FIT 24UR

'Želim si biti še bolj mišičasta, ker mi je to preprosto všeč'

Izola, 25. 01. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
228

55-letna Vesna Žlogar iz Izole je primer, ki kaže, kaj pomeni moč volje. V tekmovalne bodibilding vode se je podala pri 45 letih, a je kljub temu požela odlične rezultate, med drugim je postala svetovna prvakinja miss fitness nad 40 let. Čeprav je iskanje maščobe na njenem telesu misija nemogoče, pa Žlogarjeva trenutno 'čisti' svoje telo, saj bi se je rada docela znebila. Želi si pridobiti še več mišic, velikih tekmovanj namreč še ni odpisala.

Vesna Žlogar je že od mladih nog predana športu. V mladosti je trenirala gimnastiko in atletiko – skok v višino. V poznih najstniških letih so jo začele pestiti zdravstvene težave – poškodba hrbtenice, kolen, bolečine v nekaterih kosteh – zaradi katerih se je težje gibala. Na stran je morala dati aerobiko, body pump, trampolin, kolesarjenje, pohodništvo in borilne veščine. A ta korak je bil njena vstopnica v fitnes telovadnice. "Fitnes krepi mišice, ki pomagajo okostju," je pojasnila Žlogarjeva, kako si je odprla vrata v svet bodibildinga.

Ljubiteljsko ukvarjanje s fitnesom je namreč s časoma postajalo vse bolj resno. Bodibilding jo je očarala zato, ker lahko s tovrstno vadbo človek sam vpliva na svoje telo. "Z vsem. S treningi, hrano in samonadzorom. Najbrž sem že po naravi taka oseba, da mi red, disciplina in rednost, ki so del tega šport, ne predstavljajo nobenega problema," je razložila sogovornica, od kod tako navdušenje nad tem športom.

Žlogarjevo je pri bodibildingu navdušilo predvsem to, kako lahko z redno vadbo, prehrano in disciplino izklešeš svoje telo.
Žlogarjevo je pri bodibildingu navdušilo predvsem to, kako lahko z redno vadbo, prehrano in disciplino izklešeš svoje telo. FOTO: arhiv Vesne Žlogar

Tekmovati je začela pozno, čeprav je o tekmovanju sanjala že veliko prej. Športu se ni povsem posvetila zato, ker ni želela, da bi njen sin pogrešal mamo. "Otrok je bil moja prioriteta, kasneje sem prišla na vrsto jaz," je dejala sogovornica. Prvič je tako na tekmovalni oder stopila pred 10 leti, čez dve leti, ko je bila stara 46, pa je na svetovnem prvenstvu v bodibildingu in fitnesu zablestela kot svetovna prvakinja v kategoriji Miss Fitness nad 40 let.

Kmalu zatem je tekmovanja za nekaj časa opustila, saj je njen oče hudo zbolel in mu je želela stati ob strani. Poleg tega so se tudi njej nakopičile zdravstvene težave. "Treninge sem nekajkrat prekinila tudi zaradi operativnih posegov ali pa samo zaradi regeneracije, a nikoli več kot za šest mesecev," je povedala Izolanka. V tem obdobju se je bolj posvetila družini, prijateljem in delu, seveda pa ob tem ni pozabila nase. Ni nehala skrbeti za svoje telo, hodila je na razne terapije in masaže.

In znova zagnati celotno kolesje bodibildinga ni bilo vedno lahko. Potrebovala je trdno voljo in vložiti je morala mnogo več truda, kot če bi bila mlada, če je želela doseči enako raven kot pred prekinitvijo. "Pri 20 letih si poln energije, hitro se regeneriraš, želje in cilji so vedno veliki, zato je lažje začeti znova. Z leti tudi dobro pretehtaš pluse in minuse, kaj ti vrnitev lahko prinese. A konec koncev je ljubezen do določenega športa in samega sebe tista največja motivacija," meni Žlogarjeva.

Da leta niso omejitev, je Izolanka večkrat dokazala z vrhunskimi uvrstitvami.
Da leta niso omejitev, je Izolanka večkrat dokazala z vrhunskimi uvrstitvami. FOTO: arhiv Vesne Žlogar

Rada bi pridobila 15 kilogramov in tekmovala naprej

Zadnja tekma, ki se jo je Izolanka udeležila, je bila novembra 2018 Olympia amateur v Italiji. Tekmovala je v kategorijah ženski physique in bodibilding ter v žep pospravila dve tretji mesti. "Oh, da, želja po odru ostaja," ne popušča sogovornica, ki bi rada pridobila od 10 do 15 kilogramov. Če ji bo dopuščalo zdravje in ji bo uspelo priti v formo, ne vidi razloga, da ne bi zopet tekmovala.

