10°C

Nasveti naturopatinje Erike Brajnik: probiotiki, ajda, proso, kivi, bezeg ...

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Mateja Poljšak Čuk /
KOMENTARJI
84
V boju zoper covid-19 si lahko organizem okrepimo tudi na povsem naraven način. Gre za recepte, ki so jih zelo dobro poznale že naše babice, in plodove, ki jih imamo na dosegu roke. Nanje prisegajo naturopati, ki so se z različnimi oblikami koronavirusa in njihovimi posledicami pri bolnikih v svojih ordinacijah srečevali že v spomladanskem valu epidemije.

Oslabljen imunski sistem, utrujenost, astme, posledice na pljučih. Vse to opaža naturopatinja Erika Brajnik iz naturopatskega centra Saeka pri svojih bolnikih, ki so preboleli covid-19. Za okrepitev telesa zato priporoča plodove, ki jih imamo na dosegu roke. Nanje prisegajo naturopati, ki so se z različnimi oblikami koronavirusa in njihovimi posledicami pri bolnikih v svojih ordinacijah srečevali že v spomladanskem valu epidemije.

Naturopatinja Erika Brajnik pri tistih, ki so preboleli covid-19 opaža oslabljen imunski sistem, utrujenost, astme, posledice na pljučih ...
Naturopatinja Erika Brajnik pri tistih, ki so preboleli covid-19 opaža oslabljen imunski sistem, utrujenost, astme, posledice na pljučih ... FOTO: Nataša Kralj

Poleg tega priporoča še vitamin C, ki ga dobimo v kiviju. Znane so tudi pozitivne lastnosti vitamina D. Ker je pozimi pogosto premalo sonca, ga jemljemo v kapljicah. Kot izjemno zdravilne tudi po okužbi so se izkazale obloge iz čebeljega voska. Kot pojasni Brajnikova: "Ima 111 pozitivnih učinkovin, ki krepijo pljuča in jih poleg tega tudi prečistijo. Tako da to polagamo zadaj med lopatice na predel pljuč čez noč ali pa izvajamo inhalacije."

Probiotična terapija, ajda, proso, bezeg ...

Priporoča še probiotično terapijo, domače sadje in zelenjavo, stare žitarice, kot sta ajda in proso, predvsem pa manj hrane, ki naj bo kakovostnejša. Ob tem ne smemo pozabiti na gibanje ali telovadbo, vsaj 20 minut dnevno, dovolj spanja ter nujno opustitev kajenja. 

Posebej pa opozarja na skrivnostno moč bezga, bezgov sirup namreč pomaga pri krepitvi pljuč in varuje pred okužbami. "Nabirajte bezeg, naredite si sirupe, pijte čaje, najpomembneje je, da ga sami naberete," svetuje naturopatinja. Sluzi pljuč obnavlja tudi čaj iz suličastega trpotca, z rmanom preženemo utrujenost, za mirnejši spanec in manj stresa, ki je tako zelo prisoten v času pandemije, pa priporoča Bachove cvetne esence.

Koronavirus pasica november