Slovenija

Tradicionalne praznične jedi težko spremenimo v 'zdrave izbire', lahko pa smo zmerni pri pripravi

Ljubljana, 11. 04. 2020 09.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski prazniki so že pregovorno vezani na praznično obloženo mizo, pogostejše prenajedanje in opuščanje telesne dejavnosti. Pestra ponudba praznične hrane, ki ima lep videz, vonj in okus, poveča naš tek. Pomembno je, da pri hrani ostanemo zmerni, popijemo dovolj vode, vključimo pa tudi dovolj dnevne telesne dejavnosti, svetujejo na NIJZ.

V prazničnih dneh, pa čeprav so letošnji precej drugačni od tistih, ki smo jih vajeni, večinoma uživamo meso in mesne izdelke, ki so bogat vir energije, maščob, še posebej zdravju škodljivih maščob, soli in ostalih aditivov. Že v povprečju zaužijemo preveč energijsko bogato, slano, sladko in mastno hrano, zato je še posebej pomembno, da se zavedamo, da ni vsak dan praznik in da nekatera živila neugodno vplivajo na zdravje, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Svetujejo, da pri hrani ostanimo zmerni, popijmo dovolj vode, vključimo pa tudi dovolj dnevne telesne dejavnosti.

Prehrana med prazniki bistveno ne vpliva na povečanje telesne teže, prav tako nima drugih dolgoročnih posledic za zdravje. Večjo pozornost pri prehrani pa je treba nameniti bolnikom, ki se morajo držati predpisanega načina prehranjevanja. NIJZ

Tradicionalne praznične jedi težko spremenimo v "zdrave izbire" po recepturi, vseeno pa smo lahko malce bolj zmerni tudi pri pripravi teh dobrot. "Če recimo pečemo potico, bodimo zmerni pri dodajanju maščob in sladkorja. Priporočamo, da v času velike noči ohranimo zmernost tako pri mizi kot tudi že v trgovini. Uživajmo zmerne količine šunke (manj mastne, odstranjena vidna maščoba), potice, jajc in hrena, poleg tega pa vključimo dovolj sadja in zelenjave, ki so vir zaščitnih snovi, hkrati pa tudi energijsko in hranilno uravnotežijo obrok. To pomeni, da imamo potem manjšo potrebo, da bi pojedli še kaj drugega," svetujejo. Paziti moramo tudi na pitje – ne pretiravajmo s sladkanimi aromatiziranimi pijačami, energijskimi napitki in alkoholom.

Tradicionalne praznične jedi težko spremenimo v "zdrave izbire" po recepturi, vseeno pa smo lahko malce bolj zmerni tudi pri pripravi teh dobrot.
Tradicionalne praznične jedi težko spremenimo v "zdrave izbire" po recepturi, vseeno pa smo lahko malce bolj zmerni tudi pri pripravi teh dobrot. FOTO: iStock

Koliko jajc lahko pojemo?

Jajca so v priporočenih količinah in pogostosti del uravnotežene prehrane, saj vsebujejo beljakovine visoke biološke vrednosti  ter veliko vitaminov (A, D, E, B1, B2, B12 in folno kislino) in mineralov (železo, cink, kalcij, jod in selen). Vsebujejo tudi holin, ki je pomembno hranilo pri razvoju možganov in je zato še zlasti pomemben v prehrani nosečnic in doječih mamic.

Zaradi vsebnosti holesterola (približno 250 mg/jajce) in neželenih nasičenih maščob, jih v prehrani kljub vsemu delno omejujemo, opozarjajo na NIJZ. "Na tedenski ravni pri zdravih osebah priporočamo nekje tri do pet jajc, odvisno od ostalih živil, ki jih vključujemo v dnevne jedilnike. Pri tem je treba upoštevati tudi jajca, ki so že prisotna v živilih. Res je tudi, da na vrednosti maščob v krvi bolj vpliva prisotnost nasičenih in trans maščobnih kislin v prehrani kot holesterola. Ne glede na to, priporočila navajajo, da naj ne bi zaužili več kot 300 mg holesterola na dan. Kljub temu pa naj bodo na vnos holesterola pozorni predvsem tisti, ki imajo povišane vrednosti holesterola v krvi."

