popolnoma odvisno od tega, kateri valjček oz. leseni pripomoček uporabimo, od intenzivnosti in minutaže maderoterapije, še pojasnjuje. "V bistvu gre za pomoč telesu, da deluje bolj optimalno, se hitreje regenerira in hitreje in učinkoviteje odpravlja toksine iz telesa. Maderoterapija s pospešitvijo limfnega sistema poveča izločanje odpadnih snovi iz telesa. Ob intenzivnem pritisku z valjčki razbijamo maščobne celice, ki so se prepletle v skupke. Iz maščobne celice se sprosti maščoba, zmanjša se pritisk na krvne in limfne kapilarice, ki postanejo bolj prehodne. Posledica je povečana mikrocirkulacija, povečan dotok kisika in hranljivih snovi, zaradi česa se videz tkiva izboljša in povečana limfna drenaža – odvoz vseh toksinov in odpadlih snovi iz telesa." 

Bistveno je, da je maderoterapevtka strokovna in da se vsaki stranki posveti individualno. Ankica Vangelova

Tudi to, kako poteka sama maderoterapija, je po besedah naše sogovornice popolnoma odvisno od problematike, začetnega stanja, občutljivosti ... "Trajanje je tako odvisno tudi od tega, kakšno reakcijo ima telo na izvajanje maderoterapije. Doseči moramo segrevanje kože (mikrocirkulacije in fascije), sprostitev maščobe in pospešitev limfe. Maderoterapevka ve, kdaj doseže primerno reakcijo in temu tudi prilagodi minutažo." 

Maderoterapija sicer ne bi smela boleti in jo mora maderoterapevtka prilagoditi. Je pa v praksi tako, da čim večja je problematika, čim bolj so kapilarice stisnjene in toksini ujeti v podkožje, tem bolj je maderoterapija boleča in dolgotrajna, opozarja Vangelova.

Ankica Vangelova
Ankica Vangelova FOTO: Miro Majcen

'Celulit izginja, koža postane bolj napeta'

In rezultati? Vezivno tkivo – fascija z masažo in raztezanjem postane bolj tekoča in mehka, kar jo naredi bolj prožno in prilagodljivo, videz pomarančne kože se izboljša. S stimulacijo limfe poleg estetske rešitve problema nastaneta tudi detoksikacija in relaksacija celega telesa. Zmanjšuje se obseg, poveča se prekrvavitev, izboljša se metabolizem, izločajo se toksini, celulit izginja, koža pa postane bolj napeta. 

Na vprašanje, ali moramo pred samim postopkom ali po njem storiti kaj posebnega, odgovori, da bi bilo idealno, če bi pred maderoterapijo lahko segreli kožo, saj bi s tem lahko zmanjšali trajanje masaže. Po njej pa je treba telesu pomagati, da izloči vse odvečne stvari – toksine in paziti na ustrezen vnos hranil ter tekočine (vode). 

Za vsako vrsto maderoterapije se uporabljajo različni valjčki.
Za vsako vrsto maderoterapije se uporabljajo različni valjčki. FOTO: Miro Majcen

Ne pozabite tudi na gibanje in uravnoteženo prehrano

Napredek je ponavadi viden že takoj, še pravi Vangelova, rezutat pa je odvisen od tega, kakšno je začetno stanje in kakšen je želen rezultat. Maderoterapevtka je sicer tista, ki oceni, ali je ta tudi realen. "To stori s pomočjo posebnega vprašalnika in posveta – s pomočjo perfectbody metode, kjer lahko takoj po pregledu, posvetu in testni maderoterapiji oceni čas, minutažo in število tretmajev, potrebnih za želen in realen rezultat. Seveda pa je rezultat odvisen tudi od upoštevanja njenih priporočil." 

Za ohranjanje stanja priporoča vzdrževalne maderoterapije vsaj enkrat mesečno, gibanje in uravnotežena prehrana pa sta nujni že zaradi splošnega zdravja in dobrega počutja. "Telo je samo odraz tega, kako se počutimo in kaj vanj vnašamo." 

