Ob višjih temperaturah ne pozabimo na hidracijo in občutljivejše skupine

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
N.P. /STA /
KOMENTARJI
17
Za primerno hidracijo moramo skrbeti v vseh letnih časih, še posebej poleti. Že manjša izguba telesnih tekočin lahko bistveno vpliva na zmanjšanje telesnih in duševnih sposobnosti. Visoke temperature pa so pogost razlog za resno poslabšanje zdravstvenega in funkcionalnega stanja starejših ljudi ter posameznikov, ki prejemajo zdravila za nižanje krvnega tlaka ali odvajanje vode oziroma morajo upoštevati omejitev vnosa tekočine. V UKC Ljubljana zato pozivajo, da pogosteje preverjamo počutje starostnikov, ki živijo sami.

Z vnosom tekočine lahko najhitreje in najbolj učinkovito vplivamo na svoje počutje. Neugodni vplivi dehidracije na počutje, delovanje in kakovost življenja so številni in močno izraženi, še posebej pri starejših. Zadosten vnos tekočine je zato eden izmed ključnih dejavnikov dobrega počutja, zato mu je treba nameniti posebno pozornost, so zapisali v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Glavni znaki dehididracije so lahko (močna) žeja, suha usta in druge sluznice, razpokane ustnice, zmanjšana tvorba in temnejša barva urina, omotica, utrujenost, glavobol in zaprtost, nenaden padec telesne mase, pri hujši dehidraciji pa tudi zmedenost, padec krvnega tlaka in pospešeno bitje srca. Dehidracija poveča možnost za pregrevanje organizma, nevarne padce, ledvične kamne in vnetja sečil. 

Telo vsakodnevno izgublja velike količine vode preko znojenja, urina, blata in izdihanega zraka. Z zmerno telesno dejavnostjo lahko dnevno izgubimo nekaj več kot dva litra vode, zato je pomembno, da jo v zadostnih količinah nadomeščamo. V povprečju je približno 55 odstotkov vnesemo s tekočino, 33 odstotkov z živili, preostanek pa nam je zagotovi telo.

PREBERI ŠE
Ob koncu tedna se bo marsikje prvič letos ogrelo nad 30 stopinj Celzija

Priporočljivo je, da spijemo vsaj liter in pol enakomerno čez ves dan, in ne le takrat, ko imamo občutek, da smo žejni. Takrat smo že blago dehidrirani. Najboljša izbira je voda iz pipe, saj imamo eno izmed najbolj kakovostnih pitnih vod v Evropi, svetujejo v ZPS. S pitjem takšne vode prispevamo k manjši količini odpadkov in ohranjamo naravne vire. Dobre izbire so tudi nesladkan čaj, nesladkani kompoti in mineralna voda.

Starejši žeje pogosto ne občutijo, zato morajo toliko več pozornosti nameniti zadostnemu vnosu tekočine. Priporočajo pitje tekočine po požirkih. Tako bo tudi potreba po odvajanju vode manj pogosta.

Z višjimi temperaturami povečana nevarnost za poslabšanje zdravstvenega stanja starejših

Na UKC Ljubljana so pripravili priporočila za preprečevanje poslabšanja zdravstvenega stanja starejših oseb ob povečani toplotni obremenitvi. 

Ljudem priporočajo zadrževanje v osenčenih in ohlajenih prostorih ter zračenje prostora z odpiranjem oken samo ponoči. Priporočajo še uporabo hladilnih ventilatorjev, a opozarjajo, da ti ob ekstremni vročini ne zadoščajo.

Starejši ljudje pogosto ne čutijo žeje, zato jih je treba opominjati, da dovolj pijejo.
Starejši ljudje pogosto ne čutijo žeje, zato jih je treba opominjati, da dovolj pijejo.FOTO: Thinkstock

Koristno je povečati količino popite vode. Piti bi morali, še preden začutimo žejo. Ob tem strokovnjaki svetujejo izogibanje ledeno hladnim tekočinam, ker lahko dražijo prebavila. Prav tako ni koristno uživanje pijač z alkoholom, kofeinom ali teofilinom, saj te učinkovine povečajo izločanje vode. Primernost zaužite količine tekočine lahko posamezniki ocenijo na podlagi količine in barve seča, ki ne sme biti temen. Kakšna je običajna barva in količina seča, opazujte v obdobju, ko so temperature normalne, svetujejo v UKC.

Ljudem, ki nimajo učinkovitega hlajenja prostora, priporočajo večkratno hlajenje s tuširanjem ali kopanjem in izogibanje uporabi štedilnika, ker dodano ogreva prostor. V času višjih temperatur je koristno uporabljati ohlapna, lahka in svetla oblačila. Ogroženim skupinam, torej obnemoglim, starostnikom, ki živijo sami, in posameznikom, ki jemljejo zdravila za zniževanje krvnega tlaka, odvajanje vode ali imajo omejen vnos tekočine, pa priporočajo, da se s sosedi, prijatelji ali sorodniki dogovorijo za občasen nadzor.