Na tedenski ravni se pri zdravih osebah priporoča nekje tri do pet jajc, odvisno od ostalih živil, ki jih vključujemo v dnevne jedilnike.
Na tedenski ravni se pri zdravih osebah priporoča nekje tri do pet jajc, odvisno od ostalih živil, ki jih vključujemo v dnevne jedilnike. FOTO: Thinkstock

Naj prazniki ostanejo v lepem spominu

Slovenski prazniki so že pregovorno vezani na praznično obloženo mizo, pogostejše prenajedanje in opuščanje telesne dejavnosti. Pestra ponudba praznične hrane, ki ima lep videz, vonj in okus, poveča naš tek. Tako kot zaužitje ene porcije zelenjave nima pozitivnih učinkov na zdravje, tudi enkraten obilni in prehransko manj ustrezen obrok ne bo imel večjih dolgoročnih posledic za zdravje, še pravijo na NIJZ. Izjema so lahko kratkotrajne prebavne težave (napenjanje, zaprtje, zgaga,…), ki pa običajno minejo brez večjih zapletov.

Raziskave v Sloveniji zadnja leta sicer kažejo na nekatere ugodne trende na področju prehranjevanja, kljub temu pa se v povprečju še vedno vsak drugi odrasli skozi celo leto prehranjuje pretežno nezdravo, tri četrtine starejših prebivalcev ima prekomerno telesno težo ali so debeli, delež je nekoliko nižji pri mlajših odraslih, med mladostniki je takih nekaj manj kot tretjina. NIJZ

Dejstvo je, da z nobenim živilom ne smemo pretiravati. Če so pred vrati velikonočni prazniki, se bomo verjetno pri prehrani malce pregrešili, a to naj ne bo vsak dan. "Priporočamo vključevanje sadja in zelenjave v obroke ter več telesne aktivnosti, ki jo lahko izvajamo vsak dan (sprehod v naravi, tek, druge aktivnosti)," še pravijo strokovnjaki.

Pri pretiravanju se lahko poslabša počutje, storilnost, pojavi se utrujenost, postanemo napihnjeni. V tem primeru popijmo kozarec navadne vode, ki ji dodamo žlico limoninega soka, ta običajno spodbudi delovanje prebavnih encimov. Prebava se olajša tudi z ječmenovo in riževo juho, v primeru zaprtosti pa pomagajo prehranske vlaknine in telesna dejavnost. Zaužijemo lahko več surove zelenjave, lupinastega sadja in razredčenih sokov (npr. slivov, hruškov) ter jabolk. Uporaba prehranskih dopolnil, ki dokazano spodbujajo izločanje želodčne kisline, prebavnih encimov, ali pa krepijo naravno črevesno floro, je smiselna le v primeru indikacij.

Tako kot zaužitje ene porcije zelenjave nima pozitivnih učinkov na zdravje, tudi enkraten obilni in prehransko manj ustrezen obrok ne bo imel večjih dolgoročnih posledic za zdravje.
Tako kot zaužitje ene porcije zelenjave nima pozitivnih učinkov na zdravje, tudi enkraten obilni in prehransko manj ustrezen obrok ne bo imel večjih dolgoročnih posledic za zdravje. FOTO: Damjan Žibert