V trenutnih razmerah seveda ne moremo mimo vprašanja, kako je s higieno in razkuževanjem? "Tako kot vsak pripomoček za nego telesa moramo tudi lesene pripomočke po vsaki uporabi ustrezno razkužiti. Zato je pomembno, da maderoterapevtka uporablja profesionalne pripomočke, ki so premazani s posebnim premazom," še pravi naša sogovornica. Med masažami tako ona kot stranke nosijo tudi zaščitne maske. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G8J
24. 08. 2020 17.50
+2
Kakšne so pa to spet pravljice? Če bi bil kiropraktik dr. Ante Pavlović še živ bi vas scentriral tako kot je potrebno!
123soba
24. 08. 2020 17.44
+3
Aja, a zato se medved drza ob drevo. Folk zdej pa pokupite vse s čimer se da praskati po koži.
hotchilipoper
24. 08. 2020 11.41
-2
In kje se kupi te valjčke,če je že reklama?
EEgon
23. 08. 2020 21.51
+5
A to velja do orgazma?
ni_mi_vse_eno
23. 08. 2020 18.58
+11
Sosed mi jih je pripeljal kubik za 60 EUR in mi jih stresel na hrbet za masažo. Še danes me zbada, ampak baje je zdravo, hehe.
Mentos
23. 08. 2020 17.39
+24
Psst...! Poznam eno brezplačno aktivnost, s katero tudi povečamo prekrvavitev in pretok kisika, izločamo toksine, izboljšamo metabolizem, koža pa postane bolj mladostna in napeta. Za ohranjanje stanja aktivnost priporočam večkrat na teden. Uporaba zaščitne maske ni obvezna, hidratacija pa zaželjena. Z valjarjem bom masirala eventuelno kakšno listnato testo.
ni_mi_vse_eno
23. 08. 2020 18.59
+9
Mentos
23. 08. 2020 19.43
+8
Hvala. Reklamiram, ker je zabavna, vedno spravi v boljšo voljo in hkrati omogoča happy ending. 🤭
majazmaja2
23. 08. 2020 17.34
+4
Maderoterapija je kar ok masaža za omilitev celulita, pa zaenkrat niti ni tako draga. Je pa precej groba. Valjčke lahko kupi vsak za domačo uporabo in se rola sam, vendar so ti valjčki nenormalno dragi - ja, kot bi bili iz mahagonija. Lahko jih pa kupimo tudi pri 'Ribnčanu' za 3 - 8 eur, odvisno od velikosti :)
modelx
23. 08. 2020 17.15
+20
umotvor pisuna: izvira iz Kolumbije, kjer so v začetku 90. let patentirali prvi leseni valjček, ki se vrti - uau, šele pred 30 leti izumili kolo in to v kolumbiji - leseni valček, ki se vrti - za posrat
CucurbitaPepo
23. 08. 2020 16.54
+35
Zakaj ne piše, da gre za reklamo. .. sramota
komercialka
23. 08. 2020 16.31
+13
Čestike uredništvu, slika z dvema falusoma na stegnu tega obdelovanega modela pove vse . Tako za enske, kot moške. Res vrhunska promocija te čudežne medioterapije zanj in za njo. Vrhunsko in lahko se celo zgodi, da rešite kakšno zakonsko težavo.
User300173
23. 08. 2020 16.21
+11
Srednjeveška inkvizicija svete Rimske stolice je imela zelo priročna sredstva, na grmado ni prišel noben debel. Teden dni samo na vodi, potem natezalnica.
Jacek123
23. 08. 2020 16.17
+19
Ali je to res deluje, najlažje preverite na fejsbuku. Če tam piše, potem je res.
akmt
23. 08. 2020 16.11
+39
Razbija mascobne celice.... Seveda. Mascobno tkivo se kar razbije na kosce, tako drobne, manjse od celic, ker se ocitno se celice razbijejo... 😂😂😂😂Ostane tekocina, ki jo polulamo in Rezultat je viden takoj. Pomasiraj se po trebuhu in zadnjici, ostale bodo le se misice.... 😂😂😂😂😂
oježeš
23. 08. 2020 16.07
+34
Seveda, leseni valjčki pa točno vedo kje se nahajajo toksini v telesu. Kaj pa uni toksini, ki so globoko v telesu? Kaj bodo pa za te izumili?
Wahl
23. 08. 2020 16.09
+17
Slamice, terapija s slamicami v naslednjem PR članku.
ni_mi_vse_eno
23. 08. 2020 19.07
+2
za tiste toksine so pa v kolumbiji iznašli ayahuasco, hehe.
Wahl
23. 08. 2020 16.06
+18
V Kranju valjčki, doma kuhinjski valjar za testo, fi 5.5 cm, dolžine 44 cm.
Wahl
23. 08. 2020 16.04
+24
V Kranju so albanci najboljši maserji in čedalje več jih je.
akize
23. 08. 2020 15.58
+37
Spet plačani članki... razbija maščobne celine... kakšen nateg
Janez_53
23. 08. 2020 15.51
+34
Že pred dvajsetimi leti so se pojavljali ti čudežni leseni pripomočki za masaže. Tudi pri naši hiši sta se pojavila dva ali trije. Pred par leti sem jih pri preurejanju hiše našel vse zaprašene in nekoriščene. Končali so na smetišču - kot bodo marsikateri iz najnovejše ponudbe, ki jih bodo naivneži kupovali in nato ugotavljali, da je vse larifari. Glavno, da denar kroži. Od neumnih k pametnim.
oježeš
23. 08. 2020 16.10
+23
To je kot vedno in povsod. Ljudje kupujejo v najboljši veri, da jim pripomočki resnično pomagajo. Trgovci pa gledajo le, kako najbolje prodati ni važno kaj, važno, da se proda. Najboljši trgovec je tisti, ki prepriča kupca v nakup in, da se potem kupec doma še lep čas sprašuje, le zakaj naj uporabi kupljeno.
NEBODIRITBODIROŽA
23. 08. 2020 15.45
+17
Čisti por.nič sta ti dve gospodični.Masaža pa itak vedno paše...
Labodov
23. 08. 2020 15.44
+11
Klientelizem ... Le kdo iz pro plusa bi nam zaračunal toksine
Janez_53
23. 08. 2020 15.52
+7
Klientelizem??? Kje hudiča pa si to našel?