A kot nam je pojasnila, 'pravih' kilogramov ni najbolj enostavno pridobiti, saj se maščob v primerjavi z mišicami lahko v telesu hitro nabere preveč. Zdaj tehta 64 kilogramov, a je imela enako težo tudi na zadnjem tekmovanju. "V teži ni nobene razlike, a če primerjam slike, se vidi, da imam na sliki s tekme več mišic in manj maščobe na telesu. Nekatere ženske želijo večjo zadnjico, nekatere bolj suhe noge, nekdo večjo roko … jaz pa si želim biti bolj mišičasta, preprosto mi je to všeč in se dobro počutim v svoji koži," je zatrdila Žlogarjeva. Če bi torej pridobila želene kilograme in tako tehtala slabih 80 kilogramov, bi 'pridelala' tudi maščobo, in ne zgolj mišic. Kot je pojasnila, bi morala sproti odpravljati pridobljeno maščobo, da bi ji na koncu ostalo dva kilograma mišic, kar pa ni niti hiter niti enostaven proces.

Žlogarjeva sicer trenira vsak dan. Ko čuti, da potrebuje premor, si vzame dan premora. "Poslušam svoje telo," je dodala.

'Ko moram malo shujšati, raje omejim vnos ogljikovih hidratov kot maščob'

Izolanka je trenutno v fazi 'čiščenja', saj bi rada zmanjšala telesno maščobo. "Ni je sicer veliko, pa vendarle," je dejala. Zato nas je zanimalo, kakšna je njena prehrana v obdobju boja proti maščobam. "Za zajtrk si privoščim biskvitno omleto z beljaki, jajci, ovsenimi kosmiči, proteini, cimetom in jabolkom. Za malico je sadje. Za kosilo belo ali rdeče meso in zelenjava. Za popoldansko malico je zopet sadje ali jajce, za večerja belo meso in zelenjava," je opisala jedilnik in dodala, da ko mora malo shujšati, raje omeji ogljikove hidrate kot maščobe.

55-letnica kljub zdravstvenim težavam ohranja vrhunsko formo. Trenutno bi rada pridelala še več mišične mase in izgubila še tisto malo maščobe, ki jo, kot pravi sama, ima.
55-letnica kljub zdravstvenim težavam ohranja vrhunsko formo. Trenutno bi rada pridelala še več mišične mase in izgubila še tisto malo maščobe, ki jo, kot pravi sama, ima. FOTO: arhiv Vesne Žlogar

Njen recept za ohranjanje forme pa je vzpostavitev ravnotežja med vnosom in porabo hrane. "Jem praktično vse: proteine (meso, ribe, jajca, stročnice), ogljikove hidrate (riž, krompir, ovsene kosmiče, sadje), zelenjavo in seveda tudi maščobe (olivno in bučno olje, oreščke, avokado)," je pojasnila.

Čeprav je sogovornica dosledna pri prehranjevanju, pa priznava, da je sladkosnedna. Obožuje sladoled in si ga tudi privošči, kot tudi hamburger in pico. "Ko pa se odločim telo spraviti v boljšo formo, je sladoled na sporedu vsak drugi teden. Med pripravami na tekmo se prehranjevalnega režima držim strogo in si ga sproti prilagajam glede na formo in napredek," je razložila.

Izolanka aktivna na več področjih

Dela kot osebna trenerka in vodi skupinske vadbe. "Oblikujemo nove skupine s posebnimi vadbami, tako za moške kot za ženske nad 40, ki niso bile nikoli aktivne. Poleg tega imam skupino otrok s prekomerno telesno težo. Trenutno pa pripravljam tudi dekle na tekmo," je zadovoljna, da lahko širi svoje znanje.

Ob tem je izpostavila, da je veliko pridobila, ko so jo z zavoda za zaposlovanje napotili v zavod Papilot, kjer se je udeležila programa zaposlitvene in poklicne rehabilitacije. Cilj programa je izenačitev možnosti zaposlovanja invalidov: usposobiti invalida za ustrezno delo, da se zaposli, zaposlitev zadrži in v njej napreduje ali spremeni svojo poklicno kariero. Žlogarjeva ima namreč status invalida tretje kategorije. "Osebje, ki dela tam, opravlja delo s srcem in so rojeni za to delo," jih je pohvalila. Zaradi njih je namreč spoznala Suzano Kohek, ki vodi enega od fitnesov, aerobika centrov v Kopru, in od takrat sodelujeta.