Na koncu pa še opozorilo, da je praznično prenajedanje pogosto tudi motiv za kasnejšo odločitev o hujšanju in različnih dietah. "Raziskave kažejo, da nestrokovno hujšanje, enolična prehrana ali določene izključitvene diete lahko celo škodijo zdravju, zato praznike preživite z uravnoteženo prehrano in dnevno rekreacijo, da kasnejše diete ne bodo potrebne," so še zapisali na NIJZ.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slabogledam
12. 04. 2020 08.47
+1
Vsem,res vsem Vesele praznike ob dobrotah s praznične mize.Pa ostanite zdravi in pozitivni.
mentorhercul
11. 04. 2020 20.34
+8
Zakaj človek drugemu vsiljuje svoje prepričanje o hrani oz. o biločem? Zakaj morajo nekateri na ves glas oglašat, da so vegani, geji, verniki, neverniki in vse ostalo? ŽIVI IN PUSTI ŽIVETI!
Razumnež
11. 04. 2020 20.08
+2
Torej kaj ni zdravo? Jajca, hren, kruh ali meso? Ne nabijat v brez veze. Vsem žrlim bogat velikonočni zajtrk.... in ne, čokoladni zajčki nimajo veze s jutrišnjim dnem.
Prinašalec
11. 04. 2020 17.50
+6
Vsak je kaj mu paše, ni treba pametovat!
sararara
11. 04. 2020 16.50
-2
Sladkor je OH in OH je glavmo gorivo za telo... Nepotrebne so pa maščobe, ki jih brez dodajanja dobimo dovolj!
Hetiamenti
11. 04. 2020 16.54
+3
Sara nutricionistka ali mi lahko prosim napises program prehranjevanja in vadbe?
Hetiamenti
11. 04. 2020 16.10
+9
Jst zadnje case kuham izkljucno po nasvetih in receptih influencerk z dolgimi umetnimi nohti. Mmmmmm kako privlacno zgleda ko s tistimi kremplji sarajo po hrani.
optimist11
11. 04. 2020 17.20
+6
kako šele na WC-ju ko si brišejo ta zadnjo.
nikhrast
11. 04. 2020 15.44
+7
V dobrih starih cajtih nismo imeli vsega kar smo hoteli, tako smo vsaj vedeli kdaj so prazniki. Zdaj pa živimo v obilju, težko je dati na mizo kaj posebnega, šunka, jajca, kranjske, potica... kadar hočeš.
resslovenka
11. 04. 2020 15.00
+12
Jaz se bom letošnje Velike noči spominjala po koronavirusu, vlade JJ, pa smrti g. Urana. Po nafskofu Šuštarju je edini, ki se ga je vredno zapomniti. Z vsem srčnim spoštovanjem. 🙏😎
periot22
11. 04. 2020 14.55
+12
Lepo so šle cene v trgovini gor jabolke so se podražile kot da bi bile iz Afrike!
kenowah
11. 04. 2020 14.04
-1
Devlon, gres kaj hodit (teptat) po travnikih? Ubijat uboge rastline in zivalce na njih? Ali ze lebdis, ker nimas mascobe?
HorstWiesel
11. 04. 2020 14.34
-2
Njega nič ne moti na tisoče pobitih življenj na njegovemu vetrobranu, avtomobilski maski,.. na tisoče zgazenih drobnih bitij, po katerih tlači vsak dan,....
Ovceeee
11. 04. 2020 13.54
+13
Večini sadja in zelenjave je trenutno v trgovini poreklo tujina(nebom našteval).. zemlje vidlo ni prešpricano itd. ne zgnije tudi po vecih dneh v hladilniku.. a dobra domača ali kupljena šunka pa jajca ki jih najverjetneje imamo sedaj vsi v hladilniku pa so zdravju škodljiva... ne me basat
mentorhercul
11. 04. 2020 13.25
+15
Mi bomo že danes zače, drugače nebomo mogli vse požret! Ostali ljubitelji živali pa na travnik po regrat!
mentorhercul
11. 04. 2020 13.26
+6
devlon
11. 04. 2020 13.14
-27
praznik, ko m-orilci živali slavijo življenje.. al kaj že
periot22
11. 04. 2020 14.57
+3
devlon sebe stej zraven razen če nosiš papirnate čevlje ne usnjenih!
devlon
11. 04. 2020 13.14
-21
praznik, ko morilci živali slavijo življenje.. al kaj že
hotchilipoper
11. 04. 2020 12.58
+14
Vse je zdravo v zmernih količinah
testosteron
11. 04. 2020 12.45
+22
...vsi vi razni prehranski aktivisti in pametnjakoviči se dajte malo skulirat !! ...vsak naj je tisto, kar mu paše - drugim pa ni treba prati možganov in vsiljevati vaših prehranskih navad - ker ste po delovanju isti,kot politiki - če nisi desni si sigurno levi,..ipd.
Povpre?než
11. 04. 2020 12.53
+3
Zaradi te mentalitete je pa toliko debelosti, ker ljudje jejo kar jim paše kadar jim paše.. problem je pomanjkanje kvalitetnih informacij o zdravi hrani pri povprečnemu človeku, in potem mediji pravijo "vse v zmernosti je vredu" to je tako kot bi rekel malo alkohola, malo cigaretov pa tudi malo drog je ok, ključna beseda je malo.. kar je strup je strup in kar redi in povzroča diabetes je nevednost. Moram priznat da sem bil šokiran ko sem prebiral po embalažah koliko je v skoraj vsakem produktu dodan sladkor.. Pa da ne izpadem kot en kekec, sem v tem letu shujšal 10 kilogramov od tega v zadnjih 30 dni 5 in ne trpim preveč ker sem začel bolj zdravo jesti, mi telo uporablja odvečne maščobe. Če si natočiš smolo v tank od avta pač ne boš peljal..
testosteron
11. 04. 2020 13.04
+7
..to ti dam pa prav - vsepovsod dodan sladkor...ampak,če bom enkrat ali dvakrat na leto pojedel malo teh dobrot - še ne bom umrl - treba je te kalorije z aktivnostjo skurit in to je to !...
Quatflow
11. 04. 2020 18.22
+1
Res je. Who priporoca to, who priporoca tisto, a ko se gre sopingirat pa kar vse not mecejo brez, da se malo prebere deklaracije. Ce ze ne morte brez cukra si raje sami specite kaj pa boste sami po zelji dodali kolicino cukra.
fairplayy
11. 04. 2020 12.23
-26
Povpre?než
11. 04. 2020 12.28
+35
Meso je tudi piščanec, goveda, losos in ostale vrste rib, ne samo rak...
marston
11. 04. 2020 14.23
-3
Dodatki v mesu in predelanih mesninah so rak. Sveže meso pašnih živali je pa zdravilno, ne samo zdravo.
periot22
11. 04. 2020 14.59
+4
Quatflow
11. 04. 2020 18.24
+1
Frane Šajn
11. 04. 2020 12.14
+12
En čisto preprost nasvet z to nedeljo in ponedeljek; "M`n žri!" Pa bo vse vredu.
Viejo cabron
11. 04. 2020 12.06
+8
Obstaja sploh kakšen cerkveni praznik pri katerem se ljudje ne bi nažirali? Toliko o Jezusovi skromnosti.
Frane Šajn
11. 04. 2020 12.16
-13
Ja, ma lahko njemu on je ribe in vino kar pričaral! To je bila se ve iluzija in od iluzije ni še nobeden počil od prenažiranja.
Quatflow
11. 04. 2020 12.32
+11
Obstaja kaksen praznik brez hrane, druzenja ali piknikov? Toliko o tvoji sovraznosti do krscanstva.
Viejo cabron
11. 04. 2020 12.53
-4
Kdo govori od sovražnosti? Odgovarjaj na vsebino mojega zapisa.
Soul
11. 04. 2020 15.15
+2
Jezus je že bil skromen to danes pa nima nobene veze z realnostjo
real....
11. 04. 2020 11.58
-2
Brez mesa je obrok pa kosilo tudi zihr je.Pa dec tudi z sadjem in zelenjavo gor z lahkoto zraste👍😊