Za konec nas je zanimalo, ali je bila zaradi svojega mišičastega videza kdaj tarča opazk? Vedno se je našel kdo, ki je imel kaj pripomniti, je strnila: "Ko sem komaj začela, so se me zlobni komentarji dotaknili, toda z leti sem se utrdila. Menim, da negativne komentarje delijo samo ljudje z nizko samopodobo ali prazni ljudje. Največkrat sem jih deležna od moških, ženske se vzdržijo in se samo zmrdujejo."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (228)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hondica
05. 06. 2020 14.21
+1
Kaj ji bojo mišice, če je pa Covid ogrožena skupuna.
Hachi
05. 06. 2020 13.50
+7
Pac,zdravljenje kompleksov. Verjetno iz ene skrajnosti v drugo.izgleda kot da jih ima cez 70.sicer pa vsa cas za voljo in disciplino.
falotka1234
04. 06. 2020 13.55
+8
Če je to kaj lepega, pol sem jaz lepotica..
ICE WATCH
04. 06. 2020 14.42
-7
enimen
31. 05. 2020 14.55
+7
Rada bi pridobila od 10 do 15 kilogramov misic in izgubila vso mascobo 😂😂😅. Thats the way to go! Heart attack coming soon, ker vidm da se je pridno pikala
japk
29. 05. 2020 13.18
+48
Še na tipih to grdo izgleda , ne pa na ženski ...
EEgon
29. 05. 2020 12.37
+11
Ma ta ti ga med akcijo po pomoti odščipne. Ne hvala.
AlexReal
18. 05. 2020 08.54
+37
Že moški muskulatorji mi delujejo nenormalno, tole bitje pa sploh .... človek jo težko vidi kot žensko.
Mirko Golubovi?
17. 05. 2020 19.36
+32
Gledal v živo stal poleg. Vsi veliki po 1.60 malo steroidov ker so ze tko cokati ker so manjsi, zgleda v casopisu in od dalec velikan, ko blizu stopi ga ni pol tok kot zgleda.
Demonik
15. 05. 2020 10.26
+49
Ce je pa tole lepo, sem pa jz kraljica Elizabeta. Sej lepo in prav, da skrbi za telo in zdravo prehrano, toda pretiravanje je pa tud brezveze. To sploh ni vec bab podobna. Zgleda, kot bi Swarcenegerja krizal z Sigourney Wiever.
Larimaval
15. 05. 2020 08.54
+65
Tisti, ki pišete cvetke ala “grdo” pa “bljak” verjemite, da ona tega ne dela za vas, ampak zase. Zamislite se nad sabo, da ste tak poden od človeka, da jo sodite po izgledu, in ne po dosežkih, kar njeno telo definitivno je. Velika večina vas ne bi zdržala niti teden dni ob njenem režimu treningov in diete. Prav tako nimate nikakršnega pojma, da to je delo dan za dnem, mnoga leta napornih treningov in odrekanja. Da ne omenjam, da jo osebno poznam in je super super oseba.
EntityOne Gala
30. 05. 2020 12.24
+2
Mamo še veliko hujše treninge, pa se ne izpostavljamo. Pač eni so ekstrovertirani, drugi niso(m)o.
ICE WATCH
04. 06. 2020 14.44
+1
tajda112
10. 05. 2020 08.06
+71
...naj počne s svojim telesom kar hoče, grdo ali lepo, meni ne škoduje prav nič...sicer pa hodi naokoli vse živo, včeraj v trgovini mlada "samozavestna" punca v tesnih pajkicah, teža x2, stegna močnejša kot jaz okoli pasu...to je žalostno videt...!?
Endless
09. 05. 2020 20.08
+4
FlatyEric
03. 05. 2020 21.06
+50
Vsa čast zaradi samodiscipline. To mora biti res težko. Samo privlačno pa tole ni. Zize so šle pa pa.
jakobelli
02. 06. 2020 17.19
+6
Ja zize so šle lulček je pa pršu😀🙈
bogdajmir
03. 05. 2020 14.52
+30
zakaj so na teh tekmovanjih vsi oranžni? je to kak fetiš?
FIGEC
03. 05. 2020 15.39
+32
Namažejo se s starim motornim oljem, da jih ne napade lesni črv...
Firnk
03. 05. 2020 16.41
+11
avioo
15. 05. 2020 16.05
+7
Sloncek_boncek
03. 05. 2020 14.10
+13
Further
03. 05. 2020 11.51
+15
Ta je sam za drva cepat.
MyLord
02. 05. 2020 12.08
+38
Zgledaš pa k 80 let zgaran dec
MyLord
02. 05. 2020 12.09
+32
...pa namesto klitorisa od anabolikov lulček
Prinašalec
03. 05. 2020 15.16
+14
Mali lulček, pa naj si še bilderji lulčka nabildajo.
jes45345
01. 05. 2020 19.21
+34
Edini "sport" kjer je doping dovoljen to je pa res uspeh.....
Walter Pravicek
01. 05. 2020 11.53
-11
v SALONARJIH,KOT IGRALKE V PORNO FILMIH:GOLA A SALONARJI MORAJO BITI NA NOGAH!NOVI-POMENI,DA SO NJEJ POSODILI SALONARJE-"PONUCANI"PODPLATI in PETE POMENI,DA JIH NOSI VSAK DAN.
DuhSaSjekirom
01. 05. 2020 11.31
-23
Skuta, piscanec in riz, musli, grski jogurt, brokoli, tuna in avokado. Pa malo treninga pa je.
FIGEC
03. 05. 2020 15.41
+5
Piščanec, po možnosti PP...? FUJ